İmparatorluk 2 - Sultan Bayezid'ın Savaşı

Kasım 2012
Epsilon Yayınları

2025 4. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2025 12:54
Beyazıt Akman'ın "Dünyanın ilk günü" adlı romanını 4 yıl ònce bitirdiğimde, koşa koşa 'Son Sefarad' i almıştım, okumak şimdi kısmet oldu. Bu çok hoş ve surükleyici olan tarihi romanda, İspanya dan kurtarılmaya çalışılan Müslüman ve Yahudiler'in hikayesini okurken bazı karakterlerle ilgili ilginç bilgiler de vardı; meselâ Kristof Kolomb'un kâşifliği! gibi! Ortaçağın karanlık Avrupası'nın yüzyıllarca uygulamış olduğu "Engizisyon" mahkemelerini de olduğu gibi gözler önüne sermiş yazar. Başına buyruk şehzade 2. Beyazıt'ın o serkeşlik halinden sıyrılıp padişah oluşu, Pîrî reisin başını çektiği hem iç burkucu hem de gururlandırıcı sahnelerin olduğu Osmanlı donanmasına ait zorlu deniz savaşları, Baş karakter Osmanlı ajanı Davut'un çevresinde gelişen olayları ve kişileri okurken kâh düşündürücü, kâh duygusal olan sahneler etkileyici. Özellikle de sürpriz sonu... Son Seferad'ın okunmasını elbette tavsiye ederim fakat "Dünyanın ilk günü" de kesinlikle kaçırılmaması gereken bir kitap.
2020 159. kitabı
Tarihi seven biri olarak okuduğum tarihi kitaplar beni çok sevindiriyor özellikle türk tarihini okuyunca nedense kendimi mehter marşı dinliyormuş gibi bir hisse kapılıyorum özellikle size ahmet haldun terzioğlunun tüm kitaplarını tavsiye ederim müthiş bir tarih anlatımı var insan birden gaza geliyor ve şunu demeden geçemiyorum tarihimizi dizilerden değil kitaplardan öğrenelim Gelelim beyazıt akman son seferad kitabına önemli bir dönem anlatılmış 2. Beyazıtın yahudileri kurtarması ve engizisyonun yahudilere yaptığı işkenceler ve dünyanın kurtarıcısı olan osmanlı ve islam medeniyeti çok güzel anlatılmış yazarın kalemine sağlık ama keşke engizisyonun yaptığı işkenceler daha detaylı anlatılsaydı diye düşündüm tarihi romanları seven kardeşlerim muhakkak okusunlar Evet yahudilere en büyük yardımı 2. Beyazıd yapıyor yahudiler ise hem peygamberleri öldürüyor hem filistini hem müslümanları hem de dünyayı katlediyor acaba nedendir Peki sizce beyazıt mı olmak lazım yoksa hitler mi Allah' a hamdeden, başkasına boyun eğer mi? Rahmeti de, cezayı da O'ndan bilen, başkasına el açar mı? Yeryüzünün en dik, en aklıselim sahibi, en yıkılmaz insanları Allah'ın önünde en çok eğilenlerdir. Beyazıt Akman Son Sefarad,
2020 60. kitabı
Bana 1 günde 350 sayfa okutan kitap. Çok çok beğendim. Kitabı elinizden bırakamıyorsunuz. Piri reis, kritof kolomb, yıldırım Bayezid, kimi ararsanız var.
2020 19. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2020 10:42
Son Sefarad tarihi roman sevenlerin keyifle okuyacağı bir roman. Anlamı İbrani dilinde İspanya demekmiş. Adından da anlaşılacağı üzere, Granada İslam Emirliği'nin yıkılmasıyla, İber Yarımadasındaki 781 yıllık İslam hakimiyetinin sonlanması ve akabinde gelişen olaylar anlatılmakta. Birbirleriyle evlenerek gücü ele geçiren Aragon Kralı Ferdinant ve Kastilya Kraliçesi İsabell, Katoliklik dışında bir inancı barındırmamak üzere korkunç bir kültür katliamına girişirler. Bu katliamdan kurtulmanın yolu, dinini değiştirerek katolik olmak veya ülkeyi terk etmek gibi görünse de; engizisyon rahiplerinin elinden kurtulmak o kadar kolay değildir. Bu esnada zamanın diğer süper gücü Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultanı II. Beyazıt, hazineler olarak bahsettiği yahudileri ülkeye getirmenin yolunu aramaktadır. Eski bir deniz korsanı olup sonradan devlet hizmetine geçmiş Kemal Reisi bu iş için görevlendirir ve yanına kendisi gibi usta bir denizci olan Burak Reis ve yeğeni Piri'yi alarak işe koyulur. Kurtarılacak Yahudiler içerisinde David ve Samuel Nahmiyas kardeşlerin kurtarılması için ayrıca Osmanlı casusu Kara Davut görevlendirilir. Bu olay bana Struma gemisinden özel izinle çıkartılarak kurtulan bir aileyi hatırlattı. Kitabı okurken, Hocası Şeyh Hamdullah'ın Şehzade Beyazıt'a verdiği hat ve hayat dersi sohbetlerini, Kemal Reis ve Burak Reis'in haçlı korsanları ve şövalyeleriyle savaşmalarını, o dönemler henüz çömezlik evresindeki Piri Reisin notlarını, Kara Davut'un üstün becerilerini film seyrediyormuş gibi gözümde canlanarak okudum. Binlerce kitaptan oluşmuş gerçek hazineler olan kütüphanelerin yakılıp yıkılması ne kadar üzücüyse, engizisyon görevlilerin bu imha sırasında kitapları içeriğine dikkat etmeksizin diline göre ayırıp Arapça ve İbranice İncilleri yakarak, Latinceye
2018 10. kitabı
Kristof Kolombus için hiç bir şey bilmiyor bize bir şey katmaz diyen Kemal reis'in bilgileriyle ünlü bir kaşif olmasına hayran kaldım ve daha nice olaylar . Beyazıt Akman'ın kalemine Allah zeval vermesin .
2021 7. kitabı
Çok sürükleyici bir roman. Karakterler bir film sahnesi gibi gözünde canlanıyor insanın. Keşke daha önce okumuş olsaydım dediğim kitapların arasında yer alıyor artık Son Sefarad. Bu kitabı okumamış herkese kesinlikle okumalarını tavsiye ediyorum. Kitabın en sevdiğim bölümleri de Sultan Bayezid ile ünlü hattat Şeyh Hamdullah arasında geçen diyalogların olduğu bölümlerdir.
2020 13. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 20:00
Kitap öğretici bilgilerle birlikte mükemmel bir serüveni konu edinmekte. Endülüs devletinin yıkılması sonucu kurulan Katolik İspanya Krallığı’nın, Enginizasyon mahkemelerini kurarak Katolik olmayanlara yaptığı baskı, zulüm, işkencenin karşısında onlara el uzatan yüce Osmanlı Sultanı II. Beyazid’i konu edinmekte. Kolombus’un gerçek hikayesinden II. Beyazid’a, Piri Reis’ten Kemal ve Burak Reis’lere kadar bir çok konuya değinen geniş bir yelpazesi var. II. Beyazid’in hocası Hattat Hamdullah, Kara Davut,Davit,Ester... Kitap avcılarının Endülüs kütüphanelerini yok etmesi de ayrı bir hüzün...Mükemmel...
Tarih
·656 syf.·
2016 84. kitabı
İspanya kral ve kraliçesi tarafından sınır dışı edilen Endülüs Yahudilerinin, Osmanlı Devletine kaçışı anlatılmaktadır. Ayrıca döneme ait önemli karakterlere de, yan öyküler ile pekiştirilerek değinilmiştir. Üç kadim dinin oluşturduğu ortak denge: Müslüman ve Yahudilerin asimile edilerek yaşanılan trajedi neticesinde bozulan dengelere, Avrupa'nın kaybettiği kültürel mirasta eklenince insanlık alemi için ne gibi sorunlar teşkil ettiğini Beyazıt Akman müthiş anlatımı ile çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Maalesef 'Son Sefarad' tarihin şahit olduğu; gerçek, insanlık dışı vahşi yüzünü anlatmakta.
Din
Son SefaradBeyazıt Akman · Epsilon Yayınları · 20122,235 okunma
Beyaz perdeye uyarlansa gişe rekorları kırar
2021 44. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2021 20:41
Eğer bu romanın filmi çekilseydi bugüne kadar bildiğimiz bütün tarihi filmleri sorgulatacak kadar gişe rekorları kıracak kalitede bir başyapıt ortaya çıkabilirdi. İkinci Bayezid'in buyruğuyla diyar diyar gezen bir sürü dil bilen süper kahraman mukabilinde bir Osmanlı ajanı Davud, İspanya'daki Yahudileri asimilasyona karşı ayakta tutmaya çalışan bir Seferad David, dünün korsanı bugünün Kaptan-Derya'sı Kemal Reis ve Hattat Hamdullah Efendi. Her sayfası soluk soluğa bir macera ve muazzam bir kahramanlık öyküsü. Beyazıt Akman bugüne kadar tanıdığım tarihi roman yazarları içinde açık ara en iyisi.
·656 syf.·
2016 5. kitabı
Okuduğum kitapların tarihini düzenlerken bu kitabı çok beğenip, bir çırpıda okuyup bitirmemek için bir ay ara verdiğimi hatırladım.. Beyazıt Akman’ın o kadar güzel ve akıcı bir üslübu var ki, kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadan sayfalar arasında hızla ilerliyorsunuz.. II. Bayezid döneminde İspanya’dan Osmanlı ülkesine getirilen Yahudilerin serüvenini çok güzel bir kurgu ile anlattığı başarılı (tarihi) bir roman olmuş..
Tarih

Beyazıt AkmanYazar · 10 kitap
Beyazıt Akman, 1981, Kastamonu doğumlu. Amerika'da Illinois State Üniversitesi'nde Batı edebiyatında İslam algısı ve Türkler üzerine doktorasına devam ediyor. İngiliz Dili Eğitimi üzerine olan lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bitirdi. Üniversite ikincisi olarak yüksek şerefle mezun oldu. 2004’te Fulbright Bursiyeri olarak Amerika’ya gitti. 2006’da İngiliz edebiyatı master derecesini aldı ve Illinois State Üniversitesi’nde doktoraya başladı. Aynı üniversitede halen İngiliz edebiyatı ve İslam üzerine ders veriyor. Shakespeare ve Daniel Defoe’da Türk imgesi ve Osmanlılar hakkında uluslararası akademik dergilerde makaleleri bulunan yazar Amerika’da pekçok konferansta bildiriler de sundu. Varlık, Kitap-lık, ve Adam Öykü gibi dergilerde öyküleri, Vatan, Radikal ve Sabah gazetelerinde yazıları yayınladı, 2003 Yaşar Nabi Yanır Gençlik Ödülleri’nde Dikkate Değer Öykücü olarak değerlendirildi. Akman, İmparatorluk serisine Amerika’da; üniversite kütüphanelerindeki kaynaklarla birlikte yerli ve yabancı yüzü aşkın eseri inceleyerek, doktora çalışmalarıyla ilintili beş yıllık bir araştırmanın ardından başlamıştır. Dünyanın İlk Günü adlı 700 sayfalık eser yazarın ilk romanıdır. Yazar, 2010 yılında Washington'daki dünyaca ünlü, kütüphaneler ve müzeler kompleksi olan Smithsonian Enstitüsü'ne "Batı'daki Türk ve İslam algısı" adlı araştırmasıyla özel araştırmacı olarak kabul edildi.