Tara Westover'ın bir doğum belgesi olmadı. Okul kaydı yoktu çünkü hayatında hiçbir sınıfa ayak basmamıştı. Tıbbi dosyası yoktu çünkü babası tıp biliminden ziyade kıyamete inanıyordu. Çocukluğunda Mormon babasının bağnazlığa, erkek kardeşinin şiddete teslim oluşunu izledi. Ve on altı yaşına geldiğinde Tara kendi kendini eğitmeye karar verdi. Bilgiye duyduğu açlık onu Idaho'nun dağlarından çok uzaklara, okyanusların ötesine, bir kıtadan diğerine, Harvard'dan Cambridge'e taşıdı. Neden sonra aklına şu soru düştü: “Acaba fazla mı uzağa gittim?”, “Eve dönmenin hâlâ bir yolu var mı?” Çıktığı günden itibaren dünya çapında büyük övgü toplayan, pek çok yayın organı tarafından yılın kitabı seçilen ve şu ana dek 40 dile çevrilen Talebe bir kendini inşa öyküsü. Tara Westover, hiddetli bir sadakatle bağlandığı ailesinin, eğitim sayesinde yaşadığı değişimin ve ayrılık kederinin hikâyesini bizzat kendi hayat hikâyesini büyük yazarlara özgü bir içgörüyle anlatıyor. Yürek burkan ve umut saçan bir hikâye bu. “Sarsıcı. . . Tara Westover'ın hayat hikâyesi sıra dışı ama kitabın merkezindeki sorular hepimize dair: Sevdiklerimiz için kendimizden ne kadar ödün verebiliriz? Büyüyebilmek için onlara ne kadar ihanet edebiliriz?” - Vogue “İlham verici.” - Bill Gates “Muhteşem.” - Stephen Fry “Olağanüstü.” -Barack Obama
363 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Şubat 2018

İlham Verici...
Okurken aşırı derecede etkileneceğiniz; hüzün, öfke, mutluluk gibi pek çok zıt duyguyu size derinden hissettirecek, elinizden bırakamayacağınız gerçek bir başarı öyküsü. Çok büyük gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki uzun zamandır bu kadar etkilendiğim, bu kadar içine girdiğim bir roman okumamıştım. Tara ile mutlu oldum, Tara ile ağladım, bütün o
10/10 puan verdi
Öğrenilmiş çaresizlik nedir ve insan ait olmak istediği hatta hak ettiğini bildiği yere nasıl yakıştıramaz kendini? Kalben, ruhen ve zihnen insanın sınırlarını zorlayan bir kitap. "Tara Westover" Onda, kimsede olmayan bir gerçekliği bulacaksınız. Lakin bulunan gerçekliği kabullenmeniz kolay olmayacak.
10/10 puan verdi
Tara Westover, İngiltere'de Mormon bir ailenin yedi çocuğundan biriydi. Belli bir yaşa kadar doğum belgesi olmadı. Okul kaydı yoktu. Babası ile beraber hurdalıkta ağır işlerde çalıştı. Forklift kullandı. Babasının kıyamet yakındır düşüncesi ile sürekli yiyecek istiflediği ve her gün bugün son günmüş gibi stok yapan bir ailede büyüdü. Dışarıdaki dünya kiliseden ibarettti. 16 yaşına kadar resimli Fen Bilgisi ve Matematik kitabı dışında hiç eğitim alanı bilgisi yoktu. Tara, 16 yaşında bilgiye duyduğu açlıkla okumaya karar verir. Kendi çabası ile sınava hazırlanır ve BYU'yu kazanır. Babasının anlattığı kıyamet kehanetleri dışında ilk kez tarih,coğrafya,cebir görmeye başlar. Ailesi ile eğitimi arasında seçimlere zorlanır ve bilginin açlığı galip gelerek önce Cambridge'e sonrasında Harvard'da okumaya hak kazanır. Talebe, gerçek bir yaşamın hikayesidir. Kendi ailesi ile savaşını, eğitim için, öğrenmek için, büyümek için verdiği hayat mücadelesini anlatır. Seçimlere zorlanır, aileden reddedilir, dayak yer, çeşitli sıfatlar yakıştırılır. Ama Tara, 16 yaşından sonra yakaladığı eğitim fırsatını seçer. Ders niteliğinde bir yaşam hikayesi ve şiddetle tavsiye edebileceğim bir kitap..
Gerçek Bir Hayat hikayesi
》Kitabın kusursuzluğu sebebiyle okumayan kalmamalı diye düşündüğümden bu incelemeyi yapmayı bir borç bilirim :) 》Bir ailenin yedi çocuğundan en küçüğü olan Tara'nın insana küçük dilini yutturan hayatı. 》Bu aile; körü körüne mormonizme bağlı, devletin sürekli kendilerine komplo kurduğunu düşünen, bu yüzden çocuklarını nüfusa kaydettirmemiş,
8/10 puan verdi
Bu kitap şiddet gören, eğitim alamayan kadınlara umut olmalı bence, bir ümit, belki de bir inanış. Değişmiş bir insanın, yeni bir ‘benin’ tercihlerini, eğitim sayesinde yakaladığına inanıyor bu cesur kadın. Tara’nın kendiyle yüzleştiği ve kendini sorguladığı kederli hayat hikâyesini inanın yüreğiniz burkularak okuyacaksınız.
9/10 puan verdi
Mormon tarikatına mensup bir aile, çok tutucu ve katı muhafazakar bir baba, şifa dağıtıcı bir anne, psikopat bir büyük erkek kardeş, diğer kardeşler, bir dağın eteğindeki kırsal bölgede asosyal ve insanlardan uzakta bir yaşam ve böylesine bir alın yazısından kurtulmak için özellikle de aile fertlerine ve çevreye karşı verilen müthiş mücadele.
9/10 puan verdi
TALEBE-TARA WESTOVER,364 sayfa Yazar Tara Westover’in kendi hayatını anlattığı Talebe kitabı “sevdiklerimiz için kendimizden ne kadar ödün verebiliriz?Büyüyebilmek için onlara ne kadar ihanet edebiliriz? Sorularına cevap arıyor. Mormon bir aile içinde dünyaya gelen Tara’nın diğer kardeşleri gibi kendisinin de doğum belgesi yoktu çünkü hastane
Puan vermedi
Talebe tavsiye edebileceğim kitaplar arasında yer aldı. Her ne yapıyorsam bir an önce bitirip kitap okumayı düşündüğüm, günlük hayatımın akılında etkisinden çıkamadığım ve o ara karşılaştığım herkese önerdiğim bir kitap oldu. Tara Westover'in yazdığı ve bir otobiyografi olan bu kitabı okurken çoğunlukla otobiyografi olduğunu unuttum. Tamamen kurgu deseler inanacağım bir hikaye ve anlatıma sahip. Ailenın sıradışı yaşamı, sağlık, eğitim hakkındaki düşünce ve çocuklarına olan davranışları akıl alır gibi değil.. Sonrasında araştırdığımda kardeşlerinden Tyler, bu otobiyografide bir takım yanıltmalar ve saptırmalar olduğunu da belirtmiş. Hangisi doğru hangisi değil bilemiyorum fakat çok etkilendiğim kesin. Kalemi biraz ağır, kendinizi vererek okumanızı tavsiye edebileceğim bir kitap. Herkesin okumasını düşündüklerimden... Keyifli okumalar..
Puan vermedi
Her zamanki gibi öncesinde yazarı tanımadığım için minik bir araştırma yaptım. Kitabı okuyunca hiç gerek olmadığını görüyorsunuz yazar bir otobiyografi kitabı yazmış. Mormonlar hakkında bilmediğim onca şey öğrendim. Her seferinde şaşırdığım bu yabancıların 18inden sonra çocuğu gönderme, kira alma olayları burda da vardı. Bence kilit isim anne. Babam diyor, kardeşlerim diyor anneannem diyor ama anne derken hiç iyelik eki yok. Hep anne. Içten içe babasını, kendisini, kardeşlerini suçluyor ama en çok annesine kızgın bir kız çocuğu tara. Okumanın, öğrenmenin, ailenin ama en önemlisi bilginin güç olduğunu öğrenince ayakta kalıp hayata tutunuyor. Harika bir kitaptı. Tavsiye ederim.
8/10 puan verdi
• “kusurun bende olduğuna inanmak rahatlatıcı çünkü gücü elimde hissettiriyor.” • uzun süren bir okuma yolculuğundan sonra 2021’de okuduğum en iyi kitaplar listeme kesinlikle girebilecek bir kitabın yorumunu yazıyorum. talebe, tara westover’ın kendi hayatını anlattığı bir roman. kitap tara’nın çocukluktan bir profesör oluşuna kadar olan süreyi
TalebeTara Westover · Domingo Yayınevi · 20193,868 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.