Psiko-Absürt Romantik Komedi

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2025 86. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 00:00
Alper Canıgüz’ün Tatlı Rüyalar kitabı tam anlamıyla “rüyayla kabusun karıştığı bir kahkaha terapisi..." Bu kitap resmen “deliliğin mantıklı hali” gibi. Bir yanda aşk var, bir yanda Freud, bir yanda absürtlükte tavan yapmış karakterler… Okurken bir ara “Ben gülerken neden bu kadar düşündüm?” dedim, sonra tekrar güldüm. Rüyalar mı gerçek, gerçekler mi rüya, karışıyor ve anlayamıyorsun ama yine de okumayı bırakamıyorsun, çünkü her sayfada ya kahkaha atıyorsun ya da “vay be!” diyorsun. Okurken “bu ne saçmalık” diyorsun ama bir yandan da “ben de bazen böyleyim galiba” diye gülüyorsun Yazar öyle zekice yazmış ki, hem felsefe yapıyor hem de sana kahkahalar attırıyor. Yani kitap bir yandan “psikolojik derinlik” diye bağırırken, diğer yandan “boşver, hayat zaten saçma.” diyor. Kısacası bu kitap; aklını karıştırırken moralini düzelten, mizahıyla terapi gibi gelen türden bir eser... Kesinlikle sıradan bir hikaye değil; aşk, delilik, bilinçaltı ve bol bol kahkaha bir arada! Yani uzun lafın kısası Alper Canıgüz yine yaptı yapacağını!
Alıntı
2023 35. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2023 00:10
Çok çok çok beğenerek okudum. Yazarın dilini, anlatımını ve kafasını seviyorum. İyi ki böyle eğlenceli ve absürt dilde yazılmış kitaplar var ve hayattan bi parça da olsa zevk almamızı sağlıyorlar. Kitapta Freud ile çok fazla selam çaktık birbirimize :) Rüyalar, rüyalar, rüyalar... Kim bilir hayatımızda karşımıza çıkan insanlarla rüyalarımızda kaç kez rastlaştık ve farkına varamadık. Bilinçaltında biriktirdiklerimiz yoksa gerçek hayattan kesitler mi? Okuyun bakalım, siz de benim gibi eğlenecek misiniz yoksa "bu da neydi şimdi?" mi diyeceksiniz. Bol kahkahalı okumalar dilerim :)
2021 114. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2021 10:05
Kemerlerinizi takın bol bol karnabahar yiyerek rüya göreceğiz, hayır hayır rüyalara gireceğiz! Rüyalar görüyoruz, kabuslar görüyoruz, düşler görüyoruz... Peki bunların anlamı ne? Rüyalara çok mu fazla anlam yüklüyoruz veya çok mu az önemsiyoruz? Belki rüyalarımız da bir hayattır. Alper Canıgüz'le tanışmama vesile olan bu kitabı okurken Rüya, Psikoloji (ve karnabahar:) ile ilgili çok sorular geçti zihnimde. Fazlasıyla akıcı olan bu kitabın hızına yetişmekte zorlandığımı itiraf etmeliyim. Ayrıca kitabı okurken yer yer bilgilendiğimi de söylemekte fayda var. Alper Canıgüz'ün okuduğum ilk kitabı oldu ama son kitabı olmayacak muhakkak. Beğendiğim bir kitap oldu. Ben karnabahar sevmediğim ve yemediğim için yeterince rüyalara dalış yapamadık. Özür dilerim sayın okuyucular midemi seviyorum. Alıntı; “Bir insan kendini Napolyon sanıp bundan da mutluluk duyabiliyorsa, onu sözde tedavi edip mutsuz kılmak doğru mu? Sırf çoğunluğun normallik anlayışına ters düşüyor diye birine deli yaftası yapıştırıp onu bir tımarhaneye kilitlemek insanlık dışı değil mi? Neden insanları değiştirmektense insanlara dünyayı değiştirecek gücü vermeyi denemiyorsunuz? Ya deliler haklıysa?
Rüyalar gerçek olsa...
2023 37. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2023 00:12
Çok çok çok değişik bir kitaptı. Tavsiye eder miyim? Ederim ama psikolojiye ilginiz varsa yoksa kafanız karışır. Kişilik bozukluğu yaşayan Şevket Hakan Tuncel - Hector Berlioz ve ona yardım etmeye çalışan Profesör Olcayto Fişek ın absürt hikayesini anlatıyor. Kitaptaki her bir karakter zaten ruh hastası bu arada. Psikologlar bilir tanımlarlar böyle sendeki hastalık şu bu diye. Bu eserde de sürüsüne bereket vardı bayağı. Alfa yayınları hep farklı düşünen ve yazan insanların kitaplarını basıyor. Çok teşekkür ederim bu arada yayınevine. Hayırlı geceler.
2025 14. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 18:40
Yazarın ilk kez bi kitabını okudum ve beğendim. Akıcı bir şekilde bir günde bitti neredeyse. Yüzümde tebessümle okudum çoğu yeri, tavsiye eder miyim, ederim. Çünkü insan yüzünde tebessüm oluşturmak zor iş vesselam. Rüya konuları hep dikkatimi çekmiştir zaten, bunu absürt dediği bi konunun içinde yoğurmuş. Ben o kadar absürt bulmadım ya da absürt olduğu kastedilen yerler benim için keyifliydi belki ondan. “Bütün gece arkadaşlarla king oynamıştık. Yattığımda gözümün önünde iskambil kâğıtları uçuşuyordu… Sonunda dalmışım. Rüyamda kendimi sinek altılı olarak gördüm. Sinir bozucu, sarı ışıklı, sigara dumanlarıyla kaplı bir odada uçuyordum. Yorulunca gidip avizenin kenarına tünedim. O sırada karo papazının bana doğru yaklaştığını fark ettim. Uçarak tabii ki… Gelip yanıma kondu. Ben gülümseyip kendisini ne de olsa büyüğümdür diye saygıyla selamladım. Ama o acımasızca beni dövmeye başladı. Kan ter içinde uyandığımda karo papazının sözleri kulaklarımda çınlıyordu: ‘Ne biçim adamsın lan sen? Ne koz oynarsın ne el almaz!’” Tatlı Rüyalar Alper Canıgüz
Alıntı
2022 9. kitabı
Bir ilk roman için absürt derecede absürt bir kitap! Böyle kafaların Türkçe kullanıyor olması bana göre süper bir şans. Kitaba başladığım anda hiç sıkılmayacağım bir romanı okuduğumu anladım. İçeriğinden hiç bahsetmeden konusunu çok ilgi çekici ve macera dolu buldum. Kitabı okurken her sayfada ayrı bir merak, 'acaba bundan sonra ne olacak?' duygusu sardı. Kitabın dili oldukça akıcı, kişiler arası diyaloglar bana göre çok keyifli ve matraktı. Yeni okumaya başlayan veya bir kitabı bir çırpıda bitirmek istetenler için ideal bir roman olduğunu düşünüyorum. Bence siz de ana karakteri esir alan bu rüyalarla karakter gibi başa çıkmaya çalışacaksınız ve bu maceranın içine atılacaksınız.
Tatlı rüyalar :)
2022 7. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2022 14:02
Alper Canıgüz okumak bu hayatta görebileceğiniz, karşılaşabileceğiniz her türden karakterdeki insandan ayrılacağınız anlamına geliyor bir kere. İnanılmaz keyifli, kendine özgü absürt, psiko komedi bir tarzı var. Sanki bir buluşma ayarlıyor ve karşınıza oturtup muhabbete başlıyorsunuz ama bu her kitabında nasıl mümkün olabiliyor bilmiyorum. Absürt olduğu kadar inandırıcı da ama... ve çok zekice... Hector Berlioz ve Şevket Hakan Tunçel kişileri... bu iki adamı nasıl bu kurguyla birleştirdin be adam :) keyifli okumalar...
Psikoloji
2022 38. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2022 17:38
Merhaba, Tatlı Rüyalar, Alper Canıgüz'den okuduğum ilk kitap, kendisinin de yazdığı ilk romanmış. "25 yaşında, iyi eğitimli, iki yabancı dil bilen, sağlıklı genç, geri kalanını temin edebilmek amacıyla hayatının bir bölümünü satıyor." diye başlayıp "Freud'un ışığı üzerinizden hiç eksilmesin" ile biten 'Psiko-absürt,romantik, komedi' sürükleyici bir maceraydı. Hayatını satan Hamit. Fransız- Türk melezi Hector Berlioz. Rüyalarında başka birinin hayatını gördüğü için delirmek üzere olan entellektüel Şevket Hakan Tunçel. Rüyalar alemine, paralel evrene geçmesine yardım etmeyi kabul eden psikoloji profesörü Olcayto Fişek. Aşık olup, pis işleri bırakmaya karar Panş ve onun parasının peşinde olan ortakları Piç Okan ve Tatar... Bütün bu karakterlerin hikayesi bir noktada titiz bir kurgu ile birleşiyor. Paralel evren konsepti açık açık işlenmeden varlığını hissettiriyor.Yazarın aldığı psikoloji eğitimi kitaba mizahi olarak yansımış. Bu aralar absürt edebiyata sardığım doğrudur. Ben severek okudum. Kitapla kalın
·208 syf.·
2020 37. kitabı
Tesadüfen elime aldığım kitap, yazarın ilk kitabıdır. Güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum böylece en bilindik kitabı olan, aynı zamanda ikinci kitabı olan "Oğlanlar Ve Rencide Ruhlar" ile yazarın olgunlaşma yolculuğunu kolayca gözlemleyebileyeceğim. İsmi ve kapağı ile dikkat çeken kitabın içeriği; bir adamın günlük hayatındaki değil rüyasındaki yaşadığı maceradır. Kalktığımız zaman "Ne kadar gerçekti" dediğimiz rüyalarımız belki de gerçektir. Belki de o dünya başka bir dünya, oradaki biz başka bir bizdir. Bir psikolog, bir adam, bir dünya ile başlayan yolculuk bakalım günlük hayatlarındaki yaşadıkları sorunlar ile nasıl bir sonuca ulaşmaktadır. Aynı zamanda Psikoloji bölümü mezunu olan yazarının bizi bazı konularda aydınlatmadır, benim yeri yerine "Hadi canım bu kitap için yazılmıştır." diye verdiğim tepkileri en sonunda"Ciddiymiş" diyerek bitirdim.
Tatlı RüyalarAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 20208,1bin okunma
GERÇEKTEN MÜMKÜN MÜ GEÇİŞLER ?
2025 3. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 22:36
Uyuyup Hector Berlioz Olan , Uyanan Şevket Hakan Tuncel Olan Rüyalar Alemiyle Gerçek Dünya Arasında Mekik Dokuyan Kahramanın Grift Yaşantısının Anlatıldığı Kitap Kelimelerin Ustaca Seçilmiş Olması , Yormayan Uslubuyla Kısa Zamanda Keyifli Zaman Geçirmenize Vesile Olacak... Psikolojik Analizlerin Yapıldığı ve Rüyaların Yorumlandığı Ders Kısmı Kitabın İçinde Ayrıca Bir Kitap Havasında ve Size Değişik Bir Bakış Açısı Kazandırabilir Eğer Psikoloji İle İlgileniyorsanız...

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.