Gizliajans

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2023 34. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 00:00
"Yazarın sadece ve sadece altı kitabı var." "Yazarın sadece ve sadece neden altı kitabı var?" "Yazarın sadece ve sadece altı kitabı var ve hepsi okundu." "Yazarın sadece ve sadece altı kitabı neden var ve neden bu altı kitabı da okudun Toprak?" Delice bir keyifle okunan bir kitaba mantıklı bir giriş yaparak başlayacak değildim. Televizyondaki herhangi bir kanalda karşılaşacağınız rastgele bir Türk dizisi konusunu alıp bunu bir uzay polisiyesine çevirmek, gizem unsurlarını tek tek inşa edip unutulmaz bir aşk öyküsü (bütün aşklar unutulmazdır zati) anlatımı sunmak, bunu da absürt sahneler ve üzerine çokça kafa patlatılmış derin cümlelerle süslemek muazzam bir başarı. Yazar bir daha kitap yazar mı bilinmez lakin ben, yazarın tüm kitaplarını bir gün tekrar okuyacağım. Onun içindir ki bu bir elveda değil. Not: Her kitapta muhakkak karşımıza çıkan o canı gönülden rakı masası sohbetine bir kez daha biz okurları dahil ettiğin için iki kere teşekkürler. Alper Canıgüz
Dikkat Spoiler İçerebilir...
2021 105. kitabı
Gizliajans bir Alper Canıgüz romanıdır. Her Alper Canıgüz romanı kendi içinde tutarlı, başka her şeyle tutarsızdır. Onu diğerlerinden ayıran tam da budur. Evet kedisi uzaylı, iş yeri kalaylı ve sevgilisi bayağı bir alaylıdır. Ama bunlardan sebep kitaba saçma demek saçmalık olur. Adı üstünde absürt-macera- komedi. Size hitap etmiyor olabilir ancak anlamadığınız her şeyi saçma nitelendirmemenizi tavsiye ederim. Gizliajans, gaddar bir kedi tarafından yönetilen ve birbirinden tuhaf çalışanları olan bir reklam ajansıdır. Musa'nın bu tuhaf ajansta işe başlaması hayatının aşkı menekşe gözlü sanat yönetmeni Sanem ile tanışmasına vesile olur. Bu tuhaf ajans ve sanat yönetmeni Sanem Musa'nın hayatını kökünden değiştirir. Uzaylıların olmadığına en büyük ispattır bu roman. bana da öyle gelir ki dünya bana karşı da kurulmuş bir komplo...Sonra kahramanın sevgilisini gördüğü sahne mutlaka bir film sahnesi yapılmalı... O iç konuşmaları herkes duymalı...Sonra da yazar hemen yeni bir kitaba başlamalı... Sanırım psikoloji bilmek roman yazma hususunda işe yarıyor... Hadi gidin alın şu kitabı ve okuyun... Hayatınızın bir kaç gününü neşe içinde geçirin... Hemen bitirmeyin ki çok muhteşem bir film üç beş gün sürse ne kadar lezzet alırız sorusunun cevabını bulun. - Yemek mi bu lezzet alıyoruz? - Hayır değil. Tadından yenmiyor çünkü... Sizler de eger, cok sevdiginiz kitapları bir telaş okumaya başlayıp sonrasında okumadıgınız sayfalar azaldıkça, o panik duygusunu içinde hissedip, okuma hızınızı azaltanlardansanız, bu kitap benim icin yazıldığı kadar, sizin icin de yazılmıştır. Uykusuz gecelerde size, kahkahalarla dolu anlar yasatır. Hiç bitmeseydi muhtemelen sonsuza kadar okuyabilirdim. Acar açar o kafayı yaşardım. Bir çok alıntı yapılabilecek ince esprili-düşündürücü cümlelere sahip, yüzünüzde
Psiko-Absürd Romantik Komedi
2021 35. kitabı
“Dünyanın şahsıma karşı kurulmuş bir komplo olduğuna dair inancımın en güçlü dönemleriydi.” Diyor kahramanımız Musa. Kitabın başında o kadar iyi özetliyor ki konuyu aslında. Özetle, Musa editördür, biraz alkolik, bencil, herkese çok çabuk inanan bir insandır ya da inanmayı tercih eden birisidir. Karakterimizi bir süredir işsizdir ve asker arkadaşı Şaban’ın evinde kalır. Şaban’da alım-satım gibi(!) işlerle meşgul olan, dindar ama pornografik dergi okumayı seven – kitapta belirtiliyor çünkü- gizemli bir adamdır. Alt katlarındaki Müberra Ablaları ve köpekleriyle geçinir giderler. Neyse efendim kısa bir süre sonra bir telefon gelir Musa’ya. Gizli ajans adında bir reklam şirketi onu iş görüşmesine – başvuru yapmamasına rağmen- çağırır. Ertesi gün görüşmeye gittiğinde onu birçok tuhaflık beklemektedir. Şirketin içi çok soğuktur ama bunu kimse garipsemez. Patronlar gayet rahattır ve içlerinde Çeşme lakaplı bir ortakları vardır. Çeşme olmasının sebebi de çok ağlamasıdır. Hadi bunları geçtim, şirketin sahibi de bir kedidir. Evet kedi. Siyah bir kedi. İsmi de Şeytan Bey’dir. İşe kendisinin onayıyla alınır ve hayatının aşkıyla, Sanemle tanışır. İlk görüşte aşktır onunkisi. Ruhunu bulmuştur. #129932546 Şimdi Musa’ya gelirsek, yahu abicim hiç mi tuhaf gelmiyor, bir şüphe gelmiyor sana? Hadi geldi diyelim beyimiz önüne gelene razı, hayatı tekdüze yaşamak isteyen, bana dokunmayan yılan ne yaparsa yapsıncı, gamsız bir adam. Burası spoiler!!! Adamlar kalkmış biz uzaylı istilası altındayız diyor. Adam ona da inanıyor. Garip ama şöyle düşününce Musa'nın uzaylı hikayesine inanmasını, her şeye bu kadar kolay inanmasının sebebini eline verilen bilgiye razı gelmesinden bence. Zaten inanmaya meyilli biri. Kitapta da diyorlar ya kendini kandırıyorsun diye. Olay bu. Musa kendini kandırıyor.
1000Kitap Gerçek Okurlar
2018 16. kitabı
Nasıl bu kadar yakınlık kurduğumu hala anlayamam. Hayatta tek bir şeye gülme hakkım olsa bu hikayeye gülerim. Hayatta tek bir şeye ağlama hakkım olsa bu hikayeye ağlarım.
2020 14. kitabı
AY, BUZ VE BOLCA TERS KÖŞE GİRİŞİMİ... (SPOILER İÇERECEKTİR) Alper Canıgüz severim. Alper Kamu serisiyle beni etkisi altına almış, kafa dağıtmak istediğimde okuduğum yazarlardan biri haline gelmiştir artık. Seriden bağımsız bir kitap olan Gizliajans'ta da ister istemez aynı etkiyi mi aradım nedir, aslında bunu yapmam da saçmaydı kabul ediyorum, bu kitaptan o kadar da keyif alamadım. Tam bir neticenin etkisi altına girmeye niyetlenmişken, Fezai'nin delta kanadı gibi bir alçalıp bir yükseldim hikaye boyunca. Tamam, ters köşe edilmeyi severim, hatta dün "Atonement"i izlediğimde koca bir "siktiiiiir!" de çekmedim değil sonunda. Ama zorlayınca da olmuyor be kardeşim... Musa gibi boş boş bakındık yani argümanlara yer yer, neyse, bir bira daha lütfen!.. Musa tam bir loser. Fırlama Alper'den sonra yazarın böylesi bir karakter seçmesi güzel bence. Her yerden de süper kahraman fışkırmasın bi zahmet. Alper Kamu serisinin ilk kitabı olan "Oğullar ve Rencide Ruhlar" 2004, bu kitapsa 2008'de yayınlanmış bu arada. Viki'nin yalancısıyım. Neyse, bu Musa, işsiz güçsüz ve de alkolik bir şekilde dolanırken birden askerlik arkadaşı Şaban ile karşılaşır Eminönü'nde. Onunla aynı eve çıkar sonra, pat diye iş teklifi gelir Gizliajans diye bir yerden, orada hayatının aşkıyla tanışır, çokça çaba göstermeden de aşkına karşılık bulur, her şey güllük gülistanlık, çiçekler açsın böcekler ötsün, kırlarda sevgililer el ele olsun kıvamında... Bi dur la oğlum, insan bir sorar kendine, kime ne iyilik ettim de bunca olumlu şey üst üste başıma geliyor diye. Birikti birikti de birden baraj kapakları mı açıldı ne oldu? Sevgili dostlar. Her şey kötü giderken tetikte olursunuz, bilirim. Ama her şey abartılı şekilde iyi gidiyorsa da gardınızı havada tutmanızı salık veririm. Ayrıca bir şey daha. Doğada parlak
2020 71. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2020 12:58
Sevgili Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ını okurken içimi bir kasvet kapladı ve değişik bir kitap okuyayım, azıcık eğlenceli olsun derken,daha önce aldığım okumadığım Gizli Ajans'ı aldım elime. Daha önce Kan ve Gül kitabını okuyup eğlenmiştim zira, bu eser de bu anlamda hayal kırıklığına uğratmadı beni, dün öğlen başlayıp bu sabah bitirdim. İnanılmaz keyifli ve enteresan bir kurgu var yine.Her biri birbirinden farklı kişilerle uzun bir yolculuğa çıkıp en sonunda şoka girerek kitabı bitirdiğinizde yeni bir Canıgüz kitabı alayım derken buluyorsunuz kendinizi. Edebi bir derinlik veya değişik roman teknikleri aramadan okursanız sürükleyici,özgün daha önce rastlamadığım bir kurguya sahip başarılı bir kalem. Bir film setindeymiş hissine kapılıyorsunuz. Kitapta ilginç, insanı düşünmeye iten bir sürü cümleyle de karşılaşıyorsunuz:"babanız sizi döver miydi sorusuna, hayır biz çok modern bir aileydik babam beni dövmez rencide ederdi, herkesin içinde aşağılardı, kısmetse ben de çocuklarımı böyle modern yetiştireceğim.." gibi... Kitabın kapağına ise bayıldım çünkü kurguyla çok güzel örtüşüyor.Kurguda bir kedi var ki evlerden ırak Kurgudan bahsetmek istemiyorum çok fazla ama enteresan bir Gizli Ajans düşünün, paravan bir şirket misali, uzaylılar, Prens Charles'tan tutun bunak bir ihtiyar görünümlü teyzenin rambo çıktığı bir kurgu nasıl eğlenceli olmaz ki
2020 11. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 18:28
Kitap Musa adında kendi halinde yaşayan bir metin yazarının Gizliajans diye bir şirkette işe başlamasıyla başından geçen esrarengiz olayları anlatıyor. Tüm karmaşa ve absürtlüklere rağmen eğlenmek isterseniz mutlaka okuyun derim!
2021 2. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2021 20:24
Hayattan beklentisi minimum olan metin yazarı Musa’nın hayatı olağan seyrinde ilerlerken karşısına çıkan birkaç şey sonrası bir ajansta çalışmasıyla başlıyor her şey. Başta öyle yazarlık yapmaya devam edecek, aşık olacak, evlenecek, sorunlar yaşayacak gibi klişeler beklemiştim fakat hiç öyle olmadı. Musa’nın koskoca bir sirkin tam ortasına düştüğünü düşündüm, okurken her sayfada nasıl bağlanacak diye merakla bekledim. Musa’nın aşk deliliğiyle baş etmesini, ev arkadaşının halkı temsilini, absürt olan şeylerin öylece aktarılmasını okurken duygudan duyguya geçtim. Son 70 sayfada kurguyu tamamen saçma bulurken son 5 sayfada seyir pat diye değişti ve öylece kalakaldım. Hem akıcı, hem karmaşık, hem de çok keyifli bir okuma oldu. Alper Canıgüz’le tanışma kitabım olan Gizli Ajans beni Alper Canıgüz okumaya devam etme açısından fazlasıyla teşvik etti.
2022 109. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2022 08:08
Bir reklam ajansı düşünün ki gaddar bir kedi tarafından yönetiliyor. Eğer benim kedim bir yönetici olsaydı tam olarak böyle bir yönetici olurdu. Eğer bu kitap doğru ellere geçseydi mükemmel bir film çıkardı. Yine fantastik/absürt/felsefi bir eser. Çok beğendim tavsiye olunur efenim.
2017 15. kitabı
Okunma: 06 Mart 2017 00:35
Alper Canıgüz'ün Gizliajans adlı kitabıyla tanışamam internette karşılaştığım bir alıntısıyla oldu. Beni etkiledi. Kısa sürede kitabı buldum. Okumaya başladıkça kitap sardı.Bir çırpıda okunan bir kitap. Mizahı bir anlatımı vardı. Fakat ilerledikçe bazı yerlerinde sanki Murat Menteş'ten birkaç şey gördüm. Bilmiyorum belki de ben öyle hissettim. Kahramanımıza gelecek olursak -Musa'ya- Sanem'i ilk gördüğü andaki cümleleri hala aklımda. Güzel sevdin be Musa...

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.