Bir Kara Dejavu

Nisan 2017
April Yayıncılık
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Her kitap bir yatırımdır insanın kendine yaptığı.
2026 37. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 00:38
Bu ânı daha önce de yaşamamıştım. Geçmiş ile gelecek arasında kalsak acaba hangisini seçerdik. Geçmişteki hatalarımızı mı düzeltirdik yoksa kendimize daha güzel bir gelecek mi hazırlardık? Usta yazarın kaleminden keyifli bir kitap. Yer yer ülkenin siyasetine göndermeler yer yer insan ilişkilerini iğnelemeler. Ve arka planda çalan şarkılar. Tavsiyedir meraklısına.
Kan ve GülAlper Canıgüz · April Yayıncılık · 20178,9bin okunma
Kan ve gül, gülle diken, sevgimle sen…
2025 100. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 22:48
Şarkıyı açtım, dinlerken yazıyorum… Yeni kitap müjdesini aldığımız gün bu kitabı bitirmenin haklı gururunu yaşıyordum. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Kitaba gelecek olursak, Alper Kamu serisi dışında okuduğum ilk Alper Canıgüz kitabı. Yine absürt polisiye (bunu da ben şu an uyduruyorum :), yine güldüren, ama güldürürken de hayli düşündüren bir cinayet kitabı okuyorsunuz. Bilmem anlatabiliyor muyum? Ağlıyorum, gülüyor musun? Sevdikçe, itiyor musun? Peki öyle olsun…
2021 75. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2021 23:37
“Neticede olgunluk dediğin, hayatı daha fazla acıyla kabullenebilme yetisi değil midir?” Alper Canıgüz ile bu kitap vesilesiyle tanıştım. Çok klişe olacak ama ben kitabı bir çırpıda okudum. Yapacak bir şeyim yoktu çünkü kitap çok akıcıydı. Yazar hikayeyi daha önce benim karşıma çıkmayan bir özgünlükte işlemiş. Bir dejavu sayesinde kahramanın seyri değişiyor. Arkasından dönen dolaplar, bilmeceler ve bir cinayet… Kitabın ilk sayfaları olağan giderken ilk ters köşeyle farklı bir dünyaya geçiyoruz ve kitabın seyri gerçekten değişiyor. Devamında gelen bir kaç ters köşe de okuyucuyu diri tutmayı başarıyor. Bunun üstüne güzelde bir final koyunca ortaya gerçekten başarılı bir iş çıkmış, tebrikler. Aslına bakarsanız kitap hiç olağandışı değil. Hikayede 5-6 isim geçiyor. Olaylar da sıradan. Fakat güzel fikir, özgün bir tema, akıcı bir anlatım i, okuyucuyu diri tutan başarılı bir kitap haline gelebiliyor. İşte bu yüzden tüm oklar yazara çevriliyor çünkü olağan bir olayı bize soluksuz okutabiliyor. Tebrik ederim Alper Canıgüz. Bütün kitaplarını okuyacağım.
Bilmem, anlatabiliyor muyum?
·216 syf.·
2025 22. kitabı
Vaktinde yazılmamış her incelemenin makus talihine maruz kalan birkaç kelam etmek niyetindeyim, zira birkaç kelam etmeden geçtiğim kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor uzun süredir. Başlayalım... Hayatının aşkıyla hayatını birleştirmenin neticesi ne olmalı? Mutlu son, değil mi? Cık... Hayat her zaman mutlu sonlara gebe değil, daha çok, ölü doğumların sahnesi. Aziz ile Nergis'in ölü doğumu da sadece kendilerini etkilemiyor üstelik. Küçük kızları Zeynep de bu felaketten nasibini alıyor çaresiz. Tüm bunlar ve daha fazlası size kitabın başlarında, Aziz kendinden bahsederken aktarılacak zaten, müsterih olunuz. İlerleyen günlerde küçük Zeynep'in bir dans gösterisi olacak. Babası da, ölü doğumun yasından bir nebze de olsa sıyrılıp, kızının mutlu günlerinden birinde onun yanında olmak motivasyonuyla, ceketini kuru temizlemeciye bırakacak. Buraya kadar her şey okey, ama kuru temizlemeci, Kan ve Gül adlı muhteşem şarkı, İskender Doğan... Bence çok basite indirgendi be Alper abicim. Yani Aziz'in rüyasına ak sakallı dede falan girseydi de yine aynı etkiyi bırakırdı sanki. Ha, ustaya saygı kabilinden bir girişimle kurguya eklemlendirme düşüncesi ile yapıldıysa, çoğu okur, kitabı okurken şarkıyı da açıp dinlemiştir, sanatçıyı da araştırmıştır emin ol. Ben ikisini de yapmadım :) Zamanda yolculuk kısmı, başlarda beni de benden alıp zamanda geriye götürdü, üniversite yıllarıma, çimlerin üzerine bırakıverdi. Bu yönünü çok sevdim kitabın. Kampüste, kantinde, arkadaşlar arasında dolaşırken buldum zihnimi. Seviyorum bu yönünü, Alper Kamu serisinde de mahalle havasını iliklerime kadar hissetmiştim, kurguna sağlık :) Sistem eleştirisi yanında, sistemdeki çürük çarıkların da sırtını sıvazladığın olmuş biraz ama, onu da sineye çekelim ne edelim. Karakterler yine gayet canlı ve de
Kan ve Gül Bir Kara Dejavu
2025 77. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 22:20
Kan ve GülAlper Canıgüz'ün kaleme aldığı fantastik bir polisiye roman. Kitap, gerçeküstü olayların ve gerçek mekânların iç içe geçtiği bir dünyada geçiyor.  Romanın ana karakteri Aziz, zaman yolculuğu yaparak karmaşık bir hikâyenin içine çekiliyor. Aşk, cinayet ve müzik gibi unsurlar, hikâyenin temel taşlarını oluşturuyor. Kitap, bu unsurları ustaca harmanlayarak okuyucuya sunuyor. Kan ve Gül, fantastik unsurları ve polisiye ögeleri bir araya getirerek keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Zaman yolculuğu, kitabın fantastik yapısını güçlendiriyor. Okuyucular, gerçek ve hayal arasındaki sınırda dolaşırken, hikayenin akışına kapılıyor. Roman, kader, özgür irade, aşk, pişmanlık ve ikinci şans temalarını işliyor. Aziz’in geçmişe dönerek hayatını “düzeltme” çabası, “Neticede olgunluk dediğin, hayatı daha fazla acıyla kabullenebilme yetisi değil midir?” gibi derin alıntılarla destekleniyor. Zaman yolculuğu, geçmişin değiştirilip değiştirilemeyeceği sorusunu merkeze alırken, Canıgüz’ün ironik anlatımı bu ağır temaları hafifletiyor. Toplumsal eleştiriler, özellikle 90’ların Türkiye’sine dair gözlemler (üniversite hayatı, dönemin siyasi ve kültürel atmosferi), kitaba nostaljik bir tat katıyor.
2017 19. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2017 17:30
Alper Canıgüz, kendine has bir hayran kitlesi oluşturmayı başarmış bir yazar. “Kan ve Gül” isimli yeni kitabına dair bu yazıyı yazmaya başlarken, 3 Nisan tarihinde raflarda yerini alan kitap, henüz 40 günlük bir ömre sahipti. Yazımın yayınlandığı bu kitap sitesinde, bugüne kadar 40 kişi tarafından okunan bu kitap için, 30 oy kullanıldığını, 19 kişi tarafından beğeni aldığını, 8 inceleme yazısı yazıldığını ve kitaptan 78 pasajlık alıntı yapıldığını gördüm. Bu sayıları küçümsemeyin. Örneğin ülkenin popüler ve çok satan yazarlarından Canan Tan’ın yine Nisan’ın ilk günlerinde satışa çıkan “Başıbozuk Sevdalar” isimli kitabı bu sitede, bugüne kadar 6 kişi tarafından okunmuş, 2 beğeni almış, 1 inceleme yazısı yazılmış ve 13 pasajlık alıntı yapılmış. Oysa tanınırlık ve okunurluk açısından Canan Tan’ın Alper Canıgüz’den daha popüler olduğuna şüphe yok. Bunun iki yazarın okurlarının derinlik ve tutkunluk farklılığından kaynaklandığını söyleyebiliriz. “Kan ve Gül” Alper Canıgüz’ün okuduğum dördüncü kitabı. Canıgüz’ün toplam kitap sayısı ise beş. “Tatlı Rüyalar”ı da okuyacak olsam, Alper Canıgüz külliyatının tamamına hâkim olmuş olacağım. Alper Canıgüz kitaplarını bu kadar ilgi çekici kılan şey, edebiyatımızda örneği çok rastlanamayan fantastik polisiye türüne giren eserler olması. “Kan ve Gül” de, bu sınıfa giren bir eser. Alper Canıgüz kitaplarını okuyanların hemen hemen hepsinin ortak tepkisi, ellerine aldıkları kitaplarını bir çırpıda okuduklarını iddia etmeleridir. Bu oldukça doğru bir tespit ama hızlıca okunan kitapların kolayca hazmedileceğini iddia etmek o kadar da kolay değil. Her bir kitabı, yenisi çıkana kadar üçer ay ara ile tekrar tekrar okumak ve her defasında ayrı bir lezzet almak mümkün. “Kan ve Gül”ü, dil ve okuma lezzeti, karakter zenginliği açısından,
Spor
Kaderin Kurgusunu Bozmak
2025 38. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2025 15:08
Alper Canıgüz, psikoloji mezunu bir genç olarak üniversiteyi bitirmiştir. Daha sonra bir yayınevinde çevirmenlik, bir üniversitede araştırma görevliliği, çeşitli şirketlerde de metin ve reklam yazarı olarak görev yapmıştır. Edebi dünyadaki yerini romanda bulduğu rahatlıkla dile getirebiliriz. Kara mizah konusunda çok başarılı bir isimdir. Abdürt komedi, dram, psikolojik arka plan gibi alanları da eserlerine yedirdiğini görmek mümkün. Sabit kahraman kullanmayı sever. Birçok eserlerinde bu kahramanları görmek mümkündür. Amcabey, Tahtakafa ve Kız Tevfik bunlardan bazılarıdır. Birçok kitabında psikoloji eğitimini kullanan Alper Canıgüz, şu an incelemesini yaptığım Kan ve Gül kitabında birazcık daha polisiye kurguyu ve fantastik anlatımı daha çok ön plana çıkarmıştır. Kitaba geçecek olursak; ilk önce yazara çok saygı duyduğumu belirtmek isterim, övgüyü fazlası ile hak ediyor. Edebi türler arasında gezen sanki sıradışı bir kitap okuyorsunuz ve bundan gayet de başarılı bir şekilde çıkmayı başarmış. Aziz isimli karakter kitabın baş kahramanı, eşi Nergis’ten boşanmış, küçük kızı Zeynep’e duyduğu derin sevgiyle hayata tutunan, İstanbul’da mütevazı bir hayat süren bir çevirmen olarak karşımıza çıkıyor. Bir gün kızının dans gösterisi için ceketini temizletmeye giderken eski bir üniversite arkadaşı olan Fulya ile karşılaşıyor. Fulya, Aziz’e geçmişten bir haber getiriyor: Üniversite yıllarında tiyatro grubundan Abdül isimli bir kişinin 1994 yılında faili meçhul bir cinayete kurban gittiğini konusunu anlatıyor. Fulya’nın yönlendirmesiyle Aziz, “Kan ve Gül Kuru Temizleme” adlı dükkâna gidiyor. Burada dükkân sahibi İskender Doğan ile tanışıyor, İskender Doğan'u zaten hepiniz biliyorsunuz,kitapla aynı ismi taşıyan bu unutulmaz şarkının sahibi, hatta başkaca bilinen bir şarkısı da
Kan ve GülAlper Canıgüz · April Yayıncılık · 20178,9bin okunma
Zaman çok şeyi değiştiriyor ama ya kaderi?
2025 24. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 01:08
"Dünya Kitap 2018 yılı En İyi Polisiye Roman" ödülünü almış Kan ve Gül. Cinayetler olur ve çözülmesi için uğraşılır. Alper Canıgüz kitabında olmamış bir cinayeti olmadan önce çözmeye çalışıyor. Kimi yerde kendini sorgulatıyor insana, Kimi yerde güldürüyor, Kimi yerde düşündürüyor, Kıvrak zekasıyla sıkmadan bir yolculuğa çıkıyor okuruyla . Hem geçmişe hem geleceğe doğru . (90 lı yıllarda üniversite okuyan insanları özellikle duygusal anılar da bekliyor kitabın içinde .) Olayların açılması ilk 100 sayfadan sonra başlıyor hemen karar vermeyip sabrederseniz ikinci 100 sayfa sizi hızla alıp götürüyor zaten. Akıcı, kolay okunan, kaliteli bir metin arayan herkesin beğeneceği , yaş sınırını gerektirecek argo kelimeler barındırmayan temiz içerikli :) bir kurgu. Herkese keyifli okumalar...
2022 140. kitabı
Yazarın karakteristik tarzını ve derin psikolojik çözümlemelerini barındıran, gerilim ve kara mizah ögelerini içeren bir eserdir. Kitap, bir cinayet ve kayıp bir adam üzerinden, kimlik, bellek ve geçmişin izleri üzerine düşündüren bir hikâyeyi anlatır. Hikâye, cinayet ve bir cinayeti çözme çabası etrafında dönerken, yazarın zekice işlediği kara mizah unsurları ve psycho-thriller öğeleri ile dikkat çeker. Zihinsel bir dejavu üzerinden, karakterlerin geçmişiyle hesaplaşmaları, kimlik arayışları ve gerçekle hayal arasındaki sınırların bulanıklaşması kitabın ana temalarını oluşturur. Temalar: Cinayet ve Gizem: Başlangıçta, kaybolan bir adamın ve ardından gelen cinayetin ardındaki sır perdesi aralanmaya çalışılır. Bellek ve Kimlik: Kitap, belleğin ne kadar güvenilir olduğuna ve insanların geçmişiyle nasıl yüzleşmeleri gerektiğine dair sorgulamalarda bulunur. Geçmişin İzleri: Geçmişin, bugünkü hayatı nasıl şekillendirdiği ve unutulmuş anıların yeniden hatırlanması ana temalardandır. Kara Mizah: Kitap, trajik bir olay etrafında gelişse de, kara mizah ve zekice diyaloglar ile ciddi temalarla eğlenceli bir bağ kurar. Neden Okunmalı? * Gerilim ve gizem severler için farklı bir deneyim sunar. * Kara mizah ve psikolojik derinlik arayan okurlar için ilgi çekici bir kitap. * Bellek, kimlik ve geçmişin izleri üzerine düşündürürken aynı zamanda sürükleyici bir roman deneyimi yaşatır. * Zekice yazılmış diyaloglar ve kurgusal akıcılık ile keyifli bir okuma süreci sunar.
Kitap Simyacıları
2021 5. kitabı
Fantastik bir polisiye kitabının bu kadar güzel yazılabileceğini bilmiyordum doğrusu. Konu bütünlüğü, açıklık, akıcılık, betimlemelerin güzel ve yerinde olması kitabı büyük bir zevkle okumamı sağladı. Kitapta Aziz karakterinin bir kaza sonucu komaya girerek geçmişine yaptığı yolculuk anlatılıyor. Yazarın samimi dili sayesinde hiç sıkılmadan keyifle okuduğum bir kitap oldu.

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.