Bir Kara Dejavu

Nisan 2017
Alfa Yayınları
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

"Güle rengini veren kandır."
2022 23. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2022 21:33
Belki de hayatımızdaki güzellikler bazı felaketlerin sonucudur.. Alper CANIGÜZ... Kan Ve Gül... Bir Kara Dejavu... Evet kara kapkara bir dejavu.. Şu an her birimiz farklı yerlerde, değişik zamanlarda, farklı insanlar olarak farklı işler yapıyoruz. Peki şu an olduğumuz konum veya yaptığımız iş bizim tercihlerimizin bir sonucu mu? Yoksa... Yoksa kader mi hepsi? Geçmişe gidebilme şansımız olsaydı birçok anı değiştirmek isterdik muhtemelen. Genelde bu 'birçok an'lar kötü anı bırakmış anlar olurdu çoğunlukla. Peki ya bu 'kötü an veya anılar' diye nitelendirdiğimiz felaketler bugünkü güzelliklerin temeliyse veya tam tersi de olabilir..? Hayat anlaması ve anlamlandırılması çok güç bir bilmece. Ve bu bilmece bazen huzursuzluk bazen de... Bazene gerek yokmuş hep huzursuzluk.. Çok şey yazdım farkındayım bunun incelemeyle ne alakası var diye soranlar olabilir tabii ki ama bu anlattıklarım kitabın ta kendisi aslında. Bu bilmece gibi konuşmamdan çıkıp normal minvalde kitap incelemesine geçecek olursam; gerçekten güzel bir kitap okudum. Farklı bakış açıları gördüm (görmekten en hoşlandıklarım olur kendileri). Zihnim bu kadar meşgulken yorulmadan okuduğum (kitap akıcı bir anlatıma sahipti) bir o kadar da yorularak okuduğum (sürekli birleştirmeniz gereken parçaların bulunduğu bir kitap) bir eser oldu. Yazarı farklı kılan bir şey daha var ki o da en sevdiğim şeylerden biridir.. yazarın üslubu çok iyiydi. Kelimeleri çok farklı, lezzetli ve akıllıca sunuyor size. Bu üslubun ardında nadide bir yazarın olduğunu hissettiriyor. Toplumsal, siyasi vs birçok konuya çok akıllıca yaklaşıp değindirmelerini yapıyor yazarımız. Ben ki polisiye türüne antipatisi olan bir okurum. Ve hâlâ antipatim devam ediyor sona erdi diyemem :) ama Alper CANIGÜZ polisiye kitabı dahi olsa okuyacağım bir yazar
Düşünce
Kan ve gül
2025 65. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2025 00:00
Alper Canıgüz’ün kalemini bilen bilir; öyle sıradan, dümdüz ilerleyen hikâyeler yazmaz. Kan ve Gül de tam öyle bir kitap. Polisiye mi dersin, aşk mı dersin, fantastik mi dersin… Hepsinden biraz var. Türler arasında dolaşan ama bir türlü tek bir kalıba sığmayan, sürükleyici bir kitap. Kitabın en güzel yanı, yazarın o kendine has mizahi dili sayesinde okurken hiç sıkılmıyoruz. Kitapta bir yandan gizemli olaylar ve cinayet araştırması var; diğer yandan zamanda gidip gelmeler, aşkın peşinden sürüklenmeler…  Kahramanımız bir anda kendini geçmişle bugün arasında gidip gelen tuhaf bir yolculuğun içinde buluyor. Zamanın akışıyla oynayan bu hikâyede, bir yandan gizemli bir cinayetin peşine düşerken diğer yandan da aşkın insanı ne kadar değiştirebileceğine şahit oluyoruz. Okurken merakla sayfaları çeviriyorsunuz. Yani kitap hem merak uyandırıyor hem de eğlendiriyor. Kitabı okurken “Bir sonraki sayfada ne olacak acaba?” diye heyecanlanırken bir yandan da cümlelerin arasında gülümserken buluyorsunuz kendinizi. Canıgüz’ün nükteli diliyle sık sık gülümsüyorsunuz. Yazarın tarzını sevenlerin zaten keyifle okuyacağına eminim; tanışmayanlar içinse güzel bir başlangıç kitabı olabilir. Kısacası; eğer içinde hem gizem, hem mizah, hem aşk, hem de bolca sürpriz barındıran bir kitap arıyorsanız Kan ve Gül’e şans verin derim.
Alıntı
Bir "Kaybeden"in Zamana Karşı Umutsuz Dansı
2023 25. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2023 11:29
Alper Canıgüz’ün Kan ve Gül’ü, kapağındaki o pop-art renkliliğe aldanıp "çerezlik" niyetine okuyacağınız bir kitap değil. Evet, sesli güldürür. Evet, Aziz karakteri Türk edebiyatının en nevi şahsına münhasır anti-kahramanlarından biridir. Ama bu kitabın omurgası, "İkinci bir şansın olsa, gerçekten neyi değiştirebilirdin?" sorusunun acımasız ağırlığıyla çatırda. Bir Anti-Kahramanın Anatomisi Aziz, klasik bir "başarılı dedektif" değildir. Hayatı ıskalamış, ilişkisini batırmış, geçmişin hayaletleriyle yaşayan bir enkazdır. Geçmişe, o üniversite yıllarına döndüğünde, biz onun sadece bir cinayeti çözmesini değil, kendi "oluşamamışlığını" tamir etmesini izleriz. Ama Canıgüz bize şunu fısıldar: Zamanı geriye sarsan bile, karakterin aynıysa hataların da aynı kalır. Aziz'in trajedisi, her şeyi bilmesine rağmen bazı şeylere engel olamamasının çaresizliğidir. Dejavu ve 90'lar Ruhu Kitabın alt başlığı "Bir Kara Dejavu". Yazar, 90'lı yılların o naif ama tekinsiz atmosferini kusursuz kuruyor. Cep telefonsuz, internetin olmadığı, iletişimin yüz yüze ve daha "kanlı canlı" olduğu zamanlar... Ancak bu bir nostalji güzellemesi değil. Geçmiş, Aziz için kaçtığı bir sığınak değil, hesaplaşmak zorunda olduğu bir olay mahallidir. Canıgüz’ün alametifarikası, en ciddi anlarda bile okuyucuyu güldürebilmesidir. Ancak bu kahkaha, "ağlanacak halimize gülmek" türündendir. Aziz'in o sarkastik dili, aslında hayata karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Cümlelerin arasındaki esleri iyi okursanız, orada derin bir varoluşsal sancı ve kaybetmişlik hissi bulursunuz. Spoiler vermeden şunu söylemeli: Kitabın sonu, tüm o eğlenceli kovalamacanın bedelini ödetir. Kader, hile yapmayı sevmez. Aziz'in yolculuğu, başladığı noktadan çok farklı ama bir o kadar da tanıdık bir yerde biter. Döngüsellik,
2023 48. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2023 13:52
Alper Canıgüz, 1969 İstanbul doğumludur. Koyu siyah saçlı, beyaz tenli olup, narince bir bünyeye sahiptir. Bağımlılığa yatkın ve biraz da müsriftir. Çocukken, bir çubukla dürtülünce tostoparlak hale gelen tesbih böceğini ilk gördüğünde, hayat ne kadar muazzam bir şey diye düşünmüştür. Ne yazık ki, bu türden çok fazla hatırası yoktur. Ekseriyetle yumuşak tabiatlı, güleç ve arkadaş canlısıdır ancak bazen durup dururken aklına bir şey geliverir, gözleri dolar. Tanısanız sevebilirsiniz, çok yakından değil de biraz tanısanız. Kızı Ada'ya pek düşkündür ve işin doğrusu ondan azıcık da çekinir. Bir konuda harekete geçmek için henüz geç olmadığı gibi bir umuda kapılırsa, hemen ardından anlayıver ki böyle düşündüğüne göre, iş işten geçmiştir. Zamanında daha fazla matematik öğrenmemiş olmak ve bazı başka konularda pişmanlıkları mevcuttu. İhtimal ki kendi etmiş kendi bulmuştur. Aziz, ikinci sınıf aşk romanlarını yayınlayan Paradise adlı bir yayınevine çeviri yapan bir çevirmendir. Orta yaşlarının ortalarındaki erkeklere özgü halleriyle var olmaya çalışmaktadır. Çok sevdiği eşi Nergis'ten boşanmıştır. Biricik kızı Zeynep'tir hayatının en mühim varlığı. Günlerin sıradan bir şekilde akıp gittiği günlerde sıradışı şeyler olmaya başlar geçmişi Aziz'in önüne çıkıyordur. Kızının okuldaki müsameresine katılacağı bir gün üniversiteden eski arkadaşı Fulya ile karşılaşan Aziz ondan geçmişe dair bir takım bilgiler alır. Ve geçmişinde bazı şeylerin eksik ve onun bildiğinden farklı olduğunu fark eder. Oyunun düzenlendiği salonda çıkan bir yangınla beraber Aziz bir başına darbe alır ve geçmişe yolculuk bu şekilde başlar. 1994 yılına, gençliğine, üniversite günlerine bugünün bilinciyle giden Aziz geçmişinin sırlarını ve bir cinayeti araştırmaya başlar. Kan ve Gül fantastik bir polisiye 13
Edebiyat & Roman
2025 50. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 23:07
Fantastik edebiyatın hayranı değilim ama objektif değerlendirme de bile çok sıkıcı ve basit kalan bir kitap olmuş. Hem dili hem de kurgusu edebi zevkimin yanında bile geçemedi. Hikaye karakterin üniversiteden tanıdığı aykırı karakterde olan arkadaşı Abdül'ün cinayet haberini alan Aziz'in talihsiz bir yangında baygınlık geçirmesiyle başlar ve bu uyku uyanıklık arasında Aziz zamanda geriye gider. Tahmin ederiz ki Abdül'ün ölüm tarihine yakın bir zamana gider. Bu zamana gelmesinin sebebi cinayeti çözmek olduğunu düşünür ve delileri toplamaya başlar. Ve ondan sonra başlayan Aşk, iş ve arkadaşlık ilişkilerinin detaylı anlatılmış bölümleri beni sıkmaktan başka bir işe yaramadı. Kan ve gül bağlantısı da çok güçlü görünmesine rağmen hikayede o kadar zayıf kalmış ki... Neyse cinayetin sebebine gelecek olursak klasik bir aşk hikayesinin kurbanını görürüz. Toplumdan ayrışmanın bir kez daha ölümle sonuçlanmasını gösteriyor. Halk değişmez değişmeye zorlanır vs gibi devrim hareketinin öncüsü olmak isteyen karakteri bile ölüme mahkûm eder yazar. Daha fazla yazamayacağım. Bu puanı nasıl almış hala anlam veremiyorum :)
2025 7. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2025 16:49
Hani derler ya, şimdi ki aklımla gençliğime dönsem. Bir anda 20 yıl öncesine dönseniz ne hissederdiniz? Bir kabusun içine mi düşerdiniz yoksa... Yoksa kelebek etkisiyle olayların gidişatını mı değiştirirdiniz? Abdullah Arı da görüp hemen aldığım kitabı bazen aaa olabilir mi bilgilerle, bir Boğaziçi Ün. dönemine uzaktan bakarak, içimden sürekli "kan ve gül, gülle diken.." melodisini tekrar ederek, keyifle okudum. Darülacezede sahnelenen oyunda azrail rolündeki Aziz'le o anı yaşadım, biraz içim burkulsa da sesli gülüşlerle eşlik ettim olaylara. İntikam, kıskançlık, sevsen de canını yakma isteği, neden ama neden böylesin insanoğlu dedim. Güzel bir kurgu, polisiye olduğu için de akan bir okuma oldu benim için. Okuyalım mı derseniz, derin kitapların arasına bir nefeslik hoş bir okuma olur derim. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar.
Kan ve GülAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 20208,9bin okunma
Gül'e rengini veren kandır…
2023 147. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 11:36
Alper Canıgüz benim en sevdiğim yazarlardan. Alper Kamu karakteri ve Kamu Davası serisiyle yazara aşık oldum ve bütün kitaplarını okumak istedim. Gizliajans’tan sonra sıra bu kitaptaydı. Bu kitapta çok akıcı bir fantastik polisiyeydi. Konu itibariye bir o kadar ilginç olmasının yanında bir o kadar da tanıdıktı. Ben kitabı bir çırpıda okudum. Fakat maalesef yine aşık olduğum bu adamdan beklentim yüksek olduğu İçin sanırım çok tatmin olmadım. Yazarımızın dili yine çok eğlenceli ve bir o kadar melankolikti. Karakter ilginç ve kendine hastı. Özellikle yazarın her kitapta olan bazı karakteri burda da görmek çok tatlı bir jesti. Yine toplumsal ve siyasal çıkarımlar işlenmişti. Kurgusu edebiyatımız açısından farklıydı…vs vs yani karşımızda güzel bir eser vardı ve ben okuduğum İçin her ne kadar tatmin olmasamda (özellikle sonu beni hiç tatmin etmedi. yinede) mutluyum. Alper Canıgüz Edebiyatımızdaki kıymetli şahsiyetlerden ve bence tanımıyorsanız bir şans verin derim :) Kitaplarla kalın :))
Macera ve Polisiye ama Canıgüz tarzında
2021 4. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 08:12
Çok sürükleyici ve merak uyandırıcı. Oğullar ve Rencide Ruhlar'ı da beğenerek okumuştum. Bu kitabı da çok sevdim. Boğaziçi'ne ve 1994'e götürüp gezdiriyor gerçekten. Özellikle güncel olaylarla bu kitabı okumak zaman zaman buruk hissettirdi. Olayların ve kişilerin bağlanması basit ama zekiceydi.
2024 24. kitabı
Okunma: 17 Mart 2024 14:23
Kitap için polisiye mi desem, fantastik mi desem, kırık bir aşk hikayesi mi desem ne desem bilemedim:) Hepsinden bir parça var. Kitap akıcı ve sürükleyici ama daha çok ortalardan sonra hızlanmaya başlıyor. Ben öneririm tatlı, keyifli bir kitap.
Roman
Kan ve gül
2026 3. kitabı
Herkese Merhaba <3 Bugün Alper Canıgüz’ün Kan ve Gül adlı eserinin yorumuyla geldim. <3 Konusundan kısaca bahsetmem gerekirse; Aziz; aşk romanları çevirmeni olarak yaşamını sürdürmektedir. Çok severek evlendiği eşi Nergis’ten yıllar önce ayrılmış, genel olarak mutsuz bir adamdır. Hayatındaki en güzel en anlamlı şey ise kızı Zeynep’tir. Kızının gösterisine gittiği gün sahne arkasında çıkan bir yangın Aziz’i 20 yıl öncesine yani üniversite yıllarına geri döndürür. Bunun nasıl mümkün olduğunu anlamasada başa dönmek herşeye sil baştan başlamak cazip gelir. Bu sil baştan yaşamında kendine bir amaçta edinir. 20 yıl önce çeşitli sebeplerden dolayı yollarının bir türlü kesişmediği arkadaşı Abdül’ün cinayete kurban gitmesine engel olacaktır. Aziz, kendi hayatını sil baştan yazarken, arkadaşının kaderini de değiştirebilecek mi? Yoksa bu esrarengiz cinayetin sır perdesini mi aralayacak? Ya da asıl soru!! Gerçekten geçmişi değiştirebilir miyiz? Genel olarak severek okuduğum bir eser oldu. Sizi sıkmayacak, yormayacak, meraklandıracak, sürükleyecek bir kitap arıyorsanız kesinlikle Kan ve Gül ile tanışmanızı tavsiye ederim. OKUYUN OKUTUN Kitapla Kalın Sevgiler <3

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.