Bir Kamu Davası 2

April Yayıncılık
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:
9786055162085

“Hakikat, ölümü aydınlatırken hayatı gölgeler. ”
2021 39. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 16:28
Spoiler vardır. Fantastik polisiye tarzında. Beş yaşındaki Alper Kamu’nun hikayesi. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi kahramanımız “İnsanlığa dair kavrayışımızı biraz daha ileri götürmeyecekse bir cinayeti çözmenin ne anlamı var ki?” diyerek yeni yeni cinayetleri çözmeye hazırlanıyor. Ancak bununla da kalmıyor bir de geçmişte kalmış ya da öyle olduğunu sandığı bir aşk hikayesinin peşine düşüyor. İki ayrı ölüm kafasını karıştırıyor minik kahramanımızın. Komşu çocuğu Mehmet'in öldürülüşü ve amcası Nebi'nin vefatı. Her ikisinin ardındaki sırları açığa çıkarıyor. Fakat her ikisinin ardından çıkan sırlar Alper'de dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Bu arada kendisi de aşkın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Ve babası ile aralarında şöyle bir konuşma geçiyor; ” ‘Bir baba olarak söyle evladına: Aşk var mıdır yok mudur, boş mudur dolu mudur, ne kokar, ne boktur? Gülmesi biraz dinince, ‘Tanrı gibi düşün’ dedi babam, ki böyle bir yanıtı hiç beklemiyordum. ‘İnanıyorsan varolup olmaması pek önemli değildir. Ayrıca en büyük inkarcının da en inançlının da içinde bir nebze kuşku vardır. Ve elbette ki, aşk da Tanrı da ölümsüzdür.’ “ Bir annenin oğlunun doğumu için kimin ne taktığının hesabını tutması, çocukların mahalleler arasında süren savaşları, bir oğlan çocuğunun annesi tarafından kızarana kadar çitilendiği banyolar, yeşil alanlarda yapılan mangallı piknikler ve daha niceleri... Alper aynı zamanda cesur, sözünü sakınmayan biri olarak gösteriliyor. Komiser yardımcısı Onur Çalışkan arasında geçen ve içinde bulunduğumuz günler açısından da anlamlı olan şu diyaloğu paylaşmak isterim. ” ‘Hatrınızı sormaya geldim’ diye yanıtladım elimdeki dosyayı kapatıp masanın üzerine atarken. ‘ Beni merak ettin yani, hepsi bu, öyle mi?’ Tavrı alaycı, bakışları kuşkucuydu. ‘ Yok’
Cehennem Çiçeği -Alper Canıgüz
2026 41. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2026 22:57
Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar,yeminler,ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler,hayal kırıklıkları ve yüzler... En çok da yüzler. Neden söz ettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar küllenir,bütün babalar ölür, bütün hikayeler biter. Birinin, yıkıntıların nöbetini tutması gerekir;işte o yüzden,biri hariç,bütün çocuklar büyür. Gölgesini kaybeden insan,gölgenin kendisine dönüşür. Bir kamu davasının ikinci kitabı Cehennem Çiçeği kitabı,5 yaşındaki Alper Kamu'nun amcası ölmesiyle kitabımız başlıyor. Bir yandan ise mahalleye yeni taşınan ailenin on iki yaşındaki oğlu Ümit,engelli kardeşi Mehmet'i boğarak öldürdüğünü itiraf ediyor. Fakat Alper buna inanmıyor ve olayın peşine düşüyor. Alper Kamu'nun hareketleri ve verdiği cevaplar yer yer beni güldürdü.İlk kitaba göre yavaş başladı benim için ama konu ilerledikçe akıcı bir şekilde okudum.Kitabın içerisinde sadece bir cinayeti okumuyoruz. Yasak aşklar ,kardeş katili,namus cinayeti ve dahasini görüyoruz. Bunlarla ilgili çarpıcı ve güzel detaylar var. Mehmet'i öldüren kişiyi öğrenince hem üzüldüm hem sinirlendim. Yine sorumsuz bir aileyi okuyoruz.Özellikle kitabın sonunda beklemediğim bir detay okudum. Sevgisiz evlilikler ,yitip giden hayatlar... Yazarın üçüncü kitabı olan Kıyamet Parkı'nı kitap kulübümüzde temmuz ayında okuyacağız. Kitaba puanım:8/10
Dedektifi 5 yaşında olan bir garip polisiye 2
2023 20. kitabı
Alper Canıgüz Kamu davası serisinin ikinci kitabı. Ayrıca da okuyabilirsiniz ama karakter bütünlüğü açısından peş peşe okumanızı tavsiye ederim. Konumuz yine küçük hafiyemiz Alper Kamu üzerinden ilerliyor. Yine 5 yaşından devam ediyor gibi ifade edilse de ben kitap boyu sanki büyümüş, olgunlaşmak zorunda kalmış gibi hissettim. Mahallede tanıştığı bir çocuğun kardeşinin cinayetinde şüpheli olmasına inanamayıp ipleri eline alıyor. Bu sefer farklı olarak tek bir gizemle de yetinmiyor. Amcasının ölümü ve geride bıraktıkları ona farklı gizemlerin kapısını aralıyor. Mahallede ise hayretimucip olaylar eksik olmuyor tabi ki... Yazar ilk kitapta üstü kapalı eleştirdiği şeyleri bu kitapta daha belirgin ortaya koyuyor. Örneğin Onur komiserle arasında geçen bir diyalogta: "Bir de o 1 Mayıs gösterilerinde ananız babanız yaşında insanların üstüne kurt köpekleriyle, biber gazlarıyla falan saldırmaya hiç utanmıyor musunuz, onu merak ettim." Onur Çalışkan'ın suratı mosmor kesilmişti. "Ben... asla... bak..." falan gibi bir şeyler geveledi. "Tamam tamam," dedim. "Biliyorum sizin bir suçunuz yok, emir kulusunuz." Başka bir bölümde "Adaleti bu dünyada arayan yalnızca belasını bulur! " Gibi çokça örneği var. Beni bu kitapta en çok etkileyen son bölümler oldu. Zamanlama seçimi iyi mi kötü mü kestiremiyorum ama eğlenmek, kafa dağıtmak için okurken bir anda farklı bir frekansa geçtim. Özellikle Karanfil Kız' ın hikayesini okurken son depremin haberini almak tuzu biberi oldu.(Hikayeyi unutmamak için yorumlara bırakacağım dileyen bakabilir.)Cinayet çözümlendikten sonra psikolojik çözümlemelerin ağırlığı çöktü kitaba. Kötü olduğu için değil ama ben Alper Kamu karakterini çok sevdiğim için hüzünlü bir sondu.
Kitap İncelemeleri
2023 6. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2023 03:12
Ah be Alper Kamu, ne yapıp ediyor beni kendine hayran bırakıyorsun :) Kahramanımız, bu kez bir çocuğun ölümü ve eski bir -bir çok aslında- aşk hikayesinin ardındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için uğraşırken, "İnsanlığa dair kavrayışımızı biraz daha ileri götürmeyecekse bir cinayeti çözmenin ne anlamı var ki?" diyen bir dedektife yakışacak şekilde, adalet kavramını sorguluyor. Cehennem Çiçeği; başlarda okurken yer yer sıkıldığımı hissettiren ama ilerledikçe kendine çeken ve hatta sonlara doğru hayran bıraktıran bir eser oldu benim nezdimde. Keyifle okudum, çokça tebessüm ettim, depremzede hikayesinde gözyaşlarıma engel olamadım. Ülkecek zor günler geçirdiğimizden, kayıplarımızdan kaynaklı olacak bu da farkındayım. Canım Makbule, bu kitabı senin önerinle aldım ama sensiz okudum, şimdi bu kitap hakkında analiz yapmak, sohbet etmek vardı seninle.. Nurlar içinde uyu.. Velhasıl.. Canıgüz'ün kalemi, kara romanın sosyal dramasını sürrealizmin renkli mürekkebiyle çiziyor.
Cehennem ÇiçeğiAlper Canıgüz · April Yayıncılık · 20137,8bin okunma
Anladım ki hayat beş yaşındakilere daha zormuş
2026 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 09:26
Hâlâ büyümeyen Alper kardeşimizin artık bir bakıcısı vardır: Hatçe. Yani Hatice. Kendisi bir yandan Alper’le ilgilenirken, bir yandan onu kıskanır; bir yandan da aile içinde yaşanan ölümlerle, yeni taşınan komşularla ve “bu mahallede niye herkes ölüyor?” sorusuyla baş etmeye çalışır. Alper Kamu kardeşimiz durur mu? Nevrotik acılar, varoluş sancıları, iç hesaplaşmalar… Yetmezmiş gibi bir de kalp ağrısı eklenmiştir. “Gerçekten beş yaşındaysan hayat sana biraz fazla gelmiş” dedirtir." Cedric'çim hayat beş yaşındakilere daha zormuş." dedirtti bu kitap. Cedric nerden aklına geldi diye sormayın lütfen. Aklıma her gelenin kaydını nedenini niiçini sormuyorum ve de tutmuyorum ki.. Arada yanaklarını sıkmak, arada da “bunu bir gün hapse tıkacağız galiba” demek arasında gidip geldiğimiz Alper kardeşimiz, gayet güzel sırlar çözer.Ama kalbimize indirmekten de geri durmaz akıllı veledimiz. Ben bir yerlerde ölüp kalacak diye üç buçuk attım. Her an gerim gerim gerildik kitapta.. Ve bazı sırlar vardır ki çözülmese de olurdu; çünkü insan bazen “bunu bilmeseydim iyiydi” demek ister. Zira en tatlı yalan bile, en acı gerçekten daha yakıcı olabiliyor. Neyse… Kitabımız tatlı bir mahallede geçiyor. Tatlı derken; savaşlar, çeteler, mahalle içi diplomasi eksik değil tabii. Biz küçükken çete kurmamıştık ama bizim de bir grubumuz vardı. İyi aile çocuğu olan bendeniz zaten kemiklerimiz kırılması suretiyle ailemiz tarafından cezalandırıldığı için bu konulara çok girmeyelim. Travma tetiklemeyelim. Neyse... Diğer kitapta olduğu gibi bu kitapta da çok küçüklerin okumasını tavsiye etmiyorum. Alper Kamu beş yaşında olabilir ama hareketleri “beş yaş + kırk yıllık hayat tecrübesi” kıvamında. Bazıları 80 üstü diyor ama okuyucuya kalmış gerisi artıkın. Yasak aşkların çözüldüğü, kör düğümlerin çözülürken
2024 14. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 18:29
Selamlar, bu kitaba özel inceleme yazmak istedim. Son zamanlarda okuduğum en güzel, en akıcı kitapların başında gelir. Yani bu üçlü seriyi okumadan önce bu kadar beğeneceğimi asla düşünmemekle beraber, seriyi bitireceğim bile aklıma gelmezdi:) 3.seriden oluşan kitapların en beğendiğim kitabı Cehennem Çiçeği oldu. Yani herkese kesinlikle okuyun beğeneceğini düşünüyorum diyeceğim nadir kitaplardan. Samimi bir anlatım tarzı var. Ben kitabın içeriğine çok değinmeden genel olarak kitaptan beklentilerimi yazıyorum. Herkes okumalı:)
2017 14. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2017 13:30
Uzun zamandır okuduğum en tatlı kitap. Bazı yerlerinde eğlendirip bazı yerlerinde hüzünlendiren ve bir günde kendini bitirten kitaplardan.. İyi ki denk gelmişim ve başlamışım :)
2021 18. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 12:16
Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Zamanın ölü doğmuş çocuklarını görürsünüz karaltıların içinde. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar, yeminler, ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler, hayal kırıklıkları ve yüzler… En çok da yüzler. Neden söz ettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar küllenir, bütün babalar ölür, bütün hikayeler biter. Birinin yıkıntıların nöbetini tutması gerekir; işte o yüzden, biri hariç, bütün çocuklar büyür. Gölgesini kaybeden insan, gölgenin kendisine dönüşür.
2020 26. kitabı
Alper Kamu’nun, Oğullar ve Rencide Ruhlar’la başlayan hikayesi bu kitapta devam ediyor. Büyümüş de küçülmüş dedikleri cinsten bir karakter olan Alper Kamu, insanları ve hayatı bir psikolog edasıyla adeta çözümlüyor. Bu çözümlemeleri yaparken de kendi zekasına o kadar çok güveniyor ki, bazen yanlış yollara sapıyor. Ancak görünenlerin arkasında yatan gerçekleri bulana kadar asla pes etmiyor, hep karşısına çıkan küçük yaş engeline rağmen o olayları ciddiye alıp neticelendirmeye devam ediyor. Alper Canıgüz’ün bir psikolog olmanın verdiği avantajla yazdığı romanları kısa sürede okunup bitirilecek türden. Başlayınca duramıyorsun esasen. Kurgusu, özgünlüğü, zekice düzenlenmiş diyalogları ve tabiki psikolojik tahlilleriyle okunup okutturulacak kitaplardan.
Alper Kamu Hep 5 yaşında
2020 107. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2020 00:28
Yazarın "Alper Kamu" adında yarattığı 5 yaşındaki karakter, her kesime sevimli gelecek harika bir karakter olmuş. Bu kitap tam da arka arkaya okunan ağır sayılabilecek romanlardan sonra dinlenme, gülme amacına mükemmel gelecektir. Alper Canıgüz'ün ince mizahı, benzetmeleri beni eğlendirdi, gülümsetti, duygulandırdı. Zaman zaman da hasssss dememe sebep oldu. İyi okumalar dilerim :)

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.