Cehennem Çiçeği

Orijinal Ülke:

Afacan Sherlock
2024 59. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2024 22:52
Küçülmüşte büyümüş, zeki bir afacanın dünyasından hayata bakıyoruz. O anlatıyor biz dinliyoruz . Bize bir pırlantayı incelikle inceleyen sarraf gibi inceleyip gördüklerini aktarıyor. Kitap Selçuk Aydemir ‘in Mahalleden Arkadaşlar’nı anımsatıyor. Sevenler bunuda sevecektir. Mizahi anlatım tarzı iyiydi. Tabi Murat Menteş Korkma Ben Varım kitabında yazarın ismini görüp hemen okuma listeme eklemiştim beklentim daha fazlaydı belki diğer kitapları beklentimi karşılar diye düşünüyorum. Sırlar,sırlar ve sırlar: ufaklığımız polisiye roman tarzında ilerleyen hikayede; insanların bencilliğini kendi sırları ortaya çıkmasın diye neler yapılabileceğini,ebeveyn duygularını, saf aşkı, aşk acısı içersinde gerçekleri bir bir ortaya çıkarıyor. Ama bazı sırlar saklı kalmalı belkide! Tamda beni kitap bu final kısmında beni içine tam anlamı ile çekti. Kitap bitince o finali ve öncesini düşündüm.Tüm kitap bu final için yazılmış gibi sarsıcı “SON”. Keyifli okumalar diliyorum.
Cehennem ÇiçeğiAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 20237,8bin okunma
“Hakikat, ölümü aydınlatırken hayatı gölgeler. ”
2021 39. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 16:28
Spoiler vardır. Fantastik polisiye tarzında. Beş yaşındaki Alper Kamu’nun hikayesi. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi kahramanımız “İnsanlığa dair kavrayışımızı biraz daha ileri götürmeyecekse bir cinayeti çözmenin ne anlamı var ki?” diyerek yeni yeni cinayetleri çözmeye hazırlanıyor. Ancak bununla da kalmıyor bir de geçmişte kalmış ya da öyle olduğunu sandığı bir aşk hikayesinin peşine düşüyor. İki ayrı ölüm kafasını karıştırıyor minik kahramanımızın. Komşu çocuğu Mehmet'in öldürülüşü ve amcası Nebi'nin vefatı. Her ikisinin ardındaki sırları açığa çıkarıyor. Fakat her ikisinin ardından çıkan sırlar Alper'de dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Bu arada kendisi de aşkın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Ve babası ile aralarında şöyle bir konuşma geçiyor; ” ‘Bir baba olarak söyle evladına: Aşk var mıdır yok mudur, boş mudur dolu mudur, ne kokar, ne boktur? Gülmesi biraz dinince, ‘Tanrı gibi düşün’ dedi babam, ki böyle bir yanıtı hiç beklemiyordum. ‘İnanıyorsan varolup olmaması pek önemli değildir. Ayrıca en büyük inkarcının da en inançlının da içinde bir nebze kuşku vardır. Ve elbette ki, aşk da Tanrı da ölümsüzdür.’ “ Bir annenin oğlunun doğumu için kimin ne taktığının hesabını tutması, çocukların mahalleler arasında süren savaşları, bir oğlan çocuğunun annesi tarafından kızarana kadar çitilendiği banyolar, yeşil alanlarda yapılan mangallı piknikler ve daha niceleri... Alper aynı zamanda cesur, sözünü sakınmayan biri olarak gösteriliyor. Komiser yardımcısı Onur Çalışkan arasında geçen ve içinde bulunduğumuz günler açısından da anlamlı olan şu diyaloğu paylaşmak isterim. ” ‘Hatrınızı sormaya geldim’ diye yanıtladım elimdeki dosyayı kapatıp masanın üzerine atarken. ‘ Beni merak ettin yani, hepsi bu, öyle mi?’ Tavrı alaycı, bakışları kuşkucuydu. ‘ Yok’
Hayretimucip yani!
2025 83. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2025 23:53
“Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Zamanın ölü doğmuş çocuklarını görürsünüz karaltıların içinde. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar, yeminler, ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler, hayal kırıklıkları ve yüzler... En çok da yüzler. Neden söz ettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar küllenir, bütün babalar ölür, bütün hikâyeler biter. Birinin, yıkıntıların nöbetini tutması gerekir; işte o yüzden, biri hariç, bütün çocuklar büyür. Gölgesini kaybeden insan, gölgenin kendisine dönüşür.” s.220 Bu sefer ağlattın be Alper Kamu. Cinayet romanında da felsefe yapılmaz, hüzünlere gark olunmaz ama Alper Canıgüz . Serinin ilk kitabı olan Oğullar ve Rencide Ruhlar ‘ı aşırı sevmiştim. Ta ki 2. kitap olan Cehennem Çiçeği ‘ni okuyana kadar. İçerisinde her şey ama her şey var. Tıpkı hayat gibi.
2026 3. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 01:24
Dünyanın en zeki, en yetenekli, en ileri görüşlü ve en muzip çocuğu… Ajan, bibliyofil, âşık ve zıpır: Alper Kamu. Henüz beş yaşında ve hayatının bu en tehlikeli döneminde yeni bir cinayet vakasının peşindedir. Önce amcası evinde ölü bulunur; bu ölümün ardındaki aşkı, şehveti ve gizleri usul usul çözer. Aynı günlerde mahalleye yeni taşınan bir ailenin küçük çocuğu da hayatını kaybeder. Elbette Alper Kamu, bu karanlık bilmeceyi çözmek için elinden geleni ardına koymaz. Bir Kamu Davası üçlemesinin ikinci kitabında Alper Canıgüz, yine muzip, zeki ve güçlü üslubuyla okura büyük bir okuma zevki armağan ediyor. Bir çocuğun gözlerinden yetişkinlerin acınası dünyasına yöneltilen bu keskin bakış; polisiye ile entelektüel yaklaşımı ustaca harmanlıyor ve anlatıyı çok katmanlı bir derinliğe taşıyor. “Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Zamanın ölü doğmuş çocuklarını görürsünüz karaltıların içinde. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar, yeminler, ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler, hayal kırıklıkları ve yüzler… En çok da yüzler. Neden söz ettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar külllenir, bütün babalar ölür, bütün hikâyeler biter. Birinin, yıkıntıların nöbetini tutması gerekir; işte o yüzden, biri hariç, bütün çocuklar büyür. Gölgesini kaybeden insan, gölgenin kendisine dönüşür.” Bu kitap; gölgesini kaybeden insanın, çocukluğunu unutup yaşamanın karanlığında renklerini yitiren ruhun bazı duyguları yeniden hatırlamasına, bazı renkleri tekrar duyumsamasına imkân tanıyor. Okuru, yüzünde hafif bir gülümsemeyle ama içten içe bir sızıyla uğurlayan bir süreç armağan ediyor. Ve bir kez daha haykırıyoruz: Kitapların, çocukların ve renklerin saltanatı gelmeli. Cehennem Çiçeği
Cehennem Çiçeği -Alper Canıgüz
2026 41. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2026 22:57
Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar,yeminler,ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler,hayal kırıklıkları ve yüzler... En çok da yüzler. Neden söz ettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar küllenir,bütün babalar ölür, bütün hikayeler biter. Birinin, yıkıntıların nöbetini tutması gerekir;işte o yüzden,biri hariç,bütün çocuklar büyür. Gölgesini kaybeden insan,gölgenin kendisine dönüşür. Bir kamu davasının ikinci kitabı Cehennem Çiçeği kitabı,5 yaşındaki Alper Kamu'nun amcası ölmesiyle kitabımız başlıyor. Bir yandan ise mahalleye yeni taşınan ailenin on iki yaşındaki oğlu Ümit,engelli kardeşi Mehmet'i boğarak öldürdüğünü itiraf ediyor. Fakat Alper buna inanmıyor ve olayın peşine düşüyor. Alper Kamu'nun hareketleri ve verdiği cevaplar yer yer beni güldürdü.İlk kitaba göre yavaş başladı benim için ama konu ilerledikçe akıcı bir şekilde okudum.Kitabın içerisinde sadece bir cinayeti okumuyoruz. Yasak aşklar ,kardeş katili,namus cinayeti ve dahasini görüyoruz. Bunlarla ilgili çarpıcı ve güzel detaylar var. Mehmet'i öldüren kişiyi öğrenince hem üzüldüm hem sinirlendim. Yine sorumsuz bir aileyi okuyoruz.Özellikle kitabın sonunda beklemediğim bir detay okudum. Sevgisiz evlilikler ,yitip giden hayatlar... Yazarın üçüncü kitabı olan Kıyamet Parkı'nı kitap kulübümüzde temmuz ayında okuyacağız. Kitaba puanım:8/10
Dedektifi 5 yaşında olan bir garip polisiye 2
2023 20. kitabı
Alper Canıgüz Kamu davası serisinin ikinci kitabı. Ayrıca da okuyabilirsiniz ama karakter bütünlüğü açısından peş peşe okumanızı tavsiye ederim. Konumuz yine küçük hafiyemiz Alper Kamu üzerinden ilerliyor. Yine 5 yaşından devam ediyor gibi ifade edilse de ben kitap boyu sanki büyümüş, olgunlaşmak zorunda kalmış gibi hissettim. Mahallede tanıştığı bir çocuğun kardeşinin cinayetinde şüpheli olmasına inanamayıp ipleri eline alıyor. Bu sefer farklı olarak tek bir gizemle de yetinmiyor. Amcasının ölümü ve geride bıraktıkları ona farklı gizemlerin kapısını aralıyor. Mahallede ise hayretimucip olaylar eksik olmuyor tabi ki... Yazar ilk kitapta üstü kapalı eleştirdiği şeyleri bu kitapta daha belirgin ortaya koyuyor. Örneğin Onur komiserle arasında geçen bir diyalogta: "Bir de o 1 Mayıs gösterilerinde ananız babanız yaşında insanların üstüne kurt köpekleriyle, biber gazlarıyla falan saldırmaya hiç utanmıyor musunuz, onu merak ettim." Onur Çalışkan'ın suratı mosmor kesilmişti. "Ben... asla... bak..." falan gibi bir şeyler geveledi. "Tamam tamam," dedim. "Biliyorum sizin bir suçunuz yok, emir kulusunuz." Başka bir bölümde "Adaleti bu dünyada arayan yalnızca belasını bulur! " Gibi çokça örneği var. Beni bu kitapta en çok etkileyen son bölümler oldu. Zamanlama seçimi iyi mi kötü mü kestiremiyorum ama eğlenmek, kafa dağıtmak için okurken bir anda farklı bir frekansa geçtim. Özellikle Karanfil Kız' ın hikayesini okurken son depremin haberini almak tuzu biberi oldu.(Hikayeyi unutmamak için yorumlara bırakacağım dileyen bakabilir.)Cinayet çözümlendikten sonra psikolojik çözümlemelerin ağırlığı çöktü kitaba. Kötü olduğu için değil ama ben Alper Kamu karakterini çok sevdiğim için hüzünlü bir sondu.
Kitap İncelemeleri
Cehennem ÇiçeğiAlper Canıgüz · April Yayıncılık · 20137,8bin okunma
"Hayatı anlıyorum, sadece kabullenemiyorum."
2022 103. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 18:12
Siz hiç 5 yaşında cinayet çözen, boyundan büyük laflar edip, çevresini şaşkınlıkla karışık sinir ederken okuyucuya da kahkaha attıran bir çocuk gördünüz mü? Ben de görmemiştim ama pek kıymetlimin Storytelde okuma listesine eklemesiyle, ondan önce davranıp görmüş oldum pardon okumuş oldum :)) 5 yaşında bir karaktere yetişkin rolü verilmesi her ne kadar mantıksız gözükse de farklı bakış açılarının her zaman insana daha başka perspektifler kazandırması açısından oldukça etkiliydi. Kitap iki ayrı bilinmez ile yola çıkıp, bu bilinmezlerin güzel bir örüntüyle bilinir kılınmasından ibaret. Yazarın stili kendi tabiri ile psiko- absürd polisiye komedisi, bunu yaparken de derin düşüncelere daldırıyor.. Okurken çok keyif aldım. Akıcı bir üslubu var. Bu kitap bir serinin ikinci niteliğinde. Ama tek başına da okunabilir elbette. Benim yaptığım gibi. Tavsiye edilir.. Keyifli okumalar dilerim.
2023 6. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2023 03:12
Ah be Alper Kamu, ne yapıp ediyor beni kendine hayran bırakıyorsun :) Kahramanımız, bu kez bir çocuğun ölümü ve eski bir -bir çok aslında- aşk hikayesinin ardındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için uğraşırken, "İnsanlığa dair kavrayışımızı biraz daha ileri götürmeyecekse bir cinayeti çözmenin ne anlamı var ki?" diyen bir dedektife yakışacak şekilde, adalet kavramını sorguluyor. Cehennem Çiçeği; başlarda okurken yer yer sıkıldığımı hissettiren ama ilerledikçe kendine çeken ve hatta sonlara doğru hayran bıraktıran bir eser oldu benim nezdimde. Keyifle okudum, çokça tebessüm ettim, depremzede hikayesinde gözyaşlarıma engel olamadım. Ülkecek zor günler geçirdiğimizden, kayıplarımızdan kaynaklı olacak bu da farkındayım. Canım Makbule, bu kitabı senin önerinle aldım ama sensiz okudum, şimdi bu kitap hakkında analiz yapmak, sohbet etmek vardı seninle.. Nurlar içinde uyu.. Velhasıl.. Canıgüz'ün kalemi, kara romanın sosyal dramasını sürrealizmin renkli mürekkebiyle çiziyor.
2025 40. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 04:24
Alper Canıgüz Oğullar ve Rencide Ruhlar serisinin ikinci kitabı. Ben ilk kitaptaki hislerimi alamadan kitabı bitiriyorum derken “Safinaz kız”ın hikayesi beni etkiledi. Kitabın ilk 180 sayfası bir cinayeti çözmeye odaklanmışken sonrasında yazar bir manevra yapıyor. Hani tüm şiirleri sadece bir mısrası için yazan şairler gibi bence Alper Canıgüz’de kitaplarını sadece o değerli 15 sayfa için yazıyor gibi geldi. Alper Kamu gözümde tatlı macera sever bir çocuk. İnsanın kökenlerinin çocuklukta atıldığından yola çıkarsak beş yaşındaki bir çocuğun gözünden olaylara bakıyormuş gibi yapmak bile okurken yetişkin ve çocuk halimizi karşılaştırmamıza sebep oluyor. Kitabın sonu çok anlamlı bitti. Oradan sadece bir kesiti buraya bırakıyorum: “ Gölgesini kaybeden insan bizzat gölgenin kendisine dönüşür.” Alper Canıgüz Cehennem Çiçeği
Cehennem ÇiçeğiAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 20237,8bin okunma
Kamusal Alper işbaşında ;)
2026 92. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2026 12:36
Oğullar ve Rencide Ruhlar kitabının ardından devamı olan Cehennem Çiçeği ' mi taze bitirdim. Kamuya mal olması gereken bu 5 yaşındaki Alper Kamu bu kitapta da manyaklıklarına devam ediyor :) Tam gıcık veren bücürlerden .. Biz daha kendi fobilerimizi çözememişiz, çocuk milletin bilinçaltında Freudyen geziyor. Bir yandan cinayet çözüyor, bir yandan büyüklerin ikiyüzlülüğünü yüzlerine vuruyor. Özetle ; Alper Canıgüz yine yapmış yapacağını. Kahkaha attırırken araya öyle cümleler sıkıştırıyor ki, insan gülmeyi unutup düşünmeye başlıyor.

Alper CanıgüzYazar · 8 kitap
Alper Canıgüz 13 Şubat 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. Lise döneminden itibaren öykülerini dergilerde yayınladı. Yayınevlerinde çevirmenlik yaptıktan sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir dönem reklam ve metin yazarlığı yaptı.