Tersine Dünya Okulu

Patas Arriba - La Escuela Del Mundo Al Revés

2018 10. kitabı
Okunma: 18 Mart 2018 07:40
2018 57. kitabı
Tepetaklak,hayatımda okuduğum cümleleri balyoz etkisi yapan,bu kadar da olmaz dediğim her şeyin tam da o kadar olduğunun farkına varmamı sağlayan,kafamın acımasına sebep olan nadir kitaplar arasındadır.Bu yüzden kendisi incelenmeyi değil her gün okunmayı hatta okullarda ders kitabı olarak okutulmayı hak ediyor.Yazar tersine dünyada “dünyanın vicdanı”olarak tanınıyor.Kitabının ise vicdana,adalete,sömürüye,insan haklarına,toplum bilincine,tarihe,dünyada gelmiş geçmiş her ideolojeye karşı yaşamın her zerresiyle kutsal olduğunu hatırlatan sarsıcı bir tarafı var. Vicdanımızı gömdüğümüz kör kuyudan aydınlığa çıkarmak ve bilincin bizi uyandırabilmesi için Eduardo Galeona bize iyi gelecek.
TepetaklakEduardo Galeano · Çitlembik Yayınları · 2004667 okunma
Bütün yanıtları bulduğumuzda soruları değiştirdiler.” Eğer bugüne kadar size anlatılan tarihin, öğretilen düzenin ve "normal" kabul edilen adaletsizliğin ötesini merak ediyorsanız; Eduardo Galeano’nun "Tersine Dünya Okulu" kitabıyla tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Neden Okumalısınız? Çünkü Perspektifinizi Değiştirir: Tarihi kralların ve fatihlerin değil; ezilenlerin, kadınların, yerlilerin ve işçilerin gözünden anlatır. Bildiğinizi sandığınız dünyayı "tepetaklak" ederek size bambaşka bir bakış açısı kazandırır. Sistemin Kodlarını Çözer: Kapitalizmin, ırkçılığın ve eşitsizliğin birer "hata" değil, sistemin işlemesi için gereken birer "parça" olduğunu çarpıcı örneklerle kanıtlar. Wall Street’in isminin kölelerin kaçmasını önlemek için çekilen bir duvardan geldiğini öğrendiğinizde, bugünkü dünyaya bakışınız asla aynı olmayacak. Gerçek Bir Adalet Manifestosudur: Galeano’nun şiirsel ama bir o kadar da keskin dili, sizi pasif bir okur olmaktan çıkarıp dünyayı sorgulayan bir gözlemciye dönüştürür. Ve Güncelliğini Asla Yitirmez: Yazarın 1998'de bıraktığı yerden hikayenin nasıl devam ettiğini görmek için sadece bugünün haberlerine bakmanız yeterlidir. Bu kitap, dünü anlatırken aslında bugünü ve yarını deşifre eder. Eskiden tüm yanıtları bulduğumu sandığım anlar olurdu. Şimdi ise o meşhur duvar yazısını rehber edindim kendime: "Bütün yanıtları bulduğumuzda soruları değiştirdiler." Artık cevapların peşinden koşmak yerine, sistemin sürekli değiştirdiği o soruları yakalamaya çalışıyorum. "Bütün yanıtları bulduğumuzda soruları değiştirdiler" diyen bir dünyanın içinde, doğru soruları sormak ve maskeleri düşürmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka listenize ekleyin. Önceden sosyal adaletsizliği sistemin bir hatası sanırdım. Galeano bana bunun
2018 5. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2018 03:14
Tersine Dünya okulu eğitim kurumlarının en demokratiğidir.Giriş sınavı gerektirmez,kayıt parası alınmaz, derslerini bedava verir ..... Bu okul bir biçimde insanlık tarihi boyunca ilk kez evrensel iktidarı ele geçiren sistemin kendisinden doğmuştur. Tersine Dünya okulunda, kurşun su üstünde kalmayı öğrenir,mantar suya varmayı, yılanlar uçmayı ve bulutlar yollarda sürünmeyi...
Eğitim
2017 348. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2017 01:06
"Tersine Dünya" evet, kitabın mottosu sanırım budur. Dünyanın her yerinde adaletsizlik kol geziyor. Galeano'da kitabında tüm bu adaletsizlik ve insanlık mantığıyla uyuşmayan uygulamaları incelemiş. Özellikle globalleşen, emperyalizmin batağındaki dünyanın acaip ve adaletsiz halleri yazarın başarılı anlatımıyla bizlerle buluşuyor. Galeano'nun bakış açısından özellikle hükümetler, küresel şirketler, bankalar güdüme konuluyor. Çevre felaketlerinin, yoksulluğun, insan onurunu yok eden haksızlıkların ve buna sebep olanların dünyayı götürdüğü felaketler açık bir şekilde anlatılmış. Kitabın son bölümlerinde ise Siber toplum anlayışına doğru giden dünya'nın gelecekteki muhtemel? kötü hali de yazar tarafından detaylıca açıklanmıştır.
·340 syf.·
2016 70. kitabı
20-30 sayfalık bir kaynakçaya sahip olan, dünya üzerinde yapılan adaletsizlikleri tek tek anlatan değeri büyük bir kitap. Çok akıcı, keskin cümlelerle izah ediliyor sorunlar. Yoksullar, suçlular, kapitalizm ve komünizm, devrimler, rejim değişiklikleri... Daha sayamadığım birçok konuya samimiyetle değinilmiş. Çocuk istismarı, kadınlara davranış, dayak, hırsızlık, ahlaksızlık, kültürel değerlerin yıkılması gibi günümüzün en önemli konuları da sebepleriyle anlatılmış. Bu kitap hem ironileriyle hem de sert çıkışlarıyla farklı bir yere sahip oldu gözümde. Yazarın siyasi görüşünü bilmiyorum ancak kültürel değerlerin yozlaşmasından rahatsız olması artı puan demektir. ^^ Neyzen Tevfik okumayı sevenler, Dalkavuklar Gecesi ve Z Vitamini'nden sonra hicviye arayanlar için önerebilirim. :)
2020 3. kitabı
Latin amerika’nın en önemli yazarlarından, muhteşem bir sistem eleştirisi. Kitaptan şu alıntıyı paylaşınca etkisini tahmin edebilirsiniz ; “ dünya zengin çocuklara sanki paraymış gibi davranıyor ki onlar da paranın davrandığı gibi davranmaya alışsınlar. Dünya yoksul çocuklara sanki çöpmüş gibi davranıyor ki onlar da çöpe dönüşsünler. Orta sınıftakileri, ne zengin ne de yoksul olan çocukları, onları televizyona bağlı tutuyor ki daha vakit erkenken tutsak yaşamı kader olarak kabul etsinler. Çocuk olmayı başaran çocuklar çok şanslı, çok büyülüler.”
Eğitim
20. Yüzyılın Sonundan 21. Yüzyıla Giriş Dersleri: Tepetaklak
2022 33. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2022 00:15
Galeano'nun Tepetaklak eseri, günümüz dünyasına tepetaklak bir perspektiften bakarak inşa edilmesini ele alıyor. 20. yüzyılın sonunda, 1998 yılında ilk baskısı yapılan bu eser, 21. yüzyıla giriş niteliği taşımakta. Uruguaylı efsanevi bir yazar olan Galeano, 21. yüzyılın büyük sorunlarını özellikle Latin Amerika perspektifini başarılı bir şekilde yansıtarak değinmekte. Halihazırda da kendisi Latin Amerika için şunu demektedir: "Ben her şeyden önce Amerika'nın ve her şeyden önce Latin Amerika'nın geçmişini hatırlamaya takıntılı bir yazarım, hafıza kaybına mahkum edilmiş mahrem toprakların." Tepetaklak'ta yer alan tüm bölümler, "içindekiler" başlığı ile değil, "Ders Programı" başlığı ile veriliyor. Çünkü Galeano bizlere her bölümde farklı bir 21. yüzyıl dersi vermekte. Kitap ana olarak altı dersten oluşuyor. Her dersin ise kendi içerisinde alt başlık niteliğinde mikro-dersleri ve mesajları bulunuyor. Sistem incelemesi yapan, Kapitalist gerçekliğin sınırlarının dışından düşünmeye yönelik kitapların genellikle Batı Dünyası içerisinden çıkması gibi bir huy vardır. Sizler de, Batı dünyasının uzağında, Latin Amerika perspektifinde bir sistem incelemesi ve eleştirisi okumak isterseniz, günümüz dünyasının istatistiklerle desteklendiği vakalara odaklanmak isterseniz Galeano'nun bu eserine kesinlikle göz atmalısınız.
2024 40. kitabı
“Bu sakar ve savruk dünyada her gece son geceymiş, her gün ilk günmüş gibi yaşanacak” diye bitiyor kitabın son cümlesi. 1998 yılında yazılmış bir kitap, sanki bugünün gerçeklerine 26 yıl önce ışık tutmuş gibi… Akıllı telefon yokken, akıllı telefonu bile tarif ediyor. Küreselleşen ve iletişimsizleşen insanoğlunun, çok boş ve salakça yaşayıp, günlerini boşa geçirip, fuzuli oksijen tüketip, yeryüzü ve gökyüzü kaynaklarını bilinçsizce tükettiğini anlatıyor. Okunması lazım diyorum ve tavsiye ediyorum. Eduardo Galeano Tepetaklak
Puan vermedi
Eduardo Galeano'nun en çok sevdiğim kitabı diyebilirim. Bu dünya nasıl dönüyor sorusunun cevabı adeta. İnsanın acizliğine bazen gülüp bazense üzülüyorsunuz. Dünya gerçeklerinin ne kadar gerçek olduğunu mükemmel şekilde anlatmış yazar. "Plastik zevkler, plastik düşler. Televizyonun herkese vaat ettiği, ama çok az kişiye bahşettiği bu cennet, plastik. "

Eduardo GaleanoYazar · 19 kitap
Eduardo Galeano, Montevideo'da, orta sınıf Katolik bir ailede doğdu. Çocukluğunda futbol oyuncusu olmak istiyordu. Gençliğinde birçok farklı işte çalıştı. 14 yaşında ilk politik çizgi romanını, Sosyalist Parti'nin haftalık yayın organı El Sol'a satmıştır. Gazetecilik kariyerine 1960'larda, Marcha'da editör olarak başladı. 1973'te askeri darbe nedeniyle Uruguay'ın iktidarı değişince Galeano hapse atıldı, daha sonra da sürgüne yollandı. Arjantin'e yerleşerek ve kültürel bir dergi olan Crisis'i yayımlamaya başladı. 1976'da Jorge Rafael Videla, askeri bir darbe ile Arjantin'de iktidara gelince bu kez İspanya'ya kaçtı. Burada ünlü triyolojisi, "Ateş Anıları"nı (Memoria del fuego) kaleme aldı. Yazar genel olarak Latin Amerika'daki örneklerden yola çıkarak dünya sorunlarından bahsetmiştir. Köle ve kadın ticareti ile mütemadiyen artmakta olan suç oranı irdelediği sorunlar arasındadır. Kitaplarında çoğunlukla gazete haberlerini kullanarak örneklendirmeler yapmaktadır. Galeano, 1985'in başında Montevideo'ya döndü. 13 Nisan 2015'te saat 08:20'de Montevideo'da akciğer kanseri hastalığı nedeniyle öldü.[1]