Thibault'lar - 2

Orijinal Adı:
Les Thibault, II

2022 21. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2022 00:00
İkinci ciltte Babanın Ölümü ve yazara 1937 yılında Nobel kazandıran 1914 Yazı (1.- 60. bölümler) kitapları yer almakta. Oscar Thibault'un son günleri ve ölümü ve ardından yaşananların anlatıldığı bu bölüm beni çok etkiledi. Babanın ölümle ve yaşamla ilgili hesaplaşmalarına, pişmanlıklarına şahit olurken baba Thibault'yu sadece biz değil oğulları da tanıma fırsatı buluyor. 1914 Yazı, Birinci Dünya Savaşını başlatan olayları, savaşın görünen ve görünmeyen siyasi sebepleri, Avrupa'da yankılanan savaş sesleri ve sosyalistler içinde yer edinen Jacques'ın barış için mücadelesi ve abisini savaş konusunda ikna çabaları konularıyla ilerliyor. Bu kadar zorlu bir dönemde iki kardeşin hayatında iyi şeyler olmuyor da değil. Serinin ikinci kitabını ilk kitaptan bir tık daha çok sevdim ve daha etkileyici buldum diyebilirim. Keyifli okumalar...
2024 42. kitabı
1937 yılında Fransız yazar #rogermartindugard ın Nobel Edebiyat ödülünü bu ikinci kitabı ile almaya hak kazanmış… Kitap despot baba M.Thibault’un ölüme bir kala anı ile başlar;yazar bu anları hiçbir detayı atlamayarak kurgularken doktor oğul Antoine ile sosyalist diğer oğul jacgues’i bir araya getirirken bu iki kardeşin farklı dünya görüşlerini de sık sık kurgusunun gündeminde tutar…Bu iki kardeşin tek ortak noktaları babalarını sevmemeleridir…Babanın ölümünden sonra ortaya çıkan mektuplar aslında M.Thibault’un çocuklarını ne kadar derin sevdiğini gösterse dahi yaşarken bu duyguyu onlara hissettirmemiştir… Kitabın ikinci bölümü 1914’ Yazı olarak başlar…Bu bölüm baştan sona soyut fikirlerin havada uçuştuğu,birinci dünya savaşının çıkma sürecinin nasıl geliştiği doğrultusunda ilerlerken yazar araya Thibault kardeşlerin gönül ilişkilerini de yerleştirerek çok ağır ilerleyen kurgusunu bir nebze hafifletmeyi başarmış… Kitap beni fazlasıyla yordu kendimi bir okyanusun ortasında yönünü bulmaya çalışan küçük bir yelkenli ile yol alan gariban bir kayıkçı gibi hissettirdi…Emperyalizmden,sosyalizme kadar bütün”izm”li kavramları okuyucunun beynine mıhlarken mitinglere de okuyucuyu götürerek yine hiçbir detayı atlamadan ağır ağır birinci dünya savaşının nasıl ortaya çıktığını görsel betimlemelerle de süsleyerek kurgusunu oluşturan yazar;fikir babalarının,savaş karşıtlarının,devrimci ruhların dünyalarını çok güzel bir şekilde kurgusuna yerleştirmiş (tabii bu süreçte nefes dahi almamış onu da belirteyim)… Birinci kitabı çok daha fazla sevip bu kitabı okurken okuma hayatımda beni en çok yoran kitapları düşündüm: 1)Parma Manastırı 2)Büyülü Dağ ikinci cilt 3)Thibaultlar ikinci cilt olarak bellek tarihime geçti… Edebi bir başyapıttan ziyade Tarihi bir Başyapıt tabirine uygun olan bu
2020 68. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2020 16:49
Thibault'lar-2 de bitti. Bu kitapta baba Oscar Thibault vefat ediyor ama yarabbim o nasıl bir ölemeyiştir. Sayfalar sürdü can çekişmesi, etrafındakilerin kıvranışı. Adamın hiç ölesi yoktu ama çevresinin bu sürüncemeye dayanacak gücü kalmamıştı ki oğulları buna bir son verdi de biz de kurtulduk bu can çekişmeden. Sonrasında ise babanın ölümüyle gerçek anlamda büyüyen Thibault kardeşlerin farklı dünyalarına konuk oluyoruz. Aynı evde aynı şartlarla büyüyen ama birbirinden bambaşka karaktere sahip iki kardeşin büyüyüp olgunlaşmasıyla zaten ayrı olan dünyaları apayrı bir boyuta evriliyor. Biri tam bir burjuva hayatı sürerken diğeri dünya barışı derdinde oradan oraya sürükleniyor adeta. Bu sürüklenmeye bizi de ortak ediyor ve oradan oraya koşturuyoruz onunla birlikte. Kitabın sonu bir son gibi olmadığı için ben de yazacaklarıma bir son bulamadım. Serinin son kitabında bu koşturmaca devam edecek mi onun merakıyla kapattım son sayfayı.
2024 14. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2024 22:34
Thibault'lar - 2 birinci kitapta çok baskın bir karakter olarak tanıdığımız, kitapta yaşanan olaylara çoğunlukla yön veren baba Oscar Thibault hastalığının son evresinde ve ölüm döşeğindedir. "Baba'nın Ölümü" gerçekten ölümü tekrar tekrar düşündüren incelikte kaleme alınmış. Sayfalarca süren can çekişme ve bu evrede hastanın iki oğlunun çabaları,yorgunlukları çok derinden hissediliyor. Ardından gelen "1914 Yazı" nda iki kardeşin birbirinden tamamen farklı yaşantılarını okuyoruz. Birinci Dünya Savaşı'nın hemen eşiğinde olan Avrupa'nın genel durumu,savaş öncesi planlar, Jacques'in içinde bulunduğu sosyalist mücadele, abisi ile olan görüş farklılıkları ve bence en etkileyici olan yönü savaş karşıtı tutumu, ikinci kitapta okuyacağımız şeylerden bazıları. Bir aile hikayesi olarak başlayan Thibault'lar'ın siyasi bir metne evrilmesi hiç göze batmıyor. Yazar karakterler üzerinden siyasal ve toplumsal analizler ve eleştiriler yaparak hem savaş karşıtı bir tavır takınıyor hem de her kesimin zihnini bizlere açıyor. Birinci Dünya Savaşı öncesini ruh halini çok iyi hissettiren bir kitap. 1. Cilde göre okuması biraz daha zordu. Dikkat ve odaklanma istiyor. YKY puntoları sayesinde daha da zorlaşan okuma serüvenini bitirmiş olmanın keyfini sürebilirim.

Roger Martin du GardYazar · 8 kitap
Fransız romancı ve oyun yazarı. Paris’in en seçkin iki lisesinde okudu. 1906’da Ecole des Chartes’tan arkeoloji konusunda yazdığı bir tezle mezun oldu. Arşivcilik ve paleografi derecesi alan Martin du Gard, titiz gerçekçiliğini ve küçük detaylara gösterdiği dikkati, tarih ve bilim öğrenimine atfeder. İlk büyük başarısını, okul arkadaşı Gaston Gallimard tarafından 1913’te yayımlanan “Jean Barois” adlı yapıtıyla kazandı. Bu romanda dinsel inançları ile bilimsel kuşkuculuğunu bağdaştırmaya uğraşan bir adamın öyküsünü ele aldı ve Dreyfus Olayı’na yer verdi. İki Dünya Savaşı arasında (1922-1940) en tanınmış çalışması olan “Les Thibault” adlı romanını yazdı. Bir ailenin tarihini anlatan bu nehir romanda, Fransız burjuvazisinin on dokuzuncu yüzyıl sonlarından Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde karşı karşıya kaldığı toplumsal ve ahlaki sorunları ele aldı. Martin du Gard’ın öteki yapıtları arasında 1933’te yayımladığı, Fransa’da kırsal yaşamı anlatan “Vielle France” ile 1951’de yayımladığı, dostu André Gide üzerine bir inceleme olan “Notes sur André” Gide sayılabilir. Ayrıca bastırılmış eşcinselliği konu alan bir oyun olan “Un Taciturne” 1931’de; Fransız köy yaşamını anlatan “Le testament du pere Leleu” (1914; Yaşlı Leleu’nün Vasiyeti) ve “La Gonfle” (1928; Kabarış) adlı iki fars yazdı. 1941’de, başyapıtı olacağını umduğu “Le Journal du colonel Maumort” (Albay Maumort’un Günlüğü) adlı bir romana başladı ama tamamlayamadan öldü. Albert Camus’nün önsözünü yazdığı toplu yapıtları 1955’te iki cilt olarak yayımlandı.