Uyuyan Adam – Derin Bir Uykunun İçinde Kaybolmak
Georges Perec’in Uyuyan Adam kitabı, hayatın anlamsızlığına karşı duyulan derin bir kayıtsızlığın hikâyesi. Kitabı okurken, adını bilmediğimiz genç adamın dünyasına adım atıyoruz. Bu genç, hayattan elini eteğini çekmiş, zamanı sadece uyuyarak ve düşüncelerinin içinde kaybolarak geçiren biri. Ne bir hedefi ne de bir arzusu var; sadece var olmanın ağırlığını hissediyor ve bu ağırlıktan kaçmak için kendini uykuya teslim ediyor.
Perec, ikinci tekil şahısla yazdığı bu metinde okuru doğrudan kahramanın yerine koyuyor. “Sen” diyerek sesleniyor ve bir bakıma okuru da bu kayıtsızlığa davet ediyor. Bu anlatım tarzı, kitabı okurken sanki o uyuyan adam sizmişsiniz gibi hissettiriyor. Onun boş vermişliğini, umutsuzluğunu ve hayattan kopmuşluğunu iliklerinize kadar yaşıyorsunuz.
Ancak Uyuyan Adam, karamsarlığıyla okuyucuyu yorabilecek bir kitap. Hayattan hiçbir beklentisi olmayan bir karakteri takip etmek, yer yer sıkıcı ve boğucu gelebilir. Ama işte tam da burada Perec’in ustalığı devreye giriyor: Bu sıkıcılığı öyle güzel anlatıyor ki, adeta anlattığı kayıtsızlığın içine çekiliyorsunuz.
Kitap, anlam arayışı içinde kaybolmuş herkese hitap ediyor. Eğer varoluşsal sancılarla boğuştuğunuz, hayatın anlamsızlığını sorguladığınız bir dönemdeyseniz, bu kitap size çok şey katabilir. Ancak hafif ve eğlenceli bir şeyler arıyorsanız, Uyuyan Adam muhtemelen sizi zorlayacaktır.
Sonuç olarak, Georges Perec’in bu eseri, hayattan kaçmanın, kendi içine çekilmenin ve varoluşun ağırlığı altında ezilmenin etkileyici bir tasviri. Bazen kaybolmak, bulunmanın en derin hali olabilir. Eğer bu karanlık yolculuğa çıkmaya hazırsanız, Uyuyan Adam sizi bekliyor.