Tiger! Tiger!

Alfred Bester

2018 53. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2018 16:50
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 24. kitap oldu. Alfred Bester’in daha önce de Yıkıma Giden Adam kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Kaplan! Kaplan! isimli bu kitabında da beni etkilemeyi başardı. Açıkçası Alfred Bester’in her iki kitabı da okuyan okurlar, bu kitabı Yıkıma Giden Adam’dan daha iyi bulduklarını söylüyorlar. Bende öyle olmadı. Belki de Yıkıma Giden Adam’daki “suç” kavramının işleniş şekli benim fazlasıyla hoşuma gittiği için daha çok etkilenmiş olabilirim. Ayrıca bakmayın siz okumamın günlerce sürmüş olduğuna. Aslında o kadar zorlayan bir kitap değil. Benimki tamamen yaz rehavetiydi... Gelelim kitabın içeriğine. Işınlanma, insanoğlunun son zamanlarda sıkça üzerine düşündüğü, teknolojinin son yıllardaki gelişimiyle artık A noktasından B noktasına zaman kaybetmeksizin ulaşmak istediği bir yoldur. Bilimsel tanımıyla, bir maddenin bulunduğu ortamdan bir anda başka bir ortama aynı şekilde, bozulmaya mahal vermeksizin taşınmasıdır. Gerçekten de hayatımızı oldukça kolaylaştıracağını düşünüyoruz ışınlanmanın; ama bilmemiz gerekir ki böyle bir gelişme aynı zamanda riskleri ve birçok zorluğu da beraberinde getirecektir. Bilimsel tanımıyla ışınlanma eylemi, bu kitapta Jauntlama adıyla derinlemesine incelenmiş. Kitabın konusu ışınlanma değil tabii; ama başlardaki bu konuya değiniş özellikle hoşuma gittiği için belirtmek istedim. Işınlanmaya ve olumlu-olumsuz sonuçlarına meraklı okurların okumak isteyeceği bir bilimkurgu eseri. Kitabın konusuna gelirsek, 24. yüzyılda insanoğlunun artık dünya dışındaki gezegenlere yerleşmeye başladığı bir dönemde uzaydaki astroid kuşağında kendi halinde takılan bir gemi enkazında başlıyor Gully Foyle’un öyküsü. Gully Foyle dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan Presteign şirketine bağlı Göçebe adlı uzay
Puan vermedi·298 syf.·
2025 1808. kitabı
Kaplan! Kaplan! (Alfred Bester), 25. yüzyılda geçen sürükleyici bir bilim kurgu romanı; terkedildikten sonra hayatta kalan Gully Foyle’un intikam yolculuğunu anlatır. Kitap, “jaunt” teknolojisi üzerinden toplumsal ve bireysel etkileri işlerken, karakter derinliği ve karmaşık temalarıyla öne çıkıyor. Bester’in yenilikçi anlatımı, görsel ve sinematik öğelerle zenginleşmiş, siberpunk akımına öncülük eden bir tarz sunuyor... Kitap hem düşündürücü hem de akıcı ; klasik intikam öyküsünü bilim kurgu evrenine ustaca taşıdığı için türün önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
·298 syf.·
2022 1. kitabı
Kitabı okudum ve bayağı beğendim. Bilim kurgu klasiklerinde okuduğum kitaplar arasındaki en zevkli ve ilginç olanlardan biriydi diyebilirim. En güzeli demeye cesaretim yok ama ilk 5'e sokabilirim. Kitaba başlarken aklımdaki en büyük soru işareti kitabın orijinal isminin 'The Stars My Destination (Yıldızlar İstikametim)' olmasına rağmen kitabın 'Kaplan! Kaplan!' isminde yayımlanıyor olmasıydı. Kitapta yer alan bir şiirin ilk satırı olması nedeniyle konulmuş yazıyordu ve haliyle ben de -_- bu surata geçtim. Çünkü Yıldızlar İstikametim çok daha güzel ve kulağa hoş geliyordu. Tabii bunlar okumaya başlamadan önceydi. Ve bitirdikten sonra net bir şekilde Kaplan! Kaplan!'ın en doğru ve en anlamlı seçim olduğunu düşünüyorum. Kitap hakkındaki yorumuma gelince açıkçası intikam arayışı ne denli yıkıcı olabileceğini diğer eserlerden az çok biliyordum çünkü saf intikam ateşi birçok eserde şu ana kadar işlenildi. O açıdan bunu konu edinen bu kitaptan yine beklentim bayağı düşüktü ki sonuç olarak yine yanıldım ve intikam konusu farklı bir şekilde almasını görmek hoşuma gitti. İntikam sürecinde adım adım neleri feda etmesi, insanlığını kaybetmesi, kaplana dönüşmesi ve intikamını alacağı kişiyi bile ironik bir biçimde bulmasıyla yaşadığı aydınlanma... Bunlar benden tam not alan konular. Bilim kurgusuz bile sağlam kalabilirdi bu eser. Bilimkurgu eserlerine gelirsek jauntlamak bence saçma bir isim tercihi. Çok daha iyi bir kelime seçilebilirdi ama takılmadım pek. Ama elde edilen tek bir gücün bile sosyal hayatı ne denli etkilediğini göstermesini beğendim. Çünkü ışınlanma günümüzde çok kullanılan bir süper güçken bunun sonuçlarına neredeyse hiçbir eser yer vermiyor. Yalnızca ne ve nasıla odaklanılıyor. Bu bakımdan güzeldi. Bir tek beğenmediğim ya da anlam veremediğim yer kitabın sonundaki
2021 5. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2021 20:15
Alfred Bester"kaplan,kaplan. Jauntlamaq -ışınlanmaq menim uşaqliq xülyamdi;bu sebebden de eser mende ayri bir iz buraxdi.Gully Foyle yaşadiqlari onu siradışı birine çevrib.Gully'ni kim ise ölüme terk edir,içindeki nifret onu heyatda tutur.Göçebeler onun üzüne kaplan döymesi döyür,bu döymə sayəsində her kes onu taniyir.Foyle daşidiği bir sirrle gezegenden gezegene jauntlayir.Gully Foylenin yerinde olmaq,onunla yolculuq etmek hem qorxunc ,hem de gözel idi. Altini çizdiyim alintilar. ...Mutluluk çoçukken istediğin her şeye sahib olmak gibi..15yaşinda istediğin şeye 50yaşinda sahipsen mutlusundur. ....Her zaman için kan ve paraya karşi ölümcül bir zayifliğimiz olmuşdur.Bu da bizim kusurumuz. .....evet ,kendimizi dışarıdan gelecek heç bir şeye qarşı nasil savunarsak savunalim işimizi bitiren hep içten bir şey oluyor. ...Insanin başina gelen en lanet şey .Vicadan adi verilen nadir bulunan bir hastaliğa yakalandim. ...#işik hizindan çok daha hızlı olan düşünce hızıdır. #yaşam neden var?sormayin yaşayin. Yaşamda yaşamaktan fazlasi olmali...
Bilim
Kaplan Kaplan
2019 37. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2019 10:50
Bir kitap düşünün, yazarı 1950'ler de kitabı yazsın ama kitabın içeriği 24.yüzyılı anlatan bir bilimkurgu olsun . Evet, işte bu kitap "Kaplan Kaplan" yazarı da devasa bir hayal gücüne sahip olan Alfred Bester. Kitap akıcı ve okuyanın hayal gücünün sınırları içerisinde sanki bir film izliyormuş gibi geliyor - en azından ben öyle hissettim- . Benim kitapta hissettiğim inanılmaz teknolojilere sahip olsakta, insan yine insan. İçinde yine bir kötülük var. İntikam almak için hiç kimseyi gözü görmeyen insan, güçsüzleri ezen yine bir insan. Ray Bradbury'nin yazmış olduğu Resimli adam kitabında şöyle bir cümle geçiyor "Ya Mars'ta bizim düşünemeyeceğimiz beş yeni duyu, organ, görünmez uzuv varsa? Beş tane de yeni günah olmaz mı? "
Kaplan! Kaplan!
2025 21. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2025 23:57
Kaplan Kaplan (The Stars My Destination), hayal gücünün gücü üzerine kurulu, son derece beklenmedik bir ana karakterin maceralarını anlatan bir hikâyedir. Hikâye, amaçsız bir mülteci olarak başlayan, intikam arayışıyla avlanan ve damgalanmış bir adam olarak ayakta kalan, sonunda ise insanlığı varoluşunun bir sonraki aşamasına taşıyabilecek mesiyanik bir figüre, evrimsel bir mucizeye dönüşen bir karakterin yolculuğuyla sona erer. Gully Foyle bir kahraman değildir. Bir anti-kahraman da değildir. Gully Foyle; eğitimsiz, beceriksiz, sıradan bir ticaret gemisi denizcisidir ve harap olmuş Nomad gemisinin içinde, uzayın havasız boşluğunda tam 170 gün hayatta kalır. Sevilesi bir adam ya da karakter değildir; ancak çıplak hayatta kalma mücadelesinin acımasızlığı, okuru bambaşka bir dünyanın içine çeken son derece etkileyici bir başlangıç sunar. Bester’ın geleceğinde insanlar, yalnızca bir düşünceyle binlerce kilometre “jaunte” edebilir. Mekanik ulaşım tarihe karışmıştır; insanlar 5, 10, 20 hatta 200 kilometreyi tek bir düşünceyle kat edebilir. Ancak bunun bir bedeli vardır: Kişi gideceği yeri çok iyi bilmek zorundadır ve hiç kimse uzayın engin boşluğunda jaunte edemez. Gully Foyle’un gemisi, neredeyse hiç hatırlayamadığı bir saldırıda harap olur. Uyandığında, gemide hâlâ bir miktar hava bulunan tek dolabın içindedir. Gemi hakkındaki bilgisini kullanarak uzay giysisine girer ve yalnızca beş dakikalık hava ile dışarı çıkarak birkaç günde bir yeni hava tankları toplamaya çalışır. Bu büyük bir kumardır; çünkü her seferinde beş dakika içinde gidip geri dönebilecek mi, ya da bulduğu tank gerçekten gerekli oksijeni sağlayacak mı asla bilemez. Birçok açıdan Kaplan Kaplan, Alexandre Dumas’nın Monte Kristo Kontu’nun bilimkurgu uyarlaması gibidir. Gully Foyle’un büyük bir hırsı ya da
2020 20. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2020 13:51
Dinleyin lan dinleyin alayınız içinizde çoğu var ama azını kullanıyorsunuz içinizde milyon var ama kuruş harcamıyorsunuz içinizde deha var ve deli deli şeyler düşünüyorsunuz. Kalbiniz var ama boş hislerle dolu. Hepiniz.Alayınız... Yuhalandı. Bir şey tarafından ele geçirilmiş birinin isterik tutkusuyla devam etti. “ Size harcatmak için savaş olması gerek. Düşünmeniz için sıkışmanız lazım. Büyük olmanız için meydan okumayla yüzleşmeniz lazım. Yoksa tüm gün kıçınızın üstüne oturun. Size meydan okuyorum lan ben. Ölü ya da yaşayın ve büyük olun. Bu sözlerin sahibi sıradan biri olan Gully Foyle ama içindeki nefret onu dünyanın en tehlikeli, en aranan ama aynı zamanda en kurtarıcı biri haline getirdi. En iyi bilim kurgu romanlarından biri olan. Kaplan kaplan hem bireyi hem de gelişimi iyi ve kötü tüm yönleriyle anlatmış harika bir roman.
2017 40. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2017 21:43
Kitap çok akıcı ve sürükleyici. Güzel kurgulanmış bir bilim kurgu romanı. Kitabın üzerine biraz düşünülürse birkaç teknik hata bulunabilir ama bu hali de kesinlikle vasat değil; hele ki kitabın 1956'da yayımlandığını düşünürsek. Beni tek yoran tarafı kitabı okurken kahramanların duygu, düşüncelerini tam olarak kavrayamamak.
Kaplan Kaplan
2019 1. kitabı
Kaplan kaplan Alfred bester'in yazdığı gerek kurgusuyla gerek içindeki mesajlarıyla dahiyane bir bilim kurgu kitabıdır. Gully foyle'ın içindeki intikam ateşi öyle büyük bir hale geliyorki sanki insan onunla beraber intikam almış gibi oluyor. Ayrıca jauntlama olayı insan hayalinin uç noktası bana göre İsaac asimovun muhteşem vakıf serisinde bile bu denli bi hayal gücü yoktu
Özel Bir Bilimkurgu
2021 16. kitabı
Son dönemde okuduğum açık ara en iyi bilim kurgu kitaplarından birisi diyebilirim. Tüm diğer türleri bir kenara bırakan ve sadece bilim ve onun kurgusal boyutuna odaklanan bir kitap. Açılışından itibaren her satırında dizilen kilit taşlar iç içe geçirilerek finale ulaştığımızda yolu tamamlamış oluyor. Bu yol da bizi geleceğe ve o geleceği inşa eden geçmişe çıkarıyor. Baş karakterimiz Gully Foyle çok tanıdık bir güdüyle hareket etse de bildiğimiz pek çok kahramandan çok daha farklı bir tavır sergiliyor. Onun intikam arayışının daha ilk sahnede tanıtımı yapılan ve hayranı olduğumuz Jauntlamak -artık ağzımdan düşmeyecek bir terim oldu- olgusu ile derinleştirilmesi çok keyifliydi diyebilirim. Bu kitabı okuyun, okutturun.

Alfred BesterYazar · 5 kitap
(1913, New York -1987, Pennsylvania) Alfred Bester, hukuk okurken yazdığı bir hikâyeyle bilim kurguya girdi. (Broken Axiom - 1939) 1942 yılına kadar on üç öykü daha yazdı; daha sonra DC Comics'lerde Superman ve Batman gibi çizgi romanlarda çalıştı. 4 yıl boyunca çizgi roman senaryoları ve diyalogları hazırladı. Bir süre Captain Marvel'da çalıştıktan sonra radyoya geçerek Charlie Chan ve The Shadow gibi serilerde senaryo yazarı olarak çalıştı. Hareketli senaryolar yaratarak geçirdiği bu yoğun dönemin ardından 1950 yılında yeniden bilimkurguya yönelerek altı yıl boyunca onu devler arasına sokacak eserlerini yazdı. 50'ler biterken Holiday dergisi için gezi yazıları yazmaya başlamıştı ve uzun süre boyunca derginin editörlerinden biri olarak çalıştı. 1974 yılında tekrar bilim kurgu yazmaya yönelen Bester, The Computer Connection, Golem too, The Deceivers gibi romanların yanı sıra öyküler de yayınladı. Alfred Bester çok üretken bir yazar olmamasına karşın (1960 yılına kadar yalnızca 12 kısa öykü yazmıştı), yazdıklarıyla bilim kurgunun en büyükleri arasında yer alabilirdi. Alfred Bester'in 1953 ve 1956 yıllarında yazdığı iki roman; The Demolished Man ve The Stars My Destination (İngiltere'de Tiger! Tiger! adıyla basılmıştı) gerçek anlamda birer bilim kurgu başyapıtlarıdır. The Demolished Mân'in basit bir konusu vardır; (sanayici Ben Reich bir cinayet işler ve en sonunda telepat dedektif Lincoln Powell tarafmdan yakalanarak, tedavi için bir dizi beyin yıkama operasyonuna tabi tutulur.) Romanı olağanüstü kılan ayrıntılar, kurgu ve anlatımdır. Tiger! Tiger! da tıpkı The Demolished Man gibi Jacobean intikam tiyatrosunun bilimkurgudaki karşıtıdır. Amerika Bilim Kurgu ve Fantasy Yazarları tarafından Büyük Usta unvanını kazanan Alfred Bester, tüm yaşamı boyunca bir New York'lu olmasına rağmen 1987 yılında Pennsylvania'da öldü. Bilim kurgu alanında James Blish ve Michael Moorcock gibi iki ayrı uçta yer alan yazarları bile etkilemiş olan Alfred Bester, belki de farkında olmadan eski bilim kurgu ile yeni dalga arasında bir köprü kurmuş, her ikisinin de mihenk taşlarını oluşturmuştur. Romanlar: 1951 The Demolished Man (Anarşist, 24. Yüzyılda Cinayet, Yıkım'a Giden Adam) 1953 Who He? / The Rat Race 1956 Tiger! Tiger! / The Stars, My Destination (Kaplan! Kaplan!) 1975 The Computer Connection / Extro 1980 Golem 100 1981 The Deceivers 1991 Tender Loving Rage 1998 Psychoshop (Roger Zelazny ile birlikte) 2008 The Flowered Thundermug: A Science Fiction Comedy Toplu Öyküler: 1958 Starburst 1964 The Dark Side of the Earth 1976 Star Light, Star Bright: The Short Fiction of Alfred Bester, Volume 2 1976 Starlight: The Great Short Fiction of Alfred Bester 1976 The Light Fantastic Volume 1: The Short Fiction of Alfred Bester 1976 The Light Fantastic Volume 2: The Short Fiction of Alfred Bester 1997 Virtual Unrealities 2000 Redemolished