Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Turfanda mı Turfa mı?

Mizancı Mehmed Murad

Turfanda mı Turfa mı? Yorumları ve İncelemeleri

Turfanda mı Turfa mı? yorumları ve incelemelerini, Turfanda mı Turfa mı? kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Turfanda mı Turfa mı? puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.110 üzerinden
483 Kişi · 126 İnceleme
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yenisine mi tâbiyiz, çürük olanına mı?
1891 yılında ilk basımı yapılan kitap, gazeteci ve Jön Türkler'in öncülerinden Mizancı Murat tarafından kaleme alınmıştır. Yazarın ilk ve tek romanıdır. Bulunduğu dönemde mevcut olan romanların sade aşk, sevgili konularını işlemesi ve millî roman olarak adlandırılması Mizancı Murat'ı çok rahatsız etmiştir. Bunu dile getirmiş ve bazı eleştirilere maruz kalmıştır. "Tenkit ve itirazda bulunmak kolaydır. Hüner, öyle bir eseri meydana koymaktır." şeklinde şahsına yapılan eleştirilere cevap olarak bu eseri yazdığını açıklamıştır. Romanın başkarakteri Mansur Bey, Cezayir'de yaşayan köklü bir ailenin oğludur. Roman, Mansur Bey'in İstanbul'a gelmesi ile başlar. Kendisi doktor olan Mansur Bey, eğitimci kişiliği ve devletine, dinine bağlılığı ile örnek bir Osmanlı vatandaşını canlandırmaktadır. Onun vasıtası ile dönem içinde mevcut olan ahlak, ekonomi, din ve aile yozlaşmasını görmüş oluyoruz. Mansur'un eleştirileri ve çabası bugün bile bize örnek olacak düzeydedir. Hem dönemin şartları hakkında bilgi edinmek hem de bugün için dersler çıkarmak için gözden kaçmaması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Turfanda mı Yoksa Turfa mı?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı?Mizancı Mehmed Murad · Bilge Kültür Sanat · 20121,698 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kitap Özeti Avrupa'dan İstanbul'a idealist bir doktor olarak dönen Mansur, İstanbul'u yozlaşmış ve ahlaksızlık içinde görür. Kendisi bu çöküşün ve yozlaşmışlığın, güzel ahlakla ve çalışarak giderileceğini düşünür. Bu yolda çalışır. Doktorluk yapar hastaları ücretsiz muayene eder. Zengin bir ailenin doktoru olur Bu ailede Evin hanımı Müzeyyen, evin kızı Sabiha evin büyüğü ve Müzeyyen'in kocası Şeyh Efendi ile yeğenleri Zehra ve kalfalar yaşamaktadır. Raşid Efendi Müzeyyen'in kardeşidir ve mirasa göz diker bu yüzden herkesi öldürmeye çalışır. Sabiha Mansur'a aşıktır ama Mansur Zehrayi sever. Raşid Efendi karısı Emine'nin yardımıyla Sabiha ve Kazım Efendiyi bir araya getirir. Sabiha hamile kalır. Ama hastalanır. Raşid Efendi ona zehir veririr ölmesi için Mansur bu oyunu ortaya çıkarır. Bunun üzerine Raşid Mansur ve diğerlerini ortadan kaldırmak için konağı yakar. Bu olaydan sonra Müzeyyen ölür. Sabiha da kurtarılamaz , Şeyh Efendi felç olur. Mansur, Raşid'i bulup uçurumdan atar. Şeyh Efendi ölmeden mirasını Mansur'a bırakır. Mansur Zehra ile evlenir. Manisa'da köy enstitülerine benzer bir okul kurar ve ülkeyi bu şekilde kurtarmaya çalışır. Bir iki yıl sonra 1877 Osmanlı Rus savaşı başlar Mansur doktor olarak katılır. Bir iki yıl sonra verem olur . Ülkenin daha iyi olacağına umudu artar ve bir ay sonra ölür.
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
Reklam
296 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
MAARİF VE HİZMET HER ŞEYDİR
- Bu hayatta sevmediğin şey ne? Onu söyle. - Her şey; durmadan öteye beriye koşmalar, küçük ihtiras oyunları, hele de açgözlülükler, rekabetler, dedikodular, birbirine çelme atmalar, birbirini tepeden tırnağa süzmeler. (...) Bunlar arasında insanlık nerede? İnsanlık ufak paralar haline gelmiş. (İvan Gonçarov, Oblomov, s. 213) Tanzimat Fermanı’yla
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Cezayir’de soylu bir ailede dünyaya gelen Mansur Bey, küçük yaşta babasını kaybetmiştir. Annesi ve kuzeni Zehra ile amcasının evinde himaye edilmekte, orada eğitim görmektedir. Mansur biraz haşere, munzur ve dikbaşlı bir çocuktur. Bu kişiliği yüzünden bir gün beraber eğitim aldıkları kuzeni Zehra’yı küstürür ve Zehra o günden sonra eğitim almayı
Turfanda mı Yoksa Turfa mı?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı?Mizancı Mehmed Murad · Renkli Bahçe Yayınları · 01,698 okunma
296 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Mizancı Murat'ın 1890 yılında basıldığı bu eser, geçmişten günümüze bazı şeylerin hala aynı kaldığını gösteriyor. Eserin kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum. Siyasetten, ekonomiden, bürokrasi ve sosyal hayata kadar karşımıza çıkan usulsüzlükleri gözler önüne seriyor. Memuriyette veya başka yerlerde karşımıza çıkan iş ahlakına da
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Abdülhamid döneminde yaşanan olaylar ve toplumun bakış açısı. Olması gereken ve olan durumun arasındaki büyük fark. Yaşananlar, yapılması gerekenler ve bunlar için çırpınan bir genç: Mansur Bey. Mansur Bey bildiğimiz ‘Gelecekçi’ yahut bilinen adıyla Fütürist bir kişiliktir ve okuduğum eski dönem yazılı eserlerine göre bunu belirten ilk yazarlardandır. Öyle sanıyorum ki ilktir. Yaptığı nedir? Kaybolmuş bir dönemde oluruna bırakmak yerine Köylerden başlayarak Kente doğru yapılan bir gelişmeden söz eder. Bunun adı da GÖÇ değil KALKINMA tabi! Dönemin tüm yazarları gibi dışa bağlı eserlerden etkilenen yazarlarımızın mutlaka kullandığı AŞK konusunu da ihmal etmeyen yazarımız bunun yanında daha çok yapılması gerekenleri anlatıyor. Kitap sizi biraz bunaltabilir (özellikle Parıltı Yayıncılık kazığını yediyseniz) ancak okudukça ve gördükçe fark edeceğiniz üzere çok güzel bir konuya değindiğini fark edeceksiniz. İyi akşamlar ve keyifli okumalar diliyorum..
Turfanda mı Yoksa Turfa mı
Turfanda mı Yoksa Turfa mıMizancı Mehmed Murad · Özgür Yayınları · 20081,698 okunma
Reklam
296 syf.
9/10 puan verdi
Türk Edebiyatı Klasikleri'nin 12. kitabı Turfanda mı Yoksa Turfa mı?; Tanzimant döneminin içinde güneş gibi parlayan idealist Mansur Bey'in İstanbul'a geldikten sonra yaşadıkları ve yaşadıklarına karşı tutumunu anlatır. Tutumu ve hedefleriyle Mensur Bey örnek gösterilecek bir Osmanlıdır. Mizancı Murat eseriyle dönemin bilinen parça parça yıkıntılarını bu eserde birleştirmiş ve çıkar yollarının geçtiği ana kapının eğitim olduğunu her fırsatta vurgulamıştır. Eserde yok yok; aşk, rüşvet, macera, ahlak, savaş, eğitim, dostluk, idealistlik, adam kayırma, sadakat, adalet hırs... ve güzelim İstanbul ve dönem betimlemeleri. Mizancı Murat dönemi her yönüyle ele almış. Okuduklarım arasında Tanzimat döneminin kapılarını açan ve bence en etkili, en başarılı eserdi. Çokça öneririm..
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Çıkardığı Mizan gazetesinin adı nedeniyle Mizancı Murat Bey diye anılan Mehmet Murat Bey, Jöntürklük mücadelesiyle tanınmıştır. 1876-1877 yıllarında Vakit ve İttihat gazetelerinde dış politika üzerine yazan Murat Bey, Yahya Kemal tarafından “İstanbul’da fikir politikacılığını icat eden kişi olarak” tanımlanmış. Mizancı Murat Bey, edebiyattan çok politikada tanınan bir isim, politik görüşleri eserlerine de hâkim olmuş. Osmanlının, coğrafi ve sosyal bütünlüğünü muhafaza ederek, dini, ahlaki, kültürel değerlerini koruyarak çağdaş devletler arasında yerini alması gerektiğini savunmuş. Turfanda mı Yoksa Turfa mı? romanının Mansur’u da benzer fikirleri taşır. Romanda Mansur, Mehmet Efendi, Zehra, Fatma, Ahmet Şunudî “turfanda” adını verdiği kişilerdir.Bunlar yetişme tarzları, tahsil ve terbiyeleri, aldıkları eğitimler nedeniyle çağın çok ilerisindedirler.Toplumun geneli tarafından “turfa” ( tuhaf karşılanan, yadırganan) sayılmalarının nedeni de bu özellikleridir. Mansur Bey, sosyal reformcu kimliği ile öne çıkarak, eğitimsizliğe, devlet kurumlarının bozuk işleyişine savaş açar. Ben zevkle okudum kitabı, sürükleyici de buldum.
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Türk edebiyatının saklı kalmış eserlerinden biri. Ben şahsen İş bankası kültür yayınları romanı Türk Klasikleri serisine alana kadar kitaptan bihaberdim. 1854-1917 yılları arasında yaşayan Mizancı Murat'ın tek romanı olması lazım. Yazarın çok ilginç bir hayatı var. Bir dönem çıkardığı gazete ve dergilerle padişaha ciddi bir muhalefet yapıp, Jöntürklerin liderliğini bile yapmış olmasına rağmen, daha sonra islami bir çizgiye kayıp, İttihat ve Terakkicilere muhalif olmaya başlıyor. 31 Mart vakasından sonrada sürülüyor. Romanın başkarakteri Mansur'da Mizancı Murat'tan izler taşıyor. Mansur Cezayir'de doğup büyümüş bir Osmanlı, Fransa'da eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul'a amcasının yanına geliyor ve olaylar başlıyor. Mansur'da iyi diyebileceğiniz bütün karakter ve huylar var aynı zamanda sosyal reformcu biri. Osmanlı'nın son dönemlerindeki sosyal çöküşü, devlet idaresindeki, iltimas sonucu işe alınan, liyakatsiz, basiretsiz yönetimler kitapla önümüze seriliyor. Uzun zamandır okuduğum Türk klasiklerinden zevk alamayan benim için, çok hoş bir kitaptı bu, biraz Çalıkuşu tadı aldım. Kitaba yönelik tek eleştirim hızlı bir şekilde bitirilmiş olması olur. Hani reytingleri tutmayan dizi hızlı bir final yapar tatsız olur ya öyle bir son vardı kitapta. Oysa sonuna kadar olayların ele alınışı ve işlenişi çok güzeldi. Zehra karakterine değinmeden de olmaz, romanın kesinlikle en zevkli yanı. Her erkeğin hayal ettiği bir kadın Zehra. Kitabın başında bilhassa tavır hareketleri bana sürekli Çalıkuşu Feride'yi hatırlattı. Çok çok sevidiğim bir isimdir Zehra, ayrıca babaannemin de ismi.
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?
Turfanda mı Yoksa Turfa mı ?Mizancı Mehmed Murad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,698 okunma
130 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.