Üç Nasihat

Ömer Seyfettin
ÖMER SEYFETTİN, 1884’te Balıkesir, Gönen’de doğdu. 1903’ te Mekteb-i Harbiye’den mezun oldu. İzmir’e atanmışken Makedonya’da başlayan isyanı bastırmak üzere Selanik’e ve Manastır’a gönderildi, bu bölgede görev yaptı. Buradaki görevinde gösterdiği başarılardan dolayı iki liyakat madalyasıyla ödüllendirildi. İsyanın bastırılmasının ardından Kuşadası’na döndü. 1909 başında Selanik’te teğmen olarak görev yaptı. 31 Mart Vakası esnasında Hareket Ordusu subayı olarak İstanbul’a geldi. 1911’de askerlik mesleğinden istifa ederek Selanik’e yerleşti. Balkan Savaşı başlayınca yeniden askere alındı. 20 Ocak 1913’te Kanlıtepe’de Yunan ordusuna esir düştü. Atina yakınlarındaki Naflion kasabasında on ay kadar süren esirlik hayatı bitince 17 Aralık 1913’te İstanbul’a döndü. 1914’te askerlikten ikinci defa istifa etti. 6 Mart 1920’de İstanbul’da vefat edene kadar Darülmuallimin’de ve Kabataş Sultanisi’nde öğretmenlik yaptı. Ömer Seyfettin, ilerleyen yıllarda “hikâyeci” olarak ünlenmesine rağmen edebiyat hayatına şiirleriyle girdi. Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp’le birlikte 1911’de Genç Kalemler dergisinde ortaya konulan Yeni Lisan hareketinin önemli temsilcisi oldu. Yazı ve hikâyeleriyle Türk dilinin sadeleşmesi hususunda gayret gösterdi.
Yazar:
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 48Basım Tarihi: 19 Ocak 2021İlk Yayın Tarihi: Aralık 2007Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750748356Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
48 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Çocukluğumda beni en çok büyüleyen hikayelerden biri olmuştu 'Üç Nasihat'. Bu kitabı uygulamada görünce bir kez daha okuyayım dedim. Cana ve mala bedel üç nasihat... Yediden yetmişe herkesin okuması gereken bir Ömer Seyfettin hikayesi. Olay örgüsü hem kuvvetli hem de yalın bir dille yazılmış. Okudukça keyif alacaksınız. Keyifli Okumalar.
Üç Nasihat
Üç NasihatÖmer Seyfettin · Can Yayınları · 20211,767 okunma
Reklam
48 syf.
10/10 puan verdi
_Üç Nasihat _Pembe İncili Kaftan _Başını Vermeyen Şehit Üç hikayeden oluşan harika bir Ömer Seyfettin klasiği daha. Kısa cümlelerle, bu kadar zengin anlatım
Üç Nasihat
Üç NasihatÖmer Seyfettin · Can Yayınları · 20211,767 okunma
48 syf.
7/10 puan verdi
Ömer Seyfettin - Üç Nasihat #kacivertklasikler dizisinden “Üç Nasihat” kitabını keyifle okudum. Üç hikaye de güzeldi. Üç Nasihat; İstanbul’a çakışmak için gelen Durmuş, bulduğu iş için yılda bir kuruş ve bir nasihat alacaktı. Önce kabul etmese de sonra meraktan kabul etti. Bu üç nasihatte hayatını değiştirdi. Gerçekten de böyle hayat kurtaran, yön veren nasihatlar var mıdır? Pembe İncili Kaftan; bir elçi gerekliydi, yiğit, mert, ölümü göze alan. Muhsin Çelebi bu kişiydi. Başını Vermeyen Şehit; Sigetvar ordusu Palanka kalesine saldırı düzenler. Kitap kapak resmi Johann Peter Krafft’a ait olan eser bu savaşın bir simgesidir. “Fani vücuda kefen gerekir. Kaftan ahmakları sevindirir…” “Çünkü ben boyun eğmem, el etek öpmem, halbuki zamanın devletlileri mevkilerine hep boyun eğip el etek, hatta ayak öpüp bir türlü yaltaklanmayla, riyayla, dalkavuklukla çıktıklarından, etrafına daima hep bu aşağılık mazilerinin çirkin haraketlerini tekrarlayanları toplar. Gözdeleri, adamları, korudukları, hep alçak riyakarlar, ahlaksız yağcılar, namussuz soytarılar haysiyetsiz dalkavuklardır!” “Bildiğini hatırlamak yeniden bir şey öğrenmek kadar faydalıdır.” “Para harcanır, biter yahut kaybolur oğlum. Ama insanın aldığı nasihat hiç bitmez… Ölünceye kadar işine yarar.”
Üç Nasihat
Üç NasihatÖmer Seyfettin · Can Yayınları · 20211,767 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.