Bir Fütürist Ekonomi Analizi Klasiği

1980
Koridor Yayıncılık
Orijinal Adı:
The Third Wave

Büyüleyici bir dalga birikimi!
2024 42. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2024 11:50
Amerikalı yazar Alvin TOFFLER Üçüncü dalga kitabını 1980'de kaleme almış. Toplumların bir dalga ile kendilerini geliştirdiğini düşünür. Birinci dalga tarım toplumunu, ikinci dalga endüstri toplumunu ve üçüncü dalga sanayi sonrası toplumunu anlatmaktadır. Dördüncü dalgayı yazmış olsaydı yazarımız sanırsam teknoloji toplumunu anlatırdı. Dünyanın var olan ve yazıldığı dönemde gelecekte var olacak olan dün'ünü, bugün'ünü ve yarınını gözler önüne seren eser de günümüzde kitapta geçen dalgaları, dalga dalga yaşadığımızı görüyoruz yazıldığı dönemden günümüze ışık tutuyor. Yazarımız yeni uygarlığın farklı olduğunu, doğru olup kabul etmiş olduğumuz bütün eski görüşlerimizin, düşünce tarzlarımızın, öğreti ve ideolojilerimizin geçmişte ne kadar faydalı olursa olsun gelecekte bugünün gerçeklerine uymayacağını anlaşılır, akıcı bir dilde kaleme alınmış. İnsanlığın aşamalarını anlatan, gelecekte Dünya nasıl olacak diye düşünüyorsanız ve kendinize farklı bir bakış açısı penceresi aralamak istiyorsanız keyifli okuyabileceğiniz bir eser. Keyifli okumalar.
2015 52. kitabı
Kitabı ilk okuduğumda üniversitedeydim. O zaman sosyal konulara bu kadar eğilmiyordum ama sağ sol ve dini konular ilgimi çekiyordu. Kapitalizmin acımasızlığı, sosyalizmin ideal hayat düzeni ve dinin dünya hayatına kazandırmak istediği değerler manzumesi... Sosyalizm ile dini öğretilerin hedefleri birbirine bu kadar yakın iken sosyalizmin ateizme yakın olması tam bir ironi aslında... İnsanlığın aşamalarının anlatıldığı bu eserin sizde derin izler bırakacağına ve köklü fikir değişikliklerini tetikliyebileğini düşünüyorum.
Üçüncü DalgaAlvin Toffler · Koridor Yayıncılık · 2018144 okunma
Dünyanın var olan sisteminin dününü bugününü ve yarınını gözler önüne seren bir kitap. Eskiden yazılmış olmasına rağmen bu güne ışık tutuyor. Eğer gelecekte dünya nasıl olacak diyorsanız ve dünyaya bakış açınız değişsin isterseniz mutlaka okuyun
Tarih
2022 35. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2022 22:42
1928 doğumlu Alvin Toffler , Amerikalı yazar ve gelecekçi. Üçüncü dalga kitabı 1980 yılında yayımlanmış. Toplumları birbiri üzerine gelen dalgalar olarak betimlemiştir.Birinci dalga tarım toplumunu,ikinci dalga endüstri toplumunu, üçüncü dalga sanayi sonrası toplumunu tanımlamaktadır.1980’den önceki yıllarda toplumun bugün geleceği durumu öngörmüştür. Kitabı okumaya başlamadan önce yaklaşık 40 yıl önce yazıldığını farketmemiştim . Farketseydim muhtemelen okumazdım . Çünkü olacağını öngördüğü bir takım şeyler bugün çoktan gerçekleşti. Doğru bir öngörüsü olmasına rağmen, 2022 insanını şaşırtmıyor. Kitabı yazmak için Alvin Toffler’ in çok fazla araştırma yaptığı anlaşılıyor o konuda hakkını vermek lazım.Fakat anlatımı akıcı değil , sebebi yazar mı tercüme mi bilemedim.
2021 3. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2021 19:20
1980’li yıllarda Alvin Toffler kaleme aldığı fütürist bir eser Üçüncü Dalga. Okurken yazarın tahminde bulunduğu birçok şeyin günümüz dünyasında birebir yaşanmasına şaşırarak sayfaları çeviriyorsunuz. 1980 yılından bir insanın geleceğe dair görüşlerini ve tahminlerini duymak isteyen arkadaşlarım için bu eser iyi bir tercih olabilir
2024 11. kitabı
Alvin Toffler bu kitabıyla insanı yaşadığı toplumun içinden çekip uluslararası bir arenaya çıkarıp Hem kendi toplumuna Hem de dünya toplumuna bakmasını sağlıyor. Üçüncü dalga yazıldığı zamanda ortaya iddiaların çoğu günümüzde ortaya çıkan iddialar. Bu da yazarın fütüristlik iddiasını da bir nevi destekler nitelikte. Okuduğunuzda dünyayı farklı yorumlamak için bir nedeniniz daha olacak. Tam bir başucu kitabı.
İnsan ve Hayat
Puan vermedi·
Toffler’in gelecekle ilgili yorumlarını okurken bügün üzerini örtmeye çalıştığınız güçsüzlüklerinizi tekrar gözden geçirmek istiyeceksiniz.
Üçüncü Dalga
2020 67. kitabı
1980 yılında yazıldığına inanabiliyor musunuz? Geleceğe Dönüş filmini izlemiş gibi oluyorsunuz. Zaten kitabı tek cümleyle anlattığınız da "Bir fütürist ekonomi analizi" diyorlar. Borsa, ekonomi politikaları, küresel ısınma, insan hakları, savaslar ve ölümler, yönetim biçimleri, esnek çalışma saatleri, kadınların rolü, teknoloji ve endüstriyel devrimler... Muhteşem bir gelecek öngörüsü. ☆☆☆ "Hayal gücümüz ne kadar engin olsa da, halkın egemenliği bir yalandan veya hayalden ibaretti. Endüstri toplumlarının temelini oluşturan güç yapısı, hiçbir yerde hiçbir zaman değişmedi. Dolayısıyla, kimin kazanacağı fark etmeksizin, seçimler her zaman için seçkinlerin işine yaradı. Oy verme hakkı ne kadar vurgulanırsa, o kadar eşit bir seçim illüzyonu yaratıliyordu. Oy vermek, kitlesel bir güven ritüeli sağlıyor, insanlara tercihlerin kendileri tarafından sistematik bir şekilde yapıldığı duygusu veriyordu. En azından teoride; liderleri seçebildikleri gibi, görevden de alabiliyorlardı..."
Bilim
2020 12. kitabı
Bilgisayar endüstrisinin son otuz yılda gösterdiği ilerlemeyi otomobil endüstrisi gösterseydi, Bugün Rolls-Royce marka bir otomobil 2,5 (İkibuçuk) dolara satılır ve bir galon ( yaklaşık 4 litre) benzinle iki milyon kilometre yol yapardı." A. Toffler, Üçüncü Dalga, s. 178 Niye yakamızı bırakmıyorlar? "1492’de, Kolomp Amerika'ya vardığında Avrupalılar dünyanın % 9’unu kontrol ediyordu. 1801’de bu oran üçte bire çıktı. 1880’de üçte ikiydi. 1935 yılında dünyanın %85’i, nüfusun %70’i onların kontrolündeydi." A. Toffler, Üçüncü Dalga, s. 118.
Puan vermedi
Alvin TOFFLER, ın “Üçüncü Dalga” adlı kitabı kendi deyimiyle büyük ölçekli bir analiz kitabıdır. Yazar, insanlığı değiştiren üç önemli dalga olduğunu ileri sürüyor. Birinci Dalga, bin yıllık bir süreçte gelişen tarım devrimi. İkincisi, üç yüz yıllık süreçte gelişen Endüstri Devrimi, yani İkinci Dalga. Toffler, şu an Endüstri Devrimi’nin sona erdiğini ve Üçüncü Dalga’nın içinde olduğumuzu belirtiyor. Toffler, bu dalganın ismini net olarak tanımlamasa da bilgi ve teknoloji devrimi olarak ifade ediyor. Ve bu dalgaları akıcı bir biçimde inceleyip analiz ediyor. Benim gibi fütüristik tarz seviyorsanız muhakkak okumalısınız.. . . “Muhteşem… Büyüleyici bir bilgi birikimi.” The Washington Post
Hayat

Alvin TofflerYazar · 10 kitap
Alvin Toffler (doğumu 3 Ekim 1928), sayısal devrimi, iletişim devrimini, şirket devrimini ve teknolojik tekilliği tartışan çalışmalarıyla bilinen ABD'li yazar vegelecekçidir. Fortune dergisinin eski bir editörü olarak önceki çalışmaları teknoloji ve (bilgi bombardımanı gibi) onun etkileri üzerineydi. Sonra toplumdaki değişimleri ve tepkileri incelemeye başladı. Daha sonraki çalışmalarının odağını 21. yüzyılda askeri donanımın artan gücü, silah ve teknolojinin yayılımı vekapitalizm oluşturdu. Kendisi de yazar ve gelecekçi olan Heidi Toffler ile evlidir. Los Angeles şehrinde yaşamaktadırlar. "Alvin Toffler"a ithaf edilen kitapları birlikte yazmaktadırlar. [kaynak belirtilmeli] Yönetim danışmanlığı şirketi Accenture, Bill Gates ve Peter Drucker'dan sonra onu iş liderleri arasında üçüncü en etkili ses olarak nitelendirdi. Financial Times tarafından "dünyanın en ünlü gelecekçisi" olarak da tanımlandı. People's Daily, onu, modern Çin'i şekillendiren 50 yabancı arasında gösterdi. Fikirleri Toffler diyor ki, "Toplum, yaşlıları gözeten ve nasıl şefkatli ve dürüst olunacağını bilen insanlara ihtiyaç duyar. Toplumun hastanelerde çalışacak insanlara ihtiyacı vardır. Toplum yalnızca bilişsel değil, fakat duygusal ve harekete geçiren becerilere de ihtiyaç duyar. Toplumu sadece veriler ve bilgisayarlarla yürütemezsiniz."Toffler aynı zamanda Rethinking the Future adlı kitabında der ki "21. yüzyılın cahili okuyup yazamayanlar değil, aynı zamanda öğrenemeyen, unutamayan ve yeniden öğrenemeyenler olacaktır." Üçüncü Dalga () adlı kitabında Toffler, 'dalgalar' - her dalga eski toplumları ve kültürleri kenara iter - kavramına dayalı olarak üç tip toplum tanımlar. Birinci Dalga tarım devrimi sonrasında ilk avcı-toplayıcı kültürün yerine geçen toplumdur. İkinci Dalga Sanayi Devrimi sırasındaki toplumdur (geç 1600lar ve orta 1900ler). İkinci Dalganın temel bileşenleri çekirdek aile, fabrika-tipi eğitim sistemi ve şirkettir. Toffler şöyle yazar: "İkinci Dalga Toplumu sanayicidir ve kitlesel üretime, kitlesel dağıtıma, kitlesel tüketime, kitlesel eğitime, kitle iletişim araçlarına, kitlesel dinlenmeye, kitlesel eğlenceye ve kitle imha silahlarınadayanır. Bunları standartlaştırma, merkezcilik, odaklanma ve eşzamanlılık ile birleştirirsiniz ve kendinizi bürokrasi olarak tanımladığımız bir örgütlenme yapısı içinde bulursunuz." Üçüncü Dalga sanayi sonrası toplumdur. Toffler şunu eklemektedir: geç 1950lerden bu yana çoğu ülke bir İkinci Dalga Toplumundan Üçüncü Dalga Toplumu olarak adlandırdığı şeye ilerlemektedir. Bunu açıklamak için birçok kelime tanımlar ve (süper-sanayi toplumu) gibi kendi ürettiği ya da (Bilgi çağı, Uzay Çağı, Elektronik Çağ, Global Köy, Teknetronik Çağ, tekno-bilimsel devrim) gibi başkalarının tanımladığı terimleri kullanır, belirli derecelerde bireyselleşme, ayrışma, bilgi-tabanlı üretim ve değişimin hızlanması (Toffler'ın anahtar ilkelerinden biri "değişim doğrusal değildir ve geriye, ileriye ve yana doğru gidebilir" şeklindedir) gibi tahminlerde bulunmuştur. Bu sanayi sonrası toplumda, yaşam biçimlerinde ("altkültürlerde") çeşitlilik vardır. Adhokrasiler (esnek örgütlenmeler) değişimlere daha kolay uyum gösterirler. Bilgi birçok kaynağın yerine geçebilir (bkz. ersatz) ve birbirine gevşek olarak bağlı olan çalışanlar için temel araç konumundadır (işçiler yerine bilişimciler). Kitle özelleştirme ucuz, bireysel üretim olanağını küçük nişlere sunar (bkz.zamanında üretim). Üretici ve tüketici arasındaki boşluk yapılandırma sistemi olarak adlandırılan teknoloji tarafından doldurulur. "Üreketiciler" kendi gereksinimlerini karşılayabilirler (bkz. açık kaynak, montaj kiti, serbest çalışma). Bu düşünce yeni teknolojilerin üretici ve tüketicilerin radikal bir biçimde üreketiciye dönüşmesidir. Bazı durumlarda üreketim, şirketlerin çalışanlarını diğer ülkelere değil, fakat ödenmeyen müşteriye “outsource” ettiği, bankanın bir kişi çalıştırması yerine bir ATM makinesi aracılığıyla kendi bankacılık işlemlerimizi yapmamız veya ücretli bir postacı yerine kendi posta paketlerimizi izlememiz gibi, üçüncü bir işe dönüşür. Yaşlanan toplumlar kendi kendine teşhisten tuvalet ürinalizine kadar nanoteknoloji sayesinde geliştirilen yeni tıbbi teknolojileri kullanarak daha önce doktorların yaptıkları işleri kendi kendilerine yapmaya başlayacak. Bu, tüm sağlık sektörünün çalışma biçimini değiştirecek. 1960lardan beri insanlar yeni teknolojilerin ve sosyal değişimin etkilerini anlamaya çalışıyorlar. Toffler'ın yazıları bilimsel, ekonomik ve kamu politikası tartışmalarının sınırlarının ötesinde etkileyici olmuştur. Tekno müzik öncüsü Juan Atkins, Toffler'ın Gelecek Şoku kitabındaki "tekno asiler" sözünün, oluşmasında katkıda bulunduğu tekno müzik türünü tanımlamak için kullanmasında esin kaynağı olduğunu söyleyerek atıfta bulunur. Toffler'ın çalışmaları ve fikirleri genellikle gelecekçilik için yapılan eleştirilerle aynı nedenlerle -geleceği öngörmenin olanaksız olduğu gibi- birçok eleştiriye maruz kalmıştır. 1990larda, fikirleri Newt Gingrich tarafından övgüyle karşılanmıştır. 1996 yılında Alvin ve Heidi Toffler, Tofflerlar'ın çalışmalarında belirttikleri değişimlere uyum sağlayabilmeleri için ticari şirketlere ve hükümet organlarına yardım etmek için bir yönetim danışmanlığı firması olan Toffler Associates'i kurdular. Bu çağın en büyük dönüm noktası olan dış dünyada zenginlik oluşumu olduğu için, Toffler'a göre, gelişim geriye de gidebilir. Toffler demektedir ki, bugün, zenginlik heryerde (küreselleşme), hiçbir yerde (siberuzay) ve dışarıda (dış dünya) oluşmaktadır. Cep telefonları çağrılarından ATM para çekimlerine kadar her veri aktarımı için Global konumlandırma uyduları, hassas eşzamanlama için anahtar konumdadır. Bunlar, zamanında (JIT) üretime hassas izleme sayesinde olanak sağlamaktadır. GPS aynı zamanda hava trafik kontrolü için odak noktası konumundadır. Uydular hava durumu izlemeleri ile daha hassas hava tahminleri sağlayarak tarımsal üretkenliği arttırmaktadır. Toffler'ın iki büyük tahmini -kağıtsız ofis ve insan kopyalama- gerçekleşmek üzeredir, bunların karşısında teknolojik sınırlardan çok sosyolojik ve siyasi-dini şartlar durmaktadır. Aynı zamanda Timothy Leary'den etkilenmiştir. (bkz. Info-Psychology; New Falcon Press, 2004) Alvin Toffler'a Dance Exponents'ın 1983 hiti "Victoria"da atıfta bulunulmuştur.