İnsanlığın İlk Felsefi Metinleri

Upanişadlar

Anonim
8/10
70 Kişi
259
Okunma
74
Beğeni
18,5bin
Görüntülenme
“Ne ak ne kara, ne sebep ne sonuç, ne geçmiş ne gelecek olarak gördüğün şeyi bana anlat.” Katha Upanişad “Dünyadaki kökenlere dair olan hariç, hiçbir araştırma Upanişadlar kadar yararlı ve yüceltici değildir. Hayatımın tesellisi o oldu, ölümümün de tesellisi o olacak.” Schopenhauer Dünyanın ilk felsefesinin ilk ışığıdır Upanişadlar. En ilkel inançlarla, insan zihninin varabileceği en aşkın, en ileri sezgiler, en yüce kavramları içinde barındırır. Upanişad felsefesi metinlerinin hangi tarihlerde oluştuğunu saptamak zordur. Hindistan topraklarının ürünü olan bu metinlerin İ.Ö. 800 yıllarında tamamlanmış olduğu sanılıyor. Sonsuz uzayda dört bir yanımızı saran ve maddi doğamız dolayısıyla bizim de bir parçamız olan nesneler, Kant’a göre kendisinden şeyler değil, görüntülerdir. Eflatun'a göre somut gerçekler değil, görüntülerdir. Upanişad metinlerine göre ise asırlar önce bunu Atman yani şeylerin gerçek “Ben”i değil yalnızca “Maya” olarak adlandırmışlardır. Var olan şeyler değişik görüntüler sergilese de Upanişad öğretilerine göre tek olan ve hep aynı kalan bir özü paylaşırlar. İşte bu anlayıştan yola çıkan Upanişad felsefi metinlerinde düşüncenin panteizm, teizm, kozmogoni, ateizm (sankya) ve deizm (yoga) öğretisinin temel ilkelerini içinde barındırır. Birçok ermiş bilgenin sezgilerinin ve içgörülerinin ürünü olan bu metinleri iki yetkin uzman hazırladı. Okuyucu bu kitapta Upanişad metinlerinin yanı sıra, bu metinlerin içeriği ve tarihçesi hakkında da bilgiler bulacaktır.
Yazar:
Anonim
Anonim
Çevirmen:
Suat Ertüzün
Suat Ertüzün
Derleyen:
Max Müller
Max Müller
Derleyen:
Paul Deussen
Paul Deussen
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 256Basım Tarihi: 1 Ocak 2020İlk Yayın Tarihi: Temmuz 2006Yayınevi: Satori Yayınevi
ISBN: 9786058008359Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
·
Puan vermedi
beyaz (bos ) sayfa
Ne ak ne kara ne sebep sonuç ,ne geçmiş ne gelecek olarak gördüğün şeyi bana anlat. Kitap çok guzel yazanın yorumlaya nin ellerine sağlık faka bu kitap. Dunyanin ilk felsefesinin ilk ışığıdır. Upanisad felsefesinin metinlerinin hangi tarihte oluştuğunu saptamak zordur .hindistan topraklarının ürünü olan bu metinlerin i.ö 800 yıllarında tamamlanmış olduğu sanılıyor. Ama bu metinleri çeviren kişinin bir müslüman Dara şukuh timur oğulları soyundandır şah cihan anısına taç mahal türbesi yaptırmış olan mümtaz mahal ın en büyük ogludur . Fakat buda dikkat çeken bir nokta var hep (ben, benlik ) bahsediliyor Scheling, (doğa, özgürlük, mitoljoi.,) martin hedeger ,(varlık ve zamanı ) ,schopenhauer.( Isteme ve tasarım olarak dunya) .ben anlamıyorum kitap okumak çok guzel duyguları (ben,sen) ama saf ve temiz paylaşmak guzel insanın kendi fikri düşüncesi ve fazla abartmadan.800,600, 70 sayfa ,10 ,yada 5 olmasi hiç onemli degil onemli olan diğer kitaplarda alıntı yapmadan yazılan kitap daha guzel olacak diye düşünüyorum. Kitap yazan , kitaba kendi duygularını aktaran degil bence burda en fazla emeğe saygı duyması gereken ben ce o kitabı tercüme ederek bine bin katib yorum yapan kişiyi uyarmalidr. Anlamıyorum orada da 30 sayfalık bir kitap var 30 yıl sonra yada bilmem kaç yıl sonra o kıtap 3500 sayfa oluyor lutfen dikkat edilmesi gerekir teşekkür ederim . insan okuduğu sürece... geriler çünkü okumayan varlık ları görünce teşekkür ederim .
Upanişadlar
UpanişadlarAnonim · Satori Yayınevi · 2020259 okunma
Reklam
256 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
BU KİTAP BİR İÇ SES
Kitap bana şunu dedirtti, BİR TANE OLAN TEK OLAN HİÇ BİRŞEYE MUHTAÇ OLMAYAN hareket edenin arkasında hareket edeni hareket ettiren ama hareket etmeyen, görülenin arkasında görüleni gördürtten ama görülmeyen, duyulanın arkasında duyulmasını sağlayan ama duyulamayan, bilinenlerin bilinmesine müsade eden ama bilinemeyen, sezgi veren ve verdiklerine sezdirtten ama sezilemeyen, his verip hissettiren ama hissedilemeyen, anlatanı yaratıp anlatan ama anlaşılamayan ÇOK GİZEMLİ “”BİR”” var, biri değil çünkü yanına i harfini koymuş olursun. O i ye de muhtaç değil çünkü. Ama tezat ne biliyormusun? ;bilinmek, duyulmak ve anlaşılmak için yarattı ve yaratmaya devam ediyor.(Hay ismi)
Upanişadlar
Upanişadlar
Upanişadlar
UpanişadlarAnonim · Satori Yayınevi · 2020259 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
Vedalar ,Upanişad veya ders, ruhsal mutluluğa ulaşmaktan karma ve yeniden doğuşa kadar uzanan bir temayı ele alır ve bunlar toplu olarak yaşam, ölüm ve ölümsüzlük üzerine meditasyonlardır. Öğretilerinin özü, hakikate düşünceden ziyade imanla ulaşılabileceği ve Tanrı'nın ruhunun her birimizin içinde olduğudur; içimizde sonsuz yaşam vaadini
Upanişadlar
UpanişadlarAnonim · Satori Yayınevi · 2020259 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.