Aralık 2017
İlk Yayın Tarihi:
1954
Alakarga Yayınları
Orijinal Adı:
Sueurs Froides (D'entre les Morts)

·210 syf.·
2020 1. kitabı
Alfred Hitchock yönetmenliğinde filme uyarlanmış bir kitap. Bir koca, hastalıklı olduğunu düşündüğü karısını takip etmenizi istese, ve bu takip zaman içinde sizi de hastalıklı birine dönüştürse napardınız? Savaş yılları... Karamsar bir ortam ve kendisini öldüreceği düşünülen Madeleine ile onu takip eden avukatın yükseklik korkusuyla tetiklenen vertigosu, savaşın kaçınılmaz sonu olan "ölümleri" simgeliyor. Bolca karakter tahlili yapmış yazar; bu tahliller aracılığıyla, iç dünyası sıkıntılı bireyin sıkıntısını bize de aksettirmek istemiş. Yani aslında savaşın karamsarlığını göstermiş. Avukatın duygu durumları zaman zaman beni bunaltsa da (ben de pesimistim zira) kitaptan keyif aldım, zaten 210 syf. iki günde bitiyor. Okumanızı tavsiye ederim.
·210 syf.·
2018 30. kitabı
Vertigo’nun kelime anlamı baş dönmesi, tıp literatüründe ise “etrafınızdaki cisimlerin hareket ettiği ve dünyanın döndüğü hissini yaratan bir hastalık” olarak geçiyor. Romanın kahramanı olan Flavières da bu dertten muzdarip. Başına ne geldiyse bu “Vertigo” belası yüzünden geliyor. Flavières eski bir polis müfettişi ve bir gün üniversiteden arkadaşı olan Gevigne kendisinden karısı Madeleine’i takip etmesini istiyor. Çünkü Gevigne’ye göre karısının bir takım takıntıları var ve bazı sırları barındırıyor. Olaylar Flavières’in işi kabul etmesiyle başlıyor ve giderek gizemli bir hale dönüşüyor. İlerleyen her sayfada gizem daha da artıyor ve tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde son buluyor. Vertigo, 1958 yılında romanı okuyup çok etkilenen Alfred Hitchcock tarafından da sinemaya aktarılmış. Başrollerini James Stewart ve Kim Novak’ın oynadığı film sinema tarihinde önemli bir yere sahip olmuş ve iki dalda Oscar’a aday gösterilmiş. Kitaba dönecek olursak Vertigo, Fransız polisiye edebiyatının kült isimleri olan Thomas Narejac ve Pierre Boileau tarafından yazılmış. Yazarlar, eserde insan psikolojisini bir psikanalist gibi derinlemesine incelemişler, saplantıya dönüşen bir arzunun insanı nerelere götürdüğünü ustalıkla okuyucuya aktarmışlar. Bu sayede eser polisiye edebiyatında zirve yapmış hatta onun sınırlarını aşıp muhteşem bir edebiyat ziyafetine dönüşmüş. Bana göre sadece polisiye severlerin değil, kaliteli edebiyat seven herkesin okurken keyif alabileceği güzel bir seçenek.
2020 78. kitabı
Akba Yayınları'ndan Madeleine adıyla çıkan ilk baskısını okuduğumda Hitchcock versiyonu Vertigo filmini defalarca izlemiştim çoktan. Buna rağmen filmdekinden çok farklı sonuyla orta şiddetli bir şok yaşamıştım. Yıllar sonra bir de Alakarga baskısını okumaya niyetlendim ve sadece yarım günde aynı keyfi alarak tamamladım. Vertigo, her ne kadar filmi için olsa da evvelce 27 sayfalık bir değerlendirme yazdığım bir eser. O yüzden buradaki birkaç paragrafa sığdırmak istemiyorum. Sadece kara roman türünün efsanevi örneklerinden biri olduğunu ve ecnebilerin thriller ve suspense dediği türleri tam isabetle karşıladığını belirtmekle yetineyim.
2018 53. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2018 12:01
Gerilim ve psikolojik öğelerin bol olduğu bir kitaptı Vertigo.merak unsuru da son ana kadar sürüyor..kadın karakterin iç dünyasına dair daha fazla anlatım da eklenebilirdi..Ancak Hitchcock’un seçimine şaşmamak gerek..
Puan vermedi·210 syf.·
2015 16. kitabı
San Francisco Polis Departmanından bir dedektif olarak erken emekli olduktan sonra, John Ferguson - arkadaşlarına Scottie - arka arkaya iki kadına takıntılı hale gelir, bu takıntıları uzun zamandır arkadaşı ve kadın iç çamaşırı tasarımcısı olan eski nişanlısı Midge Wood'u rahatsız eder. . İlki, zengin ve zarif platin sarışın Madeleine Elster, kolejden tanıdığı Gavin Elster'ın karısıdır. Madeleine'in hakkında hiçbir şey bilmediği, ancak Gavin'in tanıdığı büyük büyükannesi Valdes, Madeleine'in şu anki yaşı olan yirmi altı yaşındayken akli dengesi yerinde olmadığı için intihar etti. İkincisi, John'un bir gün sokakta gördüğü Judy Barton. Judy işçi sınıfından bir kızdır, ancak John'u ona takıntılı yapan şey, işçi sınıfı tarzına ve esmer saçlarına rağmen, onun Judy'yi dönüştürmeye çalıştığı Madeleine'in tüküren görüntüsü olmasıdır. John'un ilk sorusu Madeleine ve Judy arasında bir bağlantı olup olmadığıdır. John ile bireysel olarak Madeleine ve Judy arasında olanlar, John'un bu erken emekliliği almasının nedeninden etkilenir: yakın zamanda, onun akrofobik olduğunu gösteren ve ne zaman yükseklerden aşağı baksa ciddi bir vertigo vakasına yol açan bir iş yeri olayı.
Puan vermedi
Başında sıkılır gibi olup ortalarında beni kendine bağlayan kitap. Sonunda yaşatılan ters köşeden bahsetmiyorum bile neden okurken bu kadar ara vermişim diye kendime kızdım. Sevgili Falviéres sana üzülmeli miyim inan hala bilmiyorum. Okumaya başlayan varsa sonundaki ters köşeye hazır olsun.
2024 88. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2024 19:33
#okudumbitti Yazarın Şeytani kitabını okuyup çok beğenmiştim. Soğuk Ter kitabında da, yine içsel ve vicdani sorgulamaların olduğu ve gerilimin öbür kitaba nazaran daha yavaş yükseldiği bir roman olmuş. Saplantı, takıntı, aşk ile birleşince gerçekten felaketin nasıl geldiğini görüyoruz. İki kitapta da psikolojik sorgulamaların odağında kurgunun gelişmesi kitabın akıcılığını arttırmış. Benzer bir anlatıma sahip yazar. Hiç bilmeden okusam Şeytani kitabına ne kadar çok benziyor derdim. Yine ters köşe yaparak kitabın sonunda ağzımıza kavanozlarca bal çaldı yazar Alfred Hitchcock'un da Vertigo isimli filme esinlendiği Soğuk Ter kitabını çok beğendim. Filmi de hemen izlemek istiyorum. Tavsiye ederim 8/10
2025 19. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 23:35
Soğuk Ter / Pierre - Boileau . Alfred Hitchcock'a Vertigo filmi için ilham vermiş Soğuk Ter kitabını heyecanla, merakla ve keyifle okudum... Polisiye öğeler de içeren psikolojik bir roman Soğuk Ter... . Eski polis yeni avukat olan arkadaşından karısını takip etmesini isteyen bir karakter ile başlıyor hikaye... Karısının takıntılı bir hâli olduğunu, intihara meyilli olduğunu söyleyerek gözünün önünden ayırmamasını ister arkadaşından... Flavières de bu takip işine önce gönülsüz başlar fakat bir süre sonra o psikoljik hâl kendisine sirayet eder... Artık her şey takip ettiği kadın olmuştur. Madeleine... . Yazarlar savaş döneminin buhranlı halleri içinde sonu ters köşe olan buhranlı bir roman kaleme almışlar... Okuması keyifliydi...
Herif bir manyak
2026 1. kitabı
Son sayfasına kadar hakikati öğrenemediğimiz bir kitap, baş karakterdeki saplantı ve tutkuyu derinlerinize kadar hissedebiliyorsunuz . Ben adamın bir deli olduğunu kendi kafasında hikaye yazdığını düşünüyordum ama asla öyle olmadı. Bunu her ne kadar bir aşk olarak adlandırsa da aşk olmadığını 2. Bölümde çok rahatlıkla anlayabiliyoruz . Sadece korku ve saplantı var , korkudan dolayı hakikatten kaçma saplantıdan dolayı kendin ölüme sürekleyen bir hastalık. Tavsiye ederim gayet güzeldi.
Flavierese biraz öfkeliyim-spoiler-
2025 6. kitabı
Uzun zamandır bu kadar ters köşe olduğum bi kitap olmadı. Yazarı hiç tanımadığım ve okuduğum ilk kitabı olduğu için fantastik bir kitap mı yoksa değil mi anlamaya çalışmak da bu kadar ters köşe olmama sebep oldu aslında ama yine de böyle bir sonu beklemezdim. -spoiler- Gevigne eğer bu dedektiflik işini aklı başında bir adama verseydi kesinlikle amacına ulaşırdı ama zaten normal olmayan Flavieres’e verince olaylar karışmış. Madeleine intihar ettiğinde Flavieresin onu orada öylece bırakıp kendini düşünmeye başlaması ve sırf kendine gülünmesin diye sözde aşık olduğu kadının ölmüş olduğunu bir anda kabul edivermesi beni delirtmişti. Kitabın ikinci kısmında senelerce aklına takılmış olmasına ve böyle hasta bir manyağa dönüşmesine sevindim bile çünkü gerekli olan kapanışı zamanında yapmadı ve bir yas hali görmedik. Kitabın sonunda Soğuk TerSoğuk Ter ise sözde Madeleine’in tamamen rol yaptığını, Flavieres’i hiç sevmediğini öğrenen ve boşuna bu takıntıyı geliştirdiğini gören manyak dedektifimizin bi anda egosunun incinmesi ile kadını öldürüvermesini görüyoruz. Ulan Flavieres sen değil miydin sevdiğin kadın intihar edince ayakların popona vura vura üstüme kalmasın aman! ya bana gülerlerse diye kaçan, bu kadının seni boğması lazımdı asıl. Senin neyini sevsin bu kadın. Neyse kitaba dönersek güzel kurgulanmış ve çok akıcı bir kitap. İnsana ne katıyor diye düşünürsek de alacağımız tek yanıt sanırım ‘hayatınızda bir şeyi takıntı yapmaya başladığınızı fark ederseniz hızla sebebini düşünüp bulun ve bunu çözün. Yoksa olayın nerelere varacağını asla kestiremezsiniz. Hırsınız ve egonuza yenilmeyin’ diyebiliriz. Hem Gevigne hem de Flavieres için geçerli bir çıkarım

Pierre BoileauYazar · 8 kitap
Pierre Boileau 28 Nisan 1906'da Paris'te, Pierre Louis Boileau olarak Fransa'da dünyaya geldi. Ölüm Korkusu (1958), Seytan ruhlu insanlar (1955) ve Seytanca (1996) tarafından tanınan bir yazardır. 16 Ocak 1989'da Beaulieu-sur-Mer, Alpes-Maritimes, Fransa'da öldü.