Violette'in Aşk Destanı

Öteki Yayınları

Bastırılan Arzu: Bir Viktorya Dönemi Portresi
2023 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 21:04
Kitabın sitedeki ilk incelemesini yapıyor olmanın heyecanı içindeyim. İlk olarak söylemeliyim ki, İngilizce kaynaklara göz attığımda, kitabın “The Romance of Violette” ismi ile Alexandre Dumas tarafından yayımlandığını öğrendim. Bunun aksine, kitabın Türkçeye çevrilmiş halinin sunusunda ise Oscar Wilde tarafından, döneminin ahlakçı bakış açısından ötürü takma ad ile yayımlandığı, ifade edilmiş. Kitabın özellikle Teleny ile benzerliği göz önüne alındığında, Wilde tarafından yazılmış olması gayet makul geldi bana. Bununla beraber, erişilmesi halen güç olan bir eser oluşu; -İngilizce literatürde bile- Viktorya Dönemi’nin normların dışına taşan insanları yok sayma ve yok etme geleneğinin miraslarından biri olsa gerek diye düşünüyorum. Tüm bu kafa karışıklığını bir kenara bıraktığımızda, mükemmel sunusuyla beraber, Viktorya Dönemi’ndeki kadın ve erkek profillerini ve sınıflararası ilişki biçimlerini -kusursuz bir biçimde- betimlemiş, ve tabii erotik olarak da tanımlayabileceğimiz, yer yer tahrik eden ve rahatsızlık uyandıran bir metin çıkıyor karşımıza. Sunuda da ifade edildiği gibi kitabı anlamlandırabilmek için öncelikle Viktorya Dönemi’ni anlamak gerekiyor sanki: Katı toplumsal cinsiyet rolleri, hayatın tüm alanına sızmış ahlakçılık, sınıflararası uçurumlar, sistematik biçimde bastırılan cinsel arzular ve bastırıldıkça da devasa hale gelmeleri... Adeta kilitli bir odada yaşamak gibi geliyor kulağa değil mi? Tüm o şatafatın içinde bir esir olmayı çağrıştırıyor. Ama aslında biraz irdeledikçe, bu dönemde yaşamış insanların bu kilitli odaların kilitlerini gizlice açmış olduklarını ve bastırılan arzularını bir başkaldırı niteliğinde dışa vurduklarını görüyoruz. İşte kitabın bu anlamda bir başkaldırı, mevcut düzene karşı bir isyan niteliği taşıdığını söylemek mümkün. Esasında tam da
İngiliz Edebiyatı
VIOLETTE'İN AŞK DESTANI
2023 71. kitabı
Kimse hakkımda yazmıyor! Ne kötü değil mi bu durum? Kim demişti: 'Hakkında konuşuluyor diye endişelenme,hakkında konuşulmuyorsa endişelen! ' diye? Biri demiş,ben unuttum. Birkaç gün oluyor VIOLETTE'İN AŞK DESTANI adlı bir roman okudum. Oscar Wilde yazmış bu romanı. Kısa bir eser. Aynı gün başlayıp aynı gün bitirebilirsiniz, o kadar kısa diyebilirim; sadece 126 sayfa, bu sayfaların 30 kadarında da Viktorya Dönemi'nden bahsediliyor zaten. Eser Viktorya Dönemi'nde geçen bir aşk hikâyesini konu alıyor. Oscar Wilde'ın başına gelenler malum; eşcinsel ilişkisini aleniyete döktüğü için yıllarca hapis yatmış, özgürlüğüne kavuştuktan sonra ise sefalet içerisinde yaşamış ve yine sefalet içerisinde ölmüştür. DORIAN GRAY'İN PORTRESİ başlıklı roman Yazarı'nın bu esirî ve sefil hayata geçişini kolaylaştırmıştır sadece. VIOLETTE'İN AŞK DESTANI adlı bu romanı methedecek değilim. Meraklısı alıp okuyabilir; kitap Öteki Yayınevi'nden çıkmış,1998 basımıdır. "(...) Eserin ahlaki yanını onaylamıyor olabiliriz" kitabın arkasında yazan tanıtım kısmından alıntıladığım gibi... Fakat dönemin gerçekleri bakımından ele alacak olursak eseri -kurgu olup olmadığı da tartışılabilir ayrıca- yazılmış olmasını edebiyat açısından talih olarak görüyorum. VIOLETTE'İN AŞK DESTANI adlı bu romanı edebî açıdan değerlendirdiğimde tek söyleyebileceğim 'Edebî eserdir; okunmaması kayıptır.' olabilir. Hikâyesi edepli değildir mamafih edebîdir. Edep kelimesinin tanımını, halkın göreneksel davranış biçimlerine uygun davranma olarak alırsak Viktorya Dönemi için edeplidir, diyenler de çıkabilir ama. Cinsel görüşlerin ölçüsü bana kötü geliyor diye bazı gerçekleri yok saymak istemiyorum. Bu eserin konusuna geleyim, kitabı okumak isteyenler buradan itibaren okumasalar da olur: Adamın biri -romanın kahramanı- genç ve
Roman-Edebiyat
2025 6. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 16:09
Aşk hikayesi diye başladım erotik roman çıktı. Dönemin cinselliğini anlatıyormuş. Eşcinsel içeriklere de fazlasıyla yer verilmiş. Hatta bir yerden sonra eee Violette’e ne oldu kitap bitti neredeyse ana karakter yok ortada dedim. Velhasıl çok beğenemedim. Oscar Wilde’in eşcinsel olduğu ve bunu da ifade ettiği için hapse girdiğini de öğrenmiş oldum.

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde