Yahudi Devleti

Theodor Herzl

2025 60. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 22:41
Henüz bir devleti olmayan Yahudilerin, nerede ve ne şekilde devlet kurmaları gerektiğine dair bir nevi fikir mimarlığının yapıldığı önemli bir tarihi eser olarak yorumluyorum. Gelinen noktada görülüyor ki, Yahudiler amaçlarına ulaşma konusunda önemli bir mesafe kat etmiş. Kabul edelim etmeyelim, bir avuç Yahudi, üç milyarı aşkın Müslüman'a ve Hristiyan'a tahakküm kurmuş durumda. Dinlerine, kültürlerine ve birbirlerine sıkıca sarılan bu topluluk, belki de dört bin yıl sonra devlet kurabildiyse, bunda herkesin sorumluluğu var demektir. Ayrıca, Sultan 2. Abdülhamid'in, Filisten'den toprak vermeme olayını bir de Herzl'den dinleyince gurur duydum. Ve bir kez daha anlıyoruz ki, kendi tarihi ile aptalca savaşa giren hiçbir halk, muzaffer olamıyor. Kendimce bir de ek okuma tavsiyesi bırakıyorum. KardeşlikKardeşlik
Yahudi DevletiTheodor Herzl · Ataç Yayınları · 0873 okunma
2023 7. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2023 00:21
Okumasanız da olur... Özellikle alan üzerine bir araştırma konunuz yoksa hızlı hızlı geçeceksiniz ve kitabın büyük bölümünü hatırlamaya değer bulmayacaksınız muhtemelen bu yüzden kitabı okumak yerine birkaç inceleme ve alıntı okumanız daha yararlı olabilir...
Yahudi DevletiTheodor Herzl · Ataç Yayınları · 0873 okunma
2023 111. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2023 22:15
"Ayaklar altında çiğnenen, suratına tükürülen Yahudi, düşmanlarından intikam almak için ne yapabilirdi? Goyimlerin [Goy da denir] ideallerini alçaltmak, kıymetten düşürmek, içyüzünü meydana vurmak ve Hristiyanlığın ayakta durabilmek iddiasıyla dayandığı kıymetleri mahvetmek! Hakikaten, iyi dikkat ederseniz, Yahudi zekası, bir asırdan beri, düşünce binanızın dayandığı sütunları, en aziz inançlarınızı baltalamak ve kirletmekten başka bir şey yapmamıştır.” Giovanni PapiniGiovanni Papini Theodor Herzl, siyonizm dogmasının kurucusu, Avusturyalı Yahudi lider. İsrail devleti kurma idealinin fikir babası. 2. Abdülhamid'ten Osmanlı'nın dış borçlarına karşılık olarak Filistin’i isteyen -kanla alınan toprak para ile satılamaz, cevabını alan- şahıs. Kitapta bahsettiği konular şu şekilde: 1-Yahudi Meselesi Yahudiler tarih boyunca kendilerinden iyi kötü söz ettirmeyi başarmış bir millettir. Herzl, Yahudilerin anti-semizme maruz kaldığını savunmakta. Girdikleri her yerde bulundukları her konumda tecrit edildiklerini, göçe zorlandıklarını ve bunun sonucu sosyalizm etkisinin bu halkta görülmeye başladığını söylemekte. Anti-semitizmin nedenlerinin başında "siyasi ve ekonomik" sebepler bulunmakta. "Modern semitizm" olarak adlandırılan, dinlerinin konumu yüzünden dışlanması ayrı bir konu olarak ele alınıyor. Vergilendirme sistemi, yerleşim alanlarına müdahale gibi durumlarla, bu halkı asimile etmek için her türlü çabanın harcandığını vurgulamakta. Yahudi asimilasyonunu ütopik bir düşünce olarak görüyor Herzl. Dünyanın Yahudi başarılarından tahrik olduğunu fakat bu durumun onları inançlarına daha çok bağlamaktan bağlamaktan başka hiçbir işe yaramadığını söylüyor. 2-Yahudi Şirketi ve Derneği Kurma Üzerine Plan: Dünya üzerinde egemenliğinin kendilerine bahsedildiğini iddia ettikleri topraklardan
Siyaset & Politika
2021 7. kitabı
Elde bulunan en eski Tevrat Hz Musa’dan 700 sene sonrasına aittir. Yahudi hahamlar tarafından değiştirilen bu kitapta yazanlara bakarak İsrailloğulları’nın kendilerini üstün ırk gördüğünü ve diğer insanlara kin ve nefret besleyen bir tutum içinde olduğunu görürüz. Yahudiler başka milletlere haksızlık yaptığı için diğer insanlar tarafından hiçbir zaman sevilmemiş ve dışlanmıştır çünkü Yahudi inancında dünyadaki bütün mallar Yahudileri aittir. Hatta Yahudi olmayan birini öldürmek onlara göre sevaptır. İnanışları gereğince dünya üzerinde yaptıkları hiçbir katliamdan vicadan azabı duymazlar. Yahudiler hıristiyanlıktan evvel Kudüs’te Roma İmparatorluğu’nun idaresi altında yaşıyorlardı. Hıristiyan inancına göre Yahudiler Hazreti İsa’nın peygamberliğini inkar edip çarmıha gerilmesine sebep oldular.Roma Hıristiyanlığı kabul ettiği dönemde Hz İsa’nın çarmıha gerilmesine sebep oldukları gerekçesiyle yahudilere düşman olmuş ve bütün Yahudileri Roma topraklarından kovmuştur. Dünyanın her tarafına yayılmak zorunda kalan Yahudiler ekseriyetle günümüzde Rusya taraflarına doğru göç etmişlerdir.Daha sonraları avrupaya göç etmeye başlayan yahudilere tamamı Hıristiyan olan Avrupa devletleri ciddi husumet besliyordu. Zamanla Hıristiyanlar din ve tarihten uzaklaştı ve yahudi husumeti giderek azaltıldı ve unutuldu. Bu sayede fırsat bulan yahudi tüccarlar eskicilikten antikacılığa sonra da sarraflığa kadar yükseldiler. Yıllar geçtikçe öyle zenginleştiler ki ülkelere bile borç verecek duruma geldiler. 1890’lı yıllarda Viyana’da yayımlanan bir gazetenin muhabiri Theodor Herzl adında bir Yahudi ideolog “Yahudi Devleti” isimli bir kitap çıkardı. Ona göre Yahudiler artık bir devlet kuracak güce ulaşmıştı ve tüm Yahudiler bu amaç için çalışmalıydı. 1898 yılında İsviçre/ Basel’de bir siyonistt
2018 32. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2018 22:58
Ben Rubi'nin Fikirleri: .. Yahudiler daima hükümetsiz, ordusuz olarak kendilerinden nefret eden bir kalabalık arasında yaşamışlardır. Nasıl olur da onlarda Haçlıların ve Kondottilerini'nin kahramanlıklarının görülmesini istersiniz? En sonuncusuna kadar imha edilmemek için, onlar da savunma araçlarını icada mecbur kaldılar. İki tane : para ve zeka... Evet gerçektende öyle ; para ve zeka. Bay Herzl'ı can kulağıyla dinlemiş bu pek seçkin millet. Tarihte ilahi ikazlara uymayan ve peygamberlerinin sözünden sürekli firar eden pek uyanık bu millet, Theodor otur dese oturmuş kalk dese kalmış anladığım kadarıyla. Theodor Herzl yaşasa kendiyle gurur duyardı orası kesin. Kendilerini mazlum olarak gören bu mükemmelcikler başlarına geleni misli ile bugün Müslümanlara yapıyorlar , çok onurlu! Acıma duyguları da sadece kendileri için. Tabi tebrik edilecek noktalardan, bu ileri derecedeki azim. >>>Benim için İsrail bir virüstür... "Kuduz bir köpek tarafından ısırıldığınız zaman kimi suçlarsınız? Köpeği mi sahibini mi ? Kuşkusuz sahibini. Bu yüzden bütün suç İsrail gibi bir ülkeyi desteklediği için Amerika'nın. (Robert De Niro)
2023 15. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2023 14:00
Selamün aleyküm Kudüs okumalarına başladığım eser ''Yahudi Devleti " siyonizm kurucularından Theodor Herzl'in bir Yahudi devleti kurma aşamalarını planladığı bir nevi de işgal manifestosu. Daha önce düşünülen bir projeden ilham almış fakat bu kez dünya kamuoyuna taşımayı başarmış. Yahudi Meselesi 'nin tek çözümü olarak bir ülkenin kurulması olarak düşünüyor. Eseri yazmadan bir yıl önce Sultan II. Abdülhamit'ten Filistin'i istemiş..Eseri yazdıktan elli yıl sonra da İsrail Yahudi Devleti kuruluyor. İki vatan düşünüyorlar... Filistin ve Arjantin... Sanki kimsesiz toparaklar gibi (!) ve tarihi evimiz diyorlar...Bir de Sultan Hazretleri Filistin'i verseymiş Türkiye'nin maliyesini yeni baştan düzenleyeceklermiş. Yahudi Derneği ve Şirketi ile göçün nasıl gerçeklesecegine dair planlarını son bölümde ise  anayasa, ordu , dil, bayrak  gibi ince (!) konulara değinmiş. Bayraktaki 'beyaz zemin yeni hayatımızın saflığını, temizliğini sembolize edecek.' diyor. "Dünyanın bir parçasının üzerinde egemenliği bize bahşedilen ve bir ulusun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar geniş olan topraklardan çıkarıldık; biz de dünyanın geri kalanını kendimiz için yönetelim ya da aynı genişlikte ve yeterlilikte başka topraklar bulalım!" zulüm görmeyi zulme hak gören bir alıntı diyeyim.
2021 18. kitabı
Bu günkü Filistini anlamak için 100 yıl öncesindeki Yahudi Devleti düşüncesini iyi anlamak gerekiyor. Bir fikrin hayata geçişindeki uzun bir süreç ve tasarlanan ve uygulanan bir plan. Ve bu sorunun çözümü kesinlikle ve kesinlikle, nasıl ki sorunun başlamasında 50 yıllık bir planın meyvesi alındıysa, aynı şekilde 50 yıllık bir süreçle beraber olacaktır. Kitap geniş perspektifte olayları değerlendirmede gerçekten ufuklar açıyor diye düşünüyorum. Kitapta geçen ve aslında tüm konuyu da özetleyen çok hoşuma giden bir söz; "Bir ulus, daima ve her yerde eğitilebilecek koca bir çocuktur." Not : Kitabın 4. Baskısında bir çok yazım hatası bulunduğundan almayı düşünen arkadaşların bir sonraki baskılara bakmasını tavsiye ederim...
Yahudi DevletiTheodor Herzl · Ataç Yayınları · 2018873 okunma
Hedefler nasıl ideoloji haline geliyor/ tüm dünyayı nasıl etkiliyor ?
2020 29. kitabı
Tüm düşüncelerim buraya sığar mı emin değilim ama söyleyeceğim ilk cümle Theodor Herzl dünyadaki tüm ideolojileri kendi fikirleri için kurban edip kendi fikirlerini desteklemek için kullanan biri. Ciddi anlamda dikkatinizi vererek okuyacak olursanız farkedeceğiniz ilk şey Siyonizm kavramının aslında Yahudilik ile alakasının olmadığı olacaktır. Yahudilik arkasına gizlenmiş yeni bir ırkçı ideoloji/kavram her ne şekilde tanımlarsanız. Yahudi Devleti bir nebze Theodor Herzl'ın kişisel rüyasının nasıl başarıya ulaştığı, ya da başarıya ulaşmak için yapılması gerekenler olarak da tasvir edilebilir bir kitap. Aynı zamanda bir günce bence ya da bir fikir günlüğü. Bir adam var bir hayali var ve tüm yaşamı boyunca gerçekleşmesini en çok istediği şey amacına ulaşmak için olması gerekenler tek tek açıklanmış ve Thedor Herzl kitabı yazarken Israil devletinin şu an olmasa bile 50 yıl sonra kurulacağını söylüyor ve öyle oluyor ve söylediğim gibi bunun olması için gerekenleri listelemiş... Ideal bir Israil devleti için vatandaşların günlük 7 saat maksimum verimle çalışması gerektiğini bile hesaplamış kitapta. Okurken kendi içinizde birçok şeyi mukayese etmeniz gereken de bir kitap aynı zamanda. Herzl'ın Yahudileri sınıflara ayırmasına anlam veremiyor ve zayıf halkalardan neden hoşlanmadığını ve buna rağmen Israil devletini kurmak için onlara ihtiyaç duyuşundan rahatsız oluşunu okuyorsunuz. Yahudilerin vatansızlığından çok fazla rahatsızlık duyan bir kişinin, en büyük çabası Yahudilere yurt bulmak olan birinin Yahudileri sınıflara ayırması hatta ve hatta aynı amaç için çalışmayan Yahudilerin ve Israil kurulduktan sonra oraya göç etmeyen yahudilerin her şekilde dışlayacağı vurgusunu neden yaptığına da anlam veremiyorsunuz. Kendi dindaşlarını amacı uğruna kullanmaktan çekinmeyen bir
Siyaset
2020 25. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2020 01:05
Theodor Herzl ,meseleye Anti Semitik (Yahudi karşıtı) faaliyetleri ve buna karşı Yahudilerin çektikleri çileleri(!) meskenler edinememelerini anlatarak baslamış ve bu Anti Semitik faaliyetlerin kendilerini birlik haline getireceğini belirttikten sonra "Yahudi Devleti" için gerekli olanları bölüm bölüm anlatarak sıralamış; - Öncelikle kendi içlerinde güçlenmeleri ve ticaret yapıp, ekin ekip mesken edinmeleri - Yahudi derneği ve Yahudi şirketi kurmaları gerektiği (Dernek insanları harekete geçirirken şirkette derneğe maddi güç sağlayıp desteleyecek) - İnsanların kendilerini ve hayatının içindeki her şeyi bu derneğe (Yahudiliğe) adamaları - Gayrı menkul şirketi kurmaları - işçileri vasıflı- vasıfsız siye ayırarak orta sınıfı aynı zamanda beyin takımı olarak yetiştirmeleri - Hayata dair (eğitim, ulaşım, eğlence vb.) her şeyi kendi bünyelerinde üretmeleri ve - Göç etme ve göçün şartları olarak basamak basamak anlatmış. Kitap bir yahudinin dilinden old. İçin bazı yerlerinde "tabi kesin öylesinizdir" gibi tepkilerle yazarı yalanlıyorsunuz. Bu kitabı okumadan önce en azından Seyyid Kutub'un "Yahudiyle Savaşımız" kitabı okunmalı ve Yahudileri anlatan ayetlerin tefsirine bakılmalı. Bu şekilde bir okuma yapmak daha faydalı olacaktır.
2016 7. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2016 00:00
Theodor Herzl, İsrail devleti kurulmadan yıllar önce kaleme aldığı Yahudi Devleti, kurulacak olan İsrail devletinin genel hatlarıyla nasıl kurulacağı, kuruluş aşamasında toplumun nasıl yönlendirileceği, devletin hangi prensipler üzerine kurulacağının taslağını sunmuştur.

Theodor HerzlYazar · 3 kitap
Theodor Herzl (2 Mayıs 1860 – 3 Temmuz 1904), politik siyonizmin kurucusu, gazeteci. Budapeşteli orta sınıf bir ailenin ferdidir. Viyana Üniversitesinde hukuk eğitimi aldı.Avukat sıfatını taşısa da mesleğinin yerine yazarlık yaptı, çeşitli oyunlar yazdı. O zamanlar İsrail devleti olmadığından bir Yahudi devletinin kurulmasını tasarladı.Siyonizm üstüne kapsamlı çalışmalar yaptı. Fransa'da ortaya çıkan Dreyfus Olayısonrası artan Yahudi karşıtlığı hem onun yaşamına hem de siyonizm fikrinin seyrine yön verdi. Yahudilerin tüm dünyada ezildiği ve acı çektiği düşüncesinden hareketle "Yahudi Devleti" (Der Judenstaat) adlı kitabını yayınladı (1896). 1897 yılında Dünya Siyonist Teşkilatı'nın kurulmasını ve kurulduğu İsviçre'nin Basel kentinde teşkilatın ilk kongresinin yapılmasını sağlamıştır.Kongrede "Ben bugün burada Yahudi Devleti'ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir." demiştir. Ayrıca kongrede kurulması planlanan Yahudi Devleti'nin sınırlarını da belirtmiştir. Kongre sonunda Herzl Dünya Siyonist Teşkilatı'nın başkanı seçilmiştir. Teşkilatın amacına uygun olarak kutsal Siyon tepesinin bulunduğu Filistin topraklarında Yahudi Devleti'ni kurmak amacı ile önce İngilizlerle bağlantıya geçmiş, ancak Filistin topraklarının Osmanlı egemenliği altında olması çözümün adresi olarak dönemin padişahı II. Abdülhamid'i göstermiştir. Öncelikle Osmanlı ile iyi ilişkileri olması hasebiyle Alman İmparatoru II. Wilhelm ile ilişkiye geçmiş ancak umduğunu bulamamıştır. 17 Mayıs 1901 tarihinde Abdülhamid ile görüşmeyi başarmıştır. Görüşmede Herzl, padişaha "Yahudilerin vadedilmiş topraklarda "yurt" kurmasına izin verildiği takdirde Avrupa'daki Yahudi bankerlerin Osmanlı'nın tüm dış borçlarını ödeyeceğini" bildirir. Bu taahhüdü Abdülhamid "Ben bir karış dahi olsa toprak satmam, zira bu vatan bana değil, milletime aittir. Milletim bu vatanı kanlarıyla mahsuldar kılmışlardır." cevabı ile reddetmiştir. Aslında teklif oldukça caziptir, Osmanlı Devleti moratoryum ilan etmiştir, mali açıdan çok zor durumdadır, Abdülhamid bu durumu şu sözleri ile açıklamıştır: "Kudüs taraflarından toprak satın alarak her taraftan Yahudileri oraya iskan istediler.Adeta orada bir memleket tahsis etmek isterler. Teklifleri de devletin Düyun-u Umumiyesini kamilen deruhte etmek idi. Güzel bir şey. Zira Düyun-u Umumiye birgün gelip de borçlarımızı ödemez isek, devletin maliyesini murakebeye almak gibi bir tehlike mevcuttur." Herzl, II. Abdülhamid ile ikinci görüşmesini 4 Temmuz 1902 tarihinde yapar ancak istekleri yeniden reddedilir. Herzl vadedilmiş topraklar uğruna yaptığı savaşı sürdürürken Osmanlı Sultanı tarafından kullanıldığını acı bir şekilde anlayacaktır. Zira o dönemde Fransız finansörlerinden Osmanlı dış borçlarının kapatılmasında kullanılacak miktarın arttırılması için piyon olarak kullanılmıştır. Bu olayın üstüne Osmanlı planını rafa kaldırırken ağzından şu sözler dökülecektirTürkler gün gelecek, dilenci durumuna düşecek ve dizlerime kapanıp yalvaracaklar. Bunun üzerine İngiltere ile yeniden ilişki kurarak sorunun çözüleceği fikrinden hareketle İngiliz Sömürgeler Bakanı Chamberlein ile görüşür. Bu görüşmeden de istediği sonucu alamayan Herzl kısa bir süre sonra Londra'ya davet edilir. Bu görüşmede "Yahudi yurdu" olarak kendisineUganda teklif edilir, ancak teşkilat kongrede bunu reddeder. Filistin topraklarının "vadedilmiş topraklar" olması Herzl'in gözünü buraya çevirmesinin nedenidir.