Yalnız Efe

Ömer Seyfettin

2020 26. kitabı
Ömer Seyfettin’in kurtuluş savaşı yıllarında yaşananları anlattığı güzel ve etkileyici bir hikaye. Vatan sevgisi teması üzerine kurulu bu eseri okumak sizi mutlu edecektir. İyi okumalar. Var olun
Yalnız Efe
2022 13. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2022 00:00
Bu kitapta yazarın Yalnız Efe dahil 16 hikayesi anlatılmaktadır. Hikaye de Kezban isimli genç bir kızın uğradığı haksızlık sonucunda, kendisi ve mağdur duruma düşen, halkı soyan kişilere karşı verdiği amansız mücadeleyi anlatıyor. Hikayeler arasinda beni en cok etkileyen Beyaz Lale hikayesidir.
2020 25. kitabı
Okumak zorunda oldugum icin okudugum bir kitap.Kitap sayesinde anlamını bilmedigim kelimeler ogrendim.Eskiden kullanılan günümüzde unutulan kelimelerin yoğunluğundan dolayı sanırım biraz sıkıcı geldi.Annem özellikle Lgs sınavını için bu tür kitapları da okumam gerektigini söylüyor.Napalım mecburrr okuyacagız :)
·208 syf.·
2021 29. kitabı
içerisinde 16 tane hikâye vardı. Bunlar: Perili Köşk Balkon Diyet And Beyaz Lale İlk Cinayet Çakmak Özgürlük Gecesi Rüşvet Tuhaf Bir Zulüm Acıklı Bir Hikâye Veli nimet Yuf Borusu Seni Bekliyor Binecek Şey Uçurumun Kenarında Yalnız Efe'dir. Gelgeleim kitabın adı olmaya hak kazanmış Yalnız Efe'ye. Efe deyince aklımıza hep erkek gelir. Ama bizim Yalnız Efe bir kızdır. Babasının öldürülmesi üzerine intikam almak ister ve bunu kendisinin değil devletin yapmasını istemektedir. Lakin adalet yerini bulamayınca intikam işini Yalnız Efe üstlenir. Ömer Seyfettin, alanında gerçekten iyi bir yazar. Hikayelerinin ders verici ve ibretlik olmaları bir yana sürükleyici olmaları ve sıkıcı olmamalarından ötürü bü türe olan ilginizi artırabilir. Ömer Seyfettin'in eserleri ile en kısa zamanda tanışmanız dileğiyle... İyi okumalar
2020 47. kitabı
Okunma: 16 Mart 2020 14:48
Yalnız efenin kız olması o kadar manidar ki. Okuduğumda aklımda sadece şu canlandı; öyle bir yerde olmalıyız ki karşımızda zalimden başkası olmasın, öyle bir yerde olmalıyız ki mazlumun yanında olalım*
Kahraman
2019 9. kitabı
Her milletin hikayelerinde kahramanları vardır. Nasıl ki onların robin hood ları var bizim de yalnız efemiz var . Nizamın olmadığı yerde olmayan nizamın tesisi için insanlar içlerinden bir kahraman çıkarırlar ama hayal dünyalarında ama gerçekten. Umut ederler , umut iyidir.
Puan vermedi·208 syf.·
2026 500. kitabı
Yalnız Efe kitabı 150 sayfadan oluşmaktadır. Bu kitap Osmanlı devleti döneminde 1919 yılında yayınlanmış ve dönemin en beğenilen kitaplarından bir tanesi olmuştur. Yalnız Efe aynı zamanda yeni mecmua dergisinde de yayınlanmıştır.. Köylülere kan kusturan kötü kalpli zalim tefeci Esenoğlu'nun yaptığı haksızlıkları ve köylülerin Eseoğlu'na karşı mücadelesini anlatan güzel bir Ömer Seyfettin kitabı
2025 15. kitabı
Ömer Seyfettin’in Yalnız Efe, Türk edebiyatının klasiklerinden biri olan ve Milli Edebiyat anlayışını yansıtan bir hikâyedir. İlk olarak 25 Nisan 1918’de Yeni Mecmua dergisinde yayımlanmış, ardından 1919’da roman olarak tefrika edilmeye başlanmış, ancak yazarın vefatı nedeniyle tamamlanamamıştır. Eser, hem hikâye hem de yarım kalmış bir Anadolu romanı olarak kabul edilir. Hikâye, Ege Bölgesi’nde, Kumdere köyünde yaşayan Yörük Hoca ve kızı Kezban’ın etrafında döner. Yörük Hoca, dürüst, yardımsever ve köylüler tarafından sevilen biridir. Ancak, tefeci Eseoğlu’nun haksızlıkları ve köylülere zulmü bölgeyi kasıp kavurur. Eseoğlu, Yörük Hoca’dan borç alır ama geri ödemez. Hoca, hakkını aramak için gittiğinde Eseoğlu’nun adamları tarafından öldürülür. Babasının haksız yere öldürülmesi üzerine Kezban, adaletsizliğe karşı mücadele etmeye karar verir ve dağa çıkarak “Yalnız Efe” olur. Kezban, zalimlere, rüşvetçilere ve köylüyü sömürenlere karşı tek başına savaşır. Yalnız Efe, haksızlığa karşı boyun eğmemeyi ve adalet için mücadele etmeyi öğütler. Eser, Türk kadınının cesaretini ve gücünü vurgularken, dönemin toplumsal ve siyasi sorunlarını da yansıtır. Kezban’ın yalnızlığı, onun bağımsız ve kararlı ruhunu simgeler; bu, esere adını veren “Yalnız Efe” unvanıyla pekiştirilir. Önemli Detaylar Kezban, kimliğini gizlemek için erkeklerle karşılaştığında “Gözlerini yum!” diye bağırır ve gözünü açanı öldürür. Bu, onun gizemini ve otoritesini artırır. Yalnız Efe, köylülere yardım eder, camilerin tamirini emreder, fakirlere destek olur ve rüşvetçilere karşı mücadele eder. Köylüler, onun heybelerine gönüllü olarak yiyecek koyar. Hikâye, Kezban’ın askerler tarafından sıkıştırıldığı bir noktada biter. Onun “sır olduğu” söylentisi, köylüler arasında efsaneleşir. Yalnız Efe, haksızlığa
2020 123. kitabı
Eseoğlu isminde, köylülere zulüm edip, tefecilik yapan ve âdeta hepsini kendisine köle haline getiren biri vardır. Yörük Hoca ise o ve onun gibilerden nefret ederken, diğer insanları da uyarmaya çalışır ama nafile... Sonunda Yörük Hoca öldürülünce; Yörük Hoca'nın kızı da babasını vuranın peşine düşer...
2025 1. kitabı
Bu kitap Ömer Seyfettin’in beni etkilediği hikayelerindendir. Yalnız Efe aslında bir kadındır. Haksızlığın karşısında cinsiyetin olmadığını bir erkek gibi kadının da durabileceğini gözler önüne sermiştir. Olay köy yerinde geçer ancak yazarın düşünmemimizi istediği şey parçadan bütüne varmaktır. Köyün yönetiminden daha geniş çaplı yönetimlere ayna tutar ve yol gösterir. Aynı zamanda günümüz adalet sistemine ve sadece kurallar bütünü ile hareket sistemine ince bir eleştiridir. Hikaye kısa ama anlatmak istenilen uzadıkça uzayan bir sicim adeta..Uzatabilirim ama fikrin gücünün kısa sözde yattığını bildiğim için kısa tutacağım. Şiddetle tavsiye ederim.. keyifli okumalar Ömer Seyfettin
Düşünce
Yalnız EfeÖmer Seyfettin · Kapra Yayınları · 20238,4bin okunma

Ömer SeyfettinYazar · 178 kitap
Ömer Seyfettin (d. 11 Mart 1884 Gönen Balıkesir, – ö. 6 Mart 1920 İstanbul), Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Asker, şair ve güçlü bir edebi yeteneği olan bir öğretmendir. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur. Kısa ömrüne pek çok sayıda eser sığdırmıştır. 1884 yılında Gönen'de (Balıkesir) doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Beyle, Fatma Hanımın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. Öğrenimine Gönen'de bir mahalle mektebinde başladı. Ömer Şevki Beyin görevinin nakli dolayısıyla Gönen'den ayrılan aile İnebolu ve Ayancık'tan sonra İstanbul'a geldi. Ömer Seyfettin, önce Mekteb-i Osmanîye, 1893 ders yılı başında da Askerî Baytar Rüştiyesine kaydedildi. Bu okulu 1896'da tamamlayarak Edirne Askerî İdadîsine devam etti. 1900'de İdadî'yi bitirerek İstanbul'a döndü. Burada Mekteb-i Harbiye-i Şahâne'ye başladı. 1903 yılında Makedonya'da çıkan karışıklık üzerine "Sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu. Ömer Seyfettin, mezuniyetten sonra piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi Selanik'te bulunan Üçüncü Ordunun İzmir Redif Tümenine bağlı Kuşadası Redif Taburuna tayin edildi. 1906'da İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı. Bu, Ömer Seyfettin için önemlidir; zira bu vesileyle İzmir'deki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. Nitekim batı kültürünü tanıyan Baha Tevfik'ten Fransızca bilgisini artırmak için teşvik gördü; Necip Türkçüden ise sade Türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler aldı. Ömer Seyfettin Ocak 1909'da Selanik Üçüncü Orduda görevlendirildi. Selanik'te çıkmakta olan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Akil Koyuncunun istek ve ısrarı üzerine Genç Kalemlere çevrildikten sonra 11 Nisan 1911'de Ömer Seyfettin'in Yeni Lisan isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlandı. Genç Kalemler yazı heyetini oluşturanlar Balkan Savaşının başlaması üzerine dağılmak zorunda kaldı. Ömer Seyfettin yeniden orduya çağrıldı, Yanya Kuşatmasında esir düştü. Nafliyon'da geçen 1 yıllık esareti sırasında sürekli okumuştu. "Mehdi", "Hürriyet Bayrakları" gibi hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hikâyeleri Türk Yurdunda yayımlandı. Esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazandı. Ömer Seyfettin 1913'te esareti bitince İstanbul'a döndü. 23 Ocak 1913'te Enver Paşanın organize ettiği Babıali Baskınına katıldı. Daha sonra askerlikten ayrıldı, yazarlık ve öğretmenlikle hayatını kazanmaya başladı. Türk Sözü dergisinin başyazarlığına getirildi ve burada Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazdı. 1914 yılında Kabataş Sultanisinde öğretmenlik görevine başladı ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü. 1915'te İttihat ve Terakki Fırkası ileri gelenlerinden Doktor Besim Ethem Beyin kızı Calibe Hanımla evlenmiştir. Bu evlilik Güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulunca tekrar yalnızlığına döndü. 1917'den ölüm tarihi olan 6 Mart 1920'ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. Bu dönemde 10 kitap dolduran 125 hikâye yazdı. Hikâye ve makaleleri Yeni Mecmua, Şair, Donanma, Büyük Mecmua, Yeni Dünya, Diken, Türk Kadını gibi dergilerle Vakit, Zaman ve İfham gazetelerinde yayımlandı. Bir yandan öğretmenlik yapmayı sürdürdü. Hastalığı 25 Şubat 1920'de artınca yazar, 4 Martta hastahaneye kaldırıldı. 6 Mart 1920'de hayata gözlerini yumdu. Önce Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığına defnedilir. Daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya araba garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 Ağustos 1939'da Zincirlikuyu Mezarlığına nakledildi. En yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem, onun hayatını ve mizacını anlatan, en kuvvetli hikâyelerini içeren Ömer Seyfettin ve Hayatı adlı bir kitap yazdı ve bu kitap 1935 yılında yayımlandı. Kısa bir süre sonra da bütün hikâyeleri bir kitap serisi halinde basılmıştır ve bu hikâyeler günümüzde de okunmaktadır. Detaylı bilgi ve kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Ömer_Seyf...