Haziran 2023
İthaki Yayınevi

Kendime Notlar
·184 syf.·
2023 28. kitabı
“Nasıl olduysa o sabah ona tüm karmaşık ve ilginç hayatımı anlattım. Bazen oluyor böyle şeyler. Aniden kendiniz hakkında konuşmak, yaşanmış her şeyi anlatmak, içindeki hem kötü hem de iyi olan her şeyi göstererek ruhunuzun içine başka birini sokmak için karşı konulmaz bir arzu doğuverir. “ Yegor Petroviç Trofimov yorulmak nedir bilmeyen bir parti çalışanıdır. Bir tanıdı tarafından otuz iki hanelik ufak bir köye gönderilen Trofimov, burada köyün devrimci gençleri ile birlikte köylüleri bilinçlendirmek için çalışmalara başlar.
Yaz Kitap Yorumu
2024 35. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2024 00:17
Maksim Gorki ile tanıştık dün. Tabi ki Ana isimli kitabını biliyorum fakat henüz okumadım. İthaki Yayınları’nda indirim görünce de bu kitabı dikkatimi çekti ve aldım. Rus Edebiyatını çok sevdiğim için kitabı sevme ihtimalimin yüksek olduğunu biliyordum, düşündüğüm gibi de oldu. Ben Yaz’ı çok beğendim. Kitapta Rus-Japon Savaşı’ndan sonra halkın yorgunluğundan, köylü ve işçi sınıfın ezilmiş-bastırılmış duygularının dışa vurumundan ve zengin sınıfın riyakarsızlığından bahsediliyor. Bir parti çalışanı olan Tromifov, gittiği bir köyde gençlerle ve köylülerle bir araya gelerek onları bilinçlendirip, ayaklanmaya karşı örgütlemek için çalışıyor. Kitabı okurken normal bir roman okuyor gibi okumamak lazım. Ben Rus tarihi konusunda bilgisiz olduğum için arkaplanı hiç bilmiyordum, bu yüzden biraz eksiklik hissettim. Sonrasında okuduğum makalelerle durumu biraz daha iyi anladım fakat daha araştırılması gereken çok şey var. Bu kitabı kendime bir ders olarak bıraktım, eğer Gorki’den bir kitap daha okuyacak olursam önce yazdığı dönemi araştıracağım. Bu arada söylemeden edemeyeceğim: Rus halkı neyle beslendi, neler yaşadı ki büyük yazarların çoğu onlardan çıktı? Her okuduğum yazar beni çok etkiliyor, her hikayede yeni bir şey buluyorum.
2023 71. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2023 15:30
YazYaz Maksim GorkiMaksim Gorki Rus yazar Gorki'nin 1909 yılında yazdığı "Otuz Ciltlik Toplu Eserleri"nin 8. cildinde yer alan Yaz isimli bu kitap, 180 sayfadan oluşan bir novella. Rusya'da devrime kadar sansürlenmiş ve yasaklanmış bir kitapmış. Kitapta Yegor Petroviç Trofimov isimli bir parti üyesinin hikayesini okuyoruz. Parti tarafından bir köye, oradaki halkı örgütlemesi, eğitmesi için gönderiliyor. Gorki bu noktadan sonra halkın refaha kavuşması için gereken şeyleri olaylar ve karakterler üzerinden dile getiriyor. Kurgu genel olarak sıkıcı olsa da akıcı bir anlatıma sahip. Üslübu güzel, beğendim. Sıkıcı şeylerden bahsediyor olmasına rağmen anlatımdan kaynaklı bir akıcılık söz konusu. Bir de kitap, tek bir bölümden oluşuyor. Bölümler yok. Okumaya başlıyorsunuz ve son sayfaya kadar tek düze bir anlatım var. İki paragraf arası boşluk bile yok, bölüm ayrımı yok yani işte.
Dünya Klasikleri

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.