Yeni Atlantis

Francis Bacon
F. Bacon (1561-1626) soylu bir İngiliz ailesinin oğlu olarak Londra'da doğar. Önce Trinity College'de bilim üzerine eğitim alır, ardından Gray's Inn'de hukuk öğrenimine başlar. 1582'de Gray's Inn'de avukat olur. 1584'de Dorsetshire Parlamentosu'na, 1593'de Middlesex Parlamentosu'na girer. I. James zamanında Sir unvanını alır ve şövalyeliğe yükselir. 1613'de başsavcı olur. 1617 yılında babasının da bir zamanlar yürüttüğü görevi üstlenerek mühürdar olur. 1618'de başyargıçlığa yükselir ve Baron Verulam unvanını alır. 1621'de Viscount St. Albans unvanını alır. Kariyerinin zirvelerindeyken mahkemede yargılanan kişilerden rüşvet aldığı iddiasıyla suçlanır, hapse mahkûm olur ve bütün mevkilerini yitirir. Kısa bir süre sonra serbest bırakılır, ama bir daha herhangi bir devlet görevini üstlenmesine izin verilmez. Siyasi yaşamı sona eren Bacon kendisini tümüyle felsefe çalışmalarına verir. Ölümünden sonra, özel danışmanı ve sırdaşı Guillelmus Rawley, Bacon'ın önce İngilizce kaleme aldığı, ardından Latince yazılan eserlerin ölümsüzlüğüne olan inancıyla birçok ekleme ve değişiklik yaparak Latinceye çevirdiği Yeni Atlantis'i 1638 yılında yayımlar. Yeni Atlantis'ini yazarken Bacon'ın amacı yalnızca doğa felsefesiyle ilgili çalışmalar yapan bir enstitüyü tanıtmak değil, aynı zamanda bütün yaşamını felsefe ve bilime adamış bir filozofun düşüncesindeki ideal devlet yasalarını ve kurumlarını da belirtmek ve adeta felsefi bir devlet modeli yaratmaktır. Bacon'ın felsefe-bilim utopiasını gözler önüne seren Yeni Atlantis, Platon'dan Thomas Morus'a uzanan utopia geleneği içinde ölümsüz bir yer edinmiştir.
Yazar:
Francis Bacon
Francis Bacon
Çevirmen:
Çiğdem Dürüşken
Çiğdem Dürüşken
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 158Basım Tarihi: Kasım 2011Yayınevi: Kabalcı Yayınevi
ISBN: 9789759971182Dil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
158 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Platon'un "Devlet"i ve Thomas More'nin "Utopia"sından sonra Bacon'un "Yeni Atlantis"ini de okuduk sonunda. Zaman olarak en son yazılan olmasına rağmen diğer iki kitaptan daha sığ geldi bana. Tabi bilimsel olarak değil, fikirsel olarak söylüyorum bunu. Bir de Hristiyanlık ve Yahudilik övgüsü had safhada. Zaten kitap tamamlanamadan Bacon bu dünyadan göçmüştür. "Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil kafamıza yerleştirdiklerimizdir."
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
Reklam
158 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
Fundemental dinci arka planlı naturalist rasyonel bir komün denemesi. Doğanın kendisine dönerek mutlu yaşamın prensiplerini realist olarak ortaya döküp bir ütopya yaratma hayalinde olan Bacon, sanki hayatındaki tüm başarısızlıkları yazdığı, en azından hayalini kurduğu bu ütopyada yok saymış, hayattaki her şeyin hep daha iyisi ve daha mükemmelini tasarlayarak mutluluğa ulaşmayı denemiş bu eserinde. Ancak böyle her yönünden mükemmel olacağına inanılan Ben Salem halkının -yukarıda söylediğim gibi dini etkilerden olacak-, ataerkil muhafazakar bir yönü var. Ancak bu handikapı yenilikçilik fikriyle bezeyerek aşmışlar gibi görünüyor. Ama bu ütopyada benim açımdan tüm diğer ütopyalar gibi rahatsız edici bir şeyler var. O da her şeyin mükemmel dizayn edilmiş olması. Bana göre hayat böyle değildir. En iyisine en güzeline ulaşmak değildir hayatın amacı. Biraz da elindekiyle mutlu olmasını bilmektir. Sürekli fazlasını istemek insanın aç gözlüğünden gelen bir durumdur. Hem suçların yalanların olmadığı bir toplumda güzelliklerin anlamı bugün ki gibi olmaz. Her şeyin en iyisi standart olur. Peki ya ben, benim hakkımda en iyisini istemiyorsam ? Neyse bu sorular cevapları çok uzun olan sorular burada cevap arayacak değilim. Ama Bacon’un bu eserini okuduktan sonra aklımıza gelen sorular, bunlar için bile okunabilir. Bu tür eserleri seviyorsanız tavsiye ederim. İyi okumalar.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Yeni Atlantis
Hmmm... Tarihi bilim kurgu mu desek, fen bilimlerine yönelik bir kurgu olduğundan mıdır nedir? Beni çok etkilemedi. Bir iki sosyolojik değinmeler ve önermeler dışında çok etkilenmedim. Fakat onun için hayal olan ve ancak Yeni Atlantiste var olmasını hayal ettiği şeyler bugün emrinizde belki o nedenle beni çok sarmadı. Okumasaydım çok da bir şey kaybetmedim diye düşündüm. Ayrıca baba olmayı ve çok sayıda evlat edinmeyi yerlere göklere sığdıramayan yazar anneyi kutsal olduğu için diye umuyorum kilitli kafeste tutuyor. Doğuran kadın yiyen içen erkek. Bilemiyorum, yaşanılan dönemde Avrupa'nın kadına değer vermez cehaleti ve yobazlığını bir kere daha gösterdi bana. En aydın hayallerinde bile kadınlarına değer vermeyi akıl edememiş. Belki ben bu açıdan bakıyorum bilemiyorum. Okuyup karar vermek size düşer.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
9/10 puan verdi
Ütopya kültürünün başlatıcılarından biri olarak önemli bir esere imza atmıştır Bacon. Her ne kadar yaşanmış olup olmaması ve yarım kalmış bir eser olmasının tartışılmış boyutları olsa da eser kendini çekiyor. sayfa sayısıın 168 falan olmasına falan da bakmayın kitap (bu yayında) latince orijinali ile birlikte yayımladığı için sayfa sayısını yarısı olarak anlayabilirsiniz.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
Reklam
7/10 puan verdi
nova atlantis
Siyaset Felsefesi tarihindeki en iyi ütopya diyemem ama Bensalem ve Süleyman Evi topluluğu gayet ilgi çekici. Bilimin üzerine kurulu, din ve erdemi de yanına çok önemli konular olarak alan bir düzen olması en güzel yanlarından. 1624’te yayınlanmış bir kitapta bu kadar bilimsel konunun ele alınması epey şaşırtıcı.. Ayrıca ben mi zorlama bir yorum getirmeye çalıştım bilemiyorum ancak minerallerle olan çalışmaları, şimşek, yıldırım modellerini yapmaları, sinek vb. canlıları üretmeleri bana 1953 yılında yapılan Miller-Urey deneyini çağrıştırdı. Bu bağlamda kitap, eminim bir çok bilimsel çalışmaya ön ayak olmuştur. Tamamlanmış olsaydı sanırım daha etkili ve sağlam bir ütopya olabilirdi. Ütopya halkının her ne kadar hoşgörülü oldukları belirtilse de ırkçılık, din ayrımcılığı ve cinsiyetçilik çok inceden, hafifçe hissedilebilir fakat her ütopyanın bir çatlaktan sızıntı veren yanı vardır sanırım.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Daha çok kişisel bir ideal ve düşlem ürünüdür. Kitap, Ben Salem halkının ahlak ve töreler üzerine anlattığı şeyler insanlığın nasıl olması gerektiği konusunda Bacon'ın düşüncelerini göstermektedir.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
4/10 puan verdi
Bacon adını sıkça duyduğum bir filozof idi. Onun ütopyası olan bu eseri okuduğumda gerçekten iyi şeyler bekliyordum. Yenilikçi yaklaşımının yanı sıra teolojik ve anti feminist yanlısı düzenden kime nasıl ütopya olacağını bilmiyorum. Bu yaşayabileceğimiz en iyi hayatın şuanki yaşadığımız hayat olduğunu söyleyen Leibniz söyleminden bin kat daha fena. Söylemekten hicap duyuyorum ama hasbelkader okuduğum bir Bacon kitabını son derece zayıf buldum.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Francis Bacon'un tahmini 1618 yılında yazmış olduğu ve tamamlayamadığı ütopik kitabidır. İdeal devleti kurgulamiştır Becon. Bir gemiye biner ve ıssızlıklara demir atar. Masal adası, yok ülke, kimsenin bilmediği Bensalem ülkesine gelir. İsanın göğe yükselişinden yirmi yıl sonra Hristiyanlığı benimsemiş, hristiyanlığı en doğal ve saf şekliyle yaşayan bensalem ülkesi. Din adamları hem filozof hemde bilim adamıdır bu ülkede. Salomon Evi ya da Altı Günlük İşler Okulu adini verdikleri bir enstitü adanın merkezidir. Bu enstitü ile Bacon ideal devletin doğayı insanlığın yararına nasıl kullanilacağını somut olarak göstermiştir. Ülkede her şey kurallı, her şey güzel ve her şey insana dönüktür. Kitabı okurken Bensalem ülkesini bulup o mutlu diyara gitmek isteğini çok net hissettim.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
Reklam
158 syf.
6/10 puan verdi
Bacon'in Yeni Atlantis'i henüz tamamlanmamış bir eserdir, özel danışmanı, sırdaşı ve ebedi eserlerinin koruyucusu G.Rawley böyle der. Ama düşününce zaten utopialar hiçbir zaman tamamlanmamış eserlerdir. Tamamlanma, ütopyalarını yitirirler. . . Bacon bu eserinde ideal devleti; Tanrinin ışığında bilime dayalı tamamen dış dünyaya izole adaletli bir ada ülkedir, lakin eserini tamamlamamıştır. . . Meryemi fahişe olarak gören yahudiler (ülkede yaşayan) bile bu ülkede ona övgüler düzmüş, Tanrıya herhangi bir yoldan olsa da inanan herkesin birlik ve ahlak içerisinde yaşamaktadır. . . Böylece borçlarını ödüyorlar sanırım, günah çıkarmak gibi tanrı adına iyi ve güzel olanı savunmak onun yolunda. Bir iç ferahlaması, aydınlanma yolu, egoyu tatmin etme kendini kandırmaca, diye baktım kurguya. İnsanlar Tanrıyı hayatin merkezine koymadan ahlâklı ve adil olamıyor mu? . . Yarım bırakmasının sebebi budur belkide yalanlarına tahammülü kalmamıştır. . . Lakin, bacon putları yıkmaktan yanadir; bilimin ve felsefenin önüne engel olabilecek batıllara karşıdır. Kendi döneminde Tanrıtanımaz biri olarak adlandırılsa da bu kavrama tamamen karşı çıkmıştır. Rönesans avrupanın karanlığından, kiliselerin etkisinden kurtulma, demem o ki imanla paranın kimde olacağı belli olmamalı :)) . . .Bu eseri üzerinde çalıştığı sırada aklı hep doğa felsefesi üzerindedir eserini tamamlamadan aklını işgal eden doğaya yönelmiştir. Kitabın son sayfalarına ulaştığınızda bunu gayet iyi anlayacaksınız.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
31 saatte okudu
Francis Bacon 16 ve 17. yüzyılın en önemli filozof ve bilim adamlarından biridir. İngiliz aristokrat bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Hukuk okur ve uzun yıllar savcı ve yargıç olarak yaşar. Sonra adı bir rüşvet olayına karışınca mesleğine son verilir. İşte bundan sonra felsefe çalışmalarına yönelir. Rüşvet almış mı almamış mı bilemem ama
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
8/10 puan verdi
Yüzyıllar öncesinden buluşlar
Kitabı yazarken Bacon'ın amacı, yalnızca doğa felsefesiyle ilgili çalışmalar yapan bir enstitüyü tanıtmak değil, aynı zamanda tüm yaşamını felsefe ve bilime adamış bir filozofun düşüncesindeki ideal devlet yasalarını ve kurumlarını da belirtmek,adeta felsefi bir devket modeli yaratmaktır. Bacon'ın felsefe bilim ütopyasını gözler önüne seren Yeni
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
Rönesans döneminde, Ortaçağ anlayışından kurtuluşun temel göstergelerinden biri de insanın düşünen bir varlık olarak ortaya çıkmasıdır. Daha doğrusu düşünen varlık olarak insanın yeniden doğuşudur. Düşünen insanın ortaya koyduğu fikirlerden bir kısmı da ideal toplumun nasıl olması gerektiğine dairdir. Bu kapsamda Rönesans döneminde yazılmış bilinen üç ütopya romanından sonuncusudur Yeni Atlantis (Ütopya, Güneş Ülkesi ve Yeni Atlantis). Önceki iki romanda eşitlik ilkesine vurgu yapılmışken, Bacon’un eserinde vurgu bilime kayar. Eserin yazılmasının sebebi sanki Salomon Evi olarak da adlandırılan bilimsel çalışmaların yapıldığı merkezin tanıtımını yapmaktır. Zaten kitabın basılmasını sağlayan sekreteri, yazarın daha önemli konulara yoğunlaştığı için Yeni Atlantis’in Salomon Evi’nin tanıtımından sonra yazması bıraktığını ve aslında eserin tamamlanmamış olduğunu belirtir. Dili oldukça akıcı ve anlatımı ilgi çekici olsa da yazıldıktan 500 yıl sonra okurların birçoğunun anlatılanları çok da ilginç bulmaması olağan bir durum. Ancak felsefik açıdan önemini ve özgünlüğünü koruyan bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
158 syf.
6/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Öncelikle çeviri ve Kabalcı yayınlarını tebrik ederim gerçekten çok güzel bir eser çıkmış ortaya. Kitaba gelirsek..Kitabı büyük bir beklenti içinde almıştım. Ütopik ve distopik roman seven biri olarak. Açıkçası kitap gerçekten de ütopikti. Gerçekleşmeyecek kadar ütopik. Kitabı okurken hiçbir şey hissetmedim 21 yıldır Türkiye'de yaşayan biri olduğum için gerçekleşmesi imkansız şeyleri okurken sıkıldım. Ben hayata güzel ülkeye güzel yaşama olan umutlarımı 28 Mayıs'ta bitirdim. Bu yüzden bu kitap bana bir şey katmadı. Üzgünüm Bacon ama sen hiç Akp iktidarında yaşamak ne demek bilemezsin...
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,440 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Bilimsel Ütopya!?
Ütopya; hiçbir yerde var olmayan, gerçekleşmesi imkansız gibi görülen ve ulaşılması arzu edilen olumlu devlet ve toplum tasarılarıdır. Etimolojik olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Platon'un 'Devlet'i ve
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Alfa Yayıncılık · 20182,440 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.