Safvet Nezihi

Zavallı Necdet mi Yoksa Kadınlar mı?
2023 16. kitabı
Zavallı Necdet'in ilk günden beri seveni oldukça fazla. Sade ve akıcı bir dille yazılmış bu roman, hüzünlü bir aşk romanı. Özellikle Aşk-ı Memnu tadında bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Mutlaka alıp okumanızı da öneriyorum. Ben kitabı yaklaşık dört buçuk saatte okudum ve bir günde bitirdim. Sizin de hızla okucağınıza eminim. Ve son olarak, kitabı okuduktan sonra bu incelemeyi okumanızı tavsiye ederim. Birçok yorumda kitabın övüldüğünü fark ettim. Ben yüzden ben kitabı övmeyeceğim. Daha çok okurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Genel olarak bir kitabın alt metinlerini çok iyi anlayarak okumak, konuyu özümsemek; yazarın neyi, nasıl anlattığını anlamak için oldukça önemli. Tabii ki dramaturji bilmek de işinize yarayacaktır. Özellikle Türk edebiyatı klasiklerinde yazarlar -ki Türk yazarlar tiyatro metinlerinde bunu daha çok yapmışlardır- kendi doğrularını dikte etme, ders verme, iyi-kötü çatışmasını kurarken mutlaka bir tarafı yerme kaygısı taşırlar. Oysaki evrensel bir şey yazmak için yazar taraf tutmamalıdır. Zavallı Necdet romanı da, adından anlaşılacağı üzere, çaresiz bir aşka tutulan erkek kahramanımızın düştüğü ateşte nasıl da yanıp küle döndüğünü anlatır. Saffet Nezihi, her ne kadar karakterlerinin gerçek hayattan olduğunu söylese de tabii ki her yazarın yaptığı gibi, metnin belleği dediğimiz kısımda, kişisel düşüncelerini karakterlere atfetmiştir. Meliha genel olarak; sürekli hırçın davranan, yasak aşkın peşinden koşan ve bu uğurda evini, çocuğunu dahi gözden çıkarabilecek kadar gözü dönmüş bir kadın olarak tasvir edilir. Roman boyunca Meliha ile ilgili alt metin olarak okuyucuya "kocasını aldatan kadın" imajı verilir. Oysa Meliha tek başına kocasını aldatmıyordu sonuçta. Necdet ise tüm çapkınlığına, hovardalığına rağmen; aşkını
Edebiyat & Roman
Zavallı NecdetSafvet Nezihi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20215,2bin okunma
2025 2. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 15:03
Saffet Nezihi’nin Zavallı Necdet romanı, toplumsal baskıların ve kaderin gölgesinde şekillenen trajik bir aşk hikâyesidir. Genç ve saf bir aşık olan Necdet, sevdiği kadın Meliha’ya olan tutkusuyla hayata bağlanırken, dönemin geleneksel yapısı ve aile otoritesi bu aşkı bir trajediye dönüştürür. Necdet’in aşkına olan bağlılığı ve çaresizliği, onun ruhsal çöküşünü hızlandırırken, Meliha’nın ailesinin dayattığı zoraki evlilik bireysel mutluluğun toplumsal değerler karşısında nasıl ezildiğini gözler önüne serer. Sade ve melodram yüklü bir dille kaleme alınan bu eser, idealize edilmiş karakterleri ve yoğun duygusal betimlemeleriyle, okuyucuyu bir taraftan aşkın masumiyetine hayran bırakırken diğer taraftan çaresizliğin acımasız gerçekliğiyle yüzleştirir. Eserin Eleştirisi Aşk ve duygusal temaların etkileyici bir şekilde işlenmesi.Dönemin toplumsal yapısını yansıtarak bireysel özgürlüğün sınırlanmasını eleştirmesi. Sade ve akıcı bir dil kullanılması, geniş bir okuyucu kitlesine hitap etmesini sağlamıştır. Olay örgüsündeki melodramatik yoğunluk, eserin gerçekçiliğini zayıflatmıştır. Karakterlerin fazlasıyla idealize edilmiş olması, okuyucunun bazı durumlarda gerçekçilikten uzaklaşmasına neden olur. Trajediye yapılan yoğun vurgu, hikâyeyi tekdüze bir duygu durumuna indirger.
2023 23. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2023 02:11
Ben bu eseri okuma tembelliği çektiğim sıralarda okudum. Elime aldığım her kitabı yarım bıraktığım bu süreçte resmen bana ilaç gibi geldi Zavallı Necdet. Necdet, yakışıklı mı yakışıklı, eğitimli, mavi gözlü, lepiska saçlı bir genç. Fakat bir hastalığı var. Aşk hastalığı. Karakterimiz Necdet, her kadının kendisine aşık olduğunu sanan, bununla övünen, aşk hikayelerini arkadaş ortamlarında ballandıra ballandıra anlatan, fakat gerçek aşkı hiç tatmamış bir çapkın. Ta ki, kardeşinin hastalığı ile Fener’e taşınana kadar… Her şey bir piyano melodisiyle başlıyor. Çapkın mı çapkın bu adam, bir piyano melodisine kulak verdiği anda, kalbinin ilk kez çarptığını, ilk kez kalp denen bu organın aşk barındırabileceğini keşfediyor. Daha yüzünü görmeden vurulduğu, piyanoya değen parmaklarının hayalini kurduğu, yüzünü bir kerecik görmek için yanıp tutuştuğu güzel, Meliha. Komşu köşke yeni taşınan Meliha, Necdet’in varlığından haberdar fakat umrunda değil. Çapkınlığı ile nam salan Necdet bu duruma alışık değil. İlk kez kör kütük aşık. Bu aşkı ne yapacağını, nereye koyacağını bilemiyor. Yanıyor, tutuşuyor. Kız kardeşi ve annesi ile günleri geçiren Necdet, bir gün annesinden bir haber alıyor. Meliha hanımın abisi, kız kardeşine talip. Bu duruma canı sıkılan, fakat kabullenmek zorunda kalan Necdet, yakın bir zaman sonra bir yakıcı haber daha alıyor. Yıllarca yan yana eğitim gördüğü, kardeş bildiği İbrahim Şemsi’de Meliha’ya talip. Aşkını kimseye itiraf edemeyen Necdet bu iki nikahın aynı gün kıyılmasında bizzat şahitlik ediyor. Ve sağlığı bu işkenceye dayanamayıp yavaş yavaş hastalanmaya başlıyor. İlerleyen sayfalarda aşk üçgenleri oluşmaya başlıyor ve buna tüm gücüyle direnen kalplerin ve bedenlerin savaşı. Kim ne yapacak, nasıl yapacak, bu işin sonu nasıl bitecek, okuyup görün. Adını
2024 39. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2024 13:12
Kısa ama yoğun hikayeye sahip olan bir Türk Klasiği. Saffet Nezih’den okuduğum ilk kitap. Ama yazarın kalemi oldukça güzel ve başka eserlerini okumam içinde beni ikna eden bir yazar. Hikayenin akışı bir mektup üzerinden ilerliyor,aman ne mektup! Ana karakterlerimiz Necdet Feridun, Müzehher ve Meliha. Kitabımızın içeriğine girecek olursak; Necdet Feridun Bey oldukça hovarda, gönül eğlendirmeyi seven, yakışıklı ve hoş bir beyefendi. Annesi ve kız kardeşiyle beraber yaşamaktadır. Annesi Necdet Bey’in artık evlenmesi gerektiğini ve bunun için halasının kızı olan Müzehheri uygun gördüğünü söyler. Ama Bey bunun için daha erken olduğunu söyler ve gönül eğlencelerine devam eder. O sırada yanlarındaki yalıya bir aile taşınır. Yalıya taşınan Bey ile Necdet’in kardeşine evlilik uygun görüldü. Necdet Bey’in okuldan arkadaşı olan İbrahim Şemsi Bey ise yalıya taşınan güzeller güzeli, piyanoda çok iyi olan ve Necdet‘in görmediği aşkı Meliha için evlilik vaadinde bulunmuştur. İbrahim Bey’i çok iyi tanıyan Necdet Bey’e sorulmuş ve o da onun ne kadar temiz kalpli biri olduğunu söyleyerek bu evliliğe istemeden de olsa önayak olmuştur. İki evlilikte aynı günde yapılacaktır. Ama bu yaşananlar Necdet Bey’i hasta etmiş ve sonu gelmeyen bir ızdıraba sürüklemiştir. Hikayemizin devamında her sayfada bir hüzün, sonu gelmeyen hastalık ve cinayet adı verilen ölümler. Hikayenin içeriğinden fazla bahsetmek istemiyorum çünkü kendi açımdan merak etmek o kitabı okumama daha çok sebep oluyor. Genel olarak son bir şeyler söylemem gerekirse tek üzüldüğüm kişi sarı güllerin en çok yakıştığı Müzehher oldu. Bu hikayede bir kadının ne kadar tehlikeli olabileceği ve sonu ne olursa olsun hırçınlığı ile bir çok hayatı mahvedebileceğini görmüş oldum. Kitabın sonu beni çok yaraladı. Okumanızı tavsiye ederim.
2025 14. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 17:17
Türk klasiklerine bayağı bir ara vermiştim, bundan dolayı olsa gerek eserin akışı bana başlarda çok ağır geldi. Serveti Fünun zevkine göre yazıldığından dolayı anlatım ve kelimeler aşırı dramatikti, bana göre biraz abartılıydı. Spoiler olarak algılanacak kısımlara gelirsek zavallı diyeceğimiz kişi, ya da kişiler bana göre eserde Necdet değil kadınlar. Kadınlar diyorum çünkü bu tabirin içine Meliha’yı da dahil ediyorum. Safvet Nezihi bana göre eserde biraz yanlı davranmış. Meliha ilk başta tuzağa düşürülmek istenen kadın durumundayken masum fakat Necdet’e aşık konumunda anlatılırken mezarının bile Necdet’in yanında olması dehşet verici bir şeymiş gibi aktarılmış. İstanbul’u, aşkı, takıntılı olma durumunu ve masumiyet duygusu güzel aktarılmış. Takıldığım birkaç durum dışında beğenilecek bir eser.
"İnsan iyiliği de, kötülüğü de sadece kendisine yapar."
2023 35. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2023 13:29
Necdet kendine güveni fazlasıyla olan, hayat enerjisi yüksek, dış görünüşündende övülerek başladı eser; bir arkadaşının gözüyle. Onu beğenmeyecek kadın yok Necdet'in gözünde. "Necdet Feridun'un bu haline, ahlakının garipliğine biz bir çeşit hastalık gözüyle bakardık." Evet ego büyük bir hastalık. İnsanı tutar zavallılığa kadar taşır. Sürekli kovalanan, sevilen, tercih edilen olarak kendini görmesini ben bir tür şizofreni sandım ilk an. Malumunuz etrafımız bunlarla kaynıyor. Herkes kendine has bir bakış yakalamış tek gerçek o olduğuna da emin. Bir kendine dışardan baksa.. Necdet kendine dışardan baksa bu macera hikayelerinin insanların eğlencesi dalgası haline geldiğini görecekti mesela. Hastalık gözüyle bakarlarmış ya üstelik.. "Budala! Hayatımı tamamen ona adayacağımı sanı­yordu galiba. Hakikaten! Kadınlar fikirsizdir." Hayranlarına, ona aşık olanlara sözde tavrıda budur. Velev ki böyle olsun Necdet efendi sana zavallı unvanını yapıştıracak biri çıkacak elbet. Bekle sen. Bu büyük konuşanların hayatın sillesini yediğine ilk şahit oluşumuz olmayacak. Aahh o İbrahim Şemsi yok mu! Ne acayip ne rahat adam. Böyle bir karakterde olmak ayıp ve suç sayılmalı. Sen nasıl karını yabancı bir erkeğin yanında rahat olmasına teşvik edersin.. en çok sana sinir oldum. Olayların gidişatından birini sorumlu tutacak olursak ben İbrahim Şemsi'yi öne çekerim. Neler söylüyorum.. üzüldüğümden olsa gerek. Meliha'nın şeytanlığına da, Müzehher'in saflık deninen ama kesinlikle kâfi gelmeyen hallerine de diyecek laf bulamıyorum. Bu hikâyenin tek temizi sendin, kalbi güzelim.. Çapraşık ilişkiler, sadakatsiz evlilikler, aptallık derecesinde sözde iyiliklerle dolu bu eseri okumasam bir şey kaybetmezdim herhalde. Bu tarz hikayeler sadece sinirlerimi hoplatmaya yarıyor. Bu duyguları bu kadar
Kimsenin suçu yoktu, tek suç aşktı.
Puan vermedi·200 syf.·
2024 77. kitabı
Kitabın bitişi kalbimi paramparca etti. İmkansız bir aşk içinde yaşadılar Meliha ve Necdet. İtinayla uzak kalmaya çalışsa da Necdet, soz geciremiyordu kalbine. Meliha da aynı lakin bir tık acimasizdi Necdet'e göre. Burda yanan taraf Müzehher oldu. Son günlerinde Necdet için cirpindi. Lakin kalbi dayanmadi. Ah çok üzgünüm. Uzun zamandır ilk defa bir kitap içimi yaktı. Şimdi üç ruh aynı şehitlikte yatıyor. Şiddetle tavsiye ediyorum. Sevgiler Wiss..
2026 30. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 13:18
Edebiyat tarihimizde bazı eserler vardır; döneminin bütün izlerini üzerinde taşımasına rağmen zaman içinde biraz geride kalmış, adı daha az duyulmuş olabilir. Safvet Nezihi’nin Zavallı Necdet romanı da bu eserlerden biridir. Servet-ifünûn döneminin duygu dünyasını, insan ilişkilerini ve dönemin ruhsal atmosferini yansıtan bu roman, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda bir dönemin hayata, aşka ve insanın iç çatışmalarına bakışının da bir aynasıdır. Romanı okurken özellikle Servet-ifünûn edebiyatının belirgin özelliklerini görmek mümkündür. Karamsar ruh hâli, hayal ile hakikat arasındaki çatışma, bireyin kendi iç dünyasına kapanışı ve aşk karşısındaki çaresizliği romanın temel damarlarını oluşturur. Bu yönüyle Halid Ziya Uşaklıgil’in etkisini hissettiğimi söyleyebilirim. Özellikle üçlü aşk çatışması ve karakterlerin duygusal çıkmazları, dönemin roman anlayışıyla güçlü bir bağ kurar. Romanın başlangıcında hâkim olan hayaller, okuyucuyu daha güzel ve kusursuz bir dünyanın içine çeker. Fakat ilerleyen sayfalarda hayatın gerçek yüzü ortaya çıkar ve karakterler kendi kurdukları hayallerle yaşadıkları gerçeklik arasındaki büyük farkla yüzleşir. Aslında bu, Servet-ifünûn insanının en temel meselelerinden biridir: İdeal olanı ararken gerçekle karşı karşıya kalmak. Romanın merkezindeki Necdet karakteri ise benim için en dikkat çekici noktalardan biri oldu. Her ne kadar kitapta “zavallı” olarak gösterilse de Necdet’e karşı zaman zaman kızgınlık hissettim. Çünkü onun hikâyesi yalnızca acı çeken bir insanın hikâyesi değildir. Necdet, gerçek aşkla tanışmadan önce aşka mesafeli duran, hatta onu küçümseyen, hayatı daha çok zevk ve rahatlık üzerinden değerlendiren zengin, biraz da züppe bir tip olarak karşımıza çıkar. Bu yönüyle yalnızca bireysel bir karakter değil, dönemin belirli bir insan tipinin
Roman
2022 18. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 13:02
Kitabı çok ama çok beğendim kitabın ismi ilgimi çektiği için kitabı okumaya karar verdim. Kitap muhteşem bir olay örgüsüne ve akıcı bir anlatıma sahip. Necdet'in karşılıksız aşkını ve yaşadığı duyguları okuyarak kitaba giriş yapıyoruz. Sonrasında olaylar bambaşka bir hal alıyor. Böylelikle Necdet'in acıklı öyküsünü okumuş oluyoruz. Kitap özellikle sonu ile insanı derinden etkiliyor. Okuduğum en iyi kitaplardan biri diyebilirim. Herkese tavsiye ederim.
Roman
Zavallı NecdetSafvet Nezihi · Sis Yayıncılık · 20125,2bin okunma
Bu, hayatın baharı değil, ömrün hazanı...
2026 45. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 13:00
Türk Edebiyatı okumayı severim. Her zaman dediğim gibi bende Türk Filmi izliyor hissi uyandırır. Bu kitapta ondan aşağı kalmadı. Anlatımı son derece güzeldi. Duygusal, romantik, betimlemeler kişileri canlı halde sunacak düzeydeydi. Kitabın bütününde akıcılık ve merak unsuru sizi sarıyor. Konu da oldukça bilindik. İki kadın bir adam... Türk edebiyatının klasik bir çerçevesi vardır. O çerçeve içinde kişiler kahramanlar değişir... Zavallı Necdet... Bence kitabın adı Zavallı Necdet olmamalıydı. Necdet'in neresi zavallı pardon? Kısaca konuyu özetlemek gerekirse, son derece çekici, yakışıklı, tahsilli, görgülü, zengin bir adam var : Necdet Feridun. O kadar kendini beğenmiş birisi ki bazı sayfaları okurken adama sinir olabilirsiniz. Zira ben fazlasıyla oldum. Ama ne derler bilirsiniz, Böbürlenme Padişahım Senden Büyük Allah Var.... Necdet Feridun ailesinin taşındığı yeri başta küçümser... Sonra ziyaretlerine gittiğinde yandaki pembe köşkte bir kız görür ve kalbine kurşunu yer. Hani kızları gönül eğlendirmek için kullanan, gelip geçici sevdalar yaşayan, kadınları önemsemeyen, sevmeyi seven Necdet Feridun aşkı tanır, hemde öyle böyle değil... "Budala! Hayatımı tamamen ona adayacağımı sanıyordu galiba. Hakikaten! Kadınlar fikirsizdir."(s.4) böyle düşünen bir adamın, bir kadın yüzünden perişan oluşunu izlemek için bile okunur bu kitap. Kitap boyunca Necdet'in yaşadıklarını, arkadaşı bizlere aktarıyor. İkili ilişkilerin geniş olduğu bir kitap diyebilirim... Necdet pembe köşkte gördüğü Meliha'ya aşık olur. Ancak Meliha, Necdet'in kötü şanından haberdar olduğu için ona asla yüz vermez. Meliha'nın abisi ile Necdet'in kardeşi evlenir... Eş zamanlı olarak Necdet'in okuldan beri tanımakta olduğu İbrahim Şemsi Bey ile Meliha da izdivaçta bulunurlar. Bu süreçlerde Necdet

Safvet NezihiYazar · 5 kitap
(1871- 3 Aralık 1939): Yazar. İstanbul'da doğdu. Asıl adı Ömer Lütfi'dir. Bir süre Galatasaray Lisesinde okudu. Kapalıçarşı'da kuyumculuk yaptı. İçkiye düşkündü. Bakırköy Akıl Hastanesinde öldü. Hikâyeler ve romanlar yazdı. Yazıları İkdam, Servet-i Fünûn, Malûmat, Resimli Kitab gazete ve dergilerinde çıktı. Eserleri arasında acıklı bir aşk hikâyesini anlatan Zavallı Necdet adlı romanı ünlüdür. Romanları: Zavallı Necdet (1898), Teehhül Âleminde (1899), Kadın Kalbi (1901), Kumar Beliyyesi (1902), Hamzad (1903), Müsebbib (1910). Oyunu: İzah ve İstizah (Meclis-i Mebusanı hicveder, 1910).