Kitabi lise yillarinda okumustup.epey once:)
Aklimda kalici bir iz birakti.zekiligin hazir cevaplilik ve bulundugu her durum icin cozum stratejisi uretebilmek oldugunu anladim.
Kitabi okuyacak olan kisiler icin hikayelestirilmis bir anlatim var.
Lise döneminde bir arkadaşımın tavsiyesiyle alıp okumuştum.
Peygamberlerimizin, sahabelerimizin, alimlerimizin ve daha bir çok önemli şahsiyetin zekiliği ve hazır cevaplılığı ile sizi güldüren ve düşündüren bir kitap.
Cümleten merhaba arkadaşlar. Yoğunluktan dolayı kitabı ekleyemedik ama olsun. Çok güzel, hakikatli sözler ve yerine göre güldüren hikayeler ile öğütler içeren bir kitap okuduk.
Ayrıca değinmem gerekiyor. Sanırım döneminde Türklerden çok çekmiş millet. Gerçekten de yazarda acayip derecede bir Türk Milletine karşıtlık, hayret, şaşkınlık ve kızgınlık fark ettim. Ancak belirtmeliyim ki ‘Hakaret’ yok!
Böylece güzel bir kitabı bitirdik. Çerez niyetine okunabilir bir eser. Zaman geçirmek adına yolda falan oldukça iyi gidiyor ve sıkmıyor.
Ayrıca mesaj atanlar olmuş ama acilen çıkmam gerektiğinden ilgilenemedim. Akşama ilgilenip ona göre mutlaka geri dönüş yapacağım. Özürlerimi sunuyorum, lütfen kabul ediniz. İyi akşamlar efendim..
Üstün zekalılar hakkında bilgi sahibi olduğum için kitaptan farklı beklentiler içindeydim, teknik bilgi, hayat hikayesi falan bekliyordum ama kitap zeki insanları başka bir şekilde ele almış. Daha doğrusu zeki insanlar değil de uyanık insanlar desek daha doğru olacak galiba. Kısa hikayelerle bir durum karşısında verilen cevaplar şeklinde oluşturulmuş bir kitap. Okunmalı mi? Fikir sahibi olmak ve farklı bir bakış açısı kazanmak için okunmalı elbette.
Zekiliği, Allah katında tek hak din olan İslam ile anlatma çabası benim nezdimde takdir görecek bir çaba bu sebeple bu kitabı okumaya karar vermiştim. Kitabı okumaya başladığımda büyük bir hayal kırıklığına uğradım uydurma hadislerle dolu İslamla alakası olmayan bir kitap. Hadis konusu ortaya büyük tartışmalar çıkaran bir konu olmasına karşın hiç kaynak belirtilmeden bir sürü hadis yazılmış ve bu hadislerin uydurma olduğu aşikar. Tek kelime ile rezalet...
Kitap sahabeler, islam alimleri, ulama tarafından olaylara akıl ile yaklaşımı, keskin zekayı gösterir örnekler ile dolu. Orta derecede bir kitap. Özellikle kıssalardan oluşuyor. İnsanlığın her kesiminden zekâ örneklerini, Doğu'nun kadim geleneği olan kıssa metoduyla anlatıyor.
İbni Ömer in rivayet i göre peygamber s.a.v aklının sağlamlığını bilmeden kişinin Müslümanlığına hayran olmayınız buyurmuştur zekiler kitabı da geçiyor
Alırken farklı beklentiler içindeydim. Kıssaların bir çoğu kahvehane kültürü seviyesinde. Bir iki kıssa haricinde sıkılarak bitirdim. Tavsiye eder misin derseniz, elinize geçerse okuyun.
Birçok zeki insan öykülerinin bulunduğu bu kitap, zekayı ve derin anlayışı yüceltiyor. Peygamberler başta olmak üzere her seviyeden zeka örnekleri bulunuyor. Örnek almak, ufkunu açmak isteyenler için güzel bir kitap. Ben okurken kendimden çıkarımlarda bulunarak okuduğumdan sıkılmadım.
İbnü'l Cevzi (1116 - 1201), 12. yüzyılda yaşamış Arap din, tarih ve tıp bilginiydi.
Tam ismi 'Ebu'l-Ferec İbnü'l Cevzi Ebu Abdurrahman bin Ebi'l Hasan' olan İbnü'l Cevzi, 1116 yılında doğmuştur. Doğum tarihi üzerinde bazı ihtilaflar olmuştur, bazı alimler doğum tarihinin 1116 değil, 1114 olduğunu söylerler. Daha çok küçük yaşlarda dönemin büyük alimlerinin yanına girmiş, onların himayesinde yetişmiştir. Özellikle hadis ve tefsir alanında birçok çalışmaya imza atmıştır. Her ne kadar en çok hadis ve tefsir alanında kaleme aldığı eserlerle adı duyulsa da, özellikle tarih üzerine birçok önemli eseri vardır. Bunların dışında dil üzerine de bazı çalışmaları olmuştur. 1201 yılında vefat etmiştir.
El-Muntazım fi tarihil-mêluk vel-ümem adlı 10 ciltlik eseri vardır. Çok fazla okumaya düşkünlüğüyle bilinir ölmeden kısa süre önce hala öğrenmeye doymadığını söylemektedir. 'İKRA' ile başlayan dinimizde islam ile okumanın nasıl yakın olduğunu göstermiştir. çok fazla okumasıyla eşit şekilde yazmıştır çoğu eseri günümüze ulaşmamıştır.
Ölmeden önce ev hapsine mahkum edilmiştir, 5 yıl orada kalmış ve kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılamış hapsi bittikten bir hafta sonra vefat etmiştir. Üçü erkek sekiz çocuğu olduğu söylenmektedir iyi bir aile babasıdır çok fazla maddi sıkıntı çekmemesi kitaplara düşkünlüğü ve kütüphanesini geliştirmekte ki avantajlarından olmuştur.