Bilinç Nörobiyolojisinin Fenomenal Dünya Yorumu

Türler:
Sıralamalar

2022 119. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2022 07:45
Yirmi yıl kadar önce Avustralyalı filozof David Chalmers zor problemi şöyle dile getirmişti: "Niçin ve nasıl bilincim var?" Gizemli ya da edebi bir soru olarak değil, sahiden nedir bilinç? Saffet Murat Tura bu kitapta, bu soruya cevap arıyor. Bilim açısından bilinç tam bir sürprizdir. Çünkü bilinçli olmamızı gerektiren hiçbir doğa yasası bilmiyoruz. Tam anlamıyla gizemli sırlarız. Okuduğum en zor kitaplardan biriydi sanıyorum. Zordan kastım çok fazla ön bilgi gerektirmesi değil, sürekli çok yüksek odak ve farkındalıkla okunması gerektiğinden. (Gerçi ön bilgim olduğunu düşünmeme rağmen oldukça cahil olduğumu fark ettim.) Bazıları için zorlayıcı olacağını söylemeliyim. Terimler çok karmakarışık, araştırmaktan bir kaç kere kitaptaki ana konuyu kaçırdım. Beynin Gölgeleri kitabının basitleştirilmiş (neye göre kime göre demeyin, cidden bu kitaba göre oldukça az teferruata girilmiş) hali diyebilirim. Kitaptaki her bölüm bir makale gibi ele alınmış, özellikle de phenomenal (olağanüstü) dünya argümanı ile ontolojik özdeşlik savının üzerinden bilinci açıklarken oldukça profesyonel bir anlatımı vardı Murat hocanın. Ayrıca okuduğunuz da bilinç problemi dışında, sizlere çok özel bir farkındalık kazandıracak; bir sorunun nasıl sorulduğunu öğreneceksiniz. Sorduğunuz soru nereye tekabül eder ve hangi bağlamda tartışılır; nörobiyoloji çalışmasının içinden söküp çıkardığı bu önemli olgu kanımca biz okurlara kazandırdığı en önemli bilgiler arasında yer alıyor. Her zaman duyduğumuz bir şey olmuştur; 'Bir kitap okudum hayatım değişti' cümlesi. Ama takdir edeceğiniz gibi pek kimse ciddiye almaz bunu. 'Okumuşsun bi kişisel gelişim, gelmişsin gaza, gerçeklik algını kaybetmişsin sen' tarzında bi tutum takınılır bunu diyen insanlara karşı. Fakat gerçekten bu kitap algılarımda olsun araştırma
·112 syf.·
2018 21. kitabı
“Artık sorun bir şahsın bilincinin nasıl ortaya çıktığı değil, merkezinde bilinçli ben yaşantısının olduğu fenomenal dünyanın nasıl ortaya çıktığıdır(s.15).” diyen Tura zor problemde gelişme kaydetmek adına da yeni bir kavramsal çerçeve kullanmıştır. Fenomenal yaşantıların nöral aktivitelerle kurulan ilişkisini açıklamak adına felsefe tarihinden dört temel tez incelenebilir; (1)Etkileşimci İkilik, (2)İndirgemeci Fiziksellik, (3)Epifenomenalizm ve Natüralist Özellik İkiliği, ve (4) Ontolojik Özdeşlik Tezi. 1.Etkileşimci ikilik. Bu teze göre beyinle fenomenal yaşantılar ya da bilinç arasında karşılıklı bir etkileşim vardır. 2.İndirgemeci fizikselcilik. Bu teze göre fenomenal yaşantılar teoriler arası indirgeme yoluyla beynin nöral olaylarına indirgenerek fiziksel olarak ifade edilebilirler. 3. Epifenomenalizm ve Natüralist Özellik İkiliği. Epifenomenalizm beyinle fenomenal yaşantılar arasında nedensel bir ilişki olduğunu kabul ediyor ama bu ilişkinin tek yanlı olduğunu söylüyor. Yani nöral aktiviteler fenomenal yaşantıları etkiler ancak fenomenal yaşantılar nöral aktiviteleri etkileyemez. Natüralist özdeşlik epifenomenalizmden şunu söyleyerek farklılaşır; fenomenal yaşantılar ile nöral aktiviteler arasında birbirine indirgenemez bir ilişki vardır. 4.Ontolojik Özdeşlik Tezi. Nöral aktiviteler(fiziksel) ile fenomenler bir ve aynı şeydir ve fizik hiç değilse şu an için fenomenleri inceleyecek bir durumda değildir. Bu yüzden Tura bu özdeşlik tezini yeni bir ifadeyle “ontolojik özdeşlik” olarak ifade etmiştir. Tura ise ontolojik özdeşlik tezini geliştirirken bilinç nörobiyolojisinin fenomenal dünya yorumunu iç temel önermeyle ifade eder; I.Beynin fenomenal dünyasını oluşturan yaşantıların ortaya çıkması için belli bazı nöral aktiviteler gerekli ve yeterlidir. II.Bilinçli
2021 32. kitabı
İnsan olmaya dair tüm özelliklerimizi; görmeye, hissetmeye, kısaca altı duyumuzla yaşantıladığımız her şeyi, acılarımızı ve sevinçlerimizi, aşk, şefkat ve nefret gibi duygularımızı, renkleri ve doğadan duyduğumuz hazzı, yediğimiz yemekteki lezzeti, bacağımızdaki ve kalbimizdeki ağrıyı içeren bilincin beyinle ilişkisini 2400 yıl önce ilk kez Hipokrat farketmiş olmasına rağmen neden doğa bilimleri beynimizin bizi biz eden, bir zombi değil de insan kılan bu fonksiyonunu 20. yüzyılın sonlarına kadar görmezden gelmiş? Daha doğrusu özellikle yirminci yüzyılın başından itibaren bilim örtük bir özdeşliği kabul etmesine rağmen neden beyinde yalnızca bazı elektro-kimyasal değişiklikler olurken bu yaşantıların nasıl oluyor da bizde renk, koku, lezzet, aşk olarak ortaya çıktığını açıklamayı gerekli görmemiş? “Gerçekten bilinç, filozofların binlerce yıldır ilgisini çeken bir problem olmayı günümüzde de sürdürürken, doğa bilim yöntemlerinin yalnızca nesnel problemleri açıklayabilmesi, bilincin öznel niteliklerinin doğa bilimleri kapsamı dışında düşünülmesi nedeniyle bilim insanlarının ilgisini çok daha geç çekiyor. Bunda sanırım gerek dinlerin ruh-beden ayrılığı üzerine kurdukları mitolojiler, gerekse Descartes’le güçlenen kartezyen bakış açısının dünyayı kavrayışımızdaki baskın etkileri, doğa bilimcilerin, tıp doktorlarının zihin-beden ayırımının (kartezyen ikilik) yarattığı temel sorunları görmezden gelmesinde etkili olmuş.”
Nörobiyolojik Tanı
2019 100. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2019 12:27
Bilinçli halin fenomenal dünyasını anlamak için okunması gereken bir kitaptır. Fantom ağrılardan penfield deneyine kadar çeşitli yeni argümanlar öğreneceksiniz. Okuyun derim.
Felsefe
Zor Problem: BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayıncılık · 2018141 okunma
Zor Probleme tutarlı ve iyi düşünülmüş bir çözüm önerisi.
2022 10. kitabı
Saffet Murat Tura uzunca zamandır hem bilimi hem de felsefeyi meşgül eden "nasıl oluyor da fikiksel olan beyin, öznel bir deneyim olan bilinci doğuruyor" sorusuna kanımca oldukça doyurucu bir çözüm öneriyor. Kitapta iki temel kavram (1) fenomenal dünya ve (2) ontolojik özdeşlik çerçevesinde öneriyor çözümünü. Her ne kadar bazı argümanları bana daha az sağlam gelmiş olsa da, bilinç deneyimini tamamen red etme veya fiziksele indirmeden onun hem fiziki olmayan yönünü kabul ederek hem de bunu natüralist olmayan bir argümana bağlamadan açıklamayı başarması bakımından okumaya değer bir eser. Konusu gereği tahmin edileceği üzere yer yer zorlayam bir okuma olsa da felsefi bir metin olarak oldukça anlaşılır ve akıcı olduğunu söylemem gerek.
Bilim/Felsefe

Saffet Murat TuraYazar · 8 kitap
1955 yılında Akyazı'da doğdu. 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre fizyoloji üzerine çalıştıktan sonra 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde psikiyatri uzmanlığını tamamladı. Analitik yönelimli psikoterapi üzerinde çalışmalar yaptı. 1990 yılında İmago Psikoterapi Merkezi'ni kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında yayımlanan bilimsel çalışmalarının dışında felsefe ve politika konularında yazıları yayımlandı.Defter dergisi yayın kurulunda bulunan ve Metis 'Ötekini Dinlemek' dizisinin editörü olan Tura'nın, Freud'dan Lacan'a Psikanaliz (Ayrıntı, 2. basım, 1995) adlı kitabı bulunmaktadır.