Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
88 syf.
9/10 puan verdi
Rus edebiyatının yapı taşlarından olan dev kalem Lev Tolstoy'un en çok okunan kitaplarından ve her zaman ki gibi benim geç okuduğum önemli bir eseri. İnsanlığın şu hayattaki yegane amacı olan (ancak farkında olmadığı) yaşam, yazar tarafından yaratıldığı karakterle üzücü bir dramaya dönüşüyor. Ansızın gelen bir hastalığın yavaş yavaş insanı tüketmesi ve akabinde beklenmeyen trajediler. Çok güzel betimlemelerle aktarıyor Tolstoy.. Üstelik kısacık. Her ne kadar Akira Kurosawa'nın Ikiru (1952) filmine uyarlanmış olduğu söylense de ben çok benzerlik bulamadım. O yüzden bağımsız olarak okuyup veyahut izleyebilirsiniz ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki iki eser de muhteşem. Uzun lafın kısası Tolstoy ne yazarsa yazsın okunur.
İvan İlyiç'in Ölümü
İvan İlyiç'in ÖlümüLev Tolstoy · Can Yayınları · 202045bin okunma
"Başın öne eğilmesin Aldırma gönül, aldırma Ağladığım duyulmasın Aldırma gönül, aldırma."
Reklam
"Elbet bir gün, bizim de sevgilim Köyümüzde beyaz badanalı bir evimiz olur..."
O zaman içimi acıtan şey hayal kırıklığıydı... O genç adamın o denli itaatle gitmesinin verdiği hayal kırıklığı... Beni durdurmak yanımda kalmak için hiçbir girişimde bulunmaması... Oradan ayrılıp gitmesi konusundaki arzuma minnet ve saygıyla boyun eğmesi... Beni kendine çekmek için bir şey yapmak yerine... Beni yoluna çıkan bir azize gibi görmesi sadece... Ve beni görmemesi... Bir kadın olarak hissetmemesi.
Bedenleri birbirine benziyordu, ama sen ikisine de benzemiyordun. Birlikte öyle mutlulardı ki senin neden kendilerinden uzak olduğunu düşünmüyorlardı bile. Sen onlardan büyüktün, doğup büyümelerine tanık olmuştun. Sizi ayıran farklılıkları görmek kendi ailene yabancı olduğun duygusunu veriyordu sana.
Reklam
Geçmişten nefret ediyordu, en iyisi geçmişi hatırlamamaktı, ancak şimdiki halinin geçmişten bir farkı yoktu.
104 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Gustav Aschenbach, 50 yaşında, Münihli, tanınmış bir yazar. Karısını erken yaşta kaybetmiş, evli bir kızı var. Sanata verdiği önemden dolayı “von” ünvanını alıyor. Beş bölüme ayrılmış bu novelde, yazar Aschenbach’ın kendisiyle ilgili çıkmazları, ruh dünyasındaki çalkantıları ve içine düştüğü kimlik bunalımlarını okuruz. Sanata bakış açısı ile içsel yaşamı çelişen yazar, aniden gelen bir seyahat arzusuyla yola çıkar. Venedik’e yaptığı yolculuk, yazarın çözülmesini simgeler. Yıllarca katı kurallar içinde yaşayan yazar, bu yolculukla ruhuna doğru da bir yolculuğa çıkmış olur. Vardığı yerde güzelliğe olan tutkusu, aşka evrilir - Yunan tanrılarını bile kıskandıracak güzellikte, 14 yaşındaki genç delikanlı Tadzio nezdinde. Tadzio’ya tutkulu bir aşkla bağlanmıştır, her yerde onu takip eder ama sadece uzaktan izlemekle yetinir. Onun güzelliği ve gençliğinin yanında kendini çok yaşlı bulur ve beğenmez. Son bölümde Aschenbach, Venedik’te başlayan salgın hastalık (kolera) haberini önceden almasına rağmen, tutkusundan ayrı kalma korkusuyla bu bilgiyi kendine saklar. Zamanla bu aşk, tıpkı Venedik şehrini esir alan salgın hastalık gibi ruhunu ele geçirir ve ölümü getirir. 1. bölümde yazarın yaratamama sorunu ve seyahat arzusu; 2. bölümde yazarın çocukluğu, gençliği, sanatçı kişiliği; 3. bölümde Venedik’e yolculuğu, 4. bölümde yazarın Tadzio’ya duyduğu derin tutku; 5. bölümde ise yazarın yaşamının son günleri anlatılıyor.
Venedik'te Ölüm
Venedik'te ÖlümThomas Mann · Can Yayınları · 20203,599 okunma
Seninle beraber bakardık bazen Hayatlar akarken üzerimizden
Sayfa 51 - Profil Kitap, 8. BaskıKitabı okudu
Ölümün önüne kattığı bir ömür..
Sayfa 42 - Profil Kitap, 8. BaskıKitabı okudu
Reklam
Çünkü güzellik, Phaidros, bunu iyice belle, tanrısal ve göze görünür tek şey güzelliktir sadece; bu nedenle duyusal olanın yolu da ondan geçer, Phaidrosçuğum, sanatçının tinsel olana giden yoludur o! Ama sanıyor musun ki, azizim, yolu tinsel olana duyusaldan geçen kimse, bilgeliği ve erkeklik onurunu elde edebilecektir? Yoksa senin kanınca (kararı
Sayfa 99 - Can Sanat Yayınları, 28. Baskı, Çev. Behçet NecatigilKitabı okudu
Her âşık gibi beğenilmek istiyor, bunun imkânsızlığı düşüncesiyle acı üzüntüler geçiriyordu.
Sayfa 96 - Can Sanat Yayınları, 28. Baskı, Çev. Behçet NecatigilKitabı okudu
İhtiras, müşkülpesent zevki uyuşturur, salim kafanın ya alayla karşılayacağı ya da öfkeyle reddedeceği eğlentilerden gayet ciddi zevk alır.
Sayfa 83 - Can Sanat Yayınları, 28. Baskı, Çev. Behçet NecatigilKitabı okudu
Kafası karışık bu adam, kendisini tutuşturan nesneyi aralıksız izlemekten, gözden kaybettikçe hayaliyle yaşamaktan ve tıpkı âşıklar gibi gölgesine aşk sözleri söylemekten başka bir şey bilmiyor, bir şey istemiyordu.
Sayfa 79 - Can Sanat Yayınları, 28. Baskı, Çev. Behçet NecatigilKitabı okudu
Bir suçlu gibi, ihtiraslı bir kimse de günlük hayatın güvenlik altındaki düzen ve refahından hoşlanmaz, bu yüzden burjuva düzenindeki her gevşeyiş, dünyadaki her bozuluş ve çöküş sevindirir onu, bunlardan yararlanabileceğini hayal meyal ümit edebilir çünkü.
Sayfa 77 - Can Sanat Yayınları, 28. Baskı, Çev. Behçet NecatigilKitabı okudu
126 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.