286 syf.
7/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Mustafa Kemal, Harbiye’de öğrenci iken, hafta sonu izinlerini üvey amcasının eşi olan, Makbule Hanımın evinde geçiriyordu. Fikriye’de o zamanlar küçük bir kızdı. Mustafa Kemal’e olan ilgisi de bu zamanlarda başladı. Mustafa Kemal Harbiye’den mezun olduktan sonra, görevleri nedeniyle uzun süre İstanbul’dan ayrı kalmıştı. Bu zaman aralığında Fikriye, onun özlemiyle yaşadı. Fikriye, Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal’in en büyük yardımcısı olmuştu. Fakat hastalığa yakalanmış ve bitkin düşmüştü. Bunu paşasına belli etmemeye çaba sarfetmişti. Ancak savaş bittikten sonra, Mustafa Kemal bunu fark etmiş, ve tüm itirazlarına rağmen onu Almanya’ya, tedaviye göndermişti. Bu süre içinde Mustafa Kemal, İzmir’de Latife adında biriyle tanışmış ve evlenmişlerdi. Evlilik haberini duyan Fikriye yıkılmış ve tedavisini yarıda kesip hemen Ankara’ya dönmüştür. Çankaya’ya gitmiş fakat Latife’nin engellemeleri sonucu paşasıyla görüşememişti. Bunun üzerine köşkten dönerken göğsüne tabancasını doğrultup intihar etmişti. Hemen hastaneye kaldırılmış ve kurtarılmış, fakat bu sefer de hastalığının ilerlemesi sonucu ölmüştür. Mustafa Kemal, Fikriye’nin ölümüne çok üzülmüştü. Çünkü onun, kendisini ne kadar sevdiğini biliyordu.
Gazi ve Fikriye
Gazi ve FikriyeHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 20011,004 okunma
Bir ömür yalnızlığa mahkum edilen aşkların yer yüzünde ikinci bir fırsatı yoktur…
Reklam
230 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
️ Atatürk'ün özel hayatının anlatıldığı ve onun bilmediğimiz yönlerinin çarpıcı bir şekilde dile getirildiği bir kitap... Mustafa Kemal Paşa'nın en yakın arkadaşlarından biri ve başyaveri Salih Bozok'un hiçbir yerde yayınlanmamış anıları ve onun gözünden Atatürk'ün özel hayatından bilinmeyen kesitler... Atatürk'e tapan iki kadın... Fikriye ve Latife Hanımların Atatürk'ün hayatındaki yerleri ve seyirleri... Biri, Kurtuluş Savaşı öncesinden beri onunla olan Fikriye Hanım, diğeri İzmir yangını sebebiyle Paşa'yla tanışan ve yeni bir yangına tutulan Latife Hanım... Fikriye-Makbule Hanım çatışması... Latife Hanım'dan Atatürk'e gönderilen mektuplar... Latife Hanım'ın evlilikle değişen mizacı... Fikriye Hanım'ın Avrupa'dan zamansız dönüşü, Latife Hanım'la tanışması, Çankaya'ya alınmamasıyla birlikte acı intiharı... Tavsiye ederim!
Latife ve Fikriye
Latife ve Fikriyeİsmet Bozdağ · Truva Yayınları · 2012686 okunma
Sanki iki kadın, onu ikiye bölüp paylaşmıştı ve herkes kendi payına sadık kalıyordu. Biri öncesini merak ediyordu, diğeri sonrasını.
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Fikrimin ince gülü...
Kitap ilk olarak güzel detaylı her şeye yer verilmiş. Fakat çok tekrara düşüyor. Hemde bayağı fazla bu yönden biraz olumsuz. Kitap Fikriye Hanım ile başlıyor akabinde Latife Hanım ile devam ediyor ve kitabın bir kısmında da Atatürk'ün askeri siyasi başarılarından bahsedilmiş. Kaynaklar belli fakat her ağız başka başka şeyler anlatmış özellikle Fikriye Hanım için. Artık olayın nasıl son bulduğuna kendiniz neye, kime inanıyorsanız o şekilde inanıyorsunuz diyebilirim. Son olarak Atam'ın kronolojisinin yazılması güzel olmuş.
İki Aşk Arasında Atatürk
İki Aşk Arasında AtatürkNesrin Aydemir · Nokta Yayınları · 2008177 okunma
Son derece mutsuz, hasta bir kadın olan Fikriye, Mustafa Kemal’in karakterini tanıyamamasının bedelini kendi canıyla ödedi. Lâtife de benzer bir hata yapacaktı ama bedeli bu kadar ağır olmayacaktı. Şubatın sonunda Ankara’ya dönerken Mustafa Kemal onu İzmir’de bırakmak istemişti. Lâtife bunu kesinlikle reddettiği gibi Çankaya’da kendisine destek olmaları için annesiyle babasını da yanına çağırdı. Muammer Uşşakizade bu fırsattan yararlanıp, Türkiye’nin gereksinimleri için Hint Müslümanları tarafından toplanmış olan parayı elinde tutan Mustafa Kemal ile bir iş ortaklığı yapmaya niyetlendi. Mustafa Kemal daha akılcı bir davranışla bu paranın 250 bin lirasını Türkiye İş Bankası’nın kurulması için sermaye olarak kullandı ve böylece, Türk girişimcilere yabancıların elindeki bankacılık alanını tanıttı. 26 Ağustos 1924’te kurulan bankanın başına, İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne İzmir’de katılıp direniş hareketinin liderlerinden biri konumuna gelmeden önce bir banka memuru olan Celal Bayar getirildi.
Sayfa 475Kitabı okudu
Reklam
638 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.