Arap Yarımadası'nın güney ve kuzeyinde yer alan Arap kabileleri uygarlık nimetlerinden yararlanmışken, ona kısımda bulunan Hicaz halkı susuz ve verimsiz çöl ortasında, gelişmiş devletlerle ilişkilerden uzakta, göçebe olarak kalmışlardı. Söz konusu bölgenin çevresi bu kadar sarp bir yer olduğundan M.Ö. eski Mısır krallarından S. Sost Ris adıyla bilinen ikinci Ramses, M.Ö. 4. yüzyılda Makedonya kralı Büyük İskender, M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorlarından Auguste 'ün saltanatı döneminde Mısır valisi Elius Gallus gibi büyük fatihler bile söz konusu bölgeyi ele geçirememişlerdi. Bunun dışında İran padişahları da en parlak dönemlerinde bile bu bölgeyi alamamışlardı.
➤İnsanlık tarihi beş bin yıldır bu sırrın peşinde: "Başarılı insanların bildiği, diğer insanların bilmediği nedir?" Neden hayatta bazıları başarılı oluyor, bazıları başarısız? Neden aynı ailenin iki çocuğundan biri başarılı oluyor, diğeri başarısız? Neden aynı şartlarda yaşayan iki insandan biri başarılı oluyor, diğer başarısız? Sözün
Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlı devleti, İskender ve Sezar’ın Makedonya ve Roma imparatorluklarının gerçekleştirdiklerinin çok ötesinde, Doğu ile Batı’yı, Hıristiyanlık ile Müslümanlığı, eski ile yeniyi, göçebeliğin irade, savaşkanlık ve disiplini ile yerleşikliğin itaat ve toplumsal düzenlilik ve uyumunu aynı siyasal sınırlar içinde birleştirmeyi, aynı pota içinde eritmeyi denemiş ve belirli bir süre başarılı da olmuştur.
Sayfa 58 - İMGE KİTAPEVİKitabı okuyor
Mahallenin delikanlısından dayak yiyince kahvehaneden adamı toplayıp gelen sahte bitirimler gibi daha fazla askerle daha çok topla tüfekle gelecekleri belliydi. Nitekim bir yandan Yunanistan'dan, Makedonya'dan yeni kıtalar getirdiler, bir yandan da Osmanlı Rumlarından birlikler kurdular. İngilizlerin bunlara gemilerle, Mudanya'ya sürekli top, obüs, kamyon getirdiğini duyuyorduk. Bizim ise sırtımızı yaslayabileceğimiz tek kuvvet bağımsızlığı için dövüştüğümüz milletti.
Büyük İskender
Makedonya' nın hırslı kralı 2. Filip' in oğlu olan İskender (M.Ö. 356-323), akıl hocası Aristoteles' ten fazlasıyla etkilendi. 336' da tahta çıkmasıyla işgaller yoluyla Helenistik Felsefe' yi yaymaya başladı; Hindistan' a kadar ulaştı ve antik Mısır krallığını ele geçirdikten sonra imparatorluğun merkezi olarak İskenderiye şehrini kurdu.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.