"Başımıza gelenlerin ardında mantıklı bir sebep var mı, yoksa bunlar sadece şans eseri mi?"
Sayfa 372Kitabı okudu
Uluslararası siyasetin en temel yasalarından biri şöyledir: " Birbirine yakın her iki ülkenin, bir yıl içinde birbirlerine savaş açmalarına sebep olacak mantıklı bir senaryo mutlaka vardır."
Sayfa 364Kitabı okudu
Reklam
"Tarihçiler ve Sosyologlar..."
… Sosyolog Karl Manheim "İnsan, cemiyetin sosyal ve tarihî yapısı hakkındaki en vâzıh görüşe, ya o cemiyet içinde yükselirken, ya da düşerken ulaşır" diyor. Gerçekten, tarihe ilginin arttığı çağlar genellikle cemiyetin süratli değişme içine girdiği, yani düşüş ve çıkışların çoğaldığı zamanlardır. Tarihçiler ve sosyologlar bu ilgiyi mantıkî bir yoruma bağlayarak gösteriyorlar ve bugünü anlamak için dünden nasıl gelindiğini görmemiz gerektiğini belirtiyorlar. Onların bütün gayreti geçmiş olayları inceleyerek ve bu olaylar arasında genelleme yapmaya müsaid bir sebeb-netice bağlantısı bulmaktır...
Tek kelime ama çok mantıklı bir sebep: Müzik...
-Ne işin var burada? -Müzik...
Nedensel akıl yürütmeye dair üç diğer tuhaflıktan da bahsetmek gerekir. İlki, insanların sonuçtan sebebi bulmak yerine, sebepten sonucu bulmaya daha çok güvenmeleridir. Hangisinin –mavi gözlü bir kızın annesinin gözlerinin maviolmasının mı, mavi gözlü annenin kızının mavi gözlü olmasının mı– daha muhtemel olduğu sorulduğunda, her dört denekten üçü mavi gözlü annenin kızının mavi gözlü olmasının daha muhtemel olduğunu düşünmüştür. Sebep sonuca yol açtığından ve bu yüzden de daha kuvvetli gözüktüğünden, insanlar sonuçtan sebebi düşünmek yerine sebepten sonucu düşünmeyi daha mantıklı bulma gibi yanlış bir eğilim gösteriyorlar.
Uluslararası arası siyasetin temel yasalarından biri şöyledir: Birbirine yakın iki devletin bir yıl içinde birbirlerine savaş açmalarına sebep olacak mantıklı bir senaryo mutlaka vardır.
Reklam
488 öğeden 441 ile 450 arasındakiler gösteriliyor.