_İnsanIar, kuşIar gibi uçmayı, baIıkIar gibi yüzmeyi öğrenmişIer ama insan gibi yaşamayı öğrenememişIer. _Görmek isteyenler için ışık, istemeyenler için karanlık vardır. _Hiçbir şeyi kendisi kadar sevmeyen insan, sevdiği varlıkla, kendi kendisiyle baş başa kalmaktan çok hiçbir şeyden korkmaz. Her şeyi kendi için arar ama en çok kendinden kaçar.
"kubrick'in paths of glory'sini, fellini'nin roma'sını, sergei eisenstein' ın potemkin zırhlısı'nı, marco ferreri'nin la grande bouffe'unu çok severim. la grande bouffe, bence hedonizmin bir anıtı, tensel isteklerin büyük bir trajedisi, bir başyapıtıdır. jacques becker'in goupi mains rouges ve rene
Sayfa 295
Reklam
179 syf.
·
Puan vermedi
Marx ve Tönnies'in düşünceleri üzerine yazılmış, topluma yabancılaşmanın temellerini anlatan bir kitap. Okumak için, felsefe kuramlarına ve filozofların düşüncelerine biraz fazla hakim olmak gerekiyor. iktisatın ve modernleşmenin insanı yabancılaştırdığını ve bir daha kişinin asla kendi olamayacağını anlatan güzel bir kitap.
Modern İnsanın Yabancılaşması
Modern İnsanın YabancılaşmasıFritz Pappenheim · Phonix · 200211 okunma
Marx ve Fritz:
"..Daha ne istiyorsun.? " "Çok daha fazlasını." "Yoksullar için iş ve eğitim mi.? Köylülere merhamet mi.? O da olacak. Bizim fabrikalarımız yoksulları içine çekip doyuracak." "Bu doğru, içine çekecek ama doyurmayacaklar; tam tersine, yeni yoksullar yaratacaklar."
Sayfa 455Kitabı okudu
Marx'a:
''Dostum,'' diye devam etti Fritz, ''sık sık senin olağanüstü bir insan olduğunu düşünürüm. Ama açıkça söylemek gerekirse, neden dolayı seni böyle gördüğümü bilmiyorum. Sende garip bir güç, garip bir kendine güven var ve hayata doğrudan, sanki bizden çok daha yüksek bir yerden bakıyorsun, benim göremediğim bir şeyleri görüyorsun sanki.''
Sayfa 289Kitabı okudu
Marx, bu dünyanın eşiğinde şu cümlenin yazılı olduğunu söyler: " 'İşi olmayan giremez.'... Bunları bir araya getiren ve ilişki içerisine sokan tek güç, bencillik, kazanç ve özel çıkardır. Herkes yalnız kendini düşünür, kimse geride kalana kulaj asmaz..." Demek oluyor ki işveren ile emekçi arasındaki ilişki, insanlara karşı temel bir kayıtsızlığın, insanı bir hiç, ürünü ise her şey sayan bir tutumun egemenliğini altındadır.
Sayfa 80 - Phoenix
Reklam
Marx metanın özünü, kullanım değerinin değişim değerinden ayrılmasında görür. Hiçbir nesnenin kullanım değerine, yani onu bazı tüketici ihtiyaçlarına hizmete elverişli kılacak belirli özelliklere sahip olmadan bir metaya dönüşemeyeceği doğrudur. Bu kullanım değeri, nesnenin bir metaya dönüşmesi için ön koşul olmakla birlikte, nesne meta sıfatıyla sadece değişim değerine sahiptir ve " zerre kadar kullanım değeri içermez."
Sayfa 76 - Phoenix