Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"İstediğin bir şey olursa bir hayır, olmuyorsa bin hayır ara..." Mevlana
Mevlana geldi aklıma, hatırladığım kadarıyla şöyle diyordu: Bir yer var İyiliğin ve kötülüğün ötesinde Seninle orada buluşacağız.
Reklam
Rahmet ile Zahmet arasında bir nokta farkı vardır. Allah dilerse, zahmetteki noktayı kaldırıverir. Hz.Mevlana
İnsan işte.
Ne güzel demiş mevlana: "İnsanı gördüklerinden ibaret sanma, Görmediklerinde ara. İçidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara. "
'huzurmümkünmühala
~ testinin dışına sızan içinde olandır.. - mevlana
"İnsan yetiştirmeyin.İnsanı yetiştirecek insanı yetiştirin" Mevlana
Reklam
"Aşka uçarsan kanatların yanar."demiş Sadi Şirazi "Aşka uçmazsan kanat neye yarar."demiş. Mevlana "Aşka varınca kanadı kim arar."diye tamamlamış Yunus Emre
Bir gün eşi Mevlana hazretlerine sorar; -Bu kadar aşıksın Mevlaya, şükürler olsun bu aşkı yaşayıp yaşatana.. "Peki bana ne kadar aşıksın" diye sorar.. Mevlana şöyle cevap verir; Sen benim; -Yaratan'dan ötürü yaradılanı sevişim, -Bir adım gelene on adım gidişimsin... -Ve herkesi olduğu gibi kabul edişimsin... Sen benim; -Bugünüme şükür, Yarınıma dua edişim, - -Azla yetinişim, -Çoğa göz dikmeyişimsin, Ve Sen benim; Kapanmayan avuç içimsin...
"Yaralarımız, ışığın girdiği yerdir" der Mevlana. Öyle ya, yaralar hem kanatır hem de erkenden büyütür bizi.
Mevlana, Fihi Ma Fih
"İnsana yol gösteren asıl rehber, sancıdır. İnsanın içinde sancı olmazsa arayışa girmez."
Reklam
Köprüden Önce On Çıkış!
Secdenin hakkını vermeyeni üç yel savurur da savurur: Öfke yeli, şehvet yeli, tamah yeli. Mevlana Celâleddin Rumi
Aşka uçma, kanatların yanar. (Sadi ŞİRAZİ) Aşka uçmadıktan sonra kanat neye yarar? (Mevlânâ) Aşka uçtuktan sonra kanadı kim arar? (Yunus EMRE) Siktir et aşkı uçmayı. At ızgaraya kanadı, aç 100'lük rakıyı. (Mert IŞIK)
Kendini bilmenin , kendini tanımanın önemini Mevlana “ Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol…” diyerek vurgulamış zamanında.
Kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat et... Çünkü bülbül güle, karga çöplüğe götürür Mevlana...
Mevlana Mesnevi'nin birinci cildinde Eshab-ı Kehf'in uykusunu, bâtıni dünyaya yolculuk olarak yorumlar. Bu uykuyu insanın dünyadaki yanılgı gölgelere gözlerini ka­paması fakat bu gölgelerin ardındaki asıl gerçekliğe gözleri­ni açması olarak yorumlar. Yeni Platoncu yaklaşım burada Eshab-ı Kehf kıssası ile açıklanmaya çalışılmıştır. Onlar sağa sola çevirilseler de, uykularına devam ederler. Yani dünyevi işlerle uğraşsalar da hayattan kopmuşlardır. Za­manın uzunluğu kısalığı gibi konular, dünyevi ve gerçekliği yansıtmayan olgulardır. Eshab-ı Kehf'e nasıl uyudukları üç yüzyıl bir an gibi geldiyse bu yoldaki biri içinde durum böyledir.
Sayfa 92
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.