88 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
...Moliere
Moilere’in her kitabı okunmaya değer, harika kitaplar. Asla sıkılmadan bir solukta okuyacağınız müthiş bir eser. Hayatınızın bir anında mutlaka Moliere okumalısınız.
Scapın’in Dolapları
Scapın’in DolaplarıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022462 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Kitabın adı olan 'Cimri'nin yanında resmen yeni bir tabir açmış Moliére. Başkarakter Harpagon tutumlu deseniz tutumlu bir adam değil, parasız deseniz -eh az çok haklı da sayılırsınız- ancak var olanı saklıyor. Tam anlamıyla pintilik kavramını üzerinden yeni bir devir açılmış. Trajikomik bir tiyatro eseri olan bu kitabı saatler içinde bitireceğinize eminim. Hem karakterler arasındaki çatışmayı hem güldürü temasını hem de yaşadıkları hayatın -imkan olmasına rağmen- zorluğunu okurken göreceksiniz. İngiliz edebiyatının tiyatro türündeki öncüsü William Shakespeare ise Fransız edebiyatı tiyatrosunun öncülüğünü de Moliére [Jean-Baptiste Poquelin] üstleniyor desek yanlış olmaz sanki.
Cimri
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202222,3bin okunma
Reklam
92 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
bir şey okudum ama...
spoiler! moliere-cimri selam, bugün moliere'in cimri kitabını okudum. ilk 75 sayfa oldukça keyif alarak okuduğumu söyleyebilirim. güldüğüm yerlerde oldu, harpagon adlı karaktere iyi şeyler söylemediğim anlar da oldu. ama son 20 sayfa genelde ''ne okuyorum ben şu an?'' diyerek geçti. hırsızlık olayının sonunda ne olduğunu anlamadım. valere, mariane ve anselme aile çıktıklarında gülmemi tutamadım. türk dizilerine bağlandı kısaca. çeviri de ayrı kötüydü. lira'lar, inşAllah'lar, x efendi'ler havada uçuşuyordu. ayrıca 60 yaşındaki adamın, yirmili yaşlardaki bir kıza fikri sorulmadan verilecek olması gerçekten çok mide bulandırıcı, moliere'in hayat hikayesinden bu konuya çok yabancı olmadığını anlayabiliyoruz (konuyla alakasız). fena bir tiyatro değildi bence. okunabilir.
Cimri
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202222,3bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Cok begendigim bir hikaye olmadi. Durmadan ben kimim diyaloglari, benimi seviyorsun onu mu durumlari, komik olmayan bir senaryoyla merakımdan sonunu getirdim denebilir. Moliere hicbir benzerligi olmadigini, onun durumlari kara mizah ve trajikomik hallernicerisinde ele alarak bir ders niteligine dönüştürerek anlattigini ve benimsettigini; ama Amphitryon da kismen fsntastik ogelerr yer vererek aski anlatmaya calisirken asil yaptigi vurgu olaylar oldu ve bu kotuydu.
Amphitryon
AmphitryonHeinrich Von Kleist · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019194 okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
170 günde okudu
Bu kitabı ilk defa TRT 2 de yayınlanan "Yılmaz Erdoğan'la Öğrence" isimli programda Yılmaz Erdoğan'dan duymuştum. Ertem Eğilmez'in başucu kitabı olduğunu söylemişti. Kitap, kurgu bir metin yazmak isteyen bir yazarın nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda yol gösterici gerçekten. Birinci Kural; metnin mutlaka net bir önermesi olmalı. Yani vermek istediği bir mesajı olmalı. İkinci Kural; karakter seçimi ve karakterlerin özellikleri belirlenmeli. Karakterlerden bir tanesi "eksen" yani ana taşıyıcı karakter olmalı. Bu karakter ne olursa olsun geri adım atmayan güçlü biri olmalı. Üçüncü Kural; çatışma. Hikayede mutlaka bir noktada çatışma başlamalı ve gelişim, dönüşüm ile ilerlemeli. Kriz, Düğüm, Doruk Nokta ve nihayetinde Çözüm ile son bulmalı. Ayrıca, diyaloglar da önemli. Hem akıcı olmalı hem de çatışmayı beslemeli. Kitabın içerisinde Moliere'nin Tartuffe ve İbsen'in Bir Bebek Evi gibi bazı oyunlardan örnekler ile de açıklamalar verilmiş. Bir çok hikayede olan "geçiş" konusu ile ilgili güzel bir alıntıyı da buraya eklemek istedim; "Biz hiç bir zaman, birbirini izleyen iki ayrı anda aynı kişi değiliz; işte geçiş budur." Sayfa 239 Kurgu bir metin yazan, yazmak isteyen herkese tavsiye ediyorum. Faydalı okumalar dilerim.
Piyes Yazma Sanatı
Piyes Yazma SanatıLajos Egri · Yazko Yayınları · 1982141 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Fransa'nın 17.yy. daki en önemli klasik komedinin temsilcisi olan Moliére.... toplumda gösteriş meraklısı, şan, şöhret, para için nelere katlanıldığını, gerek hastalığa olan söylemleri, doktorlara olan haksız haklı eleştirileri ile iz bırakan bir eser kaleme almıştır.... Tiyatroyu çok sevdiğimden belki bilmiyorum ama çok keyif alıyorum okurken... üstelik eser de iyi olunca psikolojikmen, ruhsal anlamda masaj yapılmış gibi hissediyorum.... Argan(Hastalık Hastası) gerçekleri sonunda bizzat görüyor, bunu sağlayan özellikle Toinette (hizmetçi kız) ve Argan'ın erkek kardeşin olan Béralda.... güzel bir oyunla gerçekleri Argan'a yaşatıyor..... kızı Angélique ve sevdiği adam olan Cléante'nin duyguları...onu istemediği bir adamla evlendirilmekten kurtarıyor mu acaba? Okuyun görürsünüz:-))) ..........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim...........
Hastalık Hastası
Hastalık HastasıMolière · Kapra Yayıncılık · 20216,3bin okunma
Reklam
896 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.