Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fâlih Rıfkı, Atatürk'ün yukarıdan hızlı değişim, inkılap metodunu şu misâlle açıklamaktadır: Mustafa Kemâl'e, harf inkılabı için beş-on yıllık bir hazırlık dönemi gerektiğini söylenmiş; Atatürk, "Hayır! Bu iş üç ayda olur yahut hiç olmaz. Bir buhran çıkar, bizim teşebbüs de Enver'inkine döner" demiştir.
Sayfa 39 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
Mustafa Kemâl, sekülarizmin zorunluluğunu şu kanıtlarla açıklamaya çalışmaktadır: 1. Müslüman'ız. Müslümanlığı reddetmiyoruz. 2. Fakat tarih gösteriyor ki din siyaset vasıtası yapılarak menfaat ve ihtiraslara âlet edilmiştir. 3. İnanç ve vicdanımıza ait kutsal duygularımız, böyle ihtiraslara âlet yapılmamalıdır. Onu bu durumdan kurtarmak vazifemizdir. 4. "Dünya ve din işlerini ayırmak" Müslümanların bu ve öbür dünyadaki mutluluğu için zorunludur. İslâm dininin gerçek büyüklüğü bununla meydana çıkacaktır.
Sayfa 38 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Avrupa'nın gözünde Türk imajı
Lloyd George, Türkleri savaştan başka bir şey bilmeyen Amerikan yerlilerine benzetiyor, onların Anadolu'yu tamamen boşaltmaları gerektiğini ilân ediyordu. Avrupa'da bir Haçlı zihniyetinin bir ifadesi olarak bütün yazılarda yer alan bu Türk imajı, sonradan Mustafa Kemâl'in Türk tarihine verdiği önemin ne kadar yerinde olduğunu kanıtlamaktadır.
Sayfa 13 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
“Yoksa kafasını ilimle, fenle bezemiş, insanlığın ne demek olduğunu anlamış olan fertlerden meydana gelmiş sosyal bir toplumun hiçbir vakitte böyle bir taç ve taht sahiplerine hizmetkarlık yapmasına imkan yoktur.”
Sayfa 35
“Fakat ben en çok önemi doğrudan doğruya halkın kendisini arıyordum. En büyük kuvvet kaynağının orası olduğu kanaatindeydim. Orduyu yapacak oydu, her türlü kuvveti yapacak oydu.”
Sayfa 29
“Kuvvet birleşmektedir. Ayrı ayrı kurtuluş çaresi arayanların daha evvel yok olmaya mahkum olacaklarını kabul etmek lazımdır.”
Sayfa 29
Reklam
“Efendiler, bir insan ve insanlardan bir araya getirilmiş bir sosyal topluluk ölmeye karar verirse yaşamak için, mutlaka yaşar. Fakat ölmeye çalışanlar ve ölümden kaçanlar, yaşamak için mutlaka ölürler. Ölümün yalnız maddi olması bahis konusu değildir. Manen dahi ölünür.”
Sayfa 26
O an ! Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır. 9 Eylül 1922 Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 175Kitabı okudu
"Oysa, Türk'ün onuru, gururu ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir!.. O halde, ya bağımsızlık ya ölüm! İşte gerçek kurtuluş isteyenlerin parolası bu olacaktır."
Sayfa 9 - Türkiye İş bankası Kültür Yayınları
"Türk olmak zor bir meslektir fakat bir imtiyazdır." Zeki Kuneralp
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.