Bu dünya
Bu dünya bir tamam'dan eksiklikler âlemi; Kopuşlar, ayrılıklar, kesiklikler âlemi... ~Necip Fazıl Kısakürek
"Hayal kırıklığı!" diye düşündü ve bir refleks bir fikrisabit gibi o dize belirdi yine zihninde: "Hep ayrılık, isteğe erince istek ölür..." Düşünce, ne yöne sekeceği kestirilemeyen küçük bir top gibi bir başka tarafa zıpladı: "O da bir başka hayal kırıklığı." Lisenin ilk yılında dayısının tavsiye görünümlü zorlamasıyla okuduğu ve hayran olduğu Necip Fazıl'ı annesine övdüğünde işittikleri kendisini safi sersem olarak hissetmesine neden olmuştu. Annesine göre, sözü ile eylemi tutarlı kişileri okumalı ve Nazım'dan şaşmamalıydı. Zaten kısa bir süre sonra anlamıştı Alper: Dayısı Necip Fazıl'dı, annesi Nazım Hikmet... Hatta ülke böyleydi: Yarısı Necip Fazıl'dı yarısı Nazım Hikmet... Alper, isteseler de istemeseler de, her iki yarının da diğerinden izler taşıdığını, bunun kaçınılmaz olduğunu annesiyle dayısı arasındaki gergin ilişkiyi gözlemleyerek fark etmişti. Peki, kendisi kimdi? Ne taraftaydı? Tüm bunların uzağında biçimlenmek isteyen yeni insandı o. İsteği gerçekleşecek miydi? Bunu kendisi de çok merak ediyordu.
Sayfa 13 - Giriş, Hayalin turkuaz denizlerindeKitabı okudu
Reklam
Vazgeç inkarcı akıl şu sefil "acaba"dan, Cabadan yaratıldın, bari gitme cabadan! Necip Fazıl Kısakürek
Sayfa 181Kitabı okudu
İlk bindiğimde henüz bir yaşım bile yokmuş... :)
Dokuz yaşında ata bindim; ve yalan olmasın, bir daha inmedim. Her binişimde büyüdüm ve her inişimde küçüldüm. At benim gözümde, eserimde buram buram tüttüğü gibi, insan ruhun-dan yere damlayıp şekillenmiş ve sonra insant sırtına almaya gelmiş bir müjdecidir: Zafer, fetih ve asalet müjdecisi...
—' Dinle, bak diyor; Allah üzerine yemin ederek söylüyorum ki. Sevgilisinin ayağına bir diken batmaktansa, ben hayatımı vermeyi, gün ışığından ve çoluk çocuğum'dan mahrum kalmayı tercih ederim! Ebu Süfyan duramıyor: — Vallahi ben, Muhammed'i ﷺ , sahabîlerin sevdiği gibi sevebilen, sevmeyi bilen tek insan görmedim!
Necip Fazıl kısakürekKitabı okudu
270 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Necip Fazıl'ın hayat felsefesini detaylıca anlattığı, bir kitap. Edebiyattan eğitime, cemiyet yaşantısındanahlaka bir çok konuyu bölüm bölüm ele alıp incelemiş ve fikirlerini ifade etmiştir. Bence Tanrıkulu diye nitelendirdiği kişi de kendisi ve kendi sorularini kendi cevaplayarak bir nevi monolog yapmıştır yazar. Kitabın en dikkat çekici özelliği ise Necip Fazıl' ın edebiyat dünyasını, şairleri ve yazarları yerden yere vurması... Kitaptaki hemen hemen her yazar Necip Fazıl'dan nasibini almış. :) Benim özellikle içlerinde çok sevdiğim şair Melih Cevdet 'in de yer aldığı Garip akımına yaptığı eleştiriler gözüme çarptı. Necip Fazıl'ın dediğine göre: Bu şairler Superville diye Fransız bir şairin kötü bir kopyasıdır. Onun şiirde bozarak yaptığı yeniliği onlar daha da bozarak yapamamıştır. İyi okumalar. :)
Tanrı Kulundan Dinlediklerim
Tanrı Kulundan DinlediklerimNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 2021320 okunma
Reklam
1.000 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.