Neşe Bilgen

Sabitlenmiş gönderi
Davamız hayata uymak değil, hayatımızı Hakk'a uydurmaktır...
Reklam
Oyalanmaya bayılıyoruz milletçe. Durduğumuz yerden, olduğumuz kişiden ve bulunduğumuz andan memnuniyetsiz, daha farklı ve yeni olanın peşine düşmekle meşgulüz. Meşgale edinmeye çalışırken aklımızı ve yüreğimizi andan mahrum ederek başka şeylere işgal ettiriyoruz. Ve bu işgal bizi olabileceğimiz potansiyelden günbegün uzaklaştırıyor.
Neşe Bilgen
Bir kitabı okumaya başladı
Kafa Dergisi - Sayı 115 (Nisan 2024)
Kafa Dergisi - Sayı 115 (Nisan 2024)Kafa Dergisi
7.5/10 · 25 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsan şu kâinat içinde pek nazik ve nazenin bir çocuğa benzer. Za'fında büyük bir kuvvet ve aczinde büyük bir kudret vardır. Çünki o za'fın kuvvetiyle ve aczin kudretiyledir ki, şu mevcudat ona müsahhar olmuş.
Sosyal medya, bir süre sonra insanları başkaları için yaşar hale getirmektedir.
Reklam
İnsanlar, izleye izleye insan onuruna aykırı olan ve rahatsız olmaları gereken durumları kanıksar hâle gelmişlerdir. "Bir alim ipek elbise giyse halk hemen onu ayıplar, dedikodusunu yapar. Halbuki dedikodu yapmak ipek giymekten daha büyük günahtır." (Gazali) sözü bu durumu ifade etmektedir.
Asıl mesele insanların hatalı olarak mı kasten mi yanlış anladığı. Anlamak kastıyla bakan hata etse de anlama yolunda adım atmış demektir. Ama anlamamak kastıyla bakana bir şey anlatabilmek mümkün değil. Maalesef bu ikinci grup sosyal medyada en çok bağırtısı duyulan kesim. Bunlara laf anlatmak ve cevap vermek zaman ve emek israftır.
Bizim büyük bir anlama ve anlatma sorunumuz var. İnsanların önemli bir kısmının zaten anlama derdi hiç yok.
Hak etmediğine ulaşma hırsı yüzünden herkeste bir acelecilik vardır.
Neşe Bilgen
Bir kitabı okumaya başladı
Ailede Değerler Eğitimi
Ailede Değerler EğitimiBilal Yorulmaz
10/10 · 5 okunma
Reklam
Acaba sırf dünya için mi yaratılmışsın ki, bütün vaktini ona sarfediyorsun!
Önce kendimizi...
Bir de "Ne yapalım, herkes böyle yapıyor." âdetimiz var. Yaptığımız hatalardan, aynazlıklardan, haksızlıklardan başka insanları ve toplumu örnek göstererek sıyrılmaya çalışırız. Rabbimiz Yüce kelamında insanların çoğunun nasıl olduğuna dair bize beyanda bulunuyor. "Ekseru'n-nâs", yani "insanların çoğu" ibaresi pek çok ayette şu şekillerde geçer: "İnsanların çoğu cahillik ediyorlar", "İnsanların çoğu bilmez", "İnsanların çoğu şükretmez", "insanların çoğu iman etmez", "insanların çoğuna nankörlükte direnerek yüz çevirir." Rabbimizin bu fermanından ne ders alalım? Artık başkalarını mazeret olarak kullanmayı bırakalım. Mahşerde hesap her birimize sorulacak. Önce kendimize bakalım, kendimizi düzeltelim.
Dünya bir misafirhanedir. İnsan ise onda az duracaktır ve vazifesi çok bir misafirdir ve kısa bir ömürde hayat-ı ebediyeye lâzım olan levazımatı tedarik etmekle mükelleftir.
Sizlere ne olmuş ki: Kalbleriniz taştan daha camid ve daha ziyade katılaşmıştır.
2.734 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.