Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Logos

Logos
@numen
Bilim Felsefe
Lisans
İstanbul
23 Kasım
72 okur puanı
Aralık 2019 tarihinde katıldı
288 syf.
·
Puan vermedi
Yazar bu eserde vucudumuzdaki bakterilerin bizleri fiziksel, zihinsel ve de duygusal açıdan ne çok etkilediğini bilimsel araştırmalarla sade bir dil kullanarak akıcı bir tarzda etraflıca anlatmakta. Paha biçilmez bir eser. Herkese tavsiyemdir.
Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum
Beyinde Ararken Bağırsakta BuldumSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 20176,4bin okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Hakikat arayışında olanları düşüncenin nirvanasına ulaştıracak eşsiz bir eser. İnsanın tüm tabu ve totemlerini yerle yeksan ediyor. Felsefe severlere tavsiyemdir.
İnsan Nedir?
İnsan Nedir?Mark Twain · Dedalus Kitap · 201815bin okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
Max Stiner toplumsallaşan insanın bazı kutsallıklar uydurduklarını dile getirir. Eski toplumların bu kutsallara Tanrının buyrukları dediğini ancak modern toplumların ise yasa, örf, adet, ahlak olarak adlandırdığından söz eder. Ancak nihayetinde bu kutsallıkların insanların kendi aklının bir ürünü olduğunu ve bireysel çıkardan ziyade toplumsal düzeni amaç edindiğinden bireyi önemsemez ve onu bu idealler uğruna harcar.Oysa insanların özünde bencil ve egoist olduklarını dolayısıyla toplumun bireyi önemsemediğini söyler. Bu noktada kişinin yıllar yılı kendisine bu hakikat ve kutsal olarak benimsetilen şeylerin birer savunucusu olmaması gerektiğini ve de bu uğurda fedakarlık yapmayıp bireysel mutluluğuna odaklanmasını salık verir.
Biricik ve Mülkiyeti
Biricik ve MülkiyetiMax Stirner · Kaos Yayınları · 2013368 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
143 syf.
·
Puan vermedi
Schopenhauer bu kitabında birçok konuyu ( zeka, istem, mantık, idea, delilik, deha, tabii güzellik, sanat, mimari, şiir, müzik, tarih vb.) kendi eşsiz zekasıyla tekrardan ele almış ve işlemiş. Diğer tüm eserleri gibi eşsiz ve paha biçilmez.. felsefe severlere tavsiyemdir.
Fikirlerin Bilgisi Üzerine
Fikirlerin Bilgisi ÜzerineArthur Schopenhauer · Oda Yayınları · 2014107 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Schopenhauer bu eserinde dünya benim tasavvurumdur, diyerek gerçekliğin insanın beyninin bir fenomeni olduğunu iddia eder. Yani insanın dünyayı olduğu gibi değil de kendisine göründüğü gibi algıladığından söz eder. Gerçekliğin nesnel gerçekliğini; formdan, maddeden, zamandan, mekandan, neden sonuç yasasından, varoluş ve bozuluştan öte bilinçsiz bir irade( yaşama istemi) olduğunu söyler.
İdeal ve Gerçek
İdeal ve GerçekArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2015146 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Schopenhauer bu eserinde; vasıfsız, meziyetsiz, hiçbir alanda varlık göstereyemen, doğanın imalat hatası olan ayaktakımı(çoğunluk) ile dehanın biyolojik ve karakteristik farklılıkları üzerinde durmuş. Etkileyici biçim ve cezbedici içeriği ile kişinin tek solukta okuyacağı bir eser diyebilirim.
Seçkinlik ve Sıradanlık Üzerine
Seçkinlik ve Sıradanlık ÜzerineArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2016969 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Schopenhauer bu eserinde ölümden etkilenin yalnızca bireysel bilinç olduğunu oysaki bizim içsel doğamızın yani nesnel gerçekliğimizin her bireysel olgunun kökeninde olduğu gibi istem olduğunu dile getirir. İstemi de zaman mekan ve nedensellik yasasının ötesinde kendinde şey olarak tanımlar ve yokedilmez olduğunu söyler.
Ölüm ve İçsel Doğamızın Yok Edilemezliği ile Olan İlişkisi
Ölüm ve İçsel Doğamızın Yok Edilemezliği ile Olan İlişkisiArthur Schopenhauer · Oda Yayınları · 2014226 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Schopenhauer bu kitabında insanın nesnel gerçekliğinin irade(istenç) olduğunu dile getirir. Akıl ise bu iradenin varlığına hizmet ve kılavuzluk etmek için vardır. Tüm canlıların ihtiyaçlarını tedarik edebilecek, yaşamını sürdürebilecek kadar akla sahip olması bundandır, der. Dolayısıyla insanların bilgisinin sınırlarını ihtiyaçları belirler, der. Ve insanın zihnin teorik değil, pratik amaçlar üzerine inşa edildiğini de ekler. Bitkinin nasıl ki ihtiyaç duyduğu ışığa yalnızca duyarlı olması gibi insanın da ihtiyacı olan gerçeklikleri yalnızca algılayabileceği ve bunun ötesine geçemeyeceğinden söz eder. Dolayısıyla insanın tüm gerçekliği algılayabilmesi mümkün olmadığından, insanın varoluş muammasına yönelik kesin doğru bir metafizik açıklama yapmasının da mümkün olmayacağının altını çizer.
Akıl Sağlığı
Akıl SağlığıArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2015232 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Schopenhauer bu eserinde insanların ıstırap ve sefaletinin, yine insanların kötülük temayülü ve budalalığından kaynakladığını ifade ediyor. İnsanların ahlaki eylemlerinde özgür olmadığını, eylemlerinin karakterinin değişmez sonucu olduğunu dolayısıyla insanları ahlaki noktada eğitmenin imkansız olduğunu dile getiriyor. Kötülüğün kaçınılmaz olduğu bu düzlemde devlete düşenin de caydırıcı yasalar koymak olması gerektiğini dile getiriyor.
Hukuk, Ahlak ve Siyaset Üzerine
Hukuk, Ahlak ve Siyaset ÜzerineArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2019582 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Schopenhauer bu eserinde özgürlüğün düşüncede var olduğunu, insanın eylemlerinin değişmez karakterinin, dış koşullarla etkileşiminin zorunlu bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eder. Kişinin istediğini yapmakta özgür olduğunu ancak neyi isteyeceğini isteme de özgür olmadığını belirtir. Her ne kadar kişinin ne olduğu ne isteyeceğini, ne isteyeceği de ne tür eylemde bulunacağını belirlese de, kişinin efendisi olmayan bu eylemlerin de hem ahlaki hemde hukuki açıdan sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizer. Çünkü suçun olduğu yerde cezanın da olması gerektiğini ve cezanın suçlara, karşı bir güdü oluşturduğunu dile getirir.
İstencin Özgürlüğü Üzerine
İstencin Özgürlüğü ÜzerineArthur Schopenhauer · Öteki Yayınları · 1998138 okunma
Reklam
268 syf.
10/10 puan verdi
M.Ö şiir diliyle yazılmış bir fizik kitabı olmasına rağmen öğretileri modern fizikle bire bir aynı. Lucretius bu eserde gözlem yeteneğini, müthiş zekasıyla birleştirerek doğanın işleyişine yönelik mükemmel gerçeklik çıkarımlarında bulunuyor. Atomların ezeli ve ebedi olduğunu ve de evrenin var olması için Tanrısal bir güce ihtiyaç duymadığını akılla gerekçelendiriyor. Eserde ruhun bedenle birlikte varolduğunu ve ölümle de yok olacağını belirtiyor. Tanrıların ve dinlerin insan ürünü olduğuna da ayrıca dikkat çekiyor. Doğanın değişmez, acımasız kanunlarının gücünü, devinimini yine kendinden aldığını, Aşkın bir varlığa ihtiyaç duymadığını ve doğa olaylarının Tanrının keyfi iradesine bağlı olmadığını akli delillerle temellendiriyor. Eserin sonlarına doğru da sanatın, dillerin nasıl ortaya çıktığını yerleşik hayata nasıl geçildiği gibi birtakım insan uygarlığına ışık tutacak önemli konularda bilgiler vermekte.
Evrenin Yapısı
Evrenin YapısıLucretius Carus · Norgunk Yayıncılık · 2023143 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta Schopenhauer bir yandan fiziğin metafiziğe muhtaç olduğundan bahsederken bir yandan da doğru bir metafiziğin ortaya konulmasının çok güç olduğunu vurguluyor. Kitap sonlara doğru varoluşun gizemini hala koruduğunu ve bu konuda dinlerin dogmatik metafizik anlayışının da şarlatanlık, maskaralık olduğundan söz ediyor. Ayrıca Schopenhauer, Spinoza nın panteist ve de Leipniz in iyimser evren anlayışını eleştiriyor. Metafizik anlayışın algısal dünyanın gerçekliğine uygun bir çıkarım olması gerektiğinin de altını çiziyor.
Bilim ve Bilgelik
Bilim ve BilgelikArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2014188 okunma