Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ömer Faruk Türkmen

Sabitlenmiş gönderi
hiçbir şey söylemeyen sözlere varmak için her şeyin sonuna kadar söylenmesi gerekti
Sayfa 219Kitabı okudu
Reklam
Nefsânî hastalıkların meydana gelmesinin sebepleri, uygunsuz kimselerle arkadaşlık etmek, alışkanlıklara bağlı kalmak, nefs heveslerine uymakla birlikte insanlarla çok kaynaşmak ve maddi âlemle ilgiyi devam ettirmektir. Bu sebeplerin kökten kesilmesi için yapılacak ilk iş, insanlardan uzaklaşmaktır.
Resul-i Ekrem Efendimiz (sas) bir sahabiye; "Ey kardeş, duana bizi de kat!" buyurmuştur ki bu, dua edenin dua isteyenden üstün olması gerekmediğini gösterir. İyi kimselerin dualarını ganimet bilmelidir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsana nisbetle ilk yaratılan insanın nefsidir. Onu gözden çıkarmak ancak bilinmezlikle olduğundan bazı evliya, insanların haklarındaki hüsnüzannını gidermeye çalışırken şeriatta mubah olan fakat insanlar arasında çirkin ve ayıp sayılan bazı tabiî hallerde bulunmuşlardır. Devrin hükümdarı kendini ibadete veren meşhur bir abidin ziyaretine geldiğinde, hükümdarın kendisini hor görmesi için laubali bir şekilde bakla yemeğe başlamış, bunu gören hükümdar onun hakkında iyi düşüncesinden dönmüştür.
Ebu Sitretü'l-Abbas (ks) buyurdu: "Her kim ortaya çıkmayı severse ortaya çıkıp görünmenin kulu olur. Gizli kalmayı seven ise gizliliğin kuludur. Her kim Allah'ın kulu olursa, Hak onu meydana çıkarsın veya gizlesin fark etmez."
Reklam
ihlâsın gerçekleşme derecesi, bilinmezlik, adı sanı bulunmamak derecesiyle orantılıdır.
Can verip cânâna ermektir kemâli âşıkın Vermeyen can itiraf etmek gerek noksânına (Aşkın zirve noktası, sevgilisine erişmek için âşıkın canını vermesidir. Canını vermeyen âşık, aşkının noksanlığını itiraf etmelidir.)
Zamanı belli edilmiş olsa bile vaadinin gerçekleşmemesi, sözünden dönmesi sayılmamalı, şüpheye düşürmemelidir. Zira işin ortaya çıkış zamanın gecikmesi de kâinat yaratıcısının ilim ve iradesine bağlı olduğundan, insan bunun hikmetini kavrayamaz. Onun için Hakk'ın vaadinde sadık olduğuna inanmalı, vaadin zamanından önce yerine gelmesini ve gecikmesini hikmetine vermeli, kulluk edebini korumalıdır. Böylece itikad nuru şüpheden temiz, vicdan aynası zandan uzak olur. Her şeye ibretle bakanların basiretleri aydın, sırları parlak olur.
Şartını yerine getirerek duaya el kaldıran her duacı mutlaka duasına icabet elde eder. Fakat istediği şey hayırlı olmazsa, kabul edilmemesi bazen icabetin ta kendisidir veya ahirete bırakılması hikmete ve işin gereğine uygundur.
Duanın kabulünün gecikmesi ümitsizlik ve usanç vermemelidir. Mademki Mü'min suresi 60. ayetinde duaya icabet edeceğini vaat etmiştir, kabul eserlerinin erken veya geç ortaya çıkmasında başka hikmet bulunduğu düşünülmelidir. Hekim hastanın istediği gibi değil hastalığın gerektirdiği şekilde tedavi eder. Cenab-ı Hak da bu hikmet şifahanesinde tabii hallerin ve nefsanî arzuların hastası olan kullarına tedavi kabilinden olan icabet eserlerini, onların istediği şeylerde değil, onların menfaatine kendi seçtiği yerde, onların dilediği vakitte değil, kendi dilediği zamanda ortaya çıkarır. Kulların acele etmesi, ilahî takdiri çabuklaştırmaz, onların gecikmesi geciktirmez.
Reklam
...hakiki körlük, görme nimetinden mahrumluk değil, Hakk'ın isteği olan taati bırakmakla basiretin kapanmasıdır.
Tedbîrini terk eyle takdîr Hüdâ'nındır Sen yoksun o benlikler hep vehm ü gümânındır
Hikmetin neticesi tamamen tedbiri bırakmak değildir. Takdir hükmünü unutturan, uzun emele matuf olan tedbiri terk etmelidir. "Tedbir geçimin yarısıdır." denildiğine göre geçimini sağlamak ve yaşam sebepleri olan tabii kuvvetleri korumak ve sağlamlaştırmak için kolay bir şekilde geçim işlerinde tedbir almak hikmete ve şeriata uygundur.
Ömer Faruk Türkmen tekrar paylaştı.
Ortama uymuyorum, çünkü dünyada evimde değilim. Dünyayı evi sayanların suçuna katılmıyorum.
%8 (40/480)
Hikem-i Ataiyye Şerhi
Hikem-i Ataiyye ŞerhiAtaullah İskenderi
9.5/10 · 349 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
60 günde okudu
Muhtelif 1
Muhtelif 1Altay Cem Meriç
8.7/10 · 444 okunma
1.183 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.