ATSIZ'DA DİL VE EDEBİYAT Dil: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan ve bitirme tezini, Osmanlı döneminde sade Türkçe akımının öncülerinden Edirneli Nazmi'nin Dîvân-ı Türkî-i Basît'i üzerinde yapan Atsız'ın dil konusundan uzak kalmayacağı ve bu konuya sık sık temas edeceği açıktır. Onun, Türkçe konusundaki düşüncelerine
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Reklam
Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebi­yat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mah­kum etmiştir.
Bilindiği gibi, aydınlarımız Osmanlı İmparatorluğu döneminde, XVIII. yüzyıldan itibaren hep askeri okullardan yetişmişlerdir. Asker kökenlidirler. Birinci Meşrutiyet'le parlamenter sisteme geçildikten sonra da toplumsal ve siyasal ideolojileri hep edebiyatçılarımız üretmeye başlamışlardır. Örneğin, Birinci Meşruiyet'te Namık Kemal, Ziya Paşa, Şinasi, İkinci Meşruiyet'ten sonra da Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Refik Halit... Bu gelenek, Cumhuriyet döneminde de sürdürülmüştür. CHP tek parti iktidarının siyasal ideolojisini Mustafa Kemal'in akşam sofralarında Ruşen Eşref, Falih Rıfkı, Yakup Kadri, Hasan Alî, Memduh Şevket vb. gibi edebiyatçılar tartışarak oluşturmuşlardır. Üstelik, yalnız iktidar partisinde de değil... Örneğin, başta Nazım Hikmet olmak üzere Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, 40 kuşağı ozanları, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal vb. toplumcu gerçekçi yazarlar sol muhalefete ideoloji oluştururlarken, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Arif Nihat, Tarık Buğra vb. yazarlar da sağ muhalefet için İdeoloji üretmişlerdir.
Sayfa 11
« Sosyalist sol, siyasi yönelimleri nedeniyle birçok önemli yazarı görmezden gelmiştir, okumamıştır. Kemalist diye Yakup Kadri'yi kü­çümseyen, sağcı diye Refik Halit'i, faşist diye Peyami Safa 'ya dudak büken solcular ne yazık ki vardır. Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebi­yat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mah­kum etmiştir. Bir kuşak boyunca on binlerce insanın bildiği en de­rin romanın, Emine Şenlikoğlu'nun "Bize nasıl kıydınız" kitabının olması, on binlerce insanın bu estetik düzeye mahkum olması, çok büyük bir haksızlıktır.»
Sayfa 40 - Hayal Yayınları, Birinci Baskı: Mayıs 2015Kitabı okudu
Sosyalist sol, siyasi yönelimleri nedeniyle birçok önemli yazan görmezden gelmiştir, okumamıştır. Kemalist diye Yakup Kadri 'yi küçümseyen, sağcı diye Refik Halit'i, faşist diye Peyami Safa'ya dudak büken solcular ne yazık ki vardır. Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebiyat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mahkum etmiştir. Bir kuşak boyunca on binlerce insanın bildiği en derin romanın, Emine Şenlikoğlu'nun "Bize nasıl kıydınız" kitabının olması, on binlerce insanın bu estetik düzeye mahkum olması, çok büyük bir haksızlıktır.
Reklam
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.