Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Balkanların kaybı bir evlat acısı gibi Türklerin yüreğine oturacaktır. Üstelik muazzam insani kayıplar da verilmiş, bu boyutun eklenmesiyle tam olarak bir facia ortaya çıkmıştır. Balkan Harpleri'nde Balkanlı Türk ve Müslümanlar etnik temizliğe maruz kalmış, 500.000 kişi hayatını kaybederken, 1.000.000 zavallı da perişan halde göç yollarına
Sayfa 189
Mustafa Kemal’in Suriyede yapmaya çalıştığını Selanik’te bir grup vatansever yapmış, yeni bir teşkilat kurmuşlardı. Şimdi sırada, sokakları denize akan şehirde İttihatçı olmak vardı. Selanik'e gizlice gelip bir şubesini kurduğu Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin üyeleri çoktan İttihatçı olmuşlardı ve söz konusu Cemiyeti yeniden canlandırmasına pek imkân kalmamıştı. Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti ile Osmanlı Hürriyet Cemiyeti doğal olarak birleşmişti.
Sayfa 181 - KronikKitabı okudu
Reklam
"Nâzım Efendi" Ahmed Rıza'nın etkisi altına girdi. Önce Paris'te örgüt kurdular: Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti."Cemiyetin isim babası Ahmed Rıza' ydı.Auguste Comte pozitivizminin ana ilkesi, "intizam" (düzen) ve "terakki"ydi (ilerleme). Ahmed Rıza, Auguste Comte pozitivizmi ile Namık Kemal’ in ütopik "Osmanlı milliyetçiliğini" birleştirmişti. Fransiz İhtilali’ nin ünlü sloganı "liberté, égalité, fraternité",yani "hürriyet, müsavat (eşitlik), uhuvvet (kardeşlik)" diye çevrilerek, cemiyetin sloganı olarak kullanılmaya başlandı...
Sayfa 68 - KırmızıKediKitabı okudu
İttihat ve Terakki Arması
📍Gördüğünüz arma, 1908 sonrası İttihat ve Terakki tarafından tasarlanmış özgün bir armadır. Armaya ilk bakışta Osmanlı armasına benzediği dikkat çekmektedir. 📍Arma üzerinde yer alan dairesel biçim güneşi temsil eder. Güneş, karanlığı aydınlatarak Kanun-i Esasi'nin üzerine doğmaktadır. Kanun-i Esasi, cemiyetin anayasanın üzerinde bir güç tanımadığını vurgular. 📍Flamanın üzerinde yazan "Kalem" ve "Silah" kelimeleri, Cemiyet'in Kanun-i Esasi'yi yürürlüğe koymak için verdiği mücadeleyi vurgular. Cemiyet'e üye kişiler hem kalem ehli hem de silah ehlidir. 📍Güneşin altına yerleştirilmiş ve yanlardan çıkan ayrı ayrı iki ay yıldız ve ortalarında büyük bir hilal vardır. Hilalin üzerine "Hürriyet", "Müsavat", "Uhuvvet" ve "Adalet" yazılmıştır. 📍Armanın iki yanında gerçekleşen patlamalar cemiyetin icraatçı yönünü ve orduyu simgeler. 📍Armayı tam olarak ortalayan adalet terazisi, Kanun-i Esasi tarafından tutulmaktadır. Terazinin kefelerinde Kuran ve Hançer yer alır. 📍Kurdele üzerinde Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti yazmaktadır. El sıkışma ise tüm uluslar için birlik mesajı vermektedir.
II. Meşrutiyet'in İlanı 6 Temmuz 1908 günü Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti, Manastır sokaklarında beyannameler asarak anayasa ve hürriyet rejiminin kurulmasını ister. Halk da 1876 Anayasası'nı ister. 23 Temmuz 1908 günü İttihat ve Terakku Cemiyeti kendiliğinden meşrutiyeti ilan eder. Enver Bey, II. Abdulhamid'in Meclis-i Mebusân'ı yeniden toplantıya çağıran iradesi sonrasında Selanik'e davet edilir. Büyük sevinç gösterileriyle Selanik'te kutlamalara katılır.
Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ve Paris'teki Terakki ve İttihat Cemiyeti'nin Birleşmesi 1906'da Selanik'te Osmanlı Hürriyet Cemiyeti kuruluyor. Enver Paşa'nın bu cemiyete üyeliği Eylül 1916'da Selanik'e gittiğinde başlıyor. Amcası Mümtaz Yüzbaşı Halil Bey ile konuşarak gizli cemiyete dahil olmayı kabul ediyor. Enver Bey, Bursalı Tahir Bey'in rehberliği ile Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'ne kabul edilir. Selanik'teki örgütün çağrısı ile Paris'teki Terakki ve İttihat Cemiyeti ile 1907'de birleşerek "Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti" adını alıyor. Ardındanda II. Jön Türk Kongresi toplanıyor. Bu defa bütün Osmanlı ihtilal komitaları arasında tam bir birlik doğuyor. İhtilâl teşebbüsüne geçileceği ilan ediliyor ve 1907 yılının sonlarına doğru Selanik Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile Terakki ve İttihat Cemiyeti birleşiyor.
Reklam
Enver Paşanın Siyasete Atılması
Selanik'te kurulan Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'ne 12. üye olarak katılmış ve Manastır'a dönüşünde cemiyetin buradaki teşkilatını kurma faaliyetinde bulunmuştur. Bu siyasi faaliyetler, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile merkezi Paris'te olan Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti'nin birleşmesi ve ilk örgütün Osmanlı Terakku ve İttihat Cemiyeti Dahilî Merkez-i Umumisi adını almasından sonra artmıştır. Teşkilatçılığı ile ön plana çıkması bu olaylardan sonra olmuştur.
Osmanlı Hürriyet Cemiyeti
Üye olabilmenin temel şartı olan yemin merasiminin mutlaka yapılmasına karar verilmişti. Yeni üye gözleri kapalı şekilde rehberi eşliğinde yemin odasına girecek, gözlerini açtığı sırada şöyle bir manzara ile karşılaşacaktı: "Odanın ortasında üzeri çuha kaplı geniş bir masa, bu masanın bir köşesinde bir Kur'an-ı Kerim ve yanında bir tabanca. Aday giriş yeminini Kur'an'a el basarak yapacaktı. Yeni üye sözünde durmaz, cemiyetin sırlarını açığa vuracak olursa beynine masada gördüğü tabanca ile bir kurşun sıkılacaktı."
Sayfa 120Kitabı okudu
Enver Paşa
Çetecilerin korkulu rüyası, Manastır şubesinin kurucusu, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'nin 12 numarası, Meşrutiyet'in Hürriyet kahramanı; Enver
Jön Türklük, gerek 1889'da Askeri Tıbbiye'de kurulan İttihad-ı Osmani Cemiyeti'ni, gerekse de bu cemiyetten yola çıkılarak Paris'te kurulan/isim değiştirerek İttihad ve Terakki Cemiyeti olan örgütü kapsar görünse de, 1906 senesinde Selanik'te Talat Bey'in öncülüğünde kurulan Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'ni ifadede
223 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.