Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Lenin’den stalin uyarısı:
Lenin tehlikeyi görmüştü: “Bugün partinin proleter politikası”, diye yazıyordu, “sıradan üyeleri tarafından değil, partinin ‘yaşlı muhafız’ diye adlandırabileceğimiz çok küçük kesimlerinin sonsuz ve paylaşılmayan otoritesi sayesinde belirlenmektedir”. Devrim sonrası dönemde arrivistes [ikbal avcıları] partiye doluşmuştu çünkü parti üyeliği hükümette, orduda ya da sanayide maaşlı görevlere ulaşmanın vizesi olmuştu. 1922 gibi erken bir tarihte bile Şubat Devrimi’nden önce partiye üye olanların oranı yalnızca 40’ta 1 idi. Lenin de belirmekte olan parti-devlet bürokrasisinin potansiyel lideri olarak Stalin’e işaret etmişti. Ölümünden kısa bir süre önce yazılan gizli vasiyetnamesinde, partinin genel sekreteri olan Stalin’in “elinde sınırsız yetki topladığı”, böyle bir gücü kullanmak için fazlasıyla hoyrat ve bürokratik birisi olduğu, “Stalin’i o görevden uzaklaştırıp yerine başka birini getirmeyi” düşünmeleri gerektiği konusunda önde gelen partili yoldaşlarını uyarıyordu.
Proleter demokrasi ,herhangi bir burjuva demokrasiden bir milyon kez daha demokratiktir;Sovyetler iktidarı ,burjuva cumhuriyetlerin en demokratiğinden bir milyon kez daha demokratiktir.
Reklam
elinden başka hiçbir şeyi olmayan, dün kazandığını bugün tüketen, olası her riske maruz bırakılan ve en temel ihtiyaçlarını kazanabilmek için bile en ufak bir garantiye sahip olmayan, her krizle, patronunun her kaprisiyle kolayca ekmeğinden olan proleter, bir insanın düşebileceği en iğrenç, en insanlık dışı duruma itişmiştir. Kölenin efendisinin çıkarı dolayısıyla hiç olmazsa basit bir hayat sürme garantisi vardır. Serfin ise en azından üstünde yaşayabileceği bir parça toprağı. Her ikisi de yaşamlarını sürdürebilmek için en kötüsünden de olsa bir güvenceye sahiptir. Proleter ise yalnızca kendine bağlı olmak durumundadır.
Okul insanları hayata değil,başarının inisiyatif kullanmayı hiç gerektirmediği devlet memurluklarına hazırlıyor.Toplumsal merdivenin alt basamaklarında yazgılarından memnun olmayan ve her an başkaldırmaya hazır proleter ordular yaratıyor.
Türkiye PEN Kulübü'nün 201 1 PEN Duygu Asena Ödülü, 6 Mart 201 1 günü "kişilikli ve güler yüzlü mü­ cadelesi" nedeniyle Nevin Berktaş'a verildi. Ödül gerek­ çesi ve hassasiyeti ise kamuoyuna şöyle duyuruldu: "Türkiye PEN Kulübü'nün 201 1 PEN Duygu Asena Ödülü'nü kazanan Nevin Berktaş böylece PEN Onur Üyesi olmuş, Dünya Yazarlar Birliği Türkiye Merkezi"ne güç katmıştır. Birlikte güzel şeyler yapacağımıza eminiz. 23 yıllık hapis hayatı, en az 23 yü zyıl ışık saçsın!" Bakırköy Kadın Cezaevi'nden 16 Nisan 201 1 günü tahliye edilen Nevin Berktaş, devrimci mücadelesine kaldığı yerden, Dev r imc i Proleter Duruş dergisinde yaz­ dığı yazılarla devam ediyor ...
Sayfa 185 - İmge kitapevi Kasım 2015Kitabı okudu
Emperyalizmin toptan çöküşe geçtiği ve sosyalizmin dünya çapında zafere doğru ilerlediği bir çağdayız. Emperyalizme, modern revizyonizme ve tüm gericilere karşı savaşan tüm halklar, sosyalizmin kurulması için daha fazla ülkede gerekli şartları yaratıyorlar. Dünya proleter devrimi kuvvetli bir şekilde ilerliyor.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Emperyalizmin toptan çöküşe geçtiği ve sosyalizmin dünya çapında zafere doğru ilerlediği bir çağdayız. Emperyalizme, modern revizyonizme ve tüm gericilere karşı savaşan tüm halklar, sosyalizmin kurulması için daha fazla ülkede gerekli şartları yaratıyorlar. Dünya proleter devrimi kuvvetli bir şekilde ilerliyor. Bu uluslararası faktör, demokratik halk devriminin gelişmesini ve sonrasında Filipinler'de sosyalizmin kurulmasını hızlandırıyor. Bu aşamada, Marksizm-Leninizm-Mao Zedong Düşüncesi ve Büyük Proleter Kültür Devrimi'nin evrensel teorisi, Filipin Devrimi'nin somut pratiği üzerinde benzersiz bir etki yaratmıştır. 700 milyon Çinlinin devrimcileştirilmesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ni sosyalizmin demir kalesi haline getirdi. Bizler, dünya proleter devriminin merkezine ve aynı zamanda başlıca anti-emperyalist savaş alanı olan Hindiçine çok yakın olduğumuz için fazlasıyla şanslıyız.
Sayfa 211Kitabı okudu
Halk ordusu, demokratik halk devleti sisteminin ve ardından sosyalist devletin ana direği olarak her dönemde korunmalıdır. Halk ordusu, halkı ve devleti dış ve iç düşmanlardan koruyacak ve proleter devrimcilere ve kitlelere mücadelelerinde daima destek verecektir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Filipinler'in politik rengini kızıl tutabilmek için Büyük Proleter Kültür Devrimi'ni tekrar tekrar uygulamamız gerekecek.
Sayfa 210Kitabı okudu
Halk demokrasisinden sosyalizme geçişteki en önemli politik faktör, işçi-köylü ittifakına dayanan proleter sınıf önderliğidir. Proletaryanın en ileri kıtası olan Filipinler Komünist Partisi, sosyalizm için koşulların yaratılmasından veya demokratik halk diktatörlüğünün proleterya diktatörlüğüne dönüştürülmesinden sorumludur. İşçi sınıfı, iktidarın ele geçirilmesi mücadelesinde olduğu gibi proleterya diktatörlüğünün sağlamlaştırılması ve ekonomik tabanın sosyalist dönüşümü sürecinde de, esas olarak yoksul köylüler, alt-orta köylüler ve tarım işçilerinden oluşan geniş kitlelere dayanmaktadır.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.