"Ben insanım ve kendimi insanca olan hiçbir şeye yabancı saymam."
(Heauton Timorumenos, Terentius
Perde I, sahne I)
Publius Terentius Afer MÖ 184'te Kartaca'da doğan Berberi asıllı Latin komedya yazarıdır. Çocukken köleleştirilen Afer'e bu ad Afrikalılar tarafından verilmiştir. Afer'in siyahi olup olmadığı belirsizken, estetik açıdan göz doldurduğu söylene gelmiştir. Afer, sahipliği Romalı senatör Terentius Lucanus'a geçtiğinde Terentius adını alır. Yeni sahip senatör Lucanus, Terentius'un yeteneklerini erken yaşta farkedip onun özgür bir insan gibi eğitilmesini ve azad edilmesini sağlar. Cumhuriyet Dönemi'nde sanata son derece önem vermesiyle bilinen politikacı Scipio Aemilianus ile yakınlık kuran Terentius, bu sayede saygınlığını artırmıştır. Oyunlarını Yunanca yazdığı bilinen Terentius, aynı zamanda Yunanistan ziyareti ile Menandros'un oyunları üzerinde çalışma fırsarı bulmuş ve bu oyunları Latince'ye çevirmiştir. Kariyeri ömrüne bağlı olarak kısa süren Terentius, yaşama çok genç yaşta veda etmiştir. Antik Roma'nın en önemli komedya yazarının Yunanistan'da 25 ya da 35 yaşlarında bir gemi kazasında ya da üzüntüye bağlı olarak öldüğü rivayet edilir.
Bilinen eserleri:
Andria (Andros Güzeli), Eunuchus (Hadım), Mostellaria ( Hortlak), Kaynana, Hecyra, Héautontimoroumenos, Phormio, Adelphes (kardeşler)
Terentius'un, Andros Güzeli, Hadım, Hortlak, Kaynana, Epidicus, Formio, Özünün Celladı, Kardeşler isimli oyunları Nurullah Ataç tarafından Fransızcadan Türkçeye çevrilmiş ve MEB Yayınları'ndan çıkmıştır. Ayrıca Mitos Boyut Yayınları'ndan çıkan Furkan Akderin'nin çevirdiği Bütün Oyunları 1 : Andros Güzeli, Kaynana, Erkek Kardeşler, Bütün Oyunları 2 : Hadım Ağası, Phormia, Kendinin Celladı çevirileri Türk okuruna Terentius'u tanıma fırsatı tanımaktadır.
[Terentius