İphigenia Tauris’te

Temmuz 2017
İş Bankası Kültür Yayınları
Orijinal Adı:
İphigenia in Tauris

İphigenia ne zaman bitecek çilen
·112 syf.·
2022 60. kitabı
Sanırım sonunda bir kadının yüzü gülecek, olacak inanıyorum olacak... "İphigenia, Aulis kıyısında Truva'ya yelken açmak isteyen babası Agamemnon tarafından tanrıça Artemis'e kurban edilecekken, yine tanrıça tarafından kurtarılarak Tauris'e getirilmiştir, ve kızın yerine bir ceylan göndermiştir. İphigenia o zamandan beri Tauris'te tanrıçanın rahibeliğini yapmakta ve tanrıçaya kurban edilecek insanları kurban töreni için hazırlamaktadır. " Reva mı bu şimdi sana... Ölsen daha mı iyiydi acaba Neyse sabrın sonu selamet olsun artık.... Bakın bakalım tanrılar karşısına sonunda kimi çıkartmış bu sefer tanrıçanın kurbanları kimmiş? Bayılıyorum tiyatro okumaya.... Yaşasın kitaplar, kütüphaneler,kütüphaneciler....
İnançlar-Mitolojiler
2022 8. kitabı
Okunma: 18 Mart 2022 00:40
Ay içinde önce serinin ilk kitabı Iphigenia Auris'te ile Troya savaşına gidecek gemilerin ihtiyacı olan rüzgar için kurban edilecek Iphigenia'nın hikayesini okumuştum. İkinci kitap Iphigenia Tauris’tede ise Artemis tarafından kurban edilmekten kurtarılan ve Artemis tapınağına rahibe olan Iphigenia'nın kardeşiyle kavuşması ve onu kurtarıp tapınaktan kaçmasının hikayesi anlatılıyor. Euripides'in bu tragedyası o kadar akıcıydı ki kitabı elime aldıktan yarım saat sonra resmen bitirdim. Kesinlikle çok sevdim ve ilerleyen aylarda çok daha fazla Euripides tragedyası okuyacağım için çok heyecanlıyım şimdiden.
Babalar oğullar ve katiller
2021 143. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 17:48
Orestes, babası Agamemnon'un katili olan annesini öldürdükten sonra tanrılar tarafından sürgün edilir. Ve günümüz Kırım şehri olan Tauris'teki Tanrıça Artemis heykelini getirmekle görevlendirilir. Gideceği yerde kendisini bir sürpriz beklemektedir. Babası Agamemnon tarafından tanrılara kurban edilen ancak son anda Tanrıça Artemis'in onu alıp yerine bir ceylan verdiği ablası Iphigenia çıkar karşısına. Ikisi de bir birlerinin öldüğünü bilmektedir. Bir diğer sorun ise Orestes'in Rahibe Iphigenia tarafından kurban edilmesi gerektiğidir. Bakalım abla kardeş bu zorlu şartlardan kurtulup ülkelerine geri dönebilecekler mi?
·112 syf.·
2021 89. kitabı
İphigenia’nın babası Agamemnon savaşa gideceği taktirde, Kalkhas kızını tanrıça Artemis'in sunağında kurban etmezse, başarısız olacağı kehanetinde bulunmuştur. Agamemnon daha sonra kızını evlenmesi gerektiğine inandırarak Aulis şehrine getirir, ancak kurban edilmesi için her şey hazırlanmıştır bile. Son anda tanrıça Artemis, İphigenia’nın yerine bir ceylan göndererek onu Tauris’e kaçırmaya başarır. O günden sonra Artemis’in tapınğında bir rahibe olarak görevi, Hellenlerin kurban edilmeden önce törene hazırlamaktır. Rüyasında, en son küçükken gördüğü kardeşi Orestes'i görünce, onun başına bir felâket geldiğini düşünmeye başlar. Orestes ise, tam o sırada kendine yabancı bir ülkededir. Artemis’in yardımı ile iki kardeşin neyi başardığı, devamı tabii ki kitapta. Efsanenin muazzam şiirselliği sayesinde Euripides, yüzyıllar boyunca diğer yazarlara ilham verecek bir dram yaratmış. Kitap, her şeyden önce baş karakteriyle öne çıkıyor: İphigenia zeki, sağduyulu ve sempatik bir kahramanken, zamanın diğer ana kadın karakterlerinin çoğu ya pasif, acı çeken kurbanlar ya da intikam almak isteyen biri olarak tasvir edilirdi. Günümüze en çok ulaşan eseri olan Euripides, arzularla görev arasındaki çatışmayı ve geleneği sorgular. #iphigeniatauriste Antik Yunan toplumda önemli bir konuya, dostluk ve kardeş sevgisine değinir.
Antik Yunan Tragedyaları Okunma Sırası
2022 26. kitabı
Okunma: 13 Mart 2022 21:56
Antik Yunan'ın en önemli 3 tragedya yazarının eserlerinin okunma sırasını listeleyeceğim. Sophokles (7), Aiskhylos (1) ve Euripides (11). Bu incelemeyi bütün kitaplara ekleyip, sıralayıp her eser için de sıralamanın altında mevcut kitap hakkında birkaç cümle yazacağım. Sophokles'in günümüze ulaşan 7 eseri de İş Bankası Kültür Yayınları tarafından çevrilirken, Aiskhylos'un çevrilen 1 kitabı bulunup diğer 6 kitap henüz çevrilmemiştir. Euripides'in günümüze eksiksiz bir şekilde ulaşan eserleri sayısı, iki büyük rakibinin toplamından daha fazladır. (19) Bunlardan 11'i çevrildi. Son çevrilen kitap Heraklesoğulları . Yeni bir kitap yayınlandığı zaman tekrar listeye göre sıkıştıracağım. Bu kitapların çoğunluğu yunan mitolojisi veya Homeros'un İlyada ve Odysseia kitaplarıyla bağlantılı olduğunu belirtmekte fayda var. Mitoloji, Macera, Trajedi, Krallar, Kahramanlar, Tanrılar... Okunma Sırası: 1- Aiskhylos Zincire Vurulmuş Prometheus 2- Euripides Bakkhalar 3- Euripides Medea 4- Sophokles Kral Oidipus 5- Sophokles Oidipus Kolonos’ta 6- Sophokles Antigone 7- Euripides Yakarıcılar 8- Euripides Herakles 9- Sophokles Trakhisli Kadınlar 10- Sophokles Philoktetes 11- Euripides Heraklesoğulları 12- Euripides İphigenia Aulis’te 13- Sophokles
2025 10. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 17:37
#kitapyorumum Kitabın Adı: İphigenia Tauris'te Yazarın Adı: Euripides Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Sayfa Sayısı: 81 Euripides bu eserinde dostluk ve kardeşlik değerlerinin üzerinde durmaktadır. Bu eser M.Ö. 414-413 yıllarında sahnelenmiştir. Bu eser tiyatro eseridir. Bu tarz eserleri okumayı seven okurlara tavsiye ederim.. Kitapla kalın...
2021 111. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 10:22
Truva kahramanı Agamemnon, kızını tanrılara kurban verdiği gerekçesiyle karısı tarafından öldürülür. Agamemnon'un oğlu Orestes de babasının intikamını almak için annesini öldürür. Anne katili olduğu gerekçesiyle de Orestes, Hellas'tan sürülür. Herkesin öldü bildiği Agamemnon'un kızı İphigenia, tanrıça Artemis tarafından kaçırılır ve Tauris'teki tapınağa rahibe yapılır. Birbirlerini öldü bilen bu iki kardeşi, kader Tauris'te bir araya getirir. Barbar Taurisliler, Orestes'i tanrılara kurban etmesi için İphigenia'ya getirirler. İphigenia, Orestes'in kardeşi olduğunu anlar ve onu kurtarmaya çalışır. Sahnelerin filozofu olarak tanınan Euripides'in, Agamemnon'un soyunu anlatan güzel eserlerinden biriydi.
İphigenia Tauris'te
2023 64. kitabı
Merhabalar :) Bugün Euripides'in "İphigenia Tauris'te" adlı eseriyle geldim. Euripides'in; *İyi bir eğitim aldığını ve ona bu imkânı sunabilecek kadar zengin bir ailesi olduğunu, *Gençliğinde güreş ve boks karışımı bir dövüş sporu olan "pangration" ve güreşle ilgilendiğini, *MÖ 408'de Atina'yı terk edip, Thesalia'nın Magnesia şehrinde kaldığını ve burada kendisine vergi muafiyeti tanındığını ve büyük sevgi, saygı gösterildiğini, *Makedonya Kralı Arkhelaos'un daveti üzerine Pella'ya gittiğini ve bazı tragedyalarını burada yazıp ilk kez sahnelediğini, *Öldüğünde, Sophokles'in o yıl bütün tiyatro temsillerinde korosunu sahneye çelenk taktırmadan çıkardığını biliyor muydunuz? ************************** Gelelim kitabımıza :) İphigenia Tauris'te, Euripides'in 414-413'te sahnelenen ve İphigenia Aulis'te adlı eserinin devamı niteliğinde bir kitap. İphigenia efsanesinden esinlenerek yazmış Euripides bu iki eseri. Kitap Aulis'teki olayın devamı şeklinde ilerlese de, ilginçtir ondan daha önce sahnelenmiş. Aristoteles "Poetika"sında İphigenia ve kardeşi Orestes'in birbirlerini tanıma sahnesini, en başarılı tanınma örneği olarak işaret eder. Konumuz şöyle; Hellen ordusunun Troya seferine çıkabilmesi için başkomutan Agamemnon'un kızı İphigenia'nın Artemis'e kurban edilmesi gerekir. Tam bu sırada tanrıça gizlice onun yerine bir ceylan gönderir(hikâye tanıdık geldi mi?) İphigenia, Kırım, Tauris'te bulunan bir tapınağa rahibe olarak görevlendirilir. Buradaki görevi tapınağa kurban edilecek tutsakları kurban törenine hazırlamaktır. Bu arada, Orestes de, babasını öldüren annesi Klytaimnestra'yı öldürür. Tabii anne katili olunca arınması gerekir. Apollon, onu arınması için Tauris'teki tanrıça heykelini, Atina'ya getirmekle görevlendirir diyeyim ve burada bırakayım. Mitolojik hikâyeleri
Tiyatro
Kutsanmış Kadın İphigenia
2025 24. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 23:25
Oyun, Truva Savaşı'ndan sonra geçen olayları anlatır ve İphigenia'nın kaderini işler. İphigenia, babası Agamemnon tarafından Tanrıça Artemis’e kurban edilmek üzereyken, tanrıça onu son anda kurtarır ve Tauris (günümüz Kırım bölgesi) adlı uzak bir diyara götürür. Burada İphigenia, Artemis tapınağında rahibe olarak hizmet etmeye başlar. Tauris kralı Thoas, tapınağa gelen tüm yabancıları tanrıçaya kurban etmeyi emretmiştir. Bir gün, İphigenia'nın hiç beklemediği bir şekilde kardeşi Orestes ve onun arkadaşı Pylades Tauris'e gelir. Orestes, annesi Klytaimnestra'yı öldürdüğü için suçluluk duyar ve Delphi kahini ona, Artemis’in heykelini Tauris’ten alıp Yunanistan’a götürmesi gerektiğini söyler. Ancak yakalanırlar ve kurban edilmek üzere İphigenia'nın önüne getirilirler. Bakalım İphigenia kardeşini tanımadan öldürecek mi ya da kardeşini tanıyıp başka bir yol mu izleyecek? Sevgiler.
2025 115. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 17:01
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Euripides'in "İphigenia Tauris'te" adlı tiyatro oyunu oldu. İphigenia Aulis'te'in devamı olan İphigenia Tauris'te, zamanında diğer kitaptan önce sahnelenmiş. Fakat ikinci kitap olarak yazılmıştır. İphigenia, Artemis'in yardımıyla kurban edilmekten kurtulmuş yerine gönderilen ceylan kurban edilmiştir. Fakat Artemis'in tapınağına Tauris'te ye rahibe olarak gönderilir. Ölüme gideceklerin ruhlarını arındırma görevini yapmaya mecbur edilmiştir. Sıla ve aile özlemi ağır basarken hiç ummadığı iki ziyaretçi ile kötü kaderinden kurtulabilme şansına erişecektir. Daha önceki versiyonlarda İphigenia ölümle buluşmuşken buradaki versiyonda ise kurtulmuş ve evine doğru yola çıkan onu bekleyen bilinmeze, geleceğe doğru gidişi anlatılır.
Tiyatro Senaryo - Oyun

EuripidesYazar · 23 kitap
Euripides (Yunanca: Ευριπίδης) (MÖ 480 - MÖ 406), Eshilos ve Sofokles'ten sonra Atina'nın yetiştirdiği üçüncü büyük trajedi şairidir. Düşünce adamı, Atina’lı oyun yazarlarının en büyüğü olan, insanları bekleyen gerçek ve zorlu sorunları ortaya koyarak insanları düşünmeye zorladı. Bernard Shaw gibi Euripides de insanları tedirgin etmiş ve kızdırmıştır. Kutsal değerlere saygısızlık ve kadın düşmanlığıyla suçlanmıştır. Ama yine de üstün şiirsellikle anlatılan düşünceleri dinlenmiştir. Vatanı olan Atina’yı terkedinceye kadar da bu taşlama ve lanetlemelerin ardı arkası kesilmemiştir. Fakat ölümünden sonra bütün tragedya yazarlarının en ünlüsü, en arananı olmuş ve o çağdan bu yana adı ölmez yazarlar arasında yer almıştır. Euripides, M.Ö. 480 yılında Salamis’de doğdu. O tarihte Yunanlarla Pers İmparatorluğu arasında amansız savaşlar yaşanıyordu. Euripides’in anne ve babasına birçok kötü yakıştırma yapılmasına rağmen gerçekte, babası Apollon tapınağı ile ilgili bir görevin mirasçısı zengin bir soydan geliyordu. Kaynaklara göre annesi de soylu bir ailenin kızıydı. Evripides gençliğinde resim üzerine çalışmış ve sanatını sürdürme amacında olmasına rağmen yirmi beş yaşında, tragedya ve şiir yazmak için resmi bırakmıştır. İlk oyunu olan ”Pelias’ın Kızları”, MÖ 455 yılında sahneye konmuş ve Atina halkı o an gökyüzünden yeni bir yıldızın inmekte olduğunun farkına varmıştı. Bu yeni şairin tiyatronun tumturaklı ve ağdalı dilinden çok uzak yalın ve güçlü bir deyişi ve yeni fikirleri de beraberinde getirdiğini anlamıştı. Euripides’in yenilikçi ve korkusuz bir yanı vardı. İlginç olayları anlatırken yeni teknik buluşlar kullanıyordu. En güçlü yönü de gerilim sahnelerindeki başarısı ve her sahnede üstün bir şiirsellik yaratmasıydı. MÖ 438'de Truva Savaşı'nda Akhilleus’un mızrağıyla yaralanan Telephus’un hikâyesini anlattığı oyunda geçen olaylar dizisi ve bunların sahneye uygulanışı Evripides’in gücünü ortaya koyar. Bu oyun, eski Yunan sahne geleneklerine indirdiği darbe nedeniyle de büyük önem taşır. Bir dilenci ilk defa sahici paçavralarla sahneye çıkmıştı. Bu o zamanki izleyici üzerinde şok etkisi yaratmıştı. Oyunun sahneye konmasındaki gerçekçilik, Euripides’in en acımasız eleştirmeni ve Yunan tiyatrosunun en büyük komedi ustası Aristophanes’in saldırı nedenlerinin başında gelir.”Thesmosphoriazusae” adlı komedisinde Aristophanes, Yunan kadınlara, oyunlarında kadın kişilerini sevimsiz gösterdiğinden ötürü Euripides’den intikam almak üzere komplo hazırlatır. Fakat Euripides’in kadınları, tutkularına kapılsalar da, hiçbir zaman sevimsiz değillerdir. Sadece idealleştirilmelerinin yanında yaşayan birer insan oldukları gerçeğini vurgularlar. Euripides ayrıca geçmişin ulu tanrılarının, nasıl yeri geldiğinde hiç de tanrısal olmayan hilelere başvurduklarını açık seçik sahnede ortaya koydu. Bu, çoğu kimsenin tanrılara hakaret olarak algıladığı bir bakış açısıydı. Euripides bir demokrattı, fakat demagoglardan ,büyük bürokratlardan, halkına savaş ve felaket getiren kayıtsız ve kaygısız önderlerden nefret ederdi. ”Yakaranlar” ve ”Truvalı Kadınlar” adlı oyunlarında Sparta ile süregelen savaşın iç karartan izleri görülür. Bu ünlü tragedya yazarının hayatı üzerine söylenebilecek çok az şey olmasına rağmen, Salamis’deki topraklarında yaşadı ve şiirlerini denize bakan bir mağarada yazardı. Mümkün olduğu kadar topluma az karışan, ağırbaşlı ve somurtkan bir adamdı. İnsanlardan uzak seçtiği bu yalnız yaşam, onun tanrılardan nefret eden, toplumla ilişkilerini kesmiş, huysuz, hırçın ve kuşkucu bir kişi olarak tanınmasına yol açmıştır. Euripides bir Atina vatandaşı olarak kendini toplum hayatından büsbütün ayrı tutmamıştır. Orduda görev almış, Magnesia konsüllüğü yapmış ve devlete parasal yardımlarda bulunmuştur. MÖ 408 yılında tanrılara saygısızlık ettiği gerekçesiyle komedi yazarlarının ve halkın saldırılarına maruz kalarak Atina’yı terk etmiş Makedonya kralı Archelaus’a sığınmıştır. Kral tarafından çok iyi karşılanmış ve ölmeden önceki bu on sekiz ayını huzur ve barış içinde yaşamıştır. Ölüm nedeni çelişkilidir , kimi söylentilere göre saraydaki kıskanç kişiler tarafından av köpeklerine parçalatılmıştır. ”Bacchae” adlı oyunu ölümden sonra sahnelenmiş ve ödül almıştır. Euripides’in kendi izinden giden üç oyun yazarı oğlu ölümünden sonra babalarının oyunlarını sahnelemişlerdir. Euripides’in 80-90 tragedyası olduğu bilinmesine rağmen günümüze yalnız 18 tanesi erişebilmiştir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Euripides