Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bazı kimselerin, evrenin merkezinin insan olduğunu hayal etmeleri, belki de ufuklarının bu şekilde sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Reklam
Bunların Arline'n Richard'la yakınlaşma usulleri olup olmadığını hiç bilemeyeceğiz, ama Richard in onun için bir genç adam olduğuna karar verdiği açıktı ve Richard da ona yanıktı. Joan daha sonraları, Richard on yedi yaşında MIT'ye girdiğinde ailenin geri kalanının onların günün birinde evleneceklerinden emin olduğunu öne sürmüştü.
Başlangıçta tamamen paradoksal görünen bir fikrin, tüm ayrıntılarıyla ve deneysel durumlarda sonuna kadar çözümlendiğinde hiç de paradoksal olmadiğı ortaya çıkabilir. -Richard Feynman
Her konuda uzmanlaştığımız şu günlerde iki bilim alanında birden derin bilgisi olup da kendisini alanların ikisinde de gülünç duruma düşürmeyecek pek az insan var.
207 syf.
·
Puan vermedi
Richard Feynman adını duyduğum lakin tanımadığım bir fizikçiydi. Bir gün YouTube'da maddenin katı, sıvı ve gaz hallerindeyken; özellikle bir halden diğerine geçişte atomların hareketleri üzerine yaptığı bir konuşmada kendisine denk geldim ve hayran kaldım. Hayran kalmamın sebebi anlatımı, anlatırken yaşadığı mutluluk, ve anlattığına olan hayranlık idi. Bu olaydan birkaç ay sonra ise kütüphanede elime geçirdim bu kitabı. Fizik yasaları üzerine eğlenceli bir anlatı diyebilirim. Karmaşıklığı ve matematikselliği dolayısıyla insanı sıkma potansiyeli fevkalade yüksek olan Fizik ve konuları, Feynman'ın anlatımı ile bir hikaye, bir masal havası kazanıyor. Peki kitapta neleri anlatıyor? Mesela yer çekimi yasası. Bunun kuantum yasalarına uymadığını söylüyor. Hiçbir yasaya yüzde yüz doğrudur gözüyle bakamayacağımızı anlatıyor. Elektromanyetikten, yansımaya, ışıktan enerjinin korunumuna birçok yasayı irdeleyip günlük hayata endekslemeye çalışarak okurda bir farkındalık ve bilinç oluşturma derdinde Feynman. Aklımda kalan en sarsıcı nokta ise şu oldu: Diyor ki üstad, neden evrenin çok küçük bir yerinde, çok kısa bir anında gerçekleşenleri anlamak ve çözümlemek için sınırsız sayıda bilgisayar mantık ve hesaplamalarına ihtiyacımız var ki? Neden böyle bir şey oluyor? Düşünmek lazım. Neden acaba?
Fizik Yasaları Üzerine
Fizik Yasaları ÜzerineRichard P. Feynman · Tübitak Yayınları · 1998436 okunma
Reklam
Matematik bilmeyenlerin güzellik hakkında, doğaya ait en derin güzellik hakkında gerçek bir duyguyu yaşaması pek zor." Richard Feynman.
Yeni durumları öğrenmemizi sağlayacak sezgisel bir önyargımız olmadan en iyi seçimi önceden bilemeyiz.
Richard Feynman
"Eğer kuantum teorisini anladığınızı düşünüyorsanız kuantum teorisini anlamamışsınızdır."
ÇOK ÖZEL BİR İLİŞKİ
Bu, kuantum mekaniği hakkında hâlâ anlamadığımız birçok şeyden biri. Her zaman kullandığı çok iyi çalışan bir teori, bizim için hâlâ oldukça belirsiz olsa bile. Nobel Ödüllü Richard Feynman 1970'lerde "Kimse kuantum mekaniğini anlamıyor" iddiasında bulundu ve bu ifadesi bugün de geçerliliğini koruyor. Belirsizlik İlkesi'ne göre, her gün doğruladığımız diğer kurallar ve olgular gibi, gözünüzden kaçan bir şey var, belki de içinde bizim hiç bilmediğimiz simetrilerin ve korunum yasalarının işlediği gizli bir katman. Onu keşfedene kadar, tüm nedenlerini bilmeden kuantum fiziğini kullanmaya devam etmenin hayal kırıklığını kabul etmeliyiz.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
İnancın Biyolojisi
Birinci ilke kendini kandırmamandır; çünkü kandırılması en kolay kişi sensin. Richard Feynman , Eminim şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman!,
Richard Feynman daha bir çocukken, onun yirminci yüzyılın belki de en büyük, muhtemelen en çok sevilen fizikçisi olacağını kimse bilebilir miydi? Doğmakta olan işaretlerin birçoğu oradaysa da bu o kadar açık değildir.Tartışılmaz bir şekilde akıllıydı. Destekleyici, onu bilmecelerle eğlendiren, bir öğrenme sevgisi aşılayan, içinde bulunan merakı cesaretlendirip olabildiğince zihnini besleyen bir babası vardı. Bir kimya deney seti vardı ve radyolara karşı bir hayranlık duyuyordu. Ama bunlar o zamanların parlak gençleri için görülmedik şeyler değildi. Birçok temel açıdan Richard Feynman Birinci Dünya Savaşı sonrası Queens'te yetişen tipik bir zeki Yahudi çocuğuydu ve tarihteki müstakbel yerini renklendiren şeyle rin başında da bu basit olgu geliyordu. Zihni olağanüstüydü, evet, ama varoluşumuzun en gizemli âlemlerini keşfetmeye koyulduğunda bile ayağını sağlamca gerçekliğe basıyordu. Gösterişe kayıtsızlığı, yaşamının bununla karşılaşmadıği erken döneminden, o otoriteye olan kayıtsızlığı yalnızca ondaki bu bağımsızlığı destekleyen babasından değil, bir çocuk olarak özgür olduğu, tutkularının peşinden gittiği ve kendi hatalarını yaptığı erken döneminden gelir.
Bilim bir şeyin nasıl bilinir hale geldiğini, neyin bilinmediğini, şeylerin ne dereceye kadar bilindiğini(çünkü hiçbir şey mutlaka bilinmez), kuşkuyla nasıl başa çıkılacağını, kanıtın kurallarının ne olduğunu, yargıda bulunabilmek üzere şeyler üzerine nasıl düşünülmesi gerektiğini, gerçeğin sahteden ve gösteriden nasıl ayırt edileceğini öğretmenin bir yoludur. Richard Feynman
Bütün teoremler uslamlama yoluyla birbiriyle bağıntılı iseler, "en temel aksiyomlar şunlardır" demek için bir neden yoktur; çünkü farklı bir şeyler söylendiğinde siz de başka türlü muhakeme yürütebilirsiniz. Bu, çok parçalı ve çok bağlantılı bir köprüye benzer; bazı parçalar düşmüşse onları farklı bir şekilde tekrar bağlayabilirsiniz. Günümüzdeki matematiksel yaklaşım şöyledir: Bir çeşit ön anlaşmayla aksiyom olarak seçilmiş fikirlerden yola çıkarak yapıyı kurmak.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.