312 syf.
9/10 puan verdi
Herodotos’un “Tanrılar dünyasını Homeros ve Hesiodos yaratmıştır” deyişini esas alarak, mitolojiye, daha doğrusu antik Yunan ve Roma mitolojisine ilgi duyan herkesin Homeros’tan sonraki durağı olmasından ötürü, Hesiodos’un Theogonia’sı müthiş bir ön okuma işlevi görebilir. Devamında da “İşler ve Günler” ile her ne kadar Azra hocamın “köylülük” “öğreticilik” ile taşlamaları ve sürekli olarak doğu-batı karşılaştırmaları ağırlıklı Hesiodos yergilerinin odağında olsa da; kendisinin de açıklamalarında değindiği gibi, Homeros’tan ziyade Hesiodos, Homeros gibi salt tanrılar dünyasını değil kendi ait olduğu halkın yaşam kavgasını da(ki bunu ayrıca çok güzel bir şekilde kötü olan Eris’ten ayrı sunuyor bize eserinde) ikinci kitabında işleyerek bence de Devrimci bir halk ozanıdır. Gerek kitabın kaynakları ve kendi bütünü üzerine uzun uzun açıklamaları, gerek de kitabın sonundaki müthiş “Sözlük” kısmından dolayı mutlaka iş bankasından okumanızı, hatta bu konuya fazla ilgili iseniz benim yaptığım gibi bir elinizde
Mitoloji Sözlüğü
Mitoloji Sözlüğü
ile okur ve kısa kısa notlar alırsanız kesinlikle daha çok verim alırsınız..
Theogonia - İşler ve Günler
Theogonia - İşler ve GünlerHesiodos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20161,431 okunma
Hımmm
Eski Mısır , Sümer Tanrıları ve Firavunun tüm sembolleri birleşip soyutlaştırıldı ve tekleştirildi , Musevilik çıktı . Bunun üzerine Antik Yunan ve Roma eklendi , Hristiyanlık çıktı , bunun üzerine Mekke’ deki tüm putlar da tekleştirilip eklendi , İslam ortaya çıktı..
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
Hebe / Juventus
Zeus ile Hera'nın kızı olan Hebe, Yunanlıların gelişmiş mitolojisinde yemeklerde tatlı nektar sunduğu tanrıların sakisi olarak karşımıza çıkar. Yunanistan'ın en büyük ilahlarının kızının böyle aşağılık bir konuma düşürülmesi ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Ancak bu durum, Yunanlılar'daki evlenmemiş genç kızların, hatta kraliyet saraylarında bile, ailenin erkekleri ve misafirlerinin masasında hizmet ettikleri eski ataerkil gelenekle kolayca izah edilebilir. Romalılarda buna karşılık gelen ilah Juventus ya da Juventas'tır. Ancak diğer birçok ilahta olduğu gibi, onu devletin ölümsüz ve dayanıklı gücü olarak onurlandırarak siyasi hayatlarıyla daha yakından ilişkilendirmenin bir yolunu bulmuşlardır. Jüpiter Capitolinus'un tapınağında ayrı bir şapeli vardı.
Sayfa 82 - Maya YayınlarıKitabı okudu
240 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Öyküler gerçek ya da kurgu olan olayların, çoğunlukla bir msj amacı güdüleren ilgi çekici şekilde anlatılmsıdır. Öykücük geçmişten günümüze gelen önce sözlü sonra yazıya dökülen bir sanattır. Tanrıların ve Tanrıçaların İzinde Mitolojik Öyküler, adlı bu kitapta çoğunlukla Yunan-Roma Mit. İçerikli olmak üzere, Anadolu'nun esintilerini de görebilirsiniz. Türk Mitolojilerinden (birden fazladır Türk coğrafyası geniş olduğu için) birkaç öyküye de rastlayabilirsiniz. İsminden dolayı farklı mitolojilerden de oluşturulan öyküler bekledim ama yoktu. İlk öyküyü ve bilinmeyen tarihler içinde geçen öyküleri beğendim. -Genel itibariyle günce zamanda geçen öyküler içeriyor- Yunan Mit. Ares'in hep hakkının yenildiğini düşünürğm ve Savaş Tanrısı benim favorimdir o yüzden onunla ilgili olan hikayeyi özellikle çok beğendim. Zeus'a gıcıklığım arttı tabi Çalışmayı kitapokur_anne tavsiyesiyle okudum efenim.
Tanrıların Ve Tanrıçaların İzinde Mitolojik Öyküler
Tanrıların Ve Tanrıçaların İzinde Mitolojik ÖykülerKolektif · Artshop Yayıncılık · 202216 okunma
Yunan ve Roma çoktanrıcılığıyla Mezopotam­ya ve Mısır medeniyetlerindeki çoktanrıcılık ara­sında bir fark vardır. İlk bakışta ikisinde de tanrı­lar, konkredirler, ikisi de tabiat güçlerini semboli­ze etmektedirler. Fakat, daha derinlemesine bir bakışla, en çok tabiat kuvvetlerinin sembolizasyo­nunu Greklerde görürüz.
Eski Yunan ve Roma da bir şehir kurulacağı zaman, iki kamu binasının seçileceği yerler belirlenir. Bedenleri arındıracak Hamam ve duyguları arındıracak Tiyatrolar. Bunlar arınmanın hayati iki organı, toplumun böbrekleriydiler.
Sayfa 399Kitabı okudu
796 öğeden 241 ile 250 arasındakiler gösteriliyor.