Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yunan mitolojisine göre başlangıçta Khaos vardı. . Yunanca anlamı açık ya da boşluk olan Khaos, Hesiodos'a göre sonsuz bir boşluktur. Bu boşluktan ilkin Gaia doğar, sonrasında Ölüler Ülkesi'nin en derin yeri Tartaros; daha sonra Eros (bazı kaynaklara göre Afrodit'in oğlu); sonra yeraltı karanlığını simgeleyen Erebos ve yeryüzü
# Yunan Tanrılarının her biri Romalılar tarafından kabul görmüş ve farklı isimler kullanılmıştır. Roma mitolojisi neredeyse tamamen Yunan mitolojisini baz almıştır. Yunan mitolojisindeki çoğu efsaneler de insan şeklindedir. # Yunan tanrılarının yaratılış hikâyeleri seçilmiş 12 tanrı (bu 12 tanrı, 4 kadın ve 8 erkekten oluşmaktadır.) Olimpos
Reklam
Bir masal --> din, bunun mezhebi ---> din, bunun da mezehebi --> din
Hepimiz (bazen tamamen inançsızlığa varan) şiddetli şüpheciliğimizi belirtmeye değer buluruz, tabi bu inançlar, tek boynuzlu atlar, diş perileri ve Yunan, Roma, Mısır ve Viking tanrıları gibi (günümüzde) endişelenmemize gerek olmayan doğaüstü inançlar değillerse. Ancak söz konusu olan İbrahim'in Tanrısı ise endişelenmeye değer, çünkü gezegeni paylaştığımız insanların önemli bir kısmı bu Tanrının varlığına gerçekten şiddetle inanmaktadır.
Sayfa 60 - Kuzey YayınlarıKitabı okudu
Yunan Roma tarihyazımı Tanrıları hepten ortadan kaldırmaya ve yerlerine İmparatorun dehası gibi Tanrıça Roma gibi Roma İmparatorluğu paralarının üzerinde temsil edilen erdemler gibi salt insan etkinliklerinin kişileşmelerini koymaya eğilimli olmasıdır
Sayfa 80 - bunun altında yatan felsefi tasarım, kendi hedeflerini özgürce seçen insan istenci tasarımıdıKitabı okuyor
"Senin 'Batı medeniyeti' dediğin şeyden bahsediyorum. Bunu soyut bir kavram mı zannediyordun ? Hayır, o yaşayan bir güç. Binlerce yıldır parlak ışıklar saçarak yanan kolektif bir bilinç o. Tanrılar da onun bir parçası. Hatta tanrılar bunun kaynağı da denebilir, ya da en azından tüm Batı Medeniyeti yok olmadan tanrılar da yok olamaz. Ateş Yunanistan'da yanmaya başladı. Sonrasında, senin de çok iyi bildiğin gibi, en azından ben bildiğini umuyorum, dersimden geçtin, ateş Roma'ya taşındı, tabii, tanrılar da. Belki farklı adlar aldılar, Zeus yerine Jüpiter, Afrodit yerine Venüs gibi ama aynı güçler, aynı tanrılar." "Ve sonra öldüler." "Öldüler mi? Batı öldü mü ki? Tanrılar yalnızca bir süre yer değiştirdiler: Almanya, Fransa, İspanya. Ateş nerede parlaksa tanrılar da oradaydı. İngiltere'de birkaç yüzyıl geçirdiler. Yapman gereken şey mimariye bakmak. İnsanlar tanrıları unutmadı. Şu son üç bin yıl içerisinde nerede hüküm sürdülerse resimlerde, heykellerde, en önemli binalarda onları görebilirsin. Ve evet, Percy, elbette şimdi senin Amerika Birleşik Devletleri'ndeler. Sembolüne bak, Zeus kartalı. Rockefeller Merkezi'ndeki Prometheus heykeline, Washington'daki devlet binalarının Yunan tarzı cephelerine bak. Amerika'da, Olimposluların çok sayıda yerde apaçık bir şekilde sergilenmediği bir şehir bulabilecek misin bakalım? İster beğen, ister beğenme -ki inan bana, vaktiyle çok sayıda kişi Roma'yı da pek sevmezdi- Amerika şimdi ateşin kalbi. Bati'nın en büyük gücü. Bu nedenle Olimpos burada. Ve biz de buradayız."
Doğan ÇocukKitabı okudu
Mısır, Yunan ve Roma. Tanrı'yı insanlaştırır, gücünü başka canlılarda, timsahta, aslanda, inekte görürken Hıristiyanlar insandan korktuklarından mı İsa' yı tanrılaştırmışlar. Çağdaşlaşma çabasında Vatikan şeytanlarını tozlanmaya bırakınca korkutamadığı müritlerini kaybetti. Başrakip müslümanların şeytan taşlayarak çoğalması onlar için ürkütücü. Dinler korkak. İnananlar gibi. .... Homeros'un destanlarından da tanıdığımız, insan huyu ve görünümünde Yunan tanrıları ne dünyayı ne de kainatı yaratma çabasında. Yunan hıristiyanların ırkçılığı da yok. Tanrı heykelleri siyah kalkerden. Kiliseyse siyahları, ükardeş katili Kabil'in soyundan geliyorsunuz, diye aşağılamış. Güney Afrika'da Apartheid rejimi, bu gerekçeyle ırkçılığı meşru kılarken, siyah kölelerinin torunları bile kilise abonmanında. İstisna Müslüman olan Malcolm X gibiler. Onu da katlettiler. İdeolojiler düşünce, dinler duygu hapishanelerimiz.
Sayfa 322Kitabı okudu
Reklam
İnsan kendini doğayla özdeş hissettiği sürece, tanrıları da doğanın birer parçasıydı. Zanaatçı olarak becerileri gelişince, insan, taştan, ağaçtan ya da altından putlar yaptı. Daha da ilerleyince ve kendi gücüne olan güveni artınca, tanrıları da insan biçimine büründü. İlk başta Tanrı, her şeyi koruyan ve her şeyi besleyen "Ulu Ana"
�RUVA SAVAfi'NIN N E DENi Tarihteki Onlü Çatışmanın Açıklanması Truva Savaşı olarak bilinen Akalar (çeşitli Yunan kabilelerinin ordu­ larına verilen ortak isim) ile Truvalılar arasındaki on yıllık çatışma klasik mitolojideki en ünlü olaydır. Bu, sayısız trajedilere yol açan uzun, kanlı ve yıkıcı bir savaştı. Bu savaş çeşitli savaşçıların
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Hades / #5
Homeros’un deyişiyle: “Tüm tanrılar içinde ölümlülerin en nefret ettiği tanrıdır o.”
Sayfa 138 - Maya KitapKitabı okudu
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Demeter / #4
Demeter, Kronos Rhea’nın kızıydı. İsmi Toprak Ana anlamına gelir. Bu yüzden doğa ve insanlık medeniyetiyle özel ilişkisinin yanı sıra antik yer tanrıçası kavramının da dışavurumudur.
Sayfa 131 - Maya KitapKitabı okudu
Reklam
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Dionysos / #3
Dionysos, Yunanlar ve Romanlar tarafından benzer biçimde şarap ve üzüm bağlarının tanrısı olarak görülmüştür.
Sayfa 108 - Maya KitapKitabı okudu
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Rhea / #2
Rhea, en çok Uranos ile Gaia’nın kızı ve Kronos’un eşi olarak tanınır. Kronos ile beraberliği sayesinde Zeus ile diğer kronidlerin annesi olmuştur.
Sayfa 107 - Maya KitapKitabı okudu
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Gaia / #1
Gaia ya da Toprak Ana. Bu ilah doğrudan Kaos’tan türediği için Kozmogoni’de (evrenin oluşumuna dair söylencelerde) kadim yaratıcı güçlerden biri olarak karşımıza çıkar.
Sayfa 106 - Maya KitapKitabı okudu
Deniz ve Su Tanrıları / Triton / #3
Triton, Poseidon ile Amphitrite’nin tek oğullarıydı. Ozan Apolonios Rhodius, onu vücudunun üst kısmı insan, alt kısmı yunus biçiminde tarif eder.
Sayfa 99 - Maya KitapKitabı okudu
Deniz ve Su Tanrıları / Amphitrite / #2
Poseidon, deniz tanrısı olarak neredeyse tamamen kendine has bir hürmet elde edince Nereidlerden (su perileri) biri olan Amphitrite kendisine eş olarak verilmiştir.
Sayfa 99 - Maya KitapKitabı okudu
122 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.