“Hiçbir şeye ebedî bağlanma. Her şey senden kopacaktır. Neye maliksin? Hiç. Neye malik olacaksın? Hiç. Bununla beraber her şey senindir, her şey insanındır.”
“…bu güzel hayaletin kaybolmaması için onu hakiki mahiyeti içinde seyretmekten korkuyorum. Vakıa her şeyi öğrenmek istiyorum, fakat bir taraftan da sukutuhayal korkusuyla, hakikatten kaçıyorum, sukutuhayal korkusu ve aldanmak ihtiyacıyla kendimi avutup duruyorum; taki hakikat, kendi ayağıyla bana gelecek, zorla muhayyileme girecek, savurucu bir rüzgar gibi orada ne kadar asılsız ve güzel vahimleri varsa hepsini tarumar edecek, beni kendime getirecektir.”
“Osmanlı’nın ve genel anlamda İslam dünyasının kapitalist sisteme adapte olamamasının nedenleri arasında belli kurumların eksikliğini ve yetersizliğini görenler de bulunmaktadır. İkna edici olanlardan biri, İslam hukukunda tüzel kişiliklerin (İng. corporation) olmadığının altını çizen Timur Kuran’dır. Vakıfların kapitalist girişimler değil, tüketici kurumlar olduğundan ve sermaye fazlasının yatırıma değil, devlet kasasına yönlendirildiğinden ilk dem vuran aslında gene İnalcık’tır.”
Alıntı Şuradan
Bunu Herkes Bilir
Emrah Safa Gürkan
Bu malzeme telif hakkı ile korunuyor olabilir.
“Uzun lafın kısası, Osmanlı ekonomisi beş yüzyıl önce bile kapitalizmin çıktığı topraklara göre ekonomik olarak geridir ve fark hiçbir zaman kapanmayacaktır. Siyasi ve iktisadi gücü birbirinden ayıran bu tip bir yaklaşımı, “çözülme devri”ne Osmanlı’nın siyaseten en parlak dönemini de katmakta tereddüt etmeyen Sabri Ülgener’de de görebileceğimizi ekleyelim.”
Alıntı Şuradan
Bunu Herkes Bilir
Emrah Safa Gürkan
Bu malzeme telif hakkı ile korunuyor olabilir.