Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
• 4. Bölüm - ATATÜRK'ÜN ÇANAKKALE'DE BAŞARISI YOKTUR YALANI! (!)
- Yıl 1914 Takvimler 3 Kasım'ı gösteriyor, İngiliz Donanması Çanakkale'nin dış istihkâmlarını bombalıyor bu durum Çanakkale Savaşı'nın başlamasına sebebiyet veriyor. 9 Ocak 1916'ya kadar mücadele devam ediyor. Savaşta, Türk ordusunun en seçkin birlikleri ve subayları yer alıyor. Çanakkale Batı empervalizmine karşı sıkı bir
Nitekim Sarıkamış faciasının yürüdüğü 1914 kasım ayı içinde, Suriye’de 56. Ordunun teşkiline karar verildi. Ordunun başına, Bahriye Nazırı Cemal Paşa getirildi.
Sayfa 233
Reklam
Kafkas Cephesi'ndeki ordu, ilk Rus taarruzunu durduktan sonra, Enver Paşa'nın emriyle Aralık 1914'te durumu İyi bilen birçok kişinin itirazına rağmen giriştiği karşı bir taarruzla Sarıkamış'ı almayı başarmış olsa da, sonradan askerlerinin pek çoğunu kaybederek perişan bir şekilde geri çekilmeye mecbur kalmıştır.
Sarıkamış''ta kara kışta askerlerin bir kısmının kışlık elbiseleri olmadan Allahuekber dağlarını aşması için emir verilmişti...
Sayfa 25 - Doğan Kitap
1915 yılı içinde Sarıkamış felaketi, ardından Mısır'da Süveyş Kanalı harekâtı ve Çanakkale'de kan gövdeyi götürürken nisan ayında Van'da büyük bir Ermeni isyanı çıktı, kanlı çatışmalar sonunda Ermeniler Van'ı ele geçirdiler ve Rus orudus Van'a girdi. Osmanlı devleti, Ermeni örgütlerinin Rus ordusuyla işbirliği yapması karşısında Ermenilerin tehcir edilmesi yani Suriye'ye zorunlu olarak göç ettirilmesi kararını aldı..
Sayfa 17 - Doğan Kitap
Ah Sarıkamış..
1915 yılında Sarıkamış faciası vardır. Erzurum merkezli 3. Ordu adeta erimiştir. Mareşal Fevzi Çakmak, 1933 yılında Harp Akademisi'nde verdiği konferansta, Sarıkamuş'ta, 3. Ordu'nun o sıradaki mevcudunun yarısının, 112 bin Mehmetçikten 60 bininin hayatını kaybettiğini belirtir. "Askerin ne yolda israf edildiğini görüyorsunuz" diye eleştirisini de yapar. Kafkasya Cephesi'nde 3. Ordu'nun bu şekilde, Fevzi Çakmak'ın deyişiyle israf edilmesi üzerine Rus ordusu bahara doğru taarruza kalkacak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da işgaller başlayacak, kanlı çatışmalar olacaktır.
Sayfa 14 - Doğan Kitap
Reklam
Sarıkamış harekatı hangi düşüncelerle yapılmışı? Askerin durumu neydi? Tren yolunun son noktası olan Niğde /Ulukışla'dan itibaren 600 kilometre yolu yürüyerek Erzurum'a gelen asker, çoğunun kışlık elbisesi de olmadan neden karakışta Allahuekber dağlarına sürülmüştü?
Sayfa 15 - Doğan Kitap
Balkan Harbi'nden bitkin Çıkan Osmanlı..
Balkan hezimetinin yarattığı sarsıntı ve silkiniş, ardından Birnci Dünya Savaşı'nda ateşler içinde yoğruluş, Milli Mücadele ruhunu doğuracaktı. Bu olaylar, bu felaketler, bu yanışlar zinciri anlaşılmadan bizim açımzdan Birinci Dünya Savaşı'nı anlamak da Milli Mücadele'yi anlamak da mümkün olmaz. Balkan Harbi'nden bitkin Çıkan Osmanlı ordusu iki yıl geçmeden Birinci Dünya Harbi'nde Kafkasya'da, Sarikamış'ta, Erzurum'da, Bitlis'te ve Van'da Rus ordusuyla savaştı. Çanakkale'de dünyanın en güçlü donanmalarına sahip Ingiltere ve Fransa ile savaşti. Anadolu'dan yüzlerce, binlerce kilometre uzakta Filistin'de, Misır'da, Irak ve Suriye' de savaştı. Sarıkamış'ta soğuktan kırılan Mehmetçik, Sina çöllerinde, Hicaz'da ve Yemen'de sıcaktan kavruldu.
Sayfa 12 - Doğan Kitap
Mehmetçik..
Sarıkamış'ta soğuktan kırılan Mehmetçik, Sina çöllerinde, Hicaz'da ve Yemen'de sıcaktan kavruldu.
Sayfa 12 - Doğan Kitap
542 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
1989'da yayımlanan bu değerli kitap ana hatlarıyla 1914-1922 arasında şekillen­miş bugünkü Orta Doğu’yu politik ve idari perspektiften anlama çabasıdır. Kitapta Orta Doğu, Türkiye'yi de içine alan coğrafi bir terim olarak kullanılmıştır. Dolayısıyla anlatılan tarihi olayların hemen hepsi Türkiye ile de ilgili. Örneğin "Araplar bizi sattı" klişesinin doğrusu bu kitaptan öğrenilebilir. Çanakkale, Sarıkamış, Kutül Amare, Sevr, Milli Mücadele vb. ile ilgili önemli bilgiler mevcut. Yazar, dönemi objektif bir bakış açısıyla İngiltere eksenli olarak incelikli bir şekilde anlatıyor. Hülasa, İngiltere'nin Orta Doğu'yu nasıl bataklığa dönüştürdüğünün önemli bir belgesi niteliğindeki kitabı ilgililere tavsiye ederim. Okumak iptiladır, müptelalara selam olsun!
Barışa Son Veren Barış
Barışa Son Veren BarışDavid Fromkin · Epsilon Yayıncılık · 201381 okunma
Reklam
Sarıkamış… 1914
“Ne yapsın yesi’mi kahreleyeyim bilmem ki! Öyle dehşetli muhitimde dönen matem ki! Ah karşımda vatan namına bir kabristan Yatıyor şimdi… Nasıl yerlere geçmez insan”
472 syf.
·
Puan vermedi
#kitapyorumum #okudumbitti İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen Oyun Peter Hopkirk YENİ YÜZYIL YAYINLARI (2024 - 6 - 1666) "Konsoloslarımız ve temsilcilerimiz tüm İslâm dünyasını bu yalancı ve vicdansız millete karşı ayaklandırmalıdır" Alman Kayzeri Wilhelm, 1914 Son derece hırslı bir adam olan Alman Kayzeri Wilhelm, özellikle
İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen Oyun
İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen OyunPeter Hopkirk · İnkılap · 200928 okunma
Çeçenler, Osmanlı topraklarındaki insanların kendilerinden daha yoksul ve güç koşullarda yaşadığını görünce anayurtlarına geri dönmek istemişlerdi. Yaklaşık sekizbin kişi geri döndükten sonra Osmanlı Devleti; itibarının sarsılacağı ve zaten açık olan devlet bütçesinin bu göçü kaldı­ramayacağı kaygısıyla geri dönüşü durdurmuştur. 1914'e kadar küçük gruplar halinde göç etmeye devam eden Çeçen ve İnguş göçmenleri, kendilerine gösterilen yerlere değil de, Sivas'ın Kangal ve Şarkışla, Maraş'ın Göksun, Adana'nın Ceyhan, Kayseri'nin Pınarbaşı, Konya'nın Beyşehir, Yozgat'ın Sorgun, Balıkesir'in Bandır­ma, Kars'ın Sarıkamış, Muş ve Eskişehir'in Merkez ilçelerindeki arazilere köylerini kurmuşlardır.
411 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.