112 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Lisedeyken edebiyat dersinde hep adını duyduğum, karakterleri belki sınavda çıkar diye ezberlediğim, Sami Paşazade Sezai'nin ilk ve tek romanı olan Sergüzeşt'i yeni okuma fırsatı bulabildim. Kitapta 9 yaşında evinden yurdundan koparılıp İstanbul'a getirilen Dilber'in, daha küçük yaşlarda başlayan zorlu yaşantısından bahsediliyor. Bir eşya gibi esir tüccarlarının elinde oradan oraya savrulup ne çocukluğunu ne gençliğini ne de aşkını doğru düzgün yaşayabiliyor.. Dönemin ekonomik-toplumsal yapısı, zengin-fakir ayrımı, alt-üst kademe gibi ayrışmaları, insanların kan donduran davranışları biz okuyuculara akıcı ve yalın bir şekilde aktarılmış. Bazı kısımlarda yazarın yapmış olduğu alıntıları okurken biraz sıkıldığımı, bir konudan başka bir konuya mı geçtik diye kendimi sorguladığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Merak uyandırıcı, kafa dinlemelik, akıcı, yalın ve bol betimlemeli bir kitap. Kitabın sonunda Dilber'in "Hürriyetine" kavuştuğu kısım insanı derinden etkiliyor.
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · İş Bankası Kültür Yayınları · 202246,5bin okunma
Eski Türk edebiyatında alabildiğine yüceltilmiş aşk, kahramanlık ve din duyguları hakimdir. Gerçek hayatta yaşayan alelade insanlara karşı acıma duygusuna atalarımız da yabancı olmamakla beraber, edebi eserlerinde böyle bir duyguya yer vermemişlerdir. Kanaatime göre bu Hristiyanlıkla İslamiyet, İsa ile Muhammed arasındaki farktan ileri gelir. İslamiyet insanı yücelten bir dindir. Muhammet çarmıha gerilmiş muztarip bir şahsiyet değil, hayatta karşılaştığı güçlükleri yenmiş bir kahraman, bir kanun koyucusu, ve devlet adamıdır. Bilhassa Türk kültüründe yiğitlik ön planda gelen bir duygudur. Hayat karşısında ezilmişlik duygusu, Türk ruhuna yabancıdır. Bu duygu Türk edebiyatına Tanzimat'tan sonra, batı tesiri ile girer. Devrin şartları, sürekli mağlubiyetler, istibdat ve yoksulluklar, bize de fakirlik ve ezilmişliği sanat eserlerinde anlatılmağa değer asil ve beşeri konular olarak gösterir. Namık Kemal nesli hala kahramandır. Türk edebiyatında fakirlik ve ezilmişlik duygusu 2. Abdülhamid devrinde yaygın hale gelir. Bu duygunun öncüsü Sami Paşazade Sezai'dir. Sergüzeşt, ezilmiş, zavallı, kimsesiz bir genç esirenin romanıdır. ''Pandomima'' hikayesinin kahramanının Türk ve müslüman olmayışı da dikkat çekicidir. Paskal'ı bir Türk ve müslüman olarak tasavvur edemeyiz. Hikayede dinden hiç bahsolunmamakla beraber ,Paskal, çarmıha gerilmiş, yalnız, terkedilmiş, muztarip İsa'yı hatırlatır.
Reklam
Sergüzeşt ve Kafkas Eserleri
Tanzimat dönemi yazarlarından Ahmet Mithat ve Sami Paşazade Sezai'nin anneleri de cariye olarak adlandırılan Beyaz Kölelerdendi. Tiyatrolarında cariyelere ve köleliğe yer veren Abdülhak Hamid'in annesi Münteha Hanım da Çerkesya'dan kaçırılan bir köleydi.Bununla birlikte, Münteha Hanım'ın hür doğmuş ama kaçırılmak suretiyle köleleştirilmiş bir Çerkes mi, yoksa Kafkasya'dan kaçırılıp Çerkes etiketiyle satılmış bir Beyaz Köle mi olduğu konusu belli değildir. O dönem kölelerin hür doğmuş ve zorla köleleştirilmiş olduğu iddiasıyla resmi makamlara başvurması da oldukça yaygındı.
Sayfa 57 - Sami Paşanın Serguzeşt ve Ahmet Mithat Kafkas Eserleri okunursa daha iyi anlaşılır.
120 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Türk Klasiklerinden Sami
Anlattığı dönemi, karakterleri ve yaşam standartlarını güzel yansıtan Sami Paşazade Sezai’nin tek kusuru noktasının olmaması. Bir virgülle uzun uzun yazdığı paragrafları bir araya getirmek mantıken oldukça zordu. Kimi virgüller birbirini tamamlarken kimisinde konu tekrarına düşüyor gibiydi. Her neyse.. Konusuna gelecek olursak keyifli, öğretici ve olmazsa olmazımız olan aşk konusu güzel işlemiş. Aşkın insanı delirten tarafına inan yazarımız kitap boyunca aynı fikre hakimdi. Klasiklerimiz arasında olmasına hak verdim açıkçası. Sadece bazı yerlerde tanrısal bakış açısından çıkıp yazar bakışıyla yazmış olmasını gereksiz buldum. Her şeye rağmen genel olarak güzeldi
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,5bin okunma
Masa da masaymış ha
"Elhan-ı Şita" şairi Cenap Şahabeddin, "Daüssıla" şairi Süleyman Nazif,Makber şairi Abdülhak Hamit Tarhan, Sergüzeşt yazarı Sami Paşazade Sezai ve Mehmed Akif,mükellef bir sofrada bir araya gelmişlerdi.
Sayfa 10 - KapıKitabı okudu
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Sergüzeşt
Samipaşazade Sezai
Samipaşazade Sezai
Sami Paşazade Sezai 1859-1936 yılları arasında yaşamış 77 yaşında İstanbul'da zatürreden vefat etmiştir. Kölelik sistemini eleştirdiği romanını 1889 yılında yazmıştır. Kitabın karakterini Dilber oluşturur yan karakterde ise Celal vardır. Dilber ve Celal'in aşkıdır konu. Kölelik düzenini döneminde eleştirmek aslında cesaret gerektirir. Yazarı bu açıdan da tebrik etmek gerekir.
Sergüzeşt
Sergüzeşt
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,5bin okunma
Reklam
89 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.