Yani dünyanın en ünlü tebessümü, yapısı ve özü itibarıyla yakalaması zor bir tebessümdür ve Leonardo'nun insan doğasına dair nihai kavrayışı, burada yatar. O, duyguların tezahürlerini ifade etmede ustaydı. Ancak 'Mona Lisa'da daha önemli bir şey gösterir: gerçek duyguyu asla tezahürlerden yola çıkarak tam olarak bilemeyiz. Başka insanların duygularında hep bir 'sfumato' niteliği olacak, bu duygular hep bir tülün ardında kalacaktır.
Sayfa 491Kitabı okudu
Bir portredeki gözlerin sizi odada takip ettiği izlenimini yaratan ilk kişi Leonardo olmasa da bu etki onunla öylesine yakinda ilişkilendirilmiştir ki "Mona Lisa etkisi" adıyla anılır olmuştur ... Leonardo Lisa'nın tebessumunu mükemmellestirmeye çalıştığı sıralarda gecelerini Santa Maria Nuova hastanesinin altındaki morgun
Sayfa 488Kitabı okudu
Reklam
Sfumato sadece gerçekliği resimde daha doğru bir şekilde modellemeye yönelik bir teknik değildir. Aynı zamanda, bilinen ile gizemli arasındaki bulanık ayrıma ilişkin bir analojidir ki bu, Leonardo'nun yaşamındaki ana temalardan biridir. Sanat ile bilim arasındaki sınırları nasıl bulanıklaştırdıysa gerçeklik ile hayal dünyası, deneyim ile gizem, nesneler ile onların çevreleri arasındaki sınırları da aynı şekilde muğlaklaştırmıştır.
Sayfa 269Kitabı okudu
Mona Lisa
Buna resim sanatında sfumato tarzı denir. Ve bunu yapmak çok zordur. Leonardo da Vinci bu konuda herkesten iyiydi.
Sayfa 116Kitabı okudu
Sufumato ( italyanca "duman") Tekniği
"Işığı ve gölgeleri sert hatlar ve keskin konturlarla resmetmemeli, dumanın havaya karışıp yok olması gibi birbirine karıştırmalısınız."
2. Levha Ressam ve Seyirci "RESMİ OKUMAK"
— Tualinin üzerinde kıpırtısız durmasına rağmen, binlerce ziyaretçine yüz ifadesi aniden değişiyormuş gibi gelen Leonardo da Vinci'nin "Mona Lisa" resmi, 500 senedir sanatseverleri ve akademisyenleri şaşırtmaya devam ediyor. Ama A.B.D.'li bir araştırmacı, "Mona Lisa"nın gülümsemesinin ardındaki sırrı, ona bakan insanın
Sayfa 38 - İbda YayınlarıKitabı okudu
Reklam
93 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.