Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
O Çarsamba
Yazar /#LayıkhanÖzder Eser /#OÇarşamba Sayfa /156 #okudumbitti. Yazarımız Layıkhan Özder Hanım'ın kalemiyle #MahbusunGelini adlı eseri ile tanışmıştım.Bu eser hem hayat hikayeleri ile hemde yazarımızın bu hayatları kaleme alışı ve okuyucuya aktarnası beni çok etkilemiş ve kalemine hayran bırakmıştı. Kıymetli yazarımızın okuyacağım
126 syf.
3/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Dünya Dolap, Bizler Onun Çekmecesi
Suavi Kemal Yazgıç
Suavi Kemal Yazgıç
, şair, yazar, gazeteci, editörtür. Arşiv görevlisi, muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, redaksiyon editörlüğü yapan Yazgıç, günümüzde TRT de editörlüğe devam etmektedir. 200 civarında dergide yazı, şiir ve röportajlarıyla yer almıştır. Büyük hikaye, deneme yazarlarından
Rasim Özdenören
Rasim Özdenören
, onunla ilgili şu ifadeyi kullanmıştır: "Bu
Dünyanın Çekmeceleri
Dünyanın ÇekmeceleriSuavi Kemal Yazgıç · Profil Kitap · 201972 okunma
Reklam
En iyi hikâyeleri ölüler anlatır Ölülerin anlattığı hikâyeler İnşirah suresi gibi insanı ayartır.
susamıştım gönül okşayan o kelimeleri kulağıma şakıyan sesine sırlarla dolu eski hikâyeleri dinlerken kendilerinden geçen çocuklar gibi gökyüzünde senin bakışın açıldığı zaman rengârenk gökkuşağının kristal kanadı sinede, kalbin aydınlık mihrabında atmaya başlar ben o duraksama ânının ateşinde alevlenmekteyim
Sayfa 174 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okuyor
Faik Baysal
Muharrem Dayanç
Muharrem Dayanç
: "Türk edebiyatında en çok ilgimi çeken bahislerden biri “yazarlar ve anneleri”dir. Konu bu kadar genel değil elbette bahsi biraz daha daraltarak söylemek gerekirse “küçük (hatta çocuk) yaşta annesini kaybeden yazarlar”dır. Başlangıçta Tevfik Fikret (12), Ahmet Hâşim (7), Yahya Kemal (13), Ahmet Hamdi Tanpınar (14), Ziya Osman Saba
Reklam
178 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Hayâlin Derinliklerinde Gezinti
Hayalin Derinlikleri anlamına gelen güzide bir kitap. Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi'nin bu kitabı, edebiyatımızda bence sıkça gözden kaçan eserlerden biri. 1910 yılında basılmış. Yazarın vefatından sonra da 1. ve 2. kısım birleştirilip yayımlanmış. Kitap; roman, şiir ve eski edebî geleneklerin beraber mayalandığı bir eser tadı veriyor. Kitabı spoiler vermeden özetleyecek olursak varlık-yokluk, madde-mânâ, ruh-beden, elif-nokta gibi mefhumların arasında sıkışmış ve kafası karışmış isimsiz kahramanımız bir gün mezarlıkta dolaşırken oradaki bir kulübede Aynalı Baba isminde derviş bir zatla tanışır. Gün gün o adamın yanına gelir. Kahve içerler. Ney dinlerler ve kahramanın ruhu bu anlarda yolculuklara çıkar, rüyalara dalar. Birinde kendini Hint padişahının oğlu olarak görür; birinde Ayasofya Camiinin müezzinidir; birinde Çin'dedir; birinde Zerdüştlükteki iyilik ve aydınlık tanrısı Hürmüz'ün (Ahuramazda) ordusunda askerdir; birinde Anka kuşunun sırtındadır; birinde Antik Yunan filozoflarıyla sohbettedir. Kitapta kadim doğu bilgeliğiyle batı bilgeliği harmanlanmış görünüyor. Modernleşme krizi ve savaşlar sonrası yıkılış devrine giren Osmanlı İmparatorluğu, hakikati yine geçmişte aramakla yüzleşmektedir. Kitapta dindarlık taslayanlar da eleştirilir. Sosyal meselelere de değinilir. Eski masalsı hikâyeleri, ezoterik unsurları seviyorsanız bu eseri de seversiniz. Dil açısından da lezzetini pek yitirmemiş bir dil kullanılır. Güzel gazeller ve şiirler de mevcut. Bu eserin, edebiyatımızda hak ettiği yeri pek bulamamış bir eser olduğunu düşünüyorum.
A'mâk-ı Hayâl
A'mâk-ı HayâlFilibeli Ahmed Hilmi · Kapı Yayınları · 201116,8bin okunma
216 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
SABRIN DEMİ
Çayı deminden anlarsın, yâri ise ayrılık vakti boğazında bıraktığı düğümden; bu yüzden beklemek değil bizimkisi demlenmek ve biliriz ki birbirine kavuşanlar değil ancak muhabbetle demlenenler aşka ulaşabilirler çünkü bazı şiirler hatırlamak için değil, unutmamak için yazılır. Demlenmek yavaşlamaktır biraz; içine kazımak, silinmez bir kalemle
Elif Gibi Sevmek 2
Elif Gibi Sevmek 2Hikmet Anıl Öztekin · Hayy Kitap · 20176,9bin okunma
161 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Sabahattin Ali daha çok romanları ve hikayeleri ile tanınmasına rağmen, edebiyat dünyasına 1924’te şiirleri ile giriş yapmıştır. Gittikçe şiirden uzaklaşan Sabahattin Ali 1935’ten sonra şiir yayımlamaz. Sabahattin Ali bu tarihe kadar yazmış olduğu şiirlerinin büyük bir çoğunluğunu hece ölçüsüyle yazmıştır. Ancak tek bir biçime bağlı kalmamış, farklı şiir biçimlerini de denemiştir. Şiirlerinde hep olumsuzluk vardır. Yalnızlık, umutsuzluk ve karamsarlık hakimdir şiirlerine. Aşk temasını da olumsuz işler çünkü aşkı karşılıksızdır. Sabahattin Ali şiirlerinde kendini, kendi iç dünyasını yansıtır. Şiirleriyle umutsuzluğunu, hayatla olan kavgasını gözler önüne serer. O halde onun şiirlerinde tüm insanlara rastlanır diyebiliriz, zira hayatla kavgası olmayan bir insanoğlu yoktur bu dünyada. Bütün insanlar ortak dertleri, ortak duyguları paylaşır aslında.
Bütün Şiirleri
Bütün ŞiirleriSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 201921bin okunma
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907'de dünyaya gelmiştir. Cumhuriyet Döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, toplumcu gerçekçi türk şair, roman, oyun ve hikaye yazarıdır. Sabahattin Ali, İstanbul Muallim Mektebi’nden öğretmen diploması ile mezun olmuştur. Birçok edebi türde eser vermiş ve eserleri ile Türk edebiyatında öncü isimlerden birisi olmuştur. Hakkında açılan davalar nedeniyle Bulgaristan'a kaçma girişimi sırasında kendisine rehberlik eden Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948'de daha 41 yaşındayken, başına sopayla defalarca vurularak öldürülmüştür. Sabahattin Ali, birçok dile çevrilen eserleri ile dünyanın birçok ülkesinde tanınmış bir yazardır. En ünlü ve ölümsüz eseri "Kürk Mantolu Madonna"dır.
Reklam
Üç yüz altmış derdim vardır kırk sekiz deva ile, Kırk sekiz burca çıktım on iki sahra ile, Çardır mezhep, çardır kitap çar gönül sevda ile, Sağ olsun tesdiki ikrar eyledim, varmadım inkâra ben.
Sayfa 141Kitabı okudu
Elesti bezminden geldim Hakkı Hak ikrara ben, Hamt olsun hamdı senalar düşmedim inkâra ben, Ademi adem eyleyen arifi irfan imiş, Yar için can feda etmem öyle bir hünkâra ben.
Sayfa 141Kitabı okudu
Derdim ondur dokuzunu demenem ağyare ben Sekizinde arzum vardır yediye avare ben, Beş benim kisbi kârımdır, dörde kıldım temenna, İkiye muhabbetim var yalvarırım bire ben.
Sayfa 141Kitabı okudu
Gidelim kardeşim sılaya doğru, Yeter gurbet elde candan usandım, Ne bilen var derdim, ne soran oldu, Aktı göz yaşlarım nemden usandım. Gönül ister yüce dağları aşa, Dünyada ne kaldı gelmemiş başa, Benim gam yükümü yüklesem taşa, Taş da dile gelir senden usandım. Canım kurban olsun mert oğlu merde, Benim emeklerim hiç oldu nerde. Sümmani göç eyle durma bu yerde, Ay yıl hafta değil günden usandım.
Sayfa 141Kitabı okudu
Ne zamandan beri varsın, İnkâr etme âşikârsın, Haber aldım ihtiyarsın, Köhnelendin koca dünya. Her bir canlı serden yanık, Kimi yatar, kimi uyanık, Gâhi bulut, gâh karanlık, Çoğun geçer gece dünya. Okur kendin, yazar kendin, Yapar kendin, bozar kendin, Saray kendin, mezar kendin, Devredersin nice dünya. Çok düşünme aklın şaşar, Herkes bir ümitle yaşar, Ömür günü dağdan aşar, Bir pencere baca dünya.
Sayfa 131Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.